Ухвала
від 28.09.2022 по справі 174/358/22
ВІЛЬНОГІРСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 174/358/22

п/с 2-о/174/13/2022

УХВАЛА

28 вересня 2022 року м. Вільногірськ

Вільногірський міський суд Дніпропетровської області в складі :

головуючого судді - Ілюшик І.А.,

присяжних - Бублейник Г.М., Кобилько О.В.

за участю: секретаря Шарапової О.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна, заінтересовані особи ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , виконавчий комітет Вільногірської міської ради Дніпропетровської області як орган опіки та піклування,-

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 , звернувся до Вільногірського міського суду Дніпропетровської області з заявою про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна, заінтересовані особи ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , виконавчий комітет Вільногірської міської ради Дніпропетровської області як орган опіки та піклування.

Заявник повідомив, що ОСОБА_2 , є її донькою та перебуває під наглядом, в кабінеті психіатра КЗ «Вільногірська центральна міська лікарня» Вільногірської міської ради Дніпропетровської області та має першу А групу інвалідності з дитинства внаслідок хронічного психічного захворіння, яке призводить до того, що вона має обмеження життєдіяльності до самообслуговування, до орієнтації, до спілкування до контролю за своєю поведінкою, до трудової діяльності, до навчання, до професійного навчання, до здобуття освіти.

Донька не може повною мірою усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, потребує як медичного нагляду та лікування, так і постійної сторонньої допомоги і контролю, що є підставою його перебування на обліку у лікаря-психіатра КЗ «Вільногірська центральна міська лікарня» Вільногірської міської ради Дніпропетровської області.

З початку захворювання, і до теперішнього часу, за донькою доглядає він та його дружина.

Просив суд винести рішення яким визнати недієздатною громадянку ОСОБА_2 та встановлення опіки, а також призначити судово-психіатричну експертизу для визначення психічного стану - ОСОБА_2 .

В судовому засіданні особи учасники справи не з`явилися.

В зв`язку з цим фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється згідно положень ч. 2 ст. 247 ЦПК України.

Відповідно до вимог ст. 103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності. Питання, з яких має бути проведена експертиза, що призначається судом, визначаються судом. Учасники справи мають право запропонувати суду питання, роз`яснення яких, на їхню думку, потребує висновку експерта. У разі відхилення або зміни питань, запропонованих учасниками справи, суд зобов`язаний мотивувати таке відхилення або зміну.

Згідно зі ст. 104 ЦПК України експертиза призначається ухвалою суду, де зазначаються: підстави проведення експертизи; питання, з яких експерт має надати суду висновок; особу (осіб), якій доручено проведення експертизи; перелік матеріалів, що надаються для дослідження; інші дані, які мають значення для проведення експертизи, а також попередження про відповідальність експерта за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків.

За приписами п. 2 ч. 1 ст. 105 ЦПК України призначення експертизи судом є обов`язковим за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Оскількидля проведенняекспертизи потрібнозначний проміжокчасу напідставі п.5ч.1ст.252ЦПК Українисуд доходитьвисновку пронеобхідність начас проведенняекспертизи зупинитипровадження усправі зазаявою ОСОБА_1 , про визнання фізичної особи недієздатною, призначення опікуна над недієздатною фізичною особою.

Зважаючи на вищенаведене, відповідно до Закону України «Про судову експертизу», Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень та Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 08 жовтня 1998 року № 53/5.

Згідно ст. 298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

На підставі викладеного, суд вважає, що для зясування питання про те, чи може ОСОБА_2 керувати своїми діям та усвідомлювати значення своїх дій потрібні спеціальні знання в області психіатрії, тому слід призначити по справі судово-психіатричну експертизу.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Керуючись ст.ст. 103, 104, 105, 252, 253, 298, 300 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Призначити по справі за заявою ОСОБА_1 про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна, заінтересовані особи ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , виконавчий комітет Вільногірської міської ради Дніпропетровської області як орган опіки та піклування судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручити експертам Дніпровської філії судово-психіатричних експертиз ДУ «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України», (розташована за адресою: 49115, м. Дніпро, вул. Бехтерєва, 1).

На вирішення експертам поставити питання:

1.Чи хворіє ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на психічну хворобу?

2. Чи розуміє ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , значення своїх дій і чи може самостійно керувати ними?

3. Чи може ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з`являтися в судові засідання та особисто давати пояснення по суті справи, яка розглядається ?

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на них обовязків.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Встановити строк проведення експертизи один місяць з дня отримання даної ухвали та всіх матеріалів необхідних для проведення експертизи.

Ухвала суду може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги до Дніпровського апеляційного суду протягом пятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя І.А. Ілюшик

Присяжні Г.М. Бублейник

О.В. Кобилько

Дата ухвалення рішення28.09.2022
Оприлюднено29.09.2022
Номер документу106476437
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна, заінтересовані особи ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , виконавчий комітет Вільногірської міської ради Дніпропетровської області як орган опіки та піклування

Судовий реєстр по справі —174/358/22

Рішення від 10.02.2023

Цивільне

Вільногірський міський суд Дніпропетровської області

Ілюшик І. А.

Ухвала від 08.02.2023

Цивільне

Вільногірський міський суд Дніпропетровської області

Ілюшик І. А.

Ухвала від 28.09.2022

Цивільне

Вільногірський міський суд Дніпропетровської області

Ілюшик І. А.

Ухвала від 20.09.2022

Цивільне

Вільногірський міський суд Дніпропетровської області

Ілюшик І. А.

Ухвала від 01.09.2022

Цивільне

Вільногірський міський суд Дніпропетровської області

Ілюшик І. А.

Ухвала від 01.08.2022

Цивільне

Вільногірський міський суд Дніпропетровської області

Ілюшик І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні