Постанова
від 07.10.2022 по справі 758/14607/20
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 жовтня 2022 року місто Київ.

Справа 758/14607/20

Апеляційне провадження № 22-ц/824/7933/2022

Київський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

Судді-доповідача: Желепи О.В.,

суддів: Кравець В.А., Поливач Л.Д.

розглянувши у порядку письмового провадження цивільну справу за апеляційною скаргою Поночевної Анастасії Олегівни в інтересах Міжнародної громадської організації «Міжнародна освітньо-культурна асоціація» на рішення Подільського районного суду міста Києва від 09 грудня 2021 року (у складі судді Ковбасюк О.О., інформація щодо дати складання повного тексту відсутня)

в справі за позовом ОСОБА_1 до Міжнародної громадської організації «Міжнародна освітньо-культурна асоціація», третя особа: Народний художній колектив Ансамбль танцю «Щасливе дитинство» Комунального закладу «Харківський обласний Палац дитячої та юнацької творчості», про стягнення грошових коштів, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач у грудні 2020 року звернулась до Подільського районного суду м. Києва з позовом до Міжнародної громадської організації «Міжнародна освітньо-культурна асоціація», третя особа: Народний художній колектив Ансамбль танцю «Щасливе дитинство» Комунального закладу «Харківський обласний Палац дитячої та юнацької творчості», про стягнення грошових коштів, в якому просить стягнути з відповідача грошові кошти в сумі 68 000 грн 00 к.

В обґрунтування своїх вимог вказувала, що 03 лютого 2020 року вона сплатила на рахунок відповідача вказану суму за повне обслуговування у період тимчасової зміни та участь 36 учасників народного художнього колективу України ансамбль танцю «Щасливе дитинство» Комунального закладу «Харківський обласний Палац дитячої та юнацької творчості» у фіналі XIV конкурсу-фестивалю дитячої творчості «Усі ми діти твої, Україно!», який мав відбутися з 15 липня по 04 серпня 2020 року в Українському дитячому центрі «Молода гвардія» (м. Одеса). Вказані кошти були сплачені на підставі листів відповідача вих. №277 від 25.09.2019 та вих. №399 від 03.01.2020, в яких зазначено вартість обслуговування учасників, найменування, строк та місце проведення заходу, а також платіжні реквізити та призначення платежу.

Однак, з 12 березня 2020 року на всій території України встановлено карантин та заборонено проведення масових заходів, у зв`язку з поширенням хвороби COVID-19, вказаний захід у встановлений строк не відбувся. Позивач зазначає, що Міжнародний конкурс-фестиваль дитячої творчості «Усі ми діти твої, Україно!» є спільним заходом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, Міністерства соціальної політики України, Міністерства культури України та проводиться на підставі відповідного положення, затвердженого спільним наказом зазначених міністерств №559/2367/58 від 02.07.2007, однак за повідомленням Мінсоцполітики від 28.08.2020 ним було здійснено закупівлю виключно безкоштовних путівок до ДП «УДЦ «Молода гвардія» з метою забезпечення послугами оздоровлення та відпочинку найбільш вразливих соціальних категорій дітей та воно не має жодного відношення до збору коштів, здійсненого МГО «Міжнародна освітньо-культурна Асоціація». Позивач та третя особа звертались до відповідача з вимогою про повернення коштів в сумі 68000,00 грн., однак відповідач відмовився повертати вказану суму, запропонувавши використати її для участі у фестивальній програмі 2021-2022 років. Посилаючись в якості правового обґрунтування на статті 509, 526, 610, 615, 629, 1212, 1213 ЦК України, позивач зазначає, що у зв`язку з припиненням зобов`язання через неможливість його виконання відпали підстави для утримування відповідачем коштів у розмірі 68000,00 грн., у зв`язку з чим просить стягнути їх з відповідача, а також покласти на нього витрати зі сплати судового збору у розмірі 840,80 грн.

Рішенням Подільського районного суду міста Києва від 09 грудня 2021 року позов задоволено.

Стягнуто з Міжнародної громадської організації «Міжнародна освітньо-культурна Асоціація» на користь ОСОБА_1 грошові кошти в сумі 68 000 грн.

Стягнуто з Міжнародної громадської організації «Міжнародна освітньо-культурна Асоціація» на користь ОСОБА_1 судовий збір у розмірі 840,80 грн.

Не погоджуючись з таким рішенням, Поночевна Анастасія Олегівна , діючи в інтересах Міжнародної громадської організації «Міжнародна освітньо-культурна асоціація» 03 червня 2022 року подалаапеляційну скаргу, в якій просить оскаржуване рішення скасувати та постановити нове, яким відмовити в позові у повному обсязі.

Апеляційна скарга обґрунтована тим, що суд не вірно тлумачив процедуру проведення Конкурсу-фестивалю, не дослідив в повному обсязі всі докази, які додавались сторонами та містяться в матеріалах справи, вийшов за межі правових вимог, та прийняв неправомірне рішення.

Зазначає, що суд не вірно застосував норми матеріального права так як Закон України № 270/96-ВР, на який посилається суд першої інстанції, а саме Закон України «Про рекламу» визначає засади рекламної діяльності в Україні, регулює відносний, що виникають у процесі виробництва, розповсюдження та споживання реклами, а не регулює відносини у сфері добровільних пожертв, внесків і т.д.

Скарга також містить доводи, що позивач не довела порушення її майнових чи немайнових прав.

Апелянт вказує, що відсутні будь-які підтвердження, безпосереднього розміру зібраних ОСОБА_1 коштів із батьків учнів Ансамблю танцю. Тому неможливо ідентифікувати за, що саме позивач перерахувала кошти з призначенням платежу «добровільний внесок колективу «Щасливе дитинство» Харків для міжнародного фестивалю. ОСОБА_1 .».

Посилається на те, що згідно листа № 399 від 03.01.2020 р. Народному художньому колективу Ансамблю танцю «Щасливе дитинство» було запропоновано до 15 січня 2020 року внести добровільний внесок 3500,00 гри, за кожного учасника. В заявці третьої особи зі сторони позивача - було зазначено 36 осіб, однак із суми добровільного внеску можливо припустити, що лише за 19,5 осіб позивач сплатила кошти.

Звертає увагу суду, що суд першої інстанції вийшов за межі позивних вимог, оскільки не дослідив питання та не встановив хто є власником грошових коштів, адже як зазначає позивач, грошові кошти, які були перераховані є власністю безпосередньо батьків учасників колективу. В такому разі позовні вимоги щодо витребування свого майна із володіння відповідача мають бути заявлені безпосередньо власниками.

Ухвалою Київського апеляційного суду від 12 липня 2022 року відкрито провадження в даній справі та надано учасникам справи 5-ти денний строк з моменту отримання ухвали для подачі відзиву на апеляційну скаргу.

Як вбачається з матеріалів справи, позивачсвоїм правом щодо подачі відзиву не скористалась.

Відповідно до ч. 1 ст.369 ЦПК України апеляційні скарги на рішення суду у справах з ціною позову менше ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, крім тих, які не підлягають розгляду в порядку спрощеного позовного провадження, розглядаються судом апеляційної інстанції без повідомлення учасників справи.

Згідно ч.13 ст.7 ЦПК України розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами, якщо цим Кодексом не передбачено повідомлення учасників справи. У такому випадку судове засідання не проводиться.

Колегія суддів, заслухавши доповідь судді-доповідача, доводи апеляційної скарги, перевіривши законність та обґрунтованість рішення суду та матеріали справи в межах апеляційного оскарження, вважає, що апеляційна скарга підлягає задоволенню з огляду на таке.

Відповідно до ч. 1 ст. 367 ЦПК України суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними в ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги.

Згідно з ч. 1 ст. 2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Як визначено ч.1 ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Частиною 2 ст. 89 ЦПК України визначено, що суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Задовольняючи позов, суд першої інстанції виходив з того, що відповідач отримав від позивача кошти в сумі 68000,00 грн. без достатньої правової підстави, що зумовлює обов`язок відповідача повернути ці кошти позивачу на підставі ст. 1212 ЦК України.

Колегія суддів не погоджується з таким висновком суду, з огляду на таке.

Відповідно до вимог статті 263 ЦПК України судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим.

Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права із дотриманням норм процесуального права.

Обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Таким вимогам рішення районного суду не відповідає.

Матеріалами справи підтверджено та судом встановлено, що статтею 2 Закону України «Про державну підтримку та особливості функціонування дитячих центрів «Артек» і «Молода гвардія» № 906-VI від 03.02.2009 визначено, що кошти на придбання путівок до дитячих центрів «Артек» і «Молода гвардія» для оздоровлення та відпочинку дітей щороку передбачаються у Державному бюджеті України. Держава викуповує 90 відсотків путівок дитячих центрів «Артек» і «Молода гвардія». Решта путівок реалізується зазначеними дитячими центрами без залучення третіх осіб.

Листом вих. №277 від 25 вересня 2019 року Міжнародної громадської організації «Міжнародна освітньо-культурна Асоціація», що був направлений керівникам мистецьких колективів, в тому числі колективам Комунального закладу «Харківський обласний Палац дитячої та юнацької творчості», було запропоновано взяти участь у відбірковому турі XIV Міжнародного конкурсу-фестивалю дитячої творчості «Усі ми діти твої, Україно!» та подати в строк до 01грудня 2019 року заявку встановленого зразка, а до 15січня 2020 року - відео-, аудіо-, фотоматеріали на адресу Виконавчої дирекції фестивалю.

В цьому ж листі зазначається, що фінал XIV Міжнародного конкурсу-фестивалю дитячої творчості «Усі ми діти твої, Україно!» відбудеться у період відповідної тематичної зміни з 15 липня до 04 серпня 2020 року в ДП «УДЦ «Молода гвардія» (м. Одеса). Вартість повного обслуговування у період тематичної зміни та участь у Міжнародному конкурсі фестивалі складає 8000,00 грнна одного учасника, для дітей із багатодітних сімей 4000,00 грн., а для дітей з інвалідністю безкоштовно.

Листом вих. №399 від 03.01.2020 Міжнародної громадської організації «Міжнародна освітньо-культурна Асоціація», що був направлений директору Комунального закладу «Харківський обласний Палац дитячої та юнацької творчості», для участі у фіналі XIV Міжнародного конкурсу-фестивалю дитячої творчості «Усі ми діти твої, Україно!» з 15 липня по 04 серпня 2020 року в ДП «УДЦ «Молода гвардія» (м.Одеса) було запрошено Народний художній колектив ансамбль танцю «Щасливе дитинство» Комунального закладу «Харківський обласний Палац дитячої та юнацької творчості» у складі 36 осіб.

В цьому ж листі було запропоновано для підтвердження намірів участі у фестивалі сплатити внесок на суму 8000,00 грн. за кожного учасника фестивалю (терміни сплати: до 15 січня 2020 року - 3500,00 грн., до 15 лютого 2020 року - 2500, 00 грн., до 15 березня 2020 року - 2000,00 грн.) на рахунок МГО «Міжнародна освітньо-культурна Асоціація» № НОМЕР_1 в АТ «Укрсксімбанк» міста Києва, код ЄДРПОУ 36219237 з поміткою «Добровільний внесок колективу «Щасливе дитинство» Харків для Міжнародного фестивалю».

Вказані листи засвідчені підписом голови правління Любові Горват та печаткою МГО «Міжнародна освітньо-культурна Асоціація».

24 січня 2020 року було проведено батьківські збори Народного художнього колективу ансамбль танцю «Щасливе дитинство» Комунального закладу «Харківський обласний Палац дитячої та юнацької гворчості», на яких було прийнято рішення взяти участь у фіналі XIV Міжнародного конкурсу-фестивалю дитячої творчості «Усі ми діти твої, Україно!» з 15 липня по 04 серпня 2020 року в ДП «УДЦ «Молода гвардія» (м. Одеса) та уповноважено голову батьківського комітету ОСОБА_1 на збір та перерахування коштів на рахунок МГО «Міжнародна освітньо-культурна Асоціація» для забезпечення обслуговування вихованців колективу у період тематичної зміни та участь у конкурсі, що підтверджується протоколом зборів № 1 від 24 січня 2020 року.

На підставі вказаного протоколу та згідно платіжної відомості на участь у конкурсі-фестивалі, яка містить прізвища, суми та підписи, позивачем було отримано від батьків вихованців колективу кошти в сумі 68000,00 та перераховано в повній сумі на рахунок відповідача за реквізитами та призначенням платежу, які були зазначені ним у листі вих. №399 від 03січня 2020 року.

Вказана обставина підтверджується квитанцією № ПН2019810 від 03лютого 2020 року.

11 березня 2020 року Кабінетом Міністрів України було прийнято постанову №211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», якою на всій території України встановлено карантин з 12 березня 2020 року та заборонено проведення всіх масових (культурних, розважальних, спортивних, соціальних, релігійних, рекламних та інших) заходів.

У зв`язку з цим запланований захід - фінал XIV Міжнародного конкурсу-фестивалю дитячої творчості «Усі ми діти твої, Україно!» з 15 липня по 04 серпня 2020 року в ДП «УДЦ «Молода гвардія» (м. Одеса) не відбувся, що підтверджено представником відповідача у судовому засіданні, а також зазначено у листі Мінсоцполітики №6302/0/78-20/2921 від 28 серпня 2020 року.

05 червня 2020 року на ім`я голови правління МГО «Міжнародна освітньо-культурна Асоціація» Любові Горват директором Комунального закладу «Харківський обласний Палац дитячої та юнацької творчості» було направлено лист вих. №181/1 від 05 червня2020 року з вимогою про повернення грошового внеску у розмірі 68000,00 грн., сплаченого за участь вихованців Народного художнього колективу ансамбль танцю «Щасливе дитинство» у тематичній зміні та у фіналі XIV Міжнародного конкурсу-фестивалю дитячої творчості «Усі ми діти твої, Україно!» у зв`язку з неможливістю їх проведення через запровадження карантинних заходів.

26 червня 2020 року позивач ОСОБА_1 направила на ім`я голови правління МГО «Міжнародна освітньо-культурна Асоціація» Любові Горват письмову вимогу про повернення грошового внеску у розмірі 68000,00 грн., сплаченого за участь вихованців Народного художнього колективу ансамбль танцю «Щасливе дитинство» у тематичній зміні та у фіналі XIV Міжнародного конкурсу-фестивалю дитячої творчості «Усі ми діти твої, Україно!» у зв`язку з неможливістю їх проведення через запровадження карантинних заходів.

У відповідь на вказані вимоги голова правління МГО «Міжнародна освітньо-культурна Асоціація» Любов Горват надала гарантійний лист вих. №1-179г від 02 липня 2020 року, в якому запропонувала використати добровільний внесок у розмірі 68000,00 грн. у фестивальній програмі 2021-2022 року.

Спільним листом художнього керівника ансамблю танцю «Щасливе дитинство» Р.Галенко та голови батьківського комітету О.Мирненко від 10 серпня 2020 року, адресованим голові правління МГО «Міжнародна освітньо-культурна Асоціація», було повідомлено про відмову від участі у фестивальній програмі 2021-2022 року та незгоду з перенесенням добровільного внеску на майбутній захід та вкотре висловлено вимогу про повернення коштів в сумі 68000,00 грн.

На підставі вищенаведеного суд вважав доведеною обставину, що грошові кошти були безпідставно сплачені позивачем відповідачу в якості плати за повне обслуговування у період тематичної зміни та участь у фіналі XIV Міжнародного конкурсу-фестивалю дитячої творчості «Усі ми діти твої, Україно!» з 15 липня по 04 серпня 2020 року в ДП «УДЦ «Молода гвардія» (м. Одеса). Та вважав, що вони підлягають поверненню позивачу на підставі ст. 1212 ЦК України.

Дослідивши наявні в справі письмові докази, колегія суддів дійшла висновку, що ті обставини справи, які суд вважав доведеними, спростовуються наявними в справі письмовими доказами, а висновки суду не відповідають встановленим обставинам справи.

Відповідно до ст. 16 ЦК України кожна особа має право звернутись до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Зі змісту позовної заяви, та квитанції, яка знаходиться на а.с.12 встановлено, що 68 000 грн. , які були перераховані на рахунок відповідача 03 лютого 2020 року ОСОБА_1 , з призначенням платежу добровільний внесок колективу "Щасливе дитинство" Харків для Міжнародного фестивалю, належали на праві власності батькам дітей танцювального колективу, від імені якого і вносились грошові кошти як добровільний внесок.

Позовна заява не містить посилання на жодну обставину, яка б свідчила про те, що всі кошти чи якась їх частина належали позивачу ОСОБА_1 .

Посилання на те, що рішенням батьківських зборів вказана особа була уповноважена зібрати з батьків кошти та здійснити їх перерахування також не доводять, що вказані кошти належали ОСОБА_1 .

За таких обставин, висновок суду про те, що права позивача неповерненням таких коштів відповідачем є порушеними є помилковим.

Суд першої інстанції не надав належної правової оцінки природі грошових коштів, які особа просила стягнути як безпідставно набуті, не врахував, що ні танцювальний колектив від імені якого вносився добровільний внесок, ні батьки, яким належали перераховані грошові кошти не уповноважували позивача на звернення до суду за захистом їх порушених прав.

З огляду на вище-викладе доводи апеляційної скарги відповідача в частині не доведення позивачем порушення її особистих немайнових чи майнових прав знайшли своє підтвердження в суді апеляційної інстанції.

Відповідно до вимог ч.1 ст. 376 ЦПК України, підставами для скасування судового рішення повністю або частково та ухвалення нового рішення у відповідній частині або зміни судового рішення є: неповне з`ясування обставин, що мають значення для справи; невідповідність висновків, викладених у рішенні суду першої інстанції, обставинам справи; порушення норм процесуального права або неправильне застосування норм матеріального права.

Судом апеляційної інстанції встановлено, що висновки суду не відповідають встановленим обставинам справи, суд ухвалюючи рішення порушив норми матеріального права, а тому рішення районного суду підлягає скасуванню з ухваленням нового рішення про відмову в задоволенні позовних вимог.

Згідно з ч. 13 ст. 141 ЦПК України, якщо суд апеляційної чи касаційної інстанції, не передаючи справи на новий розгляд, змінює рішення або ухвалює нове, цей суд відповідно змінює розподіл судових витрат. Враховуючи, що за наслідком перегляду справи судом апеляційної інстанції рішення суду першої інстанції скасовано та задоволено апеляційну скаргу, за рахунок позивача на користь відповідача підлягає відшкодуванню сплачений відповідачем судовий збір за подання апеляційної скарги у повному обсязі, а саме 1 261 грн. 21к.

В зв`язку з тим, що ціна позову в даній справі не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, справа згідно п. 1 ч. 6 ст. 19 ЦПК України є малозначною і в силу вимог п. 2 ч. 3 ст. 389 ЦПК України ухвалене по ній апеляційним судом судове рішення не підлягає касаційному оскарженню, крім випадків, передбачених п.п. а) г) п. 2 ч. 3 ст. 389 ЦПК України.

Керуючись ст.ст. 268, 367, 368, 374-376, 381-383 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ :

Апеляційну скаргу Поночевної Анастасії Олегівни в інтересах Міжнародної громадської організації «Міжнародна освітньо-культурна асоціація» - задовольнити.

Рішення Подільського районного суду міста Києва від 09 грудня 2021 року скасувати.

Ухвалити нове судове рішення, яким:

в задоволенні позову ОСОБА_1 до Міжнародної громадської організації «Міжнародна освітньо-культурна Асоціація», третя особа Народний художній колектив ансамбль танцю «Щасливе дитинство» Комунального закладу «Харківський обласний Палац дитячої та юнацької творчості», про стягнення грошових коштів, - відмовити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Міжнародної громадської організації «Міжнародна освітньо-культурна Асоціація» судовий збір за подання апеляційної скарги у розмірі 1 261 грн 21.

Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її прийняття, та оскарженню в касаційному порядку не підлягає, крім випадків, встановлених п. 2 ч. 3 ст. 389 ЦПК України

Суддя-доповідач: О.В. Желепа

Судді: В.А. Кравець

Л.Д. Поливач

Дата ухвалення рішення07.10.2022
Оприлюднено14.10.2022
Номер документу106720960
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —758/14607/20

Ухвала від 18.11.2022

Цивільне

Київський апеляційний суд

Желепа Оксана Василівна

Постанова від 07.10.2022

Цивільне

Київський апеляційний суд

Желепа Оксана Василівна

Ухвала від 22.09.2022

Цивільне

Київський апеляційний суд

Желепа Оксана Василівна

Ухвала від 11.07.2022

Цивільне

Київський апеляційний суд

Желепа Оксана Василівна

Рішення від 09.12.2021

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Ковбасюк О. О.

Рішення від 09.12.2021

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Ковбасюк О. О.

Рішення від 09.12.2021

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Ковбасюк О. О.

Ухвала від 28.12.2020

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Ковбасюк О. О.

Ухвала від 24.12.2020

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Ковбасюк О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні