Рішення
від 10.02.2023 по справі 174/358/22
ВІЛЬНОГІРСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 174/358/22

п/с 2-о/174/2/2023

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 лютого 2023 року м. Вільногірськ

Вільногірський міський суд Дніпропетровської області в складі :

головуючого судді - Ілюшик І.А.,

присяжних - Бублейник Г.М., Кобилько О.В.,

за участю: секретаря - Шарапової О.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні, в залі суду в м. Вільногірськ, Дніпропетровської області, цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна, заінтересовані особи - ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , виконавчий комітет Вільногірської міської ради Дніпропетровської області як орган опіки та піклування,-

В С Т А Н О В И В:

Заявник ОСОБА_1 звернувся до Вільногірського міського суду Дніпропетровської області з заявою про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна, заінтересовані особи - ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , виконавчий комітет Вільногірської міської ради Дніпропетровської області як орган опіки та піклування.

В обґрунтування своїх вимог посилається на те що, він є батьком ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка з дитинства є інвалідом першої А групи. За станом свого здоров`я його донька потребує постійного догляду та піклування, оскільки самостійно не може задовольняти свої побутові потреби, не розуміє обставин і подій, які відбуваються навколо неї.

Просить визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатною та призначити його її опікуном.

Ухвалою від 02.08.2022 року відкрито провадження за заявою про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна.

Ухвалами суду від 02.09.2022 та 29.09.2022 року провадження у даній справі було зупинено до одержання результатів судово-психіатричної експертизи, призначена відповідна експертиза.

08.02.2023 року ухвалою суду відновлено провадження у справі.

Заявник в судовому засіданні заяву підтримав, просив її задовольнити, призначити його опікуном, а 10.02. 2023 року в судове засідання не з`явився, надавши заяву про розгляд справи в його відсутність.

Заінтересовані особи ОСОБА_2 , ОСОБА_3 проти задоволення заяви не заперечували, 10.02.2023 року в судове засідання не з`явилися, були повідомлені належним чином. ОСОБА_3 надала заяву про розгляд справи в її відсутність.

Представник заінтересованої особи, яка діє на підставі довіреності, проти задоволення заяви не заперечувала, 10.02.2023 року у судове засідання не з`явилася, надала заяву про розгляд справи без її участі та долучила висновок.

Суд, дослідивши матеріали справи, дійшов висновку, що заява підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлено та матеріалами справі підтверджено, що відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , батьками ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є ОСОБА_1 та ОСОБА_3 (а.с. 8).

Згідно копії довідки до акту огляду медико-соціальною експертною комісією серії 12 ААВ № 149995, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є інвалідом з дитинства першої А групи (а.с. 9).

Згідно висновку судово-психіатричної експертизи № 10 від 23.01.1023 року Дніпровської філії судово-психіатричних експертиз ДУ «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України», ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , виявляє ознаки психічного розладу у вигляді важкої розумової відсталості. Внаслідок чого вона не може розуміти значення своїх дій та керувати ними (а.с. 59-61).

Згідно висновку виконавчого комітету Вільногірської міської ради Дніпропетровської області як орган опіки та піклування про встановлення опіки над недієздатною особою від 17.10.2022 року, опікунська рада при виконавчому комітеті Вільногірської міської ради Дніпропетровської області вважає доцільним призначити ОСОБА_1 опікуном над своєю донькою - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 68).

Відповідно до ч. 1 ст. 39 ЦК України суд може визнати фізичну особу недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу нездатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Стаття 41 ЦК України передбачає правові наслідки визнання фізичної особи недієздатною, зокрема, над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка.

Відповідно до ст. 55 ЦК України, опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

Відповідно до ч. 1 ст. 60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Згідно ст. 300 ЦПК України суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна. Скасування рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, яка була визнана недієздатною, в разі її видужання або значного поліпшення її психічного стану здійснюється за рішенням суду на підставі відповідного висновку судово-психіатричної експертизи за заявою опікуна, членів сім`ї, органу опіки та піклування або самої особи, визнаної недієздатною. Рішення суду після набрання ним законної сили надсилається судом органу опіки та піклування, органам ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи. Строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

З урахуванням наведеного суд вважає, що доводи заяви знайшли своє підтвердження наданими доказами і ОСОБА_2 може бути визнана недієздатною. На вказаною особою слід встановити опіку та призначити її опікуном ОСОБА_1 . Визначити строк дії рішення суду про визнання недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , 2 (два) роки.

За наведених обставин, заява ОСОБА_1 підлягає задоволенню в повному обсязі. Судові витрати слід віднести на рахунок держави.

Керуючись ст.ст. 263-265, 299-300 ЦПК України,-

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна, заінтересовані особи - ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , виконавчий комітет Вільногірської міської ради Дніпропетровської області як орган опіки та піклування - задовольнити.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатною.

Встановити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , опіку та призначити її опікуном ОСОБА_1 .

Визначити строк дії рішення суду про визнання недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , 2 (два) роки.

Судові витрати віднести на рахунок держави.

Рішення суду може бути оскаржене до Дніпровського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя І.А.Ілюшик

Присяжні Г.М. Бублейник

О.В. Кобилько

Дата ухвалення рішення10.02.2023
Оприлюднено15.02.2023
Номер документу108944279
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна, заінтересовані особи - ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , виконавчий комітет Вільногірської міської ради Дніпропетровської області як орган опіки та піклування

Судовий реєстр по справі —174/358/22

Рішення від 10.02.2023

Цивільне

Вільногірський міський суд Дніпропетровської області

Ілюшик І. А.

Ухвала від 08.02.2023

Цивільне

Вільногірський міський суд Дніпропетровської області

Ілюшик І. А.

Ухвала від 28.09.2022

Цивільне

Вільногірський міський суд Дніпропетровської області

Ілюшик І. А.

Ухвала від 20.09.2022

Цивільне

Вільногірський міський суд Дніпропетровської області

Ілюшик І. А.

Ухвала від 01.09.2022

Цивільне

Вільногірський міський суд Дніпропетровської області

Ілюшик І. А.

Ухвала від 01.08.2022

Цивільне

Вільногірський міський суд Дніпропетровської області

Ілюшик І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні