Рішення
від 21.10.2022 по справі 562/166/22
ЗДОЛБУНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №562/166/22

провадження №2др/562/9/22

ДОДАТКОВЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21.10.2022

Здолбунівський районний суд Рівненської області

у складі: головуючого судді Кушніра О.Г.,

секретар судового засідання Парфенюк Т.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Здолбунів Рівненської області заяву представника позивача про ухвалення додаткового рішення в цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання права власності та стягнення грошової компенсації, -

в с т а н о в и в:

03 жовтня 2022 року представник позивача-адвокат Штогрін В.С. звернулася до суду із заявою, надіслану Укрпоштою, в якій просить суд ухвалити додаткове рішення в цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання прававласності тастягнення грошовоїкомпенсації і стягнути з відповідача на користь позивача понесені нею витрати на професійну правничу допомогу в розмірі 9000 грн., мотивуючи тим, що при ухваленні рішення судом не було вирішено це питання.

Сторони у судове засідання не з`явилися, хоча про дату, час і місце судового засідання повідомлялися належним чином відповідно до вимог ст.128 ЦПК України, клопотань про відкладення розгляду справи у зв`язку з неможливістю прибуття з поважних причин не надходило.

Згідно поданого представником позивача клопотання заяву про ухвалення додаткового рішення підтримує повністю та просить розглянути без участі позивача та її представника.

Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання, не перешкоджає розгляду заяви (ч.4 ст.270 ЦПК України).

З`ясувавши обставини та вивчивши матеріали справи, суд дійшов такого висновку.

Відповідно до п.3 ч.1 статті 270 ЦПК України суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо судом не вирішено питання про судові витрати.

Установлено, що при поданні позову позивачем заявлено про її орієнтовні витрати, пов`язані з розглядом справи в суді першої інстанції в сумі 9360 грн., а заявою від 27 вересня 2022 року про розгляд справи без її участі щодо надання доказів про понесені витрати на оплату професійної правничої допомоги у встановлені цивільним процесуальним законодавством строки.

Заочним рішеннямЗдолбунівського районногосуду Рівненськоїобласті від27вересня 2022року позовні вимоги ОСОБА_1 задоволені частково, проте питання про судові витрати в частині оплати професійної правничої допомоги ухваленим у справі рішенням не вирішено.

Згідно ч.1 ст.133 ЦПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

До витрат,пов`язанихз розглядомсправи,належать,зокрема,витрати напрофесійну правничудопомогу (ч.3 ст.133 ЦПК України).

За змістом ст.1 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» договір про надання правової допомоги - це домовленість, за якою одна сторона (адвокат, адвокатське бюро, адвокатське об`єднання) зобов`язується здійснити захист, представництво або надати інші види правової допомоги другій стороні (клієнту) на умовах і в порядку, що визначені договором, а клієнт зобов`язується оплатити надання правової допомоги та фактичні витрати, необхідні для виконання договору.

Гонорар є формою винагороди адвоката за здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту. Порядок обчислення гонорару (фіксований розмір, погодинна оплата), підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати, умови повернення тощо визначаються в договорі про надання правової допомоги. При встановленні розміру гонорару враховуються складність справи, кваліфікація і досвід адвоката, фінансовий стан клієнта та інші істотні обставини. Гонорар має бути розумним та враховувати витрачений адвокатом час (ст.30 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»).

Відповідно доч.4ст.137ЦПК Українирозмір витратна оплатупослуг адвокатамає бутиспівмірним із складністюсправи тавиконаних адвокатомробіт (наданихпослуг); часом,витраченим адвокатомна виконаннявідповідних робіт(наданняпослуг); обсягомнаданих адвокатомпослуг тавиконаних робіт; ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

У разі недотримання вимог частини четвертої цієї статті суд може, за клопотанням іншої сторони, зменшити розмір витрат на правничу допомогу, які підлягають розподілу між сторонами ( ч.5 ст.137 ЦПК України).

Обов`язок доведення неспівмірності витрат згідно ч.6 ст.137 ЦПК України покладається на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката, які підлягають розподілу між сторонами.

Понесені позивачем витрати на професійну правничу допомогу в сумі 9000 грн. підтверджуються договором про надання правничої допомоги від 09 листопада 2021 року щодо узгодженої фіксованої вартості гонорару в розмірі 9000 грн., актом про виконання цього договору від 27 вересня 2022 року та платіжним дорученням від 30 вересня 2022 року про оплату послуг.

Відповідачем клопотання про зменшення суми судових витрат на професійну правничу допомогу в порядку ч.5 ст.137 ЦПК України не заявлялося та неспівмірність витрат на розгляд справи належними доказами не доведено.

З огляду на викладене, та ураховуючи часткове задоволення позовних вимог (81,89%) суд дійшов висновку, що заява підлягає частковому задоволенню та з відповідача підлягає до стягнення на користь позивача понесені нею судові витрати на професійнуправничу допомогу в розмірі 7370,10 грн. пропорційно розміру задоволених вимог

На підставінаведеного такеруючись ст.ст.133-141, 258-273, 280-284, 351 355 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

Заяву представника позивача про ухвалення додаткового рішення задоволити частково.

Стягнути зі ОСОБА_2 (РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрованого по АДРЕСА_1 ) на користь ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_2 , зареєстрована по АДРЕСА_2 ) понесені витрати напрофесійну правничудопомогу в сумі 7370 (сім тисяч триста сімдесят) грн. 10 коп.

Додаткове рішення може бути оскаржено до Рівненського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скаргибезпосередньо досуду апеляційноїінстанції протягом30/тридцяти/днів здня йогопроголошення. Додаткове рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Суддя:

СудЗдолбунівський районний суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення21.10.2022
Оприлюднено24.10.2022
Номер документу106867561
СудочинствоЦивільне
КатегоріяЗаява про ухвалення додаткового рішення

Судовий реєстр по справі —562/166/22

Рішення від 21.10.2022

Цивільне

Здолбунівський районний суд Рівненської області

Кушнір О. Г.

Рішення від 27.09.2022

Цивільне

Здолбунівський районний суд Рівненської області

Кушнір О. Г.

Ухвала від 18.05.2022

Цивільне

Здолбунівський районний суд Рівненської області

Кушнір О. Г.

Ухвала від 15.02.2022

Цивільне

Здолбунівський районний суд Рівненської області

Кушнір О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні