Рішення
від 15.06.2006 по справі 17/131
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

17/131

  

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

 "15" червня 2006 р.Справа №  17/131

                                                  

Господарський суд Кіровоградської області у складі судді Таран С. В. розглянув у відкритому судовому засіданні справу № 17/131

за позовом:  відкритого акціонерного товариства "Кіровоградобленерго", від імені якого діє Кіровоградський міський район електричних мереж,  м.Кіровоград   

до відповідача: фірми "Гідроремсервіс" у формі товариства з обмеженою відповідальністю,   м. Кіровоград        

про стягнення 1250,74 грн.  

ПРЕДСТАВНИКИ:

від позивача - Лисенко С.В. , довіреність № 6437/07  від 28.12.05 , юрисконсульт;  

від відповідача - Бойко Н.А.,   директор.  

В судовому засіданні 07.06.2006 р. оголошувалась перерва до 15 годин15.06.2006 р.

Подано позов про стягнення з товариства з обмеженою відповідальністю "Гідроремсервіс" 1250,74 грн. підвищеної плати за споживання електричної енергії понад договірні величини.

Відповідач позовні вимоги заперечив, посилаючись на те, що  згідно п.4.4.  договору на користування електричної енергії № 423 М від 09.06.2003 року, у разі виявлень порушень позивач повинен був скласти двосторонній акт порушень, а також попередити про необхідність складання акту. Оскільки ТОВ "Гідроремсервіс" ніяких відповідних документів не отримувало, то, вважає відповідач, з його боку ніяких порушень допущено не було. При цьому, він звертає увагу суду на те, що оплата за використану  електричну енергію в липні 2004 р. була проведена платіжним дорученням №50 від  30.07.2004 р. в термін, визначений в додатку №1 до договору № 423 М від 09.06.2003 року, тобто до 20 числа наступного місяця.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників позивача та відповідача, оцінивши наявні в матеріалах справи та досліджені в судовому засіданні докази, господарський суд встановив наступне.

09.06.2003 р. між відкритим акціонерним товариством „Кіровоградобленерго” від імені якого діє його структурний підрозділ - Кіровоградська міська філія ВАТ "Кіровоградобленерго" („постачальник”) та фірмою "Гідроремсервіс" у формі товариства з обмеженою відповідальністю   („споживач” ) укладено договір на користування електричною енергією № 423 М (далі-договір).

Договір набирає чинності з дня його підписання та вважається щорічно продовженим, якщо за місяць до закінчення строку не буде заявлено однією із сторін про відмову від договору або його перегляд. Договір підписаний представниками сторін і посвідчений печатками підприємств.

Предметом цього  договору є умови поставки електроенергії постачальником та умови користування і оплати споживачем за використану електричну енергію.

Відповідно до вимог статті 714 Цивільного кодексу України за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона /постачальник/ зобов'язується надавати другій стороні /споживачеві, абонентові/ енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач /абонент/ зобов'язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання.

До договору постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, положення про договір поставки, якщо інше не встановлено законом або не випливає із суті відносин сторін.  

Згідно зі статтею 712 Цивільного кодексу України за договором поставки продавець /постачальник/, який здійснює підприємницьку діяльність, зобов'язується передати у встановлений строк /строки/ товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов'язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов'язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму.

До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

Відповідно до статей 655, 692 Цивільного кодексу України за договором купівлі-продажу одна сторона /продавець/ передає або зобов'язується передати майно / товар / у власність другій стороні /покупцеві/, а покупець приймає або зобов'язується прийняти майно /товар/ і сплатити за нього певну грошову суму.                  Покупець зобов'язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару. Покупець зобов'язаний сплатити продавцеві повну ціну переданого товару.

За умовами даного договору постачальник зобов'язався поставляти електроенергію,  а споживач - своєчасно оплачувати вартість спожитої електроенергії та здійснювати інші платежі згідно з умовами цього договору (пункт 1 договору).

Додатком №1 до вказаного договору визначено порядок розрахунків за спожиту електричну енергію.

Згідно пункту 1 зазначеного додатку при розрахунках за фактично спожиту електроенергію поняття „розрахунковий період" та „календарний місяць» вважаються прирівняними.

Платежі за електричну енергію проводяться споживачем виключно грошовими коштами шляхом безготівкового перерахування за платіжним дорученням через власний рахунок в установі банку на поточний рахунок із спеціальним режимом використання постачальника електричної енергії або шляхом внесення грошових коштів в касу постачальника.

Пунктом 2 вказаного додатку №1 до договору визначено, що до початку розрахункового періоду споживач здійснює 100%  оплату обсягу очікуваного споживання електричної енергії, заявленого на наступний розрахунковий період. При цьому, розмір суми платежу розраховується споживачем самостійно як сума добутків рівнів тарифу відповідного класу на очікуваний обсяг споживання електричної енергії, визначених на наступний розрахунковий період.

Додатковою угодою від 01.07.2004 р. до договору сторонами узгоджено, що розрахунковим вважається період з 20 числа місяця до такого ж числа наступного місяця.

Згідно пункту 2 договору сторони домовились, що при виконання умов цього договору, а також вирішення всіх питань, що не обумовлені цим договором, сторони зобов'язуються керуватися чинним законодавством України, зокрема Правилами користування електричною енергією затвердженими в установленому порядку.

Відповідно до частини 5 статті 26 Закону України "Про електроенергетику" споживачі у випадку споживання електричної енергії понад договірну величину за розрахунковий період сплачують енергопостачальникам п'ятикратну вартість різниці фактично спожитої і договірної величини.

В силу частини 9 статті 27 вказаного Закону санкції, передбачені ч. 5 ст. 26 застосовуються в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Згідно пункту 11 Порядку постачання електричної енергії споживачам, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.99р. /в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 09.04.02р. № 475/, за підсумками місяця гранична величина споживання електричної енергії для споживачів коригується до рівня фактично сплаченої за цей місяць величини її споживання. При цьому, вказаний порядок не передбачає направлення споживачу повідомлення про коригування величини обсягу споживання електричної енергії.

Згідно п. 13 названого Порядку, споживачі у разі перевищення встановлених як договірні граничних величин споживання електричної енергії та потужності несуть відповідальність згідно з частинами 5 і 6 ст. 26 Закону України "Про електроенергетику".

В пункті 4.2.2. договору передбачено, що за перевищення договірних величин споживання електричної енергії та потужності, визначених згідно із вимогами розділу 5 цього договору, за відповідний розрахунковий період, споживач сплачує постачальнику п'ятикратну вартість різниці фактично спожитої і договірної величини електроспоживання.

На липень  2004 року договірна величина споживання для відповідача встановлена в розмірі 1000 кВт/год. Фактично відповідачем спожито 1101 кВт/год. По факту оплати скориговано 0 кВт/год. Тобто, 21.07.04р. відповідачу виставлений рахунок на оплату спожитої електроенергії, який отриманий директором підприємства відповідача (а.с.12), але у вказаний в ньому строк до 28.07.04р., він оплачений не був.

Оплата була здійснена лише 30.07.04р. (а.с.32).

Отже, перевищення договірної величини споживання електроенергії у липні 2004 року становить 1101 кВт/год.

Таким чином, протягом липня 2004 року відповідачем було спожито електроенергії понад договірну величину споживання 1101 кВт/год на загальну суму 1692,06 грн., оскільки 1101 кВт/год * (0,2840 тариф* 4) = 1250,74 грн.

Для сплати вищезазначеної суми відповідачу видано рахунок № 423М/1 від 21.08.2004 р., який повинен був бути оплачений до 31.08.2004 року.

Згідно вимог статті 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов"язання- відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Кожна сторона повинна вжити всіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу.

До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених Господарським кодексом України.

Відповідно до вимог статті 526 Цивільного кодексу України, зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього кодексу,  інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог – відповідно до звичаїв  ділового обороту  або  інших  вимог,  що  звичайно ставляться.

У відповідності до статті 530 Цивільного кодексу України зобов'язання повинні виконуватись в установлений законом або договором строк.

Докази сплати відповідачем 1250,74 грн. підвищеної плати за споживання електричної енергії понад договірні величини в матеріалах справи відсутні, на вимогу господарському суду не подані.

Не надано сторонами господарському суду і доказів про визнання недійсним повністю або частково укладеного між ними договору на користування електричною енергією № 423 М від 09.06.2003 року, зокрема пункту 4.2.2 договору, яким передбачена відповідальність споживача /відповідача/ у вигляді сплати п'ятикратної вартості різниці фактично спожитої і договірної величини електроспоживання.

Докази розірвання вказаного договору  теж відсутні.

За вказаних обставин позовні вимоги заявлено обґрунтовано і повністю підлягають  задоволенню.

Витрати по сплаті державного мита та на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу відповідно до вимог статті 49 Господарського процесуального кодексу України покладаються на   відповідача.

Керуючись статтями 33, 34, 43, 49, 82-85, 116, 117 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд,

                                              ВИРІШИВ:

Позовні вимоги задовольнити повністю.

Стягнути з фірми "Гідроремсервіс" у формі товариства з обмеженою відповідальністю (25018, м. Кіровоград, вул. Гуляницького, 12,  код 24148500, р/р №26006180470001 в КФ ПІБ, МФО 323583) на користь відкритого акціонерного товариства "Кіровоградобленерго", від імені якого діє Кіровоградський міський район електричних мереж (25012, м. Кіровоград, пр. Комуністичний, 15, код 23226362, р/р №26001310331850 в ЦВ ПІБ, м. Кіровограда, МФО 323301) - 1250,74 грн. підвищеної плати за споживання електричної енергії понад договірні величини, 102 грн. державного мита та 118 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Згідно частини 3 статті 85 Господарського процесуального кодексу України рішення  господарського суду  набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його прийняття, а у разі, якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення, з дня  підписання рішення, оформленого відповідно до статті 84 Господарського процесуального кодексу України.

До набрання рішенням законної сили воно може бути оскаржено до Дніпропетровського апеляційного господарського суду  через господарський суд Кіровоградської області у порядку встановленому Господарським процесуальним кодексом України.

  

Суддя   С.В. Таран

 

 

 

СудГосподарський суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення15.06.2006
Оприлюднено23.08.2007
Номер документу10649
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —17/131

Ухвала від 15.02.2010

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Шніт А.В.

Судовий наказ від 26.10.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Петухов М.Г.

Ухвала від 28.09.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Петухов М.Г.

Ухвала від 13.09.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Петухов М.Г.

Ухвала від 29.11.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шкурдова Л.М.

Ухвала від 30.10.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шкурдова Л.М.

Постанова від 08.07.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Саранюк В.I.

Ухвала від 26.06.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Саранюк В.I.

Ухвала від 15.05.2013

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Шапран В.В.

Ухвала від 05.04.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Зуєва Л.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні