Ухвала
від 24.10.2022 по справі 915/741/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

======================================================================

УХВАЛА

про прийняття до розгляду заяви кредитора

24 жовтня 2022 року Справа № 915/741/21

м. Миколаїв

Кредитор (заявник): Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (код ЄДРПОУ 21708016; вул. Січових стрільців, 17, м. Київ, 04053; ел.пошта: fgvfo@fg.gov.ua).

Боржник: Товариство з обмеженою відповідальністю Миколаївський Бізнес-центр Олександрівський (вул. Нікольська, 25, м. Миколаїв, 54006; код ЄДРПОУ 30397293).

Розпорядник майна: арбітражний керуючий Шульга Дмитро Леонідович (вул. Спаська, буд. 19, каб. 7, м. Миколаїв, 54030; ел.адреса: ІНФОРМАЦІЯ_1 ).

Суддя Давченко Т.М.

Суть спору: про визнання кредиторських вимог в сумі 16664903,52 грн.

встановив:

У провадженні Господарського суду Миколаївської області перебуває справа № 915/741/21 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю Миколаївський Бізнес-центр Олександрівський (далі ТОВ МБЦ Олександрівський).

Ухвалою від 29.06.2021 судом відкрито провадження щодо банкрутства ТОВ МБЦ Олександрівський, введено процедуру розпорядження майном боржника, розпорядником майна боржника призначено арбітражного керуючого Шульгу Д.Л., введено мораторій на задоволення вимог кредиторів боржника.

01.07.2021 на офіційному сайті Вищого господарського суду України оприлюднено повідомлення 66753 про відкриття провадження у справі про банкрутство ТОВ МБЦ Олександрівський.

Ухвалою від 14.12.2021, винесеною за результатами попереднього засідання, судом зобов`язати розпорядника майна за результатами попереднього засідання та відповідно до ст. 64 Кодекс України з процедур внести до реєстру вимог кредиторів Товариства з обмеженою відповідальністю Миколаївський Бізнес-центр Олександрівський (код ЄДРПОУ 30397293) відомості про кожного кредитора, розмір його вимог за грошовими зобов`язаннями, наявність права вирішального голосу в представницьких органах кредиторів, черговість задоволення кожної вимоги.

На адресу суду 11.10.2022 надійшла кредиторська вимога Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (далі Фонду) вих. 60-9573/22 від 27.09.2022 (вх. 4350/22) про включення до реєстру вимог кредиторів ТОВ МБЦ Олександрівський кредиторських вимог Фонду у загальній сумі 16664903,52 грн.

Частиною 1 ст. 45 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що конкурсні кредитори за вимогами, що виникли до дня відкриття провадження у справі про банкрутство, зобов`язані подати до господарського суду письмові заяви з вимогами до боржника, а також документи, що їх підтверджують, протягом 30 днів з дня офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство.

Відлік строку на заявлення грошових вимог кредиторів до боржника починається з дня офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство.

Копії відповідних заяв та доданих до них документів кредитори надсилають боржнику та розпоряднику майна.

Частиною 3 зазначеної статті визначено вимоги до заяви кредитора.

До заяви в обов`язковому порядку додаються докази сплати судового збору, докази надсилання копії заяви боржнику і розпоряднику майна, а також документи, що підтверджують грошові вимоги до боржника.

Заява підписується кредитором або його уповноваженим представником.

Господарський суд зобов`язаний прийняти заяву кредитора, подану з дотриманням вимог цього Кодексу та Господарського процесуального кодексу України, про що постановляється ухвала, в якій зазначається дата попереднього засідання суду.

Згідно ч. 6. 45 Кодексу, вимоги кредиторів, заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, розглядаються господарським судом у порядку черговості їх отримання у судовому засіданні, яке проводиться після попереднього засідання господарського суду.

За результатами розгляду зазначених заяв господарський суд постановляє ухвалу про визнання чи відхилення (повністю або частково) вимог таких кредиторів.

Здійснивши перевірку матеріалів кредиторської вимоги Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на предмет їх відповідності вимогам ст. 45 Кодексу України з процедур банкрутства та Господарського процесуального кодексу України, суд встановив, що вказана заява відповідає зазначеним вимогам.

Згідно ч. 5 ст. 45 Кодексу, розпорядник майна не пізніше ніж на 10 день з дня закінчення встановленого частиною першою цієї статті строку з урахуванням результатів розгляду вимог кредиторів боржником повністю або частково визнає їх або відхиляє з обґрунтуванням підстав визнання чи відхилення, про що письмово повідомляє заявників і господарський суд, а також подає до суду письмовий звіт про надіслані всім кредиторам боржника повідомлення про результати розгляду грошових вимог та їх отримання кредиторами разом з копіями повідомлень про вручення поштового відправлення та описів вкладення у поштове відправлення або інших документів, що підтверджують надсилання повідомлення кредиторам.

Враховуючи вищевикладене, господарський суд вважає за необхідне прийняти кредиторську вимогу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб до розгляду.

Щодо призначення дати розгляду заяви Фонду суд зазначає наступне.

Статтею 3 Конституції України визначено, що людина, її життя і здоров`я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.

Указом Президента України від 24.02.2022 № 64/2022, затвердженим Законом України від 24.02.2022 № 2102-ІХ, введено в Україні воєнний стан з 05 год. 30 хв. 24.02.2022; строк дії воєнного стану неодноразово подовжувався відповідними Указами Президента України, зокрема, востаннє ? Указом Президента України від 12.08.2022 № 573/2022 ? з 05 год. 30 хв. 23.08.2022 на 90 діб.

Згідно з опублікованими Радою суддів України 02.03.2022 Рекомендаціями щодо роботи судів в умовах воєнного стану, судам України рекомендовано, зокрема, при визначенні умов роботи суду у воєнний час, керуватися реальною поточною обстановкою, що склалася в регіоні; по можливості відкладати розгляд справ (за винятком невідкладних судових розглядів) та знімати їх з розгляду, зважати на те, що велика кількість учасників судових процесів не завжди мають змогу подати заяву про відкладення розгляду справи через залучення до функціонування критичної інфраструктури, вступ до лав Збройних сил України, територіальної оборони, добровольчих воєнних формувань та інших форм протидії збройної агресії проти України, або не можуть прибути в суд у зв`язку з небезпекою для життя; справи, які не є невідкладними, розглядати лише за наявності письмової згоди на це усіх учасників судового провадження; звернуто увагу судів на необхідність брати на себе відповідальність, напрацьовувати відповідну судову практику, виходячи з реалій воєнного часу та необхідності дотримання загальних засад кримінального провадження.

Ураховуючи викладені обставини, суд, з метою забезпечення утримання учасників судового процесу від небезпеки, спричиненої триваючою збройною агресією Російської Федерації проти України, дотримання захисту життя і здоров`я відвідувачів і працівників суду, вважає за необхідне довести до відома учасників судового процесу те, що дата підготовчого засідання з розгляду даної справи буде визначена після усунення обставин небезпеки життю і здоров`ю учасників судового процесу; участь у засіданні представників сторін не є обов`язковою.

Крім того, з урахуванням воєнного стану в Україні, суд звертає увагу учасників справи на можливість розгляду справи за відсутності їх представників за наявними у справі матеріалами, у разі подання відповідних клопотань у порядку ч. 3 ст. 196 ГПК України. Суд також вважає за необхідне наголосити на важливості добросовісного здійснення учасниками справи їхніх процесуальних прав та виконанні обов`язків.

Керуючись ст. ст. 45, 122 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. ст. 234, 235 ГПК України, господарський суд -

УХВАЛИВ:

1. Прийняти до розгляду кредиторську вимогу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб вих. 60-9573/22 від 27.09.2022 (вх. 4350/22) про включення до реєстру вимог кредиторів ТОВ МБЦ Олександрівський кредиторських вимог Фонду у загальній сумі 16664903,52 грн.

2. Встановити, що дата судового засідання з розгляду даної заяви буде визначена після усунення обставин небезпеки життю і здоров`ю учасників судового процесу; участь у засіданні представників сторін не є обов`язковою.

3. Зобов`язати заявника у 5 - денний строк з дня отримання даної ухвали надати суду належним чином засвідчені копії установчих документів Фонду.

4. Зобов`язати розпорядника майна завчасно надати суду письмове повідомлення та письмовий звіт про надіслання кредитору повідомлення про результати розгляду грошових вимог та його отримання кредитором разом з копією повідомлення про вручення поштового відправлення та опису вкладення у поштове відправлення або інших документів, що підтверджують надсилання повідомлення кредитору.

5. Ухвалу надіслати на адресу учасників, вказаних у вступній частині ухвали.

6. Ухвала набирає законної сили з моменту її прийняття та не підлягає оскарженню.

Інформацію по справі, що розглядається, можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://mk.arbitr.gov.ua.

Роз?яснити учасникам справи можливість подання пояснень, заяв чи клопотань на адресу суду: 1) за допомогою електронної пошти: inbox@mk.arbitr.gov.ua (з використанням власного електронного цифрового підпису, прирівняного до власноручного підпису відповідно до Закону України Про електронний цифровий підпис); 2) за допомогою сервісу Електронний суд; 3) засобами поштового зв?язку: 54005, м. Миколаїв, вул. Фалєєвська, 14.

Суддя Т.М. Давченко

Дата ухвалення рішення24.10.2022
Оприлюднено27.10.2022
Номер документу106939360
СудочинствоГосподарське
Сутьприйняття до розгляду заяви кредитора 24 жовтня 2022 року Справа № 915/741/21 м. Миколаїв Кредитор (заявник): Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (код ЄДРПОУ 21708016; вул. Січових стрільців, 17, м. Київ, 04053; ел.пошта: fgvfo@fg.gov.ua). Боржник: Товариство з обмеженою відповідальністю Миколаївський Бізнес-центр Олександрівський (вул. Нікольська, 25, м. Миколаїв, 54006; код ЄДРПОУ 30397293). Розпорядник майна: арбітражний керуючий Шульга Дмитро Леонідович (вул. Спаська, буд. 19, каб. 7, м. Миколаїв, 54030; ел.адреса: ІНФОРМАЦІЯ_1 ).

Судовий реєстр по справі —915/741/21

Ухвала від 24.10.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Погребняк В.Я.

Ухвала від 18.09.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Погребняк В.Я.

Ухвала від 07.02.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Погребняк В.Я.

Ухвала від 17.01.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Погребняк В.Я.

Ухвала від 13.12.2022

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Погребняк В.Я.

Ухвала від 26.10.2022

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Погребняк В.Я.

Ухвала від 24.10.2022

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Ухвала від 18.09.2022

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Постанова від 07.09.2022

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Богатир К.В.

Ухвала від 05.07.2022

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Богатир К.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні