Ухвала
від 19.10.2022 по справі 379/982/22
ТАРАЩАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер: 379/982/22

Провадження № 1-кп/379/95/22

УХВАЛА

19 жовтня 2022 рокум.Тараща

Таращанський районний суд Київської області в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі судового засідання Таращанського районного суду Київської області, кримінальне провадження за №12022111030001166 внесеному до ЄРДР 02.06.2022 року, за обвинуваченням

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Тараща, Київської області, громадянки України, з повною вищою освітою, заміжньої, працюючої вчителем Таращанського академічного ліцею «ЕРУДИТ», зареєстрованої та проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимої,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 367 КК України,

сторони кримінального провадження та інші учасники судового провадження:

прокурор ОСОБА_4 ,

представник потерпілого ОСОБА_5 ,

обвинувачена ОСОБА_3 ,

ВСТАНОВИВ:

Так, відповідно до Контракту з керівником закладу освіти, що знаходиться у комунальній власності Таращанського району Київської області (далі Контракт) від 29.08.2017 року, укладеного між керівником відділом освіти і науки Таращанської районної державної адміністрації та громадянкою Припотень ОСОБА_6 , останню призначено на посаду директора Таращанського навчально-виховного закладу «Гімназія «Ерудит» - ЗОШ І ступеня» на термін з 29.08.2017 р. по 25.08.2022 р.

Відповідно до п. 1.1. Контракту, «Керівник здійснює керівництво навчально-виховним закладом на підставі єдиноначальності та умовах, викладених в контракті, відповідно до чинного законодавства України, рішень, уряду, наказ Міністерства освіти і науки України, Статуту навчально-виховного закладу».

Відповідно до п.1.2. Контракту, «Цей контракт є трудовим договором. На підставі контракту виникають трудові відносини між Керівником та відділом освіти і науки».

Відповідно до п.1.3. Контракту, «Керівник, який уклав цей контракт, є повноважним закладу освіти при реалізації повноважень (прав, обов`язків, функцій), передбачених Статутом закладу, актами законодавства стосовно закладу, «и обов`язковими для нього документами.

Відповідно до п.1.4. Контракту1, «Керівник підзвітний відділу освіти науки та іншим суб`єктам управління в межах, встановлених статутом закладу, цим контрактом та чинним законодавством».

Відповідно до п.2.1. Контракту, «Керівник самостійно вирішує всі питання управління (керівництва) діяльністю закладу за винятком тих, які віднесені до компетенції відділу освіти і науки та інших суб`єктів управління в межах, встановлених Статутом закладу, цим контрактом та чинним законодавством. Діє від імені закладу без довіреності, представляє його у всіх органах, установах, організаціях, підприємствах держави та за її межами».

Відповідно до п.2.2. Контракту, «Розпоряджається майном закладу у межах повноважень визначених Статутом».

Відповідно до п.2.9. Контракту, «Вирішує інші питання, віднесені до компетенції Керівника законодавством. Порядком управління майном спільної гласності територіальних громад міста та сіл Таращанського району. Статутом закладу і цим контрактом».

Відповідно до п.3.4. Контракту, «Дотримання чинного законодавства, активне використання засобів, щодо вдосконалення, зміцнення договірної, трудової дисципліни». Ефективне використання комунального майна відповідно до Порядку управління майном спільної власності територіальних громад міста та сіл Таращанського району, Статуту закладу і цього контракту».

Відповідно до додаткової угоди до контракту з керівником закладу освіти, що знаходиться у власності територіальної громади міста Тараща Білоцерківського району Київської області від 22.01.2021 внесено зміни до контракту, укладеного між сторонами 29.08.2017:

1. У тексті Контракту слова «Відділ освіти науки Таращанської районної державної адміністрації» у всіх відмінках і формах числа замінити словами «Відділ освіти Таращанської міської ради» у відповідному відмінку числі.

2. У тексті Контракту слова «Таращанський академічний ліцей «Ерудит» Таращанської районної ради Київської області» у всіх відмінках і формах числа 4 шити словами «Таращанський академічний ліцей «Ерудит» Таращанської міської ради Київської області» у відповідному відмінку і числі.

3. Дана додаткова угода є невід`ємною частиною Контракту, укладеного між сторонами 29.08.2017 року.

Відповідно до п. 1.1. Статуту Таращанського академічного ліцею «ЕРУДИТ» Таращанської міської ради Київської області (далі - Статут), «Таращанський академічний ліцей «Ерудит» Таращанської міської ради Київської області є закладом загальної середньої освіти, основним видом діяльності якого є освітня діяльність, що провадиться на початковому, базовому та профільному рівнях повної середньої освіти».

Відповідно до п.1.2. Статуту, «Повна назва: Таращанський академічний ліцей «Ерудит» Таращанської міської ради Київської області».

Відповідно до п.1.6. Статуту, «Засновником ліцею є Таращанська міська рада Київської області (далі - Засновник)».

Відповідно до п.1.9. Статуту, «Органом управління майном Ліцею є Таращанська міська рада. Засновник здійснює повноваження, визначені законами України та іншими нормативно правовими документами. Галузеве управління закладом здійснює відділ освіти Таращанської міської ради (далі - Відділ освіти)».

Відповідно до п.1.10. Статуту, «Таращанський академічний ліцей «Ерудит» Таращанської міської ради Київської області є правонаступником всіх прав і обов`язків Таращанського академічного ліцею «Ерудит» Таращанської районної ради Київської області».

Відповідно до п.4.6. Статуту, «Керівництво Ліцеєм здійснює Директор, повноваження якого визначаються законом. Статутом та трудовим договором (контрактом)».

Відповідно до п.4.7. Статуту, «Директор с представником Ліцею у відносинах з державними органами, органами місцевого самоврядування, юридичними та фізичними особами і діє без довіреності в межах повноважень, передбачених законом та установчими документами закладу освіти».

Відповідно до п.4.12. Статуту, «Директор Ліцею в межах наданих йому повноважень:

- Організовує діяльність Ліцею;

- вирішує питання фінансово-господарської діяльності Ліцею;

- призначає на посаду та звільняє з посади працівників;

- визначає функціональні обов`язки працівників Ліцею;

- забезпечує організацію освітнього процесу та здійснення контролю за виконанням освітніх програм;

- розпоряджається в установленому порядку майном закладу та його коштами;

- видає у межах своєї компетенції накази і контролює їх виконання;

- здійснює інші повноваження, передбачені законом та трудовим договором (контрактом)».

Відповідно до п.5.1. Статуту, «До майна Ліцею належать:

- нерухоме та рухоме майно, включаючи будівлі, споруди, земельні ділянки, комунікації, обладнання, тощо».

Таким чином, ОСОБА_3 , виконуючи обов`язки директора Таращанський академічного ліцею «ЕРУДИТ» та будучи наділеною організаційно-розпорядчими та адміністративно-господарськими функціями, тобто згідно ч.3 ст. 18 та п. 1 прим, до ст. 364 КК України являючись службовою особою, вчинила кримінальне правопорушення при наступних обставинах.

Рішенням №2523-16-VІІІ від 26.10.2021 Таращанської міської ради Київської області «Про затвердження Порядку списання майна комунальної власності Таращанської територіальної громади» затверджено порядок списання майна комунальної власності Таращанської територіальної громади.

Відповідно до п 2.2. Порядку списання повністю амортизованих (зношених) основних фондів (засобів), інших необоротних матеріальних активів (окрім об`єктів нерухомості), первісна вартість яких становить менше, ніж 20 (двадцять) тис. гривень за одиницю (комплект), здійснюється згідно рішення керівника суб`єкта господарювання відповідно до цього Порядку та потребує погодження Таращанського міського голови.

28.02.2022 директором Таращанського академічного ліцею «Ерудит» Таращанської міської ради ОСОБА_3 підписано Наказом №23-аг «Про створення постійно діючої комісії зі списання непридатних для використання підручників, навчальних посібників, художньої літератури». Та казано визначити підручники які непридатні для подальшого використання, морально застарілі, фізично зношені, непрофільні, дублетні, періодичні та інші видання, навчальні посібники, строк зберігання яких закінчився.

В подальшому на виконання Наказу №23-аг складено протокол №4 інвентаризаційної комісії від 02.05.2022 відповідно до якого інвентаризаційною комісією встановлено наявність художньої та методичної літератури згідно акту №1 (Додатку 1), підручників згідно акту №2 (Додатку2), підручників 4-го класу згідно актів №3 (Додатку 3), та №4 (Додатку 4) загальною кількістю 29861 одиниць. Та вирішено списати заявлено в додатках літературу, оформити відповідні документи та здати в пункт прийому вторсировини, отримані кошти зарахувати на баланс Таращанського академічного ліцею «Ерудит».

02.05.2022 комісія призначена наказом від 28.02.2022 №23 здійснила перевірку стану підручників у бібліотечному Фонді і постановила, що описана література загальною кількістю 29861 одиниць, згідно додатків на вилучення до актів від 02.05.2022 №1, №2, №3, №4 про списання вилученої літератури з бібліотечного фонду Таращанського академічного ліцею «Ерудит» морально застаріла, фізично зношена, непрофільна, дублетна та підлягає списанню і вилученню з обліку.

Акти від 02.05.2022 №1, №2, №3, №4 затверджені директором Таращанського академічного ліцею «Ерудит» ОСОБА_3 та підписані голова комісії - ОСОБА_7 членами комісії - ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12

05.05.2022, точний час в ході досудового розслідування з`ясувати не виявилось можливим, директор Таращанського академічного ліцею «Ерудит» ОСОБА_3 , перебуваючи у приміщенні вказаного ліцею, що за адресою: Київська область, м. Тараща, вул. Шевченка, 39, порушуючи п.2.2. Порядок списання майна комунальної власності Таращанської міської територіальної громади затверджений Рішенням Таращанської міської ради від 26.10.2021 №2523- 16-VIII, неналежно виконуючи свої службові обов`язки через несумлінне ставлення них провела списання матеріальних цінностей без погодження з Таращанським міським головою і в подальшому відповідно до Акту передачі матеріальних цінностей від 05.05.2022 здала макулатуру у кількості 3700 кг (примірники бібліотечного фонду ліцею) ФОП ОСОБА_13 та отримала кошти у сумі 14 800 які 12.05.2022 внесла на розрахунковий рахунок Таращанського академічного ліцею «Ерудит» код ЄДРПОУ 24882690.

Внаслідок службової недбалості директора Таращанського академічного ліцею «ЕРУДИТ» ОСОБА_3 , яка виразилась у неналежному виконанні своїх службових обов`язків через несумлінне ставлення до них, Таращанському академічному ліцею «ЕРУДИТ» код ЄДРПОУ 24882690 завдано збитків по нестачі підручників та художньої літератури на загальну суму 153 654,76 грн.

Таким чином, ОСОБА_3 вчинила службову недбалість, тобто у неналежне виконання службовою особою своїх службових обов`язків через несумлінне ставлення до них, що завдало істотної коди охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих юридичних осіб, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 367 КК країни.

В підготовчому судовому засіданні обвинувачена ОСОБА_3 заявила клопотання про звільнення її від кримінальної відповідальності, на підставі ст. 45 КК України - у зв`язку з дійовим каяттям.

Клопотання мотивовано тим, що вона вперше вчинила необережне кримінальне правопорушення (нетяжкий злочин), передбачене ч. 1 ст.367 КК України, після вчинення кримінального правопорушення, щиро розкаялась, активно сприяла розкриттю кримінального правопорушення, збитки добровільно відшкодувала, а тому відповідно до ст. 45 КК України, вона підлягає звільненню від кримінальної відповідальності у зв`язку з дійовим каяттям.

Прокурор висловився про можливість звільнення ОСОБА_3 від кримінальної відповідальності на підставі ст. 45 КК України та закриття кримінального провадження з підстав передбачених п. 1 ч. 2 ст. 284 КК України.

Представник потерпілого ОСОБА_5 підтримала заявлене обвинуваченою клопотання про закриття кримінального провадження, зазначила, що обвинуваченою відшкодовано завдану шкоду та претензій матеріального характеру не мають.

Вивчивши обвинувальний акт, клопотання обвинуваченої, заслухавши позицію представника потерпілого, думку прокурора, суд дійшов наступного висновку.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 285 КПК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Частиною 1 статті 286 КПК України передбачено, що звільнення від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення здійснюється судом.

Згідно з ч. 4 ст. 286 КПК України встановлено, що якщо під час здійснення судового провадження щодо провадження, яке надійшло до суду з обвинувальним актом, сторона кримінального провадження звернеться до суду з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності обвинуваченого, суд має невідкладно розглянути таке клопотання.

Пунктом першим ч. 2 ст. 284 КПК України передбачена можливість закриття кримінального провадження у разі звільнення особи від кримінальної відповідальності.

Відповідно до п. 2 ч. 3 ст. 314 КПК України у підготовчому судовому засіданні суд має право прийняти рішення, зокрема, про закриття провадження у випадку встановлення підстав, передбачених пунктами 4-8, 10 частини першої або частиною другою ст. 284 цього кодексу.

Згідно із ст. 45 КК України, особа, яка вперше вчинила кримінальний проступок або необережний нетяжкий злочин, крім корупційних кримінальних правопорушень, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона після вчинення кримінального правопорушення щиро покаялася, активно сприяла розкриттю кримінального правопорушення і повністю відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду.

За змістом ст. ст. 44, 45 КК України за наявності підстав, передбачених ст. 45 КК України, звільнення особи від кримінальної відповідальності - є обов`язковим, якщо тільки вона сама проти цього не заперечує.

Системний аналіз чинного законодавства свідчить про те, що при вирішенні питання про звільнення особи від кримінальної відповідальності суд (суддя) повинен переконатися, що діяння, яке поставлено особі за провину, дійсно мало місце, що воно містить склад злочину і особа винна в його вчиненні, а також що умови та підстави її звільнення від кримінальної відповідальності передбачені Кримінальним кодексом України. Тільки після цього можна постановити (ухвалити) у визначеному кримінально-процесуальним кодексом порядку відповідне судове рішення.

Шляхом опитування сторін кримінального провадження судом встановлено, що обвинувачена ОСОБА_3 правильно розуміє і не оспорює формулювання та характер пред`явленого їй обвинувачення, правову кваліфікацію своїх дій за ч. 1 ст. 367 КК України, відсутні будь-які сумніви у добровільності та істинності такої її позиції, а відтак діяння, яке поставлено обвинуваченій у провину, дійсно мало місце, вчинене нею, і отримало правильну кримінально-правову оцінку та визнано самою обвинуваченою.

Відповідно до ч. 4 ст. 12 КК України інкриміноване ОСОБА_3 кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 367 КК України, є нетяжким злочином, передбачає необережну форму вини і не є корупційним кримінальним правопорушенням.

ОСОБА_3 раніше до кримінальної відповідальності не притягувалась, є особою, яка вперше вчинила необережний нетяжкий злочин.

Дотримуючись сталості та єдності судової практики, умовою звільнення особи від кримінальної відповідальності у зв`язку з дійовим каяттям є вчинення нею вперше необережного нетяжкого злочину. Дійове каяття полягає в тому, що після вчинення злочину особа щиро покаялась, активно сприяла його розкриттю та повністю відшкодувала завдані збитки або усунула заподіяну шкоду. Відсутність хоча б однієї із зазначених складових дійового каяття виключає звільнення особи від кримінальної відповідальності за ст.45 КК України. Виняток можуть становити лише випадки вчинення злочину чи замаху на нього, внаслідок яких не заподіяно шкоду або не завдано збитки.

Дійове каяття передбачає обов`язкову наявність трьох елементів, а саме: щирого каяття, активного сприяння розкриттю злочину, повного відшкодування заподіяних збитків або усунення заподіяної шкоди.

На переконання суду, щире каяття обвинуваченої ОСОБА_3 полягає в суб`єктивному ставленні останньої до вчиненого, зокрема, в тому, що вона визнала факт вчинення кримінального правопорушення та його негативні наслідки, визнала свою провину у вчиненому повністю, висловила щирий жаль з приводу цього, засудила свою поведінку та виправила наслідки своїх дій.

У даному випадку має місце активне сприяння розкриттю злочину з боку обвинуваченої ОСОБА_3 , що полягає у тому, що остання органу досудового розслідування повідомила про всі відомі обставини вчинення кримінального правопорушення, в ході досудового розслідування дала послідовні визнавальні покази.

ОСОБА_3 добровільно усунуто заподіяну шкоду шляхом повернення макулатури та наповнення бібліотечного фонду новою актуальною літературою. Потерпілий претензій матеріального характеру до обвинуваченої не має.

Вирішуючи питання про звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку із дійовим каяттям та закриття кримінального провадження з цієї підстави, суд враховує, що обвинувачена раніше до кримінальної відповідальності не притягувалась, вчинила кримінальне правопорушення вперше, обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, яке відноситься до необережного нетяжкого злочину, щиро розкаялась у вчиненому, активно сприяла розкриттю кримінального правопорушення, добровільно відшкодувала заподіяну шкоду.

Таким чином, судом встановлено, що наявні підстави для звільнення ОСОБА_3 від кримінальної відповідальності у зв`язку з дійовим каяттям та закриття кримінального провадження.

Речові докази відсутні.

Відповідно до ст. 118 КПК України, витрати на залучення експерта відносяться до процесуальних витрат.

Згідно з ч. 1 ст. 126 КПК України суд вирішує питання щодо процесуальних витрат у вироку суду або ухвалою.

Відповідно до положень ст. 122 КПК України витрати, пов`язані із залученням спеціалістів, перекладачів та експертів, несе сторона кримінального провадження, яка залучила спеціаліста, перекладача чи експерта, крім випадків, встановлених цим Кодексом, у тому числі статтею 124 КПК України. Залучення стороною обвинувачення експертів спеціалізованих державних установ, а також проведення експертизи за дорученням слідчого судді або суду здійснюється за рахунок коштів, які цільовим призначенням виділяються цим установам з Державного бюджету України.

Отже, чинний кримінальний процесуальний закон встановлює, що витрати на залучення експерта стягуються з обвинуваченого у разі ухвалення щодо нього (обвинуваченого) обвинувального вироку та (або) залучення експерта безпосередньо обвинуваченим (стороною захисту).

Суд враховує положення вимог ст. 124 КПК України, якою передбачено, що у разі ухвалення обвинувального вироку, суд стягує з обвинуваченого на користь держави документально підтверджені витрати на залучення експерта, а оскільки в даному кримінальному провадженні вирішується питання про звільнення обвинуваченого від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 367 КК України на підставі ст. 45 КК України, тому судові витрати по справі, пов`язані із залученням експерта у сумі 1510,24 гривень, доцільно віднести на рахунок держави.

Керуючись ст. 45 КК України, ст. 100, 124, п. 1 ч. 2 ст. 284, п. 2 ч. 3 ст. 314 КПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Звільнити ОСОБА_3 , від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 367 КК України, на підставі ст. 45 КК України, у зв`язку з дійовим каяттям.

Кримінальне провадження за обвинуваченням ОСОБА_3 закрити.

Процесуальні витрати за проведення судової експертизи в розмірі 1510,24 гривень, віднести на рахунок держави.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду протягом 7 днів з дня її проголошення, шляхом подачі апеляції через Таращанський районний суд Київської області.

Суддя Таращанського районного суду Київської області ОСОБА_14

СудТаращанський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення19.10.2022
Оприлюднено17.01.2023
Номер документу106822778
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов'язаної з наданням публічних послуг Службова недбалість

Судовий реєстр по справі —379/982/22

Ухвала від 29.11.2022

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Ігнатов Роман Миколайович

Ухвала від 07.11.2022

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Ігнатов Роман Миколайович

Ухвала від 19.10.2022

Кримінальне

Таращанський районний суд Київської області

Шабрацький Г. О.

Ухвала від 05.10.2022

Кримінальне

Таращанський районний суд Київської області

Шабрацький Г. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні