Ухвала
від 07.10.2022 по справі 127/14854/21
ВІННИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 127/14854/21

Провадження № 22-ц/801/1560/2022

Категорія: 68

Головуючий у суді 1-ї інстанції Волошин С. В.

Доповідач:Міхасішин І. В.

УХВАЛА

07 жовтня 2022 рокуСправа № 127/14854/21м. Вінниця

Вінницький апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з цивільних справ: судді - доповідача: Міхасішина І.В.,

суддів: Войтка Ю.Б., Стадника І.М.

розглянувши питання щодо залучення до участі у справі ОСОБА_1 , як у якості представника неповнолітньої ОСОБА_2 , у цивільній справі за позовом ОСОБА_3 та ОСОБА_4 до Органу опіки та піклування Виконавчого комітету Вінницької міської ради, ОСОБА_2 , за участю третіх осіб, що не заявляють самостійних вимог на предмет спору: Служби у справах дітей Вінницької міської ради, Комунального закладу «Жмеринський обласний центр соціально - психологічної реабілітації дітей», про скасування усиновлення,

встановив:

В червні 2021 року ОСОБА_3 та ОСОБА_4 звернулися в суд з позовом до Органу опіки та піклування Виконавчого комітету Вінницької міської ради, ОСОБА_2 , за участю третіх осіб, що не заявляють самостійних вимог на предмет спору: Служби у справах дітей Вінницької міської ради, Комунального закладу «Жмеринський обласний центр соціально - психологічної реабілітації дітей», про скасування усиновлення.

Рішенням Вінницького міського суду Вінницької області від 22 червня 2022 позов ОСОБА_3 та ОСОБА_4 до Органу опіки та піклування Виконавчого комітету Вінницької міської ради, ОСОБА_2 , за участю третіх осіб, що не заявляють самостійних вимог на предмет спору: Служби у справах дітей Вінницької міської ради, Комунального закладу «Жмеринський обласний центр соціально - психологічної реабілітації дітей», про скасування усиновлення - задоволено частково.

Скасовано усиновлення неповнолітньої ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 вчинене ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_3 , що проведене на підставі рішення Тульчинського районного суду Вінницької області від 22.06.2010 року у справі № 2-о-79/10, з підстав, визначених п. 1 ч. 1 ст. 238 Сімейного кодексу України.

В задоволенні решти позовних вимог - відмовлено.

Внести зміни до актового запису № 91 від 13.06.2007 року, складеного відділом реєстрації актів цивільного стану Тульчинського районного управління юстиції Вінницької області, про народження ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , виключивши з запису відомості про батьків дитини ОСОБА_4 (графа батько) та ОСОБА_3 (графа мати).

Поновити в актовому записі № 91 від 13.06.2007 року, складеному відділом реєстрації актів цивільного стану Тульчинського районного управління юстиції Вінницької області, про народження ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 відомості, в частині батьків дитини, місця народження дитини, та підстав внесення відомостей щодо батька, які існували до внесення змін в актовий запис на підставі рішення Тульчинського районного суду Вінницької області від 22.06.2010 року у справі № 2-о-79/10, зазначивши в графі «батько» ОСОБА_5 (відомості про батька внесені за заявою матері, на підставі ч. 1 ст. 135 СК України), в графі «мати» ОСОБА_6 , в графі «місце народження дитини» - «Україна, Вінницька область, Тульчинський район, м. Тульчин».

У місячний строк, після набрання чинності цим рішенням суду, на виконання вимог ч. 1 ст. 241 СК України, надіслати копію цього рішення до Тульчинського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Тульчинському районі Вінницької області Центрально - Західного міжрегіонального правління Міністерства юстиції (м. Хмельницький) для виконання. (Україна, 23600, Вінницька обл., Тульчинський р-н, місто Тульчин, вул. Леонтовича, буд. 62).

Передано неповнолітню ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , Органу опіки та піклування Виконавчого комітету Вінницької міської ради (м. Вінниця, вул. Соборна 50) для вирішення питання подальшого влаштування дитини.

Стягнуто з ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрована адреса проживання: АДРЕСА_1 аліменти на утримання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 у розмірі 1/8 частини з усіх видів заробітку (доходу) щомісячно, але не менше 50% прожиткового мінімуму на дитину, починаючи стягнення з дня набрання рішенням суду законної сили і до досягнення дитиною повноліття на особистий рахунок дитини.

Стягнуто з ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_2 , зареєстрована адреса проживання: АДРЕСА_1 аліменти на утримання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 у розмірі 1/8 частини з усіх видів заробітку (доходу) щомісячно, але не менше 50% прожиткового мінімуму на дитину, починаючи стягнення з дня набрання рішенням суду законної сили і до досягнення дитиною повноліття на особистий рахунок дитини.

Зобов`язано Орган опіки та піклування Виконавчого комітету Вінницької міської ради у місячний строк з дня набрання законної сили рішенням суду відкрити у відділенні Державного ощадного банку України особистий рахунок на ім`я ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , для перерахування аліментів.

Не погодившись із рішенням суду першої інстанції, представник позивачів ОСОБА_3 , ОСОБА_4 - адвокат Зажирко Юрій Дмитрович подав апеляційну скаргу, в якій, посилаючись на неповноту з`ясування обставин, що мають значення для справи, неправильне застосування норм матеріального та порушення норм процесуального права, просить рішення суду скасувати в частині стягнення з позивачів аліментів на утримання ОСОБА_2

06 жовтня 2022 року на адресу Вінницького апеляційного суду надійшла заява адвоката Зажирка Ю.Д. про залучення до участі у справі в якості представника неповнолітньої ОСОБА_2 - ОСОБА_1 ..

Заяву обґрунтовано тим, що рішенням Виконавчого комітету Тульчинської міської ради від 30 вересня 2022 року встановлено піклування над неповнолітньою дитиною ОСОБА_2 і призначено піклувальником її рідного брата ОСОБА_1 .

З 25 червня 2022 року ОСОБА_2 проживає з ОСОБА_1 за його місцем проживання за адресою АДРЕСА_2 .

З вересня дитина проходить навчання у ВНЗ м. Києва. Оплата за навчання здійснюється позивачами по справі.

Заслухавши доповідь судді-доповідача, вінницький апеляційний суд дійшов висновку, що заява підлягає задоволенню з огляду на наступне.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 43 ЦПК України учасники справи з поміж іншого мають право подавати заяви та клопотання, надавати пояснення суду, наводити свої доводи, міркування щодо питань, які виникають під час судового розгляду, і заперечення проти заяв, клопотань, доводів і міркувань інших осіб.

Відповідно до ч.2 ст.47 ЦПК України неповнолітні особи віком від чотирнадцяти до вісімнадцяти років, а також особи, цивільна дієздатність яких обмежена, можуть особисто здійснювати цивільні процесуальні права та виконувати свої обов`язки в суді у справах, що виникають з відносин, у яких вони особисто беруть участь, якщо інше не встановлено законом. Суд може залучити до участі в таких справах законного представника неповнолітньої особи або особи, цивільна дієздатність якої обмежена.

З огляду на викладене, оскільки ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_4 досягла 14 річного віку, вона, в розумінні ч. 2 ст. 47 ЦПК України, може особисто здійснювати цивільні процесуальні права та виконувати свої обов`язки в суді у цій справі, оскільки спір у справі виник з приводу відносин, у яких вона особисто бере участь.

Судом встановлено, що законними представниками ОСОБА_2 відповідно до ухвали Вінницького міського суду Вінницької області від 10 серпня 2021 року є юрист Комунального закладу «Жмеринський обласний центр соціально - психологічної реабілітації дітей» Грушковську Д.В.

Рішенням Виконавчого комітету Тульчинської міської ради від 30 вересня 2022 року встановлено піклування над неповнолітньою дитиною ОСОБА_2 і призначено піклувальником її рідного брата ОСОБА_1 .

З огляду на викладене суд приходить до висновку, що у зв`язку із призначенням ОСОБА_1 піклувальником неповнолітньої ОСОБА_2 , він, має здійснювати процесуальні права та виконувати процесуальні обов`язки в інтересах неповнолітньої ОСОБА_2 .

З цією метою суд вважає за доцільне в інтересах дитини ОСОБА_2 залучити ОСОБА_1 до участі у справі, у якості її представника, задовольнивши клопотання адвоката Зажирка.

Керуючись статтею 43, 63, 197-198, 260- 261 ЦПК України, суд апеляційної інстанції,

ухвалив:

Залучити до участі у цивільній справі за позовом ОСОБА_3 та ОСОБА_4 до Органу опіки та піклування Виконавчого комітету Вінницької міської ради, ОСОБА_2 , за участю третіх осіб, що не заявляють самостійних вимог на предмет спору: Служби у справах дітей Вінницької міської ради, Комунального закладу «Жмеринський обласний центр соціально - психологічної реабілітації дітей», про скасування усиновлення, ОСОБА_1 яковті представника неповнольтньої ОСОБА_2 .

Ухвала апеляційного суду набирає законної сили з дня її постановлення та може бути оскаржена до Верховного суду протягом тридцяти днів.

Суддя-доповідач І.В. Міхасішин

Судді Ю.Б. Войтко

І.М. Стадник

СудВінницький апеляційний суд
Дата ухвалення рішення07.10.2022
Оприлюднено11.10.2022
Номер документу106654353
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин

Судовий реєстр по справі —127/14854/21

Постанова від 01.11.2022

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Міхасішин І. В.

Ухвала від 07.10.2022

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Міхасішин І. В.

Ухвала від 18.09.2022

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Міхасішин І. В.

Ухвала від 04.09.2022

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Міхасішин І. В.

Ухвала від 10.08.2022

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Міхасішин І. В.

Ухвала від 03.08.2022

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Міхасішин І. В.

Рішення від 21.06.2022

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Волошин С. В.

Рішення від 21.06.2022

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Волошин С. В.

Ухвала від 27.10.2021

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Волошин С. В.

Ухвала від 10.08.2021

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Волошин С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні