Ухвала
від 17.10.2022 по справі 695/2253/22
ЗОЛОТОНІСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Справа № 695/2253/22

номер провадження 1-кс/695/611/22

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 жовтня 2022 рокум. Золотоноша

Слідчий суддя Золотоніського міськрайонного суду

Черкаської області ОСОБА_1 ,

за участі: секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у судовому засіданні в залі суду в м. Золотоноша клопотання директора Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «МАЯК» ОСОБА_3 про скасування запобіжного заходу арешту майна у кримінальному провадженні № 12022250370000715, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 20.08.2022 за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України, накладеного ухвалою слідчого судді Золотоніського міськрайонного суду Черкаської області від 30.08.2022,

ВСТАНОВИВ:

Директор Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «МАЯК» ОСОБА_3 звернувся до Золотоніського міськрайонного суду Черкаської області з клопотанням про скасування запобіжного заходу арешту майна у кримінальному провадженні № 12022250370000715, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 20.08.2022 за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України, накладеного ухвалою слідчого судді Золотоніського міськрайонного суду Черкаської області від 30.08.2022, відносно автомобіля марки КАМАЗ державний номерний знак НОМЕР_1 та причіпа «ГКБ 8551» державний номерний знак НОМЕР_2 , законним володільцем яких є СТОВ «МАЯК».

В обґрунтування клопотання зазначено, що у кримінальному провадженні № 12022250370000715, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 20.08.2022 за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України проведено всі необхідні слідчі дії та експертизи, а тому відпала потреба в перебуванні вказаних транспортних засобів на зберіганні на території ВПД №2 Золотоніського РВП ГУНП Черкаської області. Також у клопотанні зазначено, що у законного володільця майна СТОВ «МАЯК» існує потреба у використанні даних транспортних засобів у виробничій діяльності, а саме для перевезення сільськогосподарських культур і це жодним чином не вплине на досудове розслідування.

У судове засідання представник СТОВ «МАЯК» не прибув, надавши до суду заяву про розгляд клопотання за його відсутності, на задоволенні клопотання наполягає повністю.

Прокурор у судове засідання також не прибув, надавши до суду заяву про розгляд клопотання за його відсутності, проти задоволення клопотання заперечує повністю, зазначивши, що з даними транспортними засобами на даний час не завершено проведення всіх призначених судових експертиз, у тому числі і трасологічної експертизи, крім того з огляду на висновки експертиз у подальшому може виникнути потреба у проведенні повторних експертиз у даному кримінальному провадженні.

На підставі ч. 4 ст. 107 КПК України фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснювалось.

Розглянувши клопотання, вивчивши додані до нього документи, та надані матеріали кримінального провадження в режимі таємниці слідства, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

З матеріалів клопотання та доданих до нього матеріалів слідчим суддею встановлено, що у провадженні Золотоніського РВП ГУНП в Черкаській області перебувають матеріали кримінального провадження за № 12022250370000715 від 20.08.2022за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України, та під час досудового розслідування якого виявлено та вилучено автомобіль марки «КАМАЗ 55102», державний номерний знак НОМЕР_1 , причіп «ГКБ 8551» державний номерний знак НОМЕР_2 , що на праві власності належать СТОВ «МАЯК», та велосипед марки Славутич-Ardis, що на праві власності належить ОСОБА_4 , оскільки існує достатня сукупність підстав та розумних підозр вважати, що вказані речові докази є речами, які зберегли на собі сліди правопорушення та містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження.

Ухвалою слідчого судді Золотоніського міськрайонного суду Черкаської області від 30.08.2022 у справі № 695/2253/22, провадження № 1-кс/695/500/22 у рамках кримінального провадження № 12022250370000715 від 20.08.2022за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України накладено арешт, зокрема на автомобіль марки «КАМАЗ 55102», державний номерний знак НОМЕР_1 , причіп «ГКБ 8551» державний номерний знак НОМЕР_2 , що на праві власності належать СТОВ «МАЯК», визначено місце зберігання автомобіля марки «КАМАЗ 55102», державний номерний знак НОМЕР_1 на території ВПД № 2 Золотоніського РВП ГУНП в Черкаській області.

З матеріалів кримінального провадження за № 12022250370000715 від 20.08.2022за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України, досліджених у режимі таємниці досудового слідства, слідчим суддею встановлено, що досудове розслідування даного кримінального провадження триває, постановою старшого слідчого СВ Золотоніського РВП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_5 від 30.08.2022 призначено проведення транспортно-трасологічної експертизи, яка станом на день розгляду клопотання не завершена.

Статтями 7,16 КПК України встановлено, що загальною засадою кримінального провадження є недоторканість права власності. Позбавлення або обмеження права власності під час кримінального провадження здійснюється лише на підставі вмотивованого судового рішення, ухваленого в порядку, передбаченому цим Кодексом.

Завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

У рішенні Європейського суду з прав людини у справі «Ісмаїлов проти Росії» від 06.11.2008, в якому Високий Суд вказав на порушення ст. 1 Першого протоколу доКонвенції про захист прав людини і основоположних свобод, зазначено, що кожна фізична та юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше, як в інтересах суспільства на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

Відповідно до статті 1 Першого протоколу до Конвенції будь-яке втручання публічної влади у право на повагу до власності має бути законним. Питання у тому, чи було досягнуто справедливої рівноваги між вимогами загального інтересу та захисту фундаментальних прав особи, має значення для справи лише за умови, що спірне втручання відповідало вимогам законності і не було свавільним

Згідно з ч. 1 ст. 131 КПК Українизахід забезпечення кримінального провадження застосовується з метою досягнення дієвості цього провадження. Пунктом 7 ч. 2 ст. 131 КПК України визначено, що заходом забезпечення кримінального провадження є арешт майна.

Відповідно до вимог ст. 173 КПК України при вирішенні питання про арешт майна слідчий суддя, суд повинен враховувати правову підставу для арешту майна; можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої статті 170 цього Кодексу); наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення або суспільно небезпечного діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого законом України про кримінальну відповідальність (якщо арешт майна накладається у випадках, передбачених пунктами 3, 4 частини другої статті 170 цього Кодексу); можливість спеціальної конфіскації майна (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 2 частини другої статті 170 цього Кодексу); розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 4 частини другої статті 170 цього Кодексу); розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження; наслідки арешту майна для підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб.

Згідно з положеннями ст.170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження.

Частиною першоюстатті 174 КПК України визначено, що підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Таке клопотання під час досудового розслідування розглядається слідчим суддею, а під час судового провадження - судом.

Арешт майна також може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Відповідно до ст. 98 КПК України матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюється під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом є речовими доказами по справі. Якщо документи містять зазначені вище ознаки, вони теж є речовими доказами.

Згідно з ч. 2 ст. 170 КПК України, арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів.

На даний час у даному кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12022250370000715 від 20.08.2022за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України досудове розслідування триває.

Таким чином, на підставі викладеного вище, враховуючи, що досудове розслідування триває, слідчий суддя приходить до висновку, що доказів того, що станом на день розгляду клопотання відносно вказаного майна проведено всі необхідні слідчі дії у кримінальному провадженні або арешт накладено необґрунтовано слідчому судді не надано.

Відтак у задоволенні клопотання належить відмовити повністю.

Керуючись ст. 170-174, 309 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання відмовити повністю.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_6 -Сташинська

Дата ухвалення рішення17.10.2022
Оприлюднено17.01.2023
Номер документу106805248
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про скасування арешту майна

Судовий реєстр по справі —695/2253/22

Ухвала від 06.06.2023

Кримінальне

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Ватажок-Сташинська А. В.

Ухвала від 06.06.2023

Кримінальне

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Ватажок-Сташинська А. В.

Ухвала від 06.04.2023

Кримінальне

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Ватажок-Сташинська А. В.

Ухвала від 06.04.2023

Кримінальне

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Ватажок-Сташинська А. В.

Ухвала від 17.10.2022

Кримінальне

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Ватажок-Сташинська А. В.

Ухвала від 30.08.2022

Кримінальне

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Ватажок-Сташинська А. В.

Ухвала від 30.08.2022

Кримінальне

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Ватажок-Сташинська А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні