Ухвала
від 27.10.2022 по справі 363/928/18
ВИШГОРОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

"27" жовтня 2022 р. Справа № 363/928/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 жовтня 2022 року Вишгородського районний суд Київської області в складі головуючого-судді Чіркова Г.Є., при секретарі Гриб Л.І., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Вишгород заяву Вишгородської окружної прокуратури про заміну сторони виконавчого провадження її правонаступником в цивільній справі за позовом заступника керівника Києво-Святошинської місцевої прокуратури Київської області в інтересах держави в особі територіальної громади с. Козаровичі до Козаровицької сільської ради Вишгородського району Київської області, ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про визнання незаконним та скасування рішення Козаровицької сільської ради, визнання недійсним договору купівлі-продажу і державного акту на право власності на земельну ділянку та витребування з володіння земельної ділянки на користь територіальної громади,

встановив:

Вишгородська окружна прокуратура звернулася до суду із заявою про заміну первісного боржника Козаровицьку сільську раду Вишгородського району на його правонаступника Димерську селищну раду Вишгородського району Київської області, у зв`язку з припиненням первісного боржника.

Учасники справи, будучи повідомленими про її розгляд до суду не прибули, що відповідно до вимог ч. 3 ст.442ЦПК України не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

Суд, дослідивши матеріали справи та заяви, дійшов наступного.

Матеріалами справивстановлено,що 23липня 2020року рішеннямВишгородського районногосуду Київськоїобластів задоволенні позову заступника керівника Києво-Святошинської місцевої прокуратури Київської області в інтересах держави в особі територіальної громади с. Козаровичі до Козаровицької сільської ради Вишгородського району Київської області, ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про визнання незаконним та скасування рішення Козаровицької сільської ради, визнання недійсним договору купівлі-продажу і державного акту на право власності на земельну ділянку та витребування з володіння земельної ділянки на користь територіальної громади відмовлено в повному обсязі.

Постановою Київського апеляційного суду від 27 січня 2021 року рішення Вишгородського районного суду Київської області від 23 липня 2020 року скасовано та ухвалено нове судове рішення, яким визнано незаконним та скасовано рішення Козаровицької сільської ради №156 від 05.08.2008 року «Про викуп земельної ділянки громадянином ОСОБА_3 ». Визнано недійсним договір купівлі-продажу земельної ділянки від 11.08.2008 року укладений між Козаровицькою сільською радою та ОСОБА_3 , який посвідчено приватним нотаріусом Вишгородського районного нотаріального округу Київської області Шостак В.Я. та зареєстровано в реєстрі за № 3938. Визнано недійним державний акт на право власності на земельну ділянку серія ЯЖ № 050790 виданий ОСОБА_3 на земельну ділянку площею 2,0155 га з кадастровим номером 3221883601:21:005:0002 під розміщення студії по виробництву аудіо-відео матеріалів в АДРЕСА_1 . Витребувано на користь територіальної громади с. Козаровичі в особі Козаровицької сільської ради з незаконного володіння ОСОБА_1 земельну ділянку площею 2,0155 га з кадастровим номером 3221883601:21:005:0002 вартістю 325 255,06 грн., яка розташована в АДРЕСА_1 . Стягнуто з Козаровицької сільської ради Вишгородського району Київської області (ЄДРПОУ 04359554), ОСОБА_2 та ОСОБА_1 на користь прокуратури Київської області (ЄДРПОУ 02909996) судовий збір по 4 405 (чотири тисячі чотириста п`ять) грн. з кожного.

Постановою Верховного Суду від 14 грудня 2021 року постанову Київського апеляційного суду від 27 січня 2021 року змінено, виклавши його мотивувальну частину в редакції цієї постанови. Виключено з резолютивної частини постанови Київського апеляційного суду від 27 січня 2021 року абзац 6 наступного змісту: «Визнати недійсним державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯЖ № 050790, виданий ОСОБА_3 на земельну ділянку, площею 2,0155 га, з кадастровим номером 3221883601:21:005:0002 під розміщення студії по виробництву аудіо-відео матеріалів в АДРЕСА_1 ». В іншій частині постанову Київського апеляційного суду від 27 січня 2021 року залишено без змін.

21 липня 2022 року на Вишгородським районним судом Київської області видано виконавчий лист №363/928/18 про стягнення з Козаровицької сільської ради Вишгородського району Київської області (ЄДРПОУ 04359554) на користь прокуратури Київської області (ЄДРПОУ 02909996) судового збору в розмірі 4 405 (чотири тисячі чотириста п`ять) грн.

Як вбачається з листа Управління Державної казначейської служби у Вишгородському районі Київської області №24-3844вих-21 від 06 жовтня 2022 року розпорядженням Кабінету Міністрів України від 12.06.2020 №715-р «Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Київської області» чітко визначено Перелік та території сформованих територіальних громад Київської області з їх адміністративними центрами. Відповідно до положень Закону України від 17.11.2020 року №1009-Х «Про внесення змін до деяких законів України щодо упорядкування окремих питань організації діяльності органів місцевого самоврядування і районних державних адміністрацій» сформована територіальна громада є правонаступником усього майна, прав та обов`язків розформованої територіальної громади. Відповідно до пп. 3 п. 9 Порядку Управління повертає виконавчий документ стягувачеві у разі коли боржник не має відкритих рахунків в органі Казначейства.

Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України «Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Київської області» №715-р від 12.06.2020 року до Димерської селищної територіальної громади ввійшли наступні територіальні громади: Абрамівська, Богданівська, Вахівська, Глібівська, Демидівська, Димерська, Катюжанська, Козаровицька, Литвинівська, Любимівська, Ровівська, Руднє-Димерська, Сухолуцька, Толокунська та Ясногородська.

В розрізі населених пунктів до Димерської селищної територіальної громади входить смт. Димер та 33 села: Абрамівка, Андрїївка, Богдани, Вахівка, Володимирівка, Глібівка, Гута-Катюжанська, Демидів, Дмитрівка, Дудки, Каменка, Катюжанка, Козаровичі, Круги, Литвинівка, Лісовичі, Любидва, Любимівка, Миколаївка, Овідєва Нива, Пилява, Рикунь, Ритні, Рихта, Рови, Розтісне, Рудня-Димерська, Савенки, Сичівка, Сухолуччя, Толокунь, Федорівка, Ясногородка.

Згідно Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органівмісцевого самоврядування і районних державних адміністрацій від 17.11.2020 року внесено зміни до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», розділ V «Прикінцеві та перехідні положення» доповнено пунктами 6-1 і 6-2 такого змісту:

1) у день набуття повноважень сільською, селищною, міською радою, обраною територіальною громадою, територія якої затверджена Кабінетом Міністрів України (далі-сформована територіальна громада), припиняються повноваження сільських, селищних, міських рад, сільських, селищних, міських голів, обраних територіальними громадами, територія яких включена до території сформованої територіальної громади (далі-розформовані територіальні громади);

4) сформована територіальна громада є правонаступником усього майна, прав та обов`язків розформованої територіальної громади з урахуванням особливостей, визначених підпунктами 5 і 6 цього пункту,

9) юридична особа - сільська, селищна, міська рада, розміщена в адміністративному центрі сформованої територіальної громади, є правонаступником прав та обов`язків усіх юридичних осіб - сільських, селищних, міських рад, обраних розформованими територіальними громадами, з дня набуття повноважень новообраною радою.

На виконання даного закону 27.11.2020 року Димерською селищною радою прийнято рішення №5-1-VIII «Про початок реорганізації юридичних осіб - сільських рад, обраних розформованими територіальними громадами та розміщених поза адміністративним центром сформованої територіальної громади, шляхом їх приєднання до юридичної особи - селищної ради, розміщеної в адміністративному центрі сформованої територіальної громади», згідно якого розпочато процедуру реорганізації Абраміської, Богданівської, Вахівської, Глібівської, Демидівської, Катюжанської, Козаровицької, Литвинівської, Любимівської, Ровівської, Рудне-Димерської, Сухолуцької, Толокунської та Ясногородської сільських рад. Додатково даним рішення визначено, що Димерська селищна рада є правонаступником всього майна, прав та обов`язків сільських рад.

Таким чином, повноваження Козаровицької сільської ради Вишгородського району Київської області в даний час припинено та її правонаступником є Димерська селищна рада Вишгородського району Київської області.

Згідно ч. 1 ст. 442 ЦПК Україниу разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником.

Як передбачено ч. 5 ст. 15 Закону України«Про виконавчепровадження» у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Таким чином Козаровицьку сільську раду Вишгородського району у виконавчому провадженні слід замінити на її правонаступника - Димерську селищну раду Вишгородського району Київської області.

Враховуючи викладене суд приходить до висновку, що заява є обґрунтованою і такою, що підлягає задоволенню.

На підставі викладеного і керуючись ст. 260, 442 ЦПК України, суд,

ухвалив:

заяву задовольнити повністю.

Замінити боржника Козаровицьку сільськураду Вишгородськогорайону на його правонаступника - Димерську селищну раду Вишгородського району Київської області (код ЄДРПОУ 04359488) у виконавчому провадженні з примусового виконання виконавчого листа №363/928/18 виданого 21 липня 2022 року Вишгородським районним судом Київської області про стягнення з Козаровицької сільської ради Вишгородського району Київської області (ЄДРПОУ 04359554) на користь прокуратури Київської області (ЄДРПОУ 02909996) судового збору в розмірі 4 405 (чотири тисячі чотириста п`ять) грн.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Київського апеляційного суду протягом 15 днів з дня її підписання шляхом подання в зазначений строк апеляційної скарги.

Суддя

СудВишгородський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення27.10.2022
Оприлюднено31.10.2022
Номер документу107002161
СудочинствоЦивільне
КатегоріяІнші скарги та заяви в процесі виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб)

Судовий реєстр по справі —363/928/18

Ухвала від 27.10.2022

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Чірков Г. Є.

Постанова від 14.12.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Осіян Олексій Миколайович

Ухвала від 03.12.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Осіян Олексій Миколайович

Ухвала від 12.03.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Осіян Олексій Миколайович

Постанова від 27.01.2021

Цивільне

Київський апеляційний суд

Шахова Олена Василівна

Ухвала від 28.10.2020

Цивільне

Київський апеляційний суд

Шахова Олена Василівна

Ухвала від 16.10.2020

Цивільне

Київський апеляційний суд

Шахова Олена Василівна

Ухвала від 25.09.2020

Цивільне

Київський апеляційний суд

Шахова Олена Василівна

Рішення від 23.07.2020

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Чірков Г. Є.

Рішення від 23.07.2020

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Чірков Г. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні