Ухвала
від 20.09.2022 по справі 917/1838/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Зигіна, 1, м. Полтава, 36000, тел. (0532) 61 04 21

E-mail: inbox@pl.arbitr.gov.ua, https://pl.arbitr.gov.ua/sud5018/

Код ЄДРПОУ 03500004

УХВАЛА

20.09.2022 Справа № 917/1838/16

Суддя господарського суду Полтавської області Ореховська О.О., при секретарі судового засідання Кобець Н. С., розглянув у відкритому судовому засіданні матеріали справи № 917/1838/16

за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Кредитні ініціативи" (код ЄДРПОУ 35326253, місцезнаходження: 04655, м. Київ, вул. Вікентія Хвойки, буд. 21; адреса для листування: 01033, м. Київ, вул. Жилянська, 12-а, оф. 101)

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофірма "Землянки" (код ЄДРПОУ 30748767, місцезнаходження: 39013, Полтавська область, Глобинський район, с. Землянки)

про банкрутство,

Розглядається справа про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофірма "Землянки", с. Землянки, Глобинський район (надалі в тексті - ТОВ "Агрофірма "Землянки"), порушена за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Кредитні ініціативи", м. Київ (надалі в тексті - ТОВ "Кредитні ініціативи") відповідно до вимог Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (чинний до 20.10.2019), а також подані в межах даної справи:

- заява Товариства з обмеженою відповідальністю "ВЕКТОР КРЕДИТ" (вх. № 12005 від 01.11.2021) про заміну кредитора у справі;

- заява Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області (вх. № 437/22 від 22.04.2022) про приєднання в якості кредитора у справі № 917/1838/16.

Дослідивши матеріали справи, суд встановив:

Постановою Господарського суду Полтавської області 08.02.2022 ( а.с.46-55 т.21) ТОВ "Агрофірма "Землянки" визнано банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру, призначено ліквідатором підприємства-банкрута арбітражного керуючого Атаманенко Світлану Вікторівну (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) № 759 від 25.04.2013) з наданням їй повноважень відповідно до положень Кодексу України з процедур банкрутства.

09.02.2022 на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України здійснено офіційне оприлюднення повідомлення про визнання ТОВ "Агрофірма "Землянки" банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури (номер повідомлення 68396).

Відповідно до ч. 4 ст. 60 Кодексу України з процедур банкрутства у ліквідаційній процедурі господарський суд розглядає заяви з вимогами поточних кредиторів, які надійшли до господарського суду після офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом.

Заяви з вимогами поточних кредиторів розглядаються господарським судом у порядку черговості їх надходження. За результатами розгляду зазначених заяв господарський суд своєю ухвалою визнає чи відхиляє (повністю або частково) вимоги таких кредиторів.

Вимоги поточних кредиторів погашаються в порядку черговості, визначеної статтею 64 цього Кодексу.

Після офіційного оприлюднення оголошення про визнання ТОВ "Агрофірма "Землянки" банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури щодо нього до Господарського суду Полтавської області з грошовими вимогами до боржника на суму 410 775, 22 грн. звернулося Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області (м. Полтава, вул. Гоголя, 34, код ЄДРПОУ 41319427) (заява про приєднання в якості кредитора по справі № 917/1838/16 за вх. № 437/22 від 22.04.2022 (а.с. 127-139 т. 21).

Кредиторські вимоги Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області, згідно поданої заяви, складають 410 775,22грн , що становить сума платежів, які підлягають капіталізації для проведення розрахунку з потерпілим на виробництві.

Ліквідатор Атаманенко С.В. у відзиві на заяву про приєднання в якості кредитора по справі № 917/1838/16 з урахуванням відповіді на відзив кредиторські вимоги Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області визнала у повному обсязі (вх. № 4573 від 12.07.2022).

З представлених заявником документів вбачається, що ТОВ "Агрофірма "Землянки" перебуває на обліку у Хорольському відділенні Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області і зареєстроване як платник страхових внесків.

Правові, фінансові та організаційні засади загальнообов`язкового державного соціального страхування, гарантії працюючих громадян щодо їх соціального захисту у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності, вагітністю та пологами, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, охорони життя та здоров`я визначено Закон України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування".

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 11 Закону України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування" джерелами формування коштів Фонду є капіталізовані платежі, що надійшли у випадках ліквідації страхувальників у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Постановою Кабінету Міністрів України від 04.12.2019 №986 затверджено Порядок капіталізації платежів до Фонду соціального страхування України у випадках ліквідації страхувальників (далі - Порядок №986), відповідно до якого здійснюється капіталізація платежів до Фонду соціального страхування України у випадках ліквідації (зокрема у зв`язку з банкрутством) страхувальника (далі - платежі) для задоволення вимог, що виникли із його зобов`язань внаслідок заподіяння шкоди життю та здоров`ю застрахованим особам.

Вказані положення кореспондуються з ч. 2 ст. 1205 Цивільного кодексу України, якою зумовлено, що у разі ліквідації юридичної особи платежі, належні потерпілому або особам, визначеним статтею 1200 Цивільного кодексу України, мають бути капіталізовані для виплати їх потерпілому або цим особам у порядку, встановленому законом або іншим нормативно-правовим актом.

Відповідно до ч. 2 Порядку №986 термін "капіталізація платежів" означає визначення суми грошових зобов`язань страхувальника у випадку його ліквідації (зокрема у зв`язку з банкрутством), що виникли внаслідок заподіяння шкоди життю та здоров`ю застрахованим особам, які належить сплатити до Фонду соціального страхування України для забезпечення страхових виплат і витрат за загальнообов`язковим державним соціальним страхуванням від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності.

У відповідності до ч. 3 Порядку №986, капіталізація платежів проводиться щодо кожної застрахованої особи з урахуванням заборгованості за попередні роки та необхідних подальших платежів для забезпечення страхових виплат і витрат за загальнообов`язковим державним соціальним страхуванням від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності. Під час капіталізації платежів враховуються заробітна плата потерпілого, відсоток втрати професійної працездатності, витрати на догляд за потерпілим, на реабілітацію, протезування, придбання транспортних засобів, види соціальної допомоги відповідно до медичного висновку, одноразова допомога в разі стійкої втрати професійної працездатності або смерті потерпілого, а також інші виплати, передбачені законодавством.

За змістом ч. 4 Порядку №986, капіталізація платежів перед застрахованими особами або перед особами, визначеними у статті 41 Закону України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування", розраховується на період, що визначається як різниця середньою очікуваною тривалістю життя для чоловіків і жінок у країні та віком особи на момент її проведення та обчислюється щодо кожного платежу таким чином: 1) щомісячні страхові виплати втраченого заробітку - з урахуванням середньомісячного заробітку та ступеня втрати професійної працездатності; 2) витрати на догляд за потерпілим відповідно до медичного висновку - згідно з нормами, встановленими нормативно-правовими актами; 3) витрати на забезпечення потерпілого автомобілем безоплатно чи на пільгових умовах, організацію та оплату навчання водінню автомобіля, а також на виплату компенсації на бензин (пальне), ремонт і технічне обслуговування автомобілів або на транспортне обслуговування - згідно з нормами, встановленими нормативно-правовими актами; 4) витрати на санаторно-курортне лікування - із розрахунку середньої вартості санаторно-курортної путівки: для осіб з інвалідністю І групи - щороку, для інших осіб з інвалідністю - не рідше одного разу на три роки.

Капіталізація платежів перед застрахованими особами щодо витрат на професійне навчання або перекваліфікацію потерпілого за індивідуальною програмою реабілітації (якщо з часу встановлення ступеня втрати професійної працездатності минуло не більше одного року) проводиться із розрахунку середньомісячного заробітку протягом строку, визначеного програмою реабілітації ( п. 5 Порядку №986).

Капіталізація платежів для забезпечення витрат на одноразову допомогу в разі стійкої втрати професійної працездатності або смерті потерпілого проводиться у розмірах, що встановлюються відповідно до Закону України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування". Нарахування такої виплати здійснюється на підставі висновку лікувального закладу щодо можливості настання стійкої втрати професійної працездатності або смерті потерпілого ( п. 6 Порядку №986).

Відповідно до абз. 2 ч. 8 Порядку №986, у кредиторських вимогах Фонду соціального страхування України до страхувальника, щодо якого розпочато ліквідацію, зазначається сума грошових зобов`язань, обчислена з урахуванням кожного платежу, що підлягає капіталізації.

Суми капіталізованих платежів відповідно до зазначених кредиторських вимог у випадках ліквідації страхувальника перераховуються робочому органу виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України, у якому страхувальник перебуває на обліку.

Матеріали справи свідчать, що на обліку у Хорольському відділенні Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області перебуває один потерпілий, з якими стався нещасний випадок на виробництві на ТОВ "Агрофірма "Землянки" - ОСОБА_1 , у зв"язку з чим їм проводяться страхові виплати за рахунок коштів Фонду.

ОСОБА_1 має зареєстрований страховий випадок трудове каліцтво внаслідок нещасного випадку на виробництві, що стався 05.10.1991 під час роботи у ТОВ "Агрофірма "Землянки" (а.с. 129-130 т. 21). Згідно з довідкою міжрайонної медико-соціальної експертної комісії м. Кременчука від 07.11.1996 ОСОБА_1 встановлено стійку втрату працездатності 60% та 3 групу інвалідності, безстроково (а.с. 132 т. 21). Відповідно до постанови Фонду № 53016/4457017/70/99 від 28.03.2022 потерпілому ОСОБА_1 призначено перераховану щомісячну страхову виплату у розмірі 3 461,20грн, виплату постановлено проводити з 01.03.2022 (а.с. 132 т.21).

Відповідно до розрахунку потреб в капіталізації коштів для розрахунку з потерпілим на виробництві, який перебуває на обліку у Хорольському відділенні Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області, ТОВ "Агрофірма "Землянки" має заборгованість по майбутнім платежам на суму 410 775,22грн (розрахунок - а.с. 133 т. 21).

Суд встановив, що кредиторські вимоги Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області в сумі 410 775,22грн підтверджені належними доказами, не заперечуються ліквідатором та визнаються судом у повному обсязі.

Судові витрати в сумі 4 962,00 грн судового збору (платіжне доручення № 928 від 12.04.2022), сплаченого заявником при зверненні із заявою про грошові вимоги до боржника (а.с.134 т. 21), підлягають відшкодуванню за рахунок боржника з включенням їх в реєстр вимог кредиторів боржника в черговості, визначеній ст. 64 Кодексу України з процедур банкрутства.

З урахуванням вищевикладеного, суд вважає за необхідне зобов`язати ліквідатора Атаманенко С.В. включити грошові вимоги Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області у визнаному судом розмірі до реєстру вимог кредиторів ТОВ "Агрофірма "Землянки" відповідно до черговості, визначеної ст. 64 Кодексу України з процедур банкрутства.

До розгляду в даному судовому засіданні призначена заява Товариства з обмеженою відповідальністю "ВЕКТОР КРЕДИТ" (вх. № 12005 від 01.11.2021) про заміну кредитора у справі. З метою повного та всебічного з`ясування обставин, необхідних для розгляду зазначеної заяви, суд вважає за необхідне її розгляд в даному судовому засіданні відкласти.

Керуючись ст. 60 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. 234 Господарського процесуального кодексу України , суд, -

УХВАЛИВ:

1. Відкласти розгляд справи про банкрутство, а також поданої в межах справи заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "ВЕКТОР КРЕДИТ" (вх. № 12005 від 01.11.2021) про заміну кредитора у справі на 22.11.2022 на 10:00 год.

Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду Полтавської області за адресою: м. Полтава, вул.Зигіна,1, зал судових засідань № 25.

2. Явка учасників у справі про банкрутство в судове засідання не є обов"язковою.

3. Визнати поточні грошові вимоги Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області (м. Полтава, вул. Гоголя, 34, код ЄДРПОУ 41319427) в наступному розмірі:

- сума платежів, які підлягають капіталізації для проведення розрахунку з потерпілим на виробництві, у розмірі 410 775,22грн;

- витрати по сплаті судового збору в сумі 4 962,00грн, сплаченого заявником при зверненні із заявою про грошові вимоги до боржника.

4. Зобов`язати ліквідатора Атаманенко С.В. включити грошові вимоги вищевказаного кредитора у визнаних судом розмірах до реєстру вимог кредиторів ТОВ "Агрофірма "Землянки" відповідно до черговості, визначеної ст. 64 Кодексу України з процедур банкрутства.

5. Копію ухвали направити всім учасникам провадження у справі про банкрутство, Управлінню виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області.

6. Повідомити учасників справи про те, що вони можуть отримати інформацію по справі, що розглядається, на веб-сторінці офіційного веб-порталу судової влади у мережі Інтернет за адресою: pl.arbitr.gov.ua

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не підлягає оскарженню (ст.ст.235,255 ГПК України).

Ухвалу підписано 29.09.2022 р.

Суддя О.О. Ореховська

Дата ухвалення рішення20.09.2022
Оприлюднено03.10.2022
Номер документу106506350
СудочинствоГосподарське
Сутьприєднання в якості кредитора у справі № 917/1838/16. Дослідивши матеріали справи

Судовий реєстр по справі —917/1838/16

Ухвала від 05.09.2023

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Ореховська О.О.

Ухвала від 05.09.2023

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Ореховська О.О.

Ухвала від 30.06.2023

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Ореховська О.О.

Ухвала від 15.06.2023

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Ореховська О.О.

Ухвала від 02.05.2023

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Ореховська О.О.

Ухвала від 01.05.2023

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Ореховська О.О.

Ухвала від 22.11.2022

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Ореховська О.О.

Ухвала від 11.10.2022

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Ореховська О.О.

Ухвала від 20.09.2022

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Ореховська О.О.

Ухвала від 20.06.2022

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Ореховська О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні