Ухвала
від 19.09.2022 по справі 2-195/11
АМУР-НИЖНЬОДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 2-195/11

(6/199/72/22)

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19.09.2022 року Амур-Нижньодніпровський районний суд м. Дніпропетровська

у складі: головуючого судді Якименко Л.Г.

за участю секретаря Маляренко В.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Дніпрі заяву представника Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Європейська агенція з повернення боргів» про видачу дубліката виконавчого листа та поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого документу до виконання, -

В С Т А Н О В И В:

Представник Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Європейська агенція з повернення боргів» звернувся до суду з даною заявою та просив суд видати дублікат виконавчого листа та поновити пропущений строк для пред`явлення виконавчого документу до виконання у цивільній справі за позовом Публічного акціонерного товариства Дельта Банк до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за кредитним договором.

В обґрунтування заявлених вимог посилався на те, що 25.12.2013 року Амур-Нижньодніпровським районним судом м.Дніпропетровська по справі за позовом Публічного акціонерного товариства Дельта Банк до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за кредитним договором, позов задоволено та солідарно стягнуто з ОСОБА_1 , (ІНН НОМЕР_1 ) та ОСОБА_2 (ІНН НОМЕР_2 ) на користь позивача Публічного акціонерного товариства Дельта Банк (код ЄДРПОУ 34047020) заборгованість за договором про надання споживчого кредиту №11039291000 від 13 вересня 2006 року у розмірі 26 455 (двадцять шість тисяч чотириста п`ятдесят п`ять) грн. 02 коп., а також витрати по сплаті судового збору.

10.01.2014 року Амур-Нижньодніпровським районним судом м.Дніпропетровська видано виконавчий лист №2-195/11 про стягнення із ОСОБА_1 на користь Публічного акціонерного товариства Дельта Банк заборгованості за кредитом.

Ухвалою суду від 18.12.2020 рокузамінити сторону виконавчого провадження з Публічного акціонерного товариства «Дельта Банк» на правонаступника Товариство з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Європейська агенціязповернення боргів» у виконавчому провадженні з примусового виконання виконавчого листа №2-195/11 за позовом Публічного акціонерного товариства «Дельта Банк» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за кредитним договором.

Однак, при укладенні договору №2295/К про відступлення прав вимоги вказаний виконавчий лист до Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Європейська агенція з повернення боргів» не передано.

Тому, посилаючись на відсутність зазначеного виконавчого листа на примусовому виконанні та факту непередачі виконавчого документа первісним стягувачем до ТОВ "ФК "ЄАПБ", заявник просить видати дублікат виконавчого листа та поновити строк пред`явлення виконавчого листа до виконання.

Особи, які беруть участь у справі, в судове засідання не з`явились, що не перешкоджає розгляду заяви по суті.

Положеннями п. 17.4Перехідних положень ЦПК Українивизначено, що у разі втрати виконавчого документа, суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, незалежно від того, суд якої інстанції видав виконавчий документ, може видати йогодублікат, якщо стягувач або державний виконавець, приватний виконавець звернувся із заявою про це до закінчення строку, встановленого для пред`явлення виконавчого документа до виконання.

У разі пропуску строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання з причин, визнаних судом поважними, пропущений строк може бути поновлено ч. 1ст. 433 ЦПК України).

Такий строк поновлюється виключно у випадку пропущення строку з поважних причин, а обов`язок доведення поважності причин пропуску строку належить особі, яка подає клопотання про поновлення строків.

Причина пропуску строку є поважною, якщо відповідну процесуальну дію не вчинено у зв`язку із обставинами, що безпосередньо унеможливлювали або ускладнювали можливість вчинення процесуальних дій у визначений строк. Така обставина має існувати об`єктивно, незалежно від волі особи, яка пропустила строк і виникнути протягом строку, який пропущено. Зазначене повинно підтверджуватися належними і допустимими засобами доказування.

В разі, коли строк для пред`явлення виконавчого документу до виконання сплинув і відсутні підстави для поновлення такого строку, то за результатами розгляду заяви про видачу дубліката втраченого документа суд відмовляє у задоволенні цієї заяви (Правовий висновокпостанови Великої Палати Верховного Суду від 21 серпня 2019 року у справі N 2-836/11).

Як встановлено судом, 25.12.2013 року Амур-Нижньодніпровським районним судом м.Дніпропетровська по справі за позовом Публічного акціонерного товариства Дельта Банк до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за кредитним договором, позов задоволено та солідарно стягнуто з ОСОБА_1 , (ІНН НОМЕР_1 ) та ОСОБА_2 (ІНН НОМЕР_2 ) на користь позивача Публічного акціонерного товариства Дельта Банк (код ЄДРПОУ 34047020) заборгованість за договором про надання споживчого кредиту №11039291000 від 13 вересня 2006 року у розмірі 26 455 (двадцять шість тисяч чотириста п`ятдесят п`ять) грн. 02 коп., а також витрати по сплаті судового збору.

10.01.2014 року Амур-Нижньодніпровським районним судом м.Дніпропетровська видано виконавчий лист №2-195/11 про стягнення із ОСОБА_1 на користь Публічного акціонерного товариства Дельта Банк заборгованості за кредитом.

Ухвалою суду від 18.12.2020 рокузамінити сторону виконавчого провадження з Публічного акціонерного товариства «Дельта Банк» на правонаступника Товариство з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Європейська агенціязповернення боргів» у виконавчому провадженні з примусового виконання виконавчого листа №2-195/11 за позовом Публічного акціонерного товариства «Дельта Банк» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за кредитним договором.

Положеннями статті 22 Закону України" Про виконавче провадження" у редакції, чинній на час видачі Амур-Нижньодніпровським районним судом м.Дніпропетровська виконавчого листа у справі №2-195/11, виконавчі документи з виконання судових рішень могли бути пред`явлені до виконання протягом року з наступного дня після набрання рішенням законної сили чи закінчення строку, встановленого у разі відстрочки чи розстрочки виконання рішення, а в разі якщо судове рішення підлягає негайному виконанню, - з наступного для після його поновлення.

Згідно ізстаттею 23 зазначеного Законуу редакції, чинній на час видачі судом виконавчого листа, строки пред`явлення виконавчого документа до виконання перериваються: 1) пред`явленням виконавчого документа до виконання; 2) частковим виконанням рішення боржником; 3) наданням судом, який видав виконавчий документ, відстрочки або розстрочки виконання рішення. Після переривання строку пред`явлення виконавчого документа до виконання перебіг строку поновлюється. Час, що минув до переривання строку, до нового строку не зараховується. У разі повернення виконавчого документа стягувачу у зв`язку з неможливістю в повному обсязі або частково виконати рішення строк пред`явлення виконавчого документа до виконання після переривання встановлюється з дня його повернення, а в разі повернення виконавчого документа у зв`язку із встановленою законом забороною щодо звернення стягнення на майно чи кошти боржника, а також проведення інших виконавчих дій стосовно боржника, - з моменту закінчення дії відповідної заборони.

З урахуванням наведеного, строк пред`явлення виконавчого листа, на момент укладання договору про відступлення права вимоги за кредитними договорами між АТ "Дельта Банк" та ТОВ "ФК "ЄАПБ" сплив.

За правиламист. 514 ЦК Українидо нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі та на умовах, що існували на момент переходу цих прав.

Тобто, обсяг прав та обов`язків нового кредитора не може перевищувати обсяг прав та обов`язків первісного кредитора.

ТОВ "ФК "ЄАПБ", як особа, яка уклала відповідний Договір відступлення права вимоги за кредитними договорами фізичних осіб АТ "Дельта Банк" не може набути прав та обов`язків обсягом більше, ніж мав попередній кредитор, дане товариство мало об`єктивну можливість перевірити обсяг переданих йому документів, визначитись із фактичним обсягом майнових прав, які мали б перейти внаслідок укладення відповідного договору.

Таким чином, сам по собі факт того, що виконавчий лист на виконанні у відповідних органах виконавчої служби не перебуває, до суду не повертався, заявнику не передавався, що свідчить про втрату виконавчого листа не з вини стягувача, на що посилається заявник, як на поважну причину для поновлення строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання, не є підставою для поновлення пропущеного строку на пред`явлення виконавчого листа та не свідчить про наявність поважних причин такого пропуску.

Доказів існування будь-яких поважних причин пропуску строку на пред`явлення виконавчого документа до виконання суду не надано.

Відтак, відсутні і підстави для задоволення заяви про поновлення строку на пред`явлення виконавчого листа до виконання та видачі дублікату виконавчого листа.

Керуючись ст. ст.260,261,433 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Заяву представника Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Європейська агенція з повернення боргів» про видачу дубліката виконавчого листа та поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого документу до виконання, залишити без задоволення.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подачі апеляційної скарги до суду першої інстанції протягом п`ятнадцяті днів з дня проголошення ухвали. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя

СудАмур-Нижньодніпровський районний суд м.Дніпропетровська
Дата ухвалення рішення19.09.2022
Оприлюднено06.10.2022
Номер документу106593154
СудочинствоЦивільне
КатегоріяІнші скарги та заяви в процесі виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб)

Судовий реєстр по справі —2-195/11

Рішення від 14.03.2011

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Бузовський В. В.

Ухвала від 18.12.2023

Цивільне

Козятинський міськрайонний суд Вінницької області

Щерба Н. Л.

Ухвала від 16.11.2023

Цивільне

Козятинський міськрайонний суд Вінницької області

Щерба Н. Л.

Ухвала від 19.09.2022

Цивільне

Амур-Нижньодніпровський районний суд м.Дніпропетровська

ЯКИМЕНКО Л. Г.

Ухвала від 03.03.2011

Цивільне

Снятинський районний суд Івано-Франківської області

СОБКО В.

Ухвала від 26.05.2021

Цивільне

Виноградівський районний суд Закарпатської області

Леньо В. В.

Ухвала від 20.04.2021

Цивільне

Виноградівський районний суд Закарпатської області

Леньо В. В.

Постанова від 04.03.2021

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Тичкова О. Ю.

Постанова від 04.03.2021

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Тичкова О. Ю.

Ухвала від 18.12.2020

Цивільне

Амур-Нижньодніпровський районний суд м.Дніпропетровська

Якименко Л. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні