Ухвала
від 28.09.2022 по справі 560/9500/21
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 560/9500/21

УХВАЛА

28 вересня 2022 рокум. Хмельницький

Хмельницький окружний адміністративний суд в особі головуючого-судді Божук Д.А. розглянувши подання про заміну сторони виконавчого провадження в адміністративній справі за позовом ОСОБА_1 до Головного управління Державної фіскальної служби у Хмельницькій області про зобов`язання вчинити дії,

ВСТАНОВИВ:

Відділом примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень у Хмельницькій області Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Хмельницький) подано до суду подання (заяву), в якому просить змінити сторону у виконавчому провадженні з виконання рішення Хмельницького окружного адміністративного суду Хмельницької області №560/9500/20 від 01.10.2021 Головне управління Державної фіскальної служби у Хмельницькій області (29000, м. Хмельницький, вул. Пилипчука, 17 код ЄДРПОУ 39492190) на Державну податкову службу України в особі Головного управління ДПС у Хмельницькій області, як відокремленого підрозділу (29000, м. Хмельницький, вул. Пилипчука, 17, код ЄДРПОУ 44070171).

Заява мотивована тим, що відповідно до даних з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, Головне управління ДФС у Хмельницькій області з 05.08.2019 перебуває в стані припинення, а Головне управління ДФС у Хмельницькій області реорганізовано шляхом приєднання до Головного управління Державної податкової служби у Хмельницькій області.

Головне управління ДПС у Хмельницькій області розпочало виконання функцій і повноважень Головного управління ДФС у Хмельницькій області, що припиняється. Постанова про відкриття виконавчого провадження повернута Укрпоштою з відміткою про відсутність адресата за адресою.

Ухвалою суду від15.09.2022 подання призначено до розгляду.

Від Головного управління ДПС у Хмельницькій області до суду надійшли заперечення на заяву, згідно яких просить відмовити у її задоволенні. Зазначає, що зобов`язання, яке випливає з рішення Хмельницького окружного адміністративного суду у справі №560/9500/21 від 01.10.2021, не стосується публічно-владних функцій, переданих Головному управлінню ДПС у Хмельницькій області, і на даний момент до Єдиного державного реєстру не внесений запис про припинення Головного управління ДФС у Хмельницькій області.

Посилаючись на сформовану практику Верховного Суду, вказує, що заміна відповідача як боржника за рішенням може мати місце виключно у випадку фактичного вибуття Головного управління ДФС у Хмельницькій області унаслідок припинення. Тому відсутні підстави для заміни сторони у виконавчому провадженні.

Дослідивши матеріали справи, суд встановив такі обставини.

Рішенням Хмельницького окружного адміністративного суду від 01.10.2021 у справі №560/9500/21 зобов`язано Головне управління ДФС у Хмельницькій області підготувати та надати до Головного управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області нову довідку про розмір грошового забезпечення ОСОБА_1 , станом на 05 березня 2019 року, у відповідності до вимог статей 43 і 63 Закону України від 09 квітня 1992 року №2262-ХІІ "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб", статті 9 Закону України від 20 грудня 1991 року №2011-XII "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" та з врахуванням положень постанови Кабінету Міністрів України від 30 серпня 2017 року №704 "Про грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та деяких інших осіб", із обов`язковим зазначенням відомостей про розміри щомісячних додаткових видів грошового забезпечення (надбавки, доплати, підвищення) та премії, для проведення з 01 квітня 2019 року перерахунку основного розміру пенсії ОСОБА_1 .

02.11.2021 рішення суду набрало законної сили.

26.11.2021 судом було видано виконавчий лист, в якому боржником зазначено Головне управління ДФС у Хмельницькій області.

У подальшому старшим державним виконавцем було винесено постанову про відкриття виконавчого провадження №68241977 від 19.01.2022 з примусового виконання виконавчого листа. Постанова про відкриття виконавчого провадження повернута Укрпоштою з відміткою про відсутність адресата за адресою.

Надаючи оцінку спірним правовідносинам та встановленим обставинам справи, суд дійшов висновку, що подання необхідно залишити без задоволення з таких мотивів та підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 379 КАС України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Згідно постанови Кабінету Міністрів України від 18 грудня 2018 №1200 (із змінами, внесеними згідно з постановою КМУ №846 від 25.09.2019) утворено Державну податкову службу України та Державну митну службу України, реорганізувавши Державну фіскальну службу шляхом поділу.

Визначено, що Державна фіскальна служба продовжує здійснювати повноваження та виконувати функції у сфері реалізації державної податкової політики, державної політики у сфері державної митної справи, державної політики з адміністрування єдиного внеску, державної політики у сфері боротьби з правопорушеннями під час застосування податкового, митного законодавства, а також законодавства з питань сплати єдиного внеску до завершення здійснення заходів з утворення Державної податкової служби, Державної митної служби та центрального органу виконавчої влади, на який покладається обов`язок забезпечення запобігання, виявлення, припинення, розслідування та розкриття кримінальних правопорушень, об`єктом яких є фінансові інтереси держави та/або місцевого самоврядування, що віднесені до його підслідності відповідно до Кримінального процесуального кодексу України.

Підрозділи податкової міліції у складі Державної фіскальної служби продовжують здійснювати повноваження та виконувати функції з реалізації державної політики у сфері боротьби з правопорушеннями під час застосування податкового законодавства, а також законодавства з питань сплати єдиного внеску, здійснюючи оператйвно-розшукову, кримінальну процесуальну та охоронну функції до завершення здійснення заходів з утворення центрального органу виконавчої влади, на який покладається обов`язок забезпечення запобігання, виявлення, припинення, розслідування та розкриття кримінальних правопорушень, об`єктом яких є фінансові інтереси держави та/або місцевого самоврядування, що віднесені до його підслідності відповідно до Кримінального процесуального кодексу України.

Розпорядженням № 682-р Кабінет Міністрів України погодився з пропозицією Міністерства фінансів України щодо можливості забезпечення здійснення Державною податковою службою України покладених на неї постановою Кабінету Міністрів України від 06.03.2019 № 227 "Про затвердження положень про Державну податкову службу України та Державну митну службу України" функцій і повноважень Державної фіскальної служби України, що припиняється, з реалізації державної податкової політики, державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування.

Постановою Кабінету Міністрів України від 06.03.2019 №227 затверджено Положення про Державну податкову службу України, відповідно до якого Державна податкова служба України (ДПС) є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через Міністра фінансів і який реалізує державну податкову політику, державну політику з адміністрування єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування.

Відповідно до п. 7 Положення про Державну податкову службу України, ДПС здійснює повноваження безпосередньо та через утворені в установленому порядку її територіальні органи.

Постановою Кабінету Міністрів України від 19.06.2019 №537 "Про утворення територіальних органів Державної податкової служби" прийнято рішення про реорганізацію Головного управління ДФС у Хмельницькій області (код ЄДРПОУ 39492190) шляхом приєднання до Головного управління ДПС у Хмельницькій області.

Згідно даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб- підприємців та громадських формувань Міністерства юстиції України 31 липня 2019 року було проведено державну реєстрацію створення юридичної особи - Головного управління ДПС у Хмельницькій області, код за ЄДРПОУ 43142957.

30.09.2020 постановою Кабінету Міністрів України № 893 «Деякі питання територіальних органів Державної податкової служби» прийнято рішення про ліквідацію як юридичних осіб публічного права територіальних органів Державної податкової служби, зокрема і Головного управління ДПС у Хмельницькій області (код ЄДРПОУ 43142957).

30.07.2021 Головне управління ДПС у Хмельницькій області за кодом ЄДРПОУ 43142957 припинено, про що внесено відомості до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Наказом ДПС України від 30.09.2020 №529 "Про утворення територіальних органів Державної податкової служби" прийнято рішення про створення як відокремлених підрозділів Державної податкової служби територіальних органів згідно доданого до наказу переліку, відповідно якого серед територіальних органів Державної податкової служби утворено відокремлений підрозділ ДПС територіальний орган Головне управління ДПС у Хмельницькій області.

Згідно відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, Головне управління ДПС у Хмельницькій області як відокремлений підрозділ ДПС України (код ЄДРПОУ 44070171, місцезнаходження: 29000, м. Хмельницький, вул. Пилипчука, 17) зареєстровано 30.09.2020.

Наказом ДПС України "Про початок забезпечення здійснення територіальними органами ДПС повноважень та функцій" від 24.12.2020 №755 визначено розпочати з 01.01.2021 здійснення територіальними органами ДПС, утвореними як її відокремлені підрозділи згідно наказом ДПС України "Про утворення територіальних органів Державної податкової служби" від 30.09.2020 №529, функцій і повноважень територіальних органів ДПС, що ліквідуються відповідно до п.1 Постанови Кабінету Міністрів України "Деякі питання територіальних органів Державної податкової служби" від 30.09.2020 №893.

Разом з тим, запис про припинення ГУ ДФС в Хмельницькій області (відповідача у справі) в Єдиному державну реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань на момент вирішення судом питання про заміну боржника виконавчого провадження відсутній.

Процедура реорганізації Головного управління ДФС у Хмельницькій області не завершена. 05.08.2019 до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань внесено запис щодо припинення юридичної особи в результаті реорганізації, статус - перебуває у стані припинення.

Таким чином, між ГУ ДФС у Хмельницькій області та ГУ ДПС у Хмельницькій області відбулось компетенційне адміністративне (публічне) правонаступництво, тобто перехід до ГУ ДПС у Хмельницькій області функцій ГУ ДФС у Хмельницькій області у сфері реалізації державної податкової політики, державної політики з адміністрування єдиного внеску.

Спір у справі стосувався оскарження дій відповідача, пов`язаних із видачею довідки про розмір грошового забезпечення для перерахунку пенсії, тобто спір по суті заявлених вимог стосувався захисту соціальних прав позивача.

Однак обов`язок боржника щодо видачі такої довідки за результатами розгляду цієї справи не стосується публічно-владних функцій у сфері реалізації державної податкової політики, державної політики з адміністрування єдиного внеску чи інших функцій, що були передані ГУ ДПС у Хмельницькій області розпорядчими документами.

При зверненні до суду позивачем визначено відповідачем у справі саме Головне управління ДФС у Хмельницькій області, яке на даний час згідно відомостей Реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань не припинене. Судом не встановлено, що після винесення рішення у справі відповідні функції відповідача перейшли до Головного управління ДПС у Хмельницькій області.

Таким чином, правовідносини не змінилися після винесення рішення судом.

Повернення постанови про відкриття виконавчого провадження з відміткою про відсутність адресата за адресою також не може бути належною підставою для його заміни іншим суб`єктом владних повноважень.

Підсумовуючи викладене, суд дійшов висновку про те, що Головне управління ДПС у Хмельницькій області не являється правонаступником Головного управління ДФС у Хмельницькій області в частині вищевказаних публічно-правових функцій, які були предметом розгляду у судовій справі.

Заміна відповідача в цій справі може мати місце виключно у випадку фактичного вибуття ГУ ДФС у Хмельницькій області внаслідок припинення.

Аналогічні правові висновки викладені в постанові Верховного Суду від 31.01.2022 у справі №420/8922/20, від 11.02.2021 у справі №826/9815/18, від 14.04.2021 року у справі №826/14904/18, від 03.06.2021 у справі №640/19105/19 та, відповідно до частини п`ятої статті 242 КАС України, є обов`язковими для врахування колегією суддів при вирішенні цієї справи.

Враховуючи вищенаведене, в задоволенні подання слід відмовити.

Керуючись статтями 248, 256, 379 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

УХВАЛИВ:

у задоволенні подання державного виконавця відділу примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень у Хмельницькій області Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Хмельницький) відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Сьомого апеляційного адміністративного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її підписання.

Головуючий суддя Д.А. Божук

Дата ухвалення рішення28.09.2022
Оприлюднено30.09.2022
Номер документу106487065
СудочинствоАдміністративне
Сутьзобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —560/9500/21

Ухвала від 19.01.2023

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Кузьмишин В.М.

Ухвала від 21.12.2022

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Кузьмишин В.М.

Ухвала від 05.12.2022

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Кузьмишин В.М.

Ухвала від 15.11.2022

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Божук Д.А.

Ухвала від 28.09.2022

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Божук Д.А.

Ухвала від 14.09.2022

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Божук Д.А.

Рішення від 30.09.2021

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Салюк П.І.

Ухвала від 03.08.2021

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Салюк П.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні