Ухвала
від 28.09.2022 по справі 360/1423/22
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

28 вересня 2022 року Справа № 360/1423/22

Суддя Луганського окружного адміністративного суду Шембелян В.С., розглянувши клопотання представника позивача про виклик свідків у справі за адміністративним позовом Дашко Юрія Івановича в інтересах ОСОБА_1 до Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області, Головного управління Пенсійного фонду України в Луганській області про визнання рішення протиправним та зобов`язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИВ:

22 лютого 2022 року до Луганського окружного адміністративного суду надійшов позов адвоката Дашко Юрія Івановича в інтересах ОСОБА_1 до Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області, Головного управління Пенсійного фонду України в Луганській області про визнання рішення протиправним та зобов`язання вчинити певні дії.

До позову представником позивача додана заява про виклик свідків, в обґрунтування якої зазначено, що зазначені як свідки особи працювали разом з позивачем в спірні періоди, тому можуть надати суду показання щодо того, яка робота в позивача на той час основною, а яка за сумісництвом. Такі обставини, мають безпосереднє відношення до предмета спору, оскільки підтверджують, на думку позивача, його пільговий стаж та право на призначення пенсії за списком №2 по досягненню 55 річного віку. В заяві представника позивача зазначено як місце проживання (перебування) або місце роботи свідків м. Сєвєродонецьк Луганська область.

Наказом голови Луганського окружного адміністративного суду від 24 лютого 2022 року № 8/С-од «Про припинення роботи Луганського окружного адміністративного суду» у зв`язку з неможливістю здійснювати правосуддя Луганським окружним адміністративним судом, який знаходиться у районі проведення Операції об`єднаних сил, та відповідно до статті 3 Конституції України, Закону України «Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв`язку з проведення антитерористичної операції», з метою збереження життя і здоров`я суддів, працівників апарату суду та відвідувачів суду припинено роботу Луганського окружного адміністративного суду з 24 лютого 2022 року до вирішення питання щодо її відновлення у встановленому законодавством порядку.

Наказом голови Луганського окружного адміністративного суду від 02 травня 2022 року № 9/С-од «Про встановлення особливого режиму роботи в умовах воєнного стану» у зв`язку із збройною агресією Російської Федерації проти України та запровадженням воєнного стану згідно із Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» відповідно до статті 3 Конституції України, статті 12-2 Закону України «Про правовий режим воєнного стану», статті 24 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», статей 34, 60-2 Кодексу законів про працю України, керуючись Рекомендаціями судам першої та апеляційної інстанцій, затверджених розпорядженням Голови Верховного Суду від 13 березня 2022 року № 6/0/9-22, рішенням Ради суддів України від 24 лютого 2022 року № 9, з метою збереження життя і здоров`я та забезпечення безпеки суддів, відвідувачів і працівників апарату Луганського окружного адміністративного суду: з 02 травня 2022 року установлено особливий режим роботи Луганського окружного адміністративного суду в умовах воєнного стану; зупинено, тимчасово, розгляд справ у відкритих судових засіданнях за участю учасників судового процесу до усунення обставин, які в умовах воєнної агресії проти України зумовлюють загрозу життю, здоров`ю та безпеці відвідувачів і працівників суду; запроваджено з 02 травня 2022 року роботу Луганського окружного адміністративного суду у віддаленому режимі.

Наказом керівника апарату Луганського окружного адміністративного суду від 02 травня 2022 року № 4/А-од «Про дистанційний режим роботи працівників апарату Луганського окружного адміністративного суду на час особливого режиму роботи суду в умовах воєнного стану» з 02 травня 2022 року впроваджено дистанційний режим роботи працівникам апарату Луганського окружного адміністративного суду до закінчення особливого режиму роботи суду.

Ухвалою суду від 02 червня 2022 року відкрито провадження у справі, вирішено розгляд справи здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

На підставі вимог статті 205 Кодексу адміністративного судочинства України суд розглядає заявлені сторонами клопотання в порядку письмового провадження.

Як свідок в адміністративній справі судом може бути викликана будь-яка особа, якій відомі обставини, що належить з`ясувати у справі (частина перша статті 65 Кодексу адміністративного судочинства України).

Частинами першою, другою статті 72 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Згідно з частиною першою статті 91 Кодексу адміністративного судочинства України показаннями свідка є повідомлення про відомі йому обставини, які мають значення для справи.

Відповідно до положень статті Кодексу адміністративного судочинства України, яка визначає загальні вимоги до форми та змісту письмової заяви, клопотання, заперечення, будь-яка письмова заява, клопотання, заперечення повинні містити, зокрема, підстави заяви (клопотання, заперечення).

Згідно з частиною другою статті 92 Кодексу адміністративного судочинства України у заяві про виклик свідка зазначаються його ім`я, місце проживання (перебування) або місце роботи, обставини, які він може підтвердити. Заява про виклик свідка має бути подана до або під час підготовчого судового засідання, а якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання у справі.

Станом на час відновлення роботи суду та на дату розгляду цього клопотання на офіційному вебсайті АТ «Укрпошта» розміщена інформація щодо роботи відділень поштового зв`язку, в якій зазначено, що відділення поштового зв`язку, розташовані у м. Сєвєродонецьку Луганської області, тимчасово не функціонують. Інші засоби зв`язку із свідками заявником в клопотанні не зазначені, і станом на дату розгляду цього клопотання суду не відомі.

Відповідно до вимог частин 1-2 статті 72 доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Згідно з вимогами ч. 1 ст. 75 Кодексу адміністративного судочинства України достовірними є докази, на підставі яких можна встановити дійсні обставини справи.

Вимогами ч.2 ст.76 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що питання про достатність доказів для встановлення обставин, які мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

До позовної заяви представник позивача додав на підтвердження факту наявності пільгового стажу в спірний період витяг з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов`язкового державного соціального страхування (форма ОК-5), який містить відомості, що позивач в період з 01.01.1998 по 14.03.2006 дійсно працював на підприємстві ВАТ «Укрхіменерго» (ін. код 05744691) та на Малому приватному підприємстві «Зодіак» (ін. код 19080467) у спірний період 01.01.1999 по 31.12.1999 та з 01.02.2003 по 28.02.2005, також за період з 01.01.1998 по 14.03.2006 в реєстрі наявні відомості про спеціальний стаж його роботи за кодом ЗП301ЗБ1. Також трудова книжка позивача за спірний період з 01.01.1998 по 14.03.2006 містить відомості про його роботу на підприємстві ВАТ «Укрхіменерго». На підтвердження цього факти позивач надав ще копії уточнюючих довідок.

Тому, на думку суду, для з`ясування спірних обставин справи щодо наявності в позивача права на пільговий стаж в спірні періоди матеріали справи містять достатньо доказів, достовірність яких сторонами під сумнів не ставиться. Отже показання свідків є зайвими для підтвердження таких обставин, що є підставою для відмови в задоволенні зазначеної заяви представника позивача про їх допит.

На підставі викладеного та керуючись статтями 92, 241-243, 248 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

УХВАЛИВ:

У задоволенні заяви представника позивача про виклик свідків від 22 лютого 2022 року відмовити.

Ухвала суду набирає законної сили негайно з моменту її проголошення та не може бути оскаржена в апеляційному порядку окремо від рішення суду. Заперечення на ухвалу можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя В.С. Шембелян

Дата ухвалення рішення28.09.2022
Оприлюднено30.09.2022
Номер документу106484946
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання рішення протиправним та зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —360/1423/22

Постанова від 03.04.2023

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Геращенко Ігор Володимирович

Постанова від 22.03.2023

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Геращенко Ігор Володимирович

Ухвала від 24.10.2022

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Геращенко Ігор Володимирович

Ухвала від 24.10.2022

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Геращенко Ігор Володимирович

Ухвала від 18.10.2022

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Геращенко Ігор Володимирович

Ухвала від 18.10.2022

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Геращенко Ігор Володимирович

Ухвала від 14.10.2022

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Геращенко Ігор Володимирович

Рішення від 28.09.2022

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

В.С. Шембелян

Ухвала від 28.09.2022

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

В.С. Шембелян

Ухвала від 04.09.2022

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

В.С. Шембелян

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні