Ухвала
від 04.10.2022 по справі 910/17376/19
ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116, (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

УХВАЛА

"04" жовтня 2022 р. Справа№ 910/17376/19

Північний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Андрієнка В.В.

суддів: Шапрана В.В.

Буравльова С.І.

розглянувши клопотання Акціонерного товариства "Укрпошта" в особі Одеської дирекції Акціонерного товариства "Укрпошта"

про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції

за апеляційною скаргою Акціонерного товариства "Укрпошта" в особі Одеської дирекції Акціонерного товариства "Укрпошта"

на рішення Господарського суду міста Києва від 14.07.2022 (повний текст рішення складено 26.07.2022)

у справі №910/17376/19 (суддя Демидов В.О.)

за позовом Акціонерного товариства "Укрпошта" в особі Одеської дирекції Акціонерного товариства "Укрпошта"

до Акціонерного товариства "Концерн Галнафтогаз"

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача: Одеської міської ради

про стягнення шкоди у розмірі 123 531,42 грн

УСТАНОВИВ:

У провадженні колегії суддів Північного апеляційного господарського суду: головуючий суддя Андрієнко В.В., судді Шапран В.В., Буравльов С.І. перебуває справа №910/17376/19.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 12.09.2022 розгляд справи призначено на 12.10.2022 о 13 год 40 хв.

03.10.2022 на адресу Північного апеляційного господарського суду від Акціонерного товариства "Укрпошта" в особі Одеської дирекції Акціонерного товариства "Укрпошта" надійшло клопотання про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції у справі №910/17376/19, у якому позивач просив доручити проведення відеоконференції Господарському суду Одеської області.

Частиною 2 статті 197 ГПК України визначено, що учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи.

Крім цього, на підставі ч. 2 ст. 197 ГПК України копія заяви про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції не пізніше як за п`ять днів до судового засідання надсилається іншим учасникам справи.

Суд може постановити ухвалу про участь учасника справи у судовому засіданні в режимі відеоконференції у приміщенні суду, визначеному судом.

У клопотанні про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду в обов`язковому порядку зазначається суд, в якому необхідно забезпечити її проведення. Таке клопотання може бути подано не пізніш як за п`ять днів до відповідного судового засідання.

Відповідно до ч. 7 ст. 11 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" учасникам судового процесу на підставі судового рішення забезпечується можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції у порядку, встановленому законом. Обов`язок забезпечити проведення відеоконференції покладається на суд, який отримав судове рішення про проведення відеоконференції, незалежно від спеціалізації та інстанції суду, який прийняв таке рішення.

Відповідно до п. 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції" до повного забезпечення функціонування системи відеоконференцзв`язку в усіх судах України учасники судового процесу можуть брати участь у судових засіданнях в режимі відеоконференції лише за наявності технічної можливості для її проведення у відповідних судах.

Враховуючи вищезазначені положення чинного законодавства, винесення ухвали про розгляд справи в режимі відеоконференції є правом суду, яке реалізується за наявності технічної можливості для проведення судового засідання в режимі відеоконференції у справі, в якій дана сторона бере участь.

Отже, зі змісту наведеної норми права слідує, що необхідність проведення судового засідання у режимі відеоконференції визначається виключно судом, що розглядає господарську справу. При цьому, випадки, в яких суд може постановити ухвалу про участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції в законі не визначені.

Необхідність здійснення відеоконференції, визначається з врахуванням обставин справи, її складності та потреби у наданні пояснень залучених спеціалістів чи інших учасників процесу, які за станом здоров`я чи з інших незалежних від них причин не можуть бути присутніми у засіданні суду, а їх участь є обов`язковою.

Тобто, призначення судового засідання у режимі відеоконференції повинно здійснюватись у виключних випадках, коли за об`єктивних причин учасник процесу не може брати участь у засіданні, а його участь є необхідною для встановлення всіх обставин справи.

Заявник, у свою чергу, не позбавлений права подати докази, письмові пояснення та клопотання через відділ діловодства суду, або направляти їх поштою.

Перевіривши за допомогою WEB-програми "Бронювання систем відеоконференцзв`язку" ДП "Інформаційні судові системи" технічну можливість проведення відеоконференції, судом установлено, що 12.10.2022 у Господарському суді Одеської області відсутня технічна можливість проведення відеконференції з Господарським судом Одеської області у даній справі, оскільки в Господарському суді Одеської області заброньований час для відеоконференції у інших справах з 13:45 год. до 14:45 год., що унеможливлює призначення відеоконференції на цей час.

Вимогами чинного законодавства не передбачено можливості зміни дати та часу призначеного судового засідання у зв`язку з поданням стороною клопотання про її участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Ураховуючи вищенаведене, за технічної неможливості проведення відеоконференції в Господарському суді Одеської області суді 12.10.2022 о 13:40 год, що підтверджується вищезгаданою довідкою, клопотання представника Акціонерного товариства "Укрпошта" в особі Одеської дирекції Акціонерного товариства "Укрпошта" про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції через Господарський суд Одеської області не може бути задоволено.

Разом з тим, колегія суддів зазначає, що АТ "Укрпошта" в особі Одеської дирекції Акціонерного товариства "Укрпошта" не позбавлене права подати клопотання про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів.

Керуючись статтями 197, 234 Господарського процесуального кодексу України, Північний апеляційний господарський суд -

УХВАЛИВ:

Відмовити представнику Акціонерного товариства "Укрпошта" в особі Одеської дирекції Акціонерного товариства "Укрпошта" - Дрозду С.Я. в задоволенні клопотання про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні Господарського суду Одеської області.

Головуючий суддя В.В. Андрієнко

Судді В.В. Шапран

С.І. Буравльов

СудПівнічний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення04.10.2022
Оприлюднено05.10.2022
Номер документу106580455
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, щодо недоговірних зобов’язань про відшкодування шкоди

Судовий реєстр по справі —910/17376/19

Постанова від 08.03.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Пєсков В.Г.

Ухвала від 30.01.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Пєсков В.Г.

Ухвала від 19.12.2022

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Пєсков В.Г.

Постанова від 02.11.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Андрієнко В.В.

Ухвала від 27.10.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Андрієнко В.В.

Ухвала від 12.10.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Андрієнко В.В.

Ухвала від 04.10.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Андрієнко В.В.

Ухвала від 27.09.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Андрієнко В.В.

Ухвала від 11.09.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Андрієнко В.В.

Ухвала від 22.08.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Андрієнко В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні