Ухвала
від 01.11.2022 по справі 686/29507/20
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 686/29507/20

Провадження № 1-кс/686/9707/22

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 листопада 2022 року м. Хмельницький

Слідчий суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області ОСОБА_1 , з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчої ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання слідчої відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління Головного управління Національної поліції в Хмельницькій області ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні № 12020240000000539 від 17.11.2020 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.3,4,5 ст. 191 КК України,

встановив:

01.11.2022 року слідчий відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління Головного управління Національної поліції в Хмельницькій області підполковник поліції ОСОБА_3 звернулася до слідчого судді Хмельницького міськрайонного суду про надання дозволу на проведення обшуку фактичного робочого місця ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ,що за адресою: АДРЕСА_1 , право власності якої належить ТОВ «Альфа 15»,з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення, відшукання та вилучення: печаток ТОВ «Слон 17», документів які підтверджують надання бухгалтерських послуг ТОВ «Слон 17» розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі, розрахункових книжок ФОП « ОСОБА_6 », договір субпідряду № 27/11 від 27.11.2018 (з додатками, додатковими угодами, специфікаціями, тощо), документів фінансово-господарської звітності щодо будівництва Голосківської амбулаторії загальної практики сімейної медицини по вул. Коцюбинського, 12б с. Голосків, Кам`янець - Подільського району, Шутнівської амбулаторії загальної практики сімейної медицини по вул. Подільська, с. Шутнівці, Кам`янець - Подільського району та Вихватнівецькій амбулаторії загальної практики сімейної медицини по вул. Центральній, 3в, в с. Вихватнівці Кам`янець-Подільського району Хмельницької області, податкові накладні, платіжні доручення, грошові чеки, рахунки-фактури, акти звірки взаєморозрахунків, виписки з бухгалтерських програм по роботі с контрагентами, банківські виписки, відомості нарахування та виплати заробітної плати, тощо), компактні пристрої, призначені для забезпечення інформаційної безпеки користувачів ТОВ «Слон 17» та ФОП « ОСОБА_6 » які використовується для ідентифікації їх власників, для безпечного віддаленого доступу до інформаційних ресурсів (USB-ключі, криптографічні токени), а також інші документи які підтверджують відкриття банківських рахунків в ПАТ «ОТП БАНК» № НОМЕР_1 ТОВ "Слон 17" та № НОМЕР_2 ФОП « ОСОБА_6 » та підтверджують фінансово-господарські операції по зазначених об`єктах будівництва вказаними суб`єктах господарювання», а також інших документів які містять відомості що стосуються предмету досудового розслідування та можуть бути використані під час нього.

В обґрунтування клопотання слідчий зазначає, що у 2018-2020 роках директор ДП «Хмельницька обласна служба єдиного замовника» Хмельницької обласної державної адміністрації ОСОБА_7 організував схему привласнення бюджетних коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію заходів спрямованих на розвиток системи охорони здоров`я у сільській місцевості, а саме виділених на закупівлю робіт та послуг по будівництву амбулаторій первинної медичної допомоги у Хмельницькій області, а також закупівлю меблів, медичного та комп`ютерного обладнання призначеного для їх укомплектування, шляхом штучного завищення цін щодо вартості поставленого обладнання та внесення недостовірних відомостей до актів виконаних робіт.

До своєї злочинної діяльності директор ДП «Хмельницька обласна служба єдиного замовника» Хмельницької обласної державної адміністрації ОСОБА_7 залучив службових осіб МПП «Гермес -С» код ЄДРПОУ 30190226, зареєстроване та здійснює свою діяльність за адресою: 32421, Україна, Хмельницька область, Рудка, 32421, Хмельницька обл., Дунаєвецький район, село Рудка.

На замовлення ДП «Хмельницька обласна служба єдиного замовника» ХОДА будівельне підприємство МПП «Гермес -С» код ЄДРПОУ 30190226 у 2018-2020 роках здійснило будівництво Голосківської амбулаторії загальної практики сімейної медицини по вул. Коцюбинського, 12б с. Голосків, Кам`янець-Подільського району, Шутнівської амбулаторії загальної практики сімейної медицини по вул. Подільська, с. Шутнівці, Кам`янець - Подільського району та Вихватнівецькій амбулаторії загальної практики сімейної медицини по вул. Центральній, 3в, в с. Вихватнівці Кам`янець-Подільського району Хмельницької області.

Досудовим розслідуванням встановлено, що субпідрядні роботи, по вказаних об`єктах виконувало в повному обсязі ТОВ «СЛОН 17», юридична адреса: Україна, 32300, Хмельницька обл., місто Кам`янець-Подільський, вул. Нігинське шосе, будинок 34, квартира 250, (код ЄДРПОУ41762904), на підставі договору субпідряду № 27/11 від 27.11.2018, засновниками даного підприємства є ОСОБА_4 та ОСОБА_5 .

В межах вказаного досудового розслідування здійснено тимчасовий доступ до документів які перебувають у володінні ПАТ «ОТП БАНК» м. Київ МФО 300528, адреса: м. Київ, вул. Жилянська, 43.

В ході аналізу отриманої інформації, а саме виписки по міжнародному банківському рахунку InternationalBankAccountNumber далі (IBAN): НОМЕР_1 ТОВ "Слон 17" за період часу з 01.11.2018 по 10.12.2021 встановлено, що в період часу з листопада 2018 по грудень 2019 з вказаного рахунку відраховувалась кошти на розрахунковий рахунок ФОП ОСОБА_6 НОМЕР_2 , які в подальшому у невстановлений досудовим розслідуванням спосібоготівковувались.

Окрім цього, під час досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_5 та ОСОБА_4 усвідомлювали, для того щоб вчинити задумане та привласнити бюджетні кошти виділені на будівництва вказаних амбулаторій загальної практики сімейної медицини при цьому, не впасти в поле зору правоохоронців, здійснювали оготівковування коштів через підконтрольного їм фізичну - особу підприємця « ОСОБА_6 », а також вносили відомості до документів з обліку в будівництві вказаних амбулаторій.

За переконанням сторони обвинувачення ОСОБА_5 та ОСОБА_4 у такий спосіб здійснювали виведення бюджетних коштів у тіньовий обіг, шляхом вчинення фіктивних (безтоварних) господарських операцій, через ФОП « ОСОБА_6 ».

З метою здобуття фактичних відомостей щодо вказаного кримінального правопорушення, а саме: печаток ТОВ «Слон 17», документів які підтверджують надання бухгалтерських послуг ТОВ «Слон 17» розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі, розрахункових книжок ФОП « ОСОБА_6 »,договір субпідряду № 27/11 від 27.11.2018 (з додатками, додатковими угодами, специфікаціями, тощо), документів фінансово-господарської звітності щодо будівництва Голосківської амбулаторії загальної практики сімейної медицини по вул. Коцюбинського, 12б с. Голосків, Кам`янець - Подільського району, Шутнівської амбулаторії загальної практики сімейної медицини по вул. Подільська, с. Шутнівці, Кам`янець - Подільського району та Вихватнівецькій амбулаторії загальної практики сімейної медицини по вул. Центральній, 3в, в с. Вихватнівці Кам`янець-Подільського району Хмельницької області, податкові накладні, платіжні доручення, грошові чеки, рахунки-фактури, акти звірки взаєморозрахунків, виписки з бухгалтерських програм по роботі с контрагентами, банківські виписки, відомості нарахування та виплати заробітної плати, тощо), компактні пристрої, призначені для забезпечення інформаційної безпеки користувачівТОВ «Слон 17» та ФОП « ОСОБА_6 » які використовується для ідентифікації їх власників, для безпечного віддаленого доступу до інформаційних ресурсів (USB-ключі, криптографічні токени), а також інші документи які підтверджують відкриття банківських рахунків в ПАТ «ОТП БАНК» № НОМЕР_1 ТОВ "Слон 17" та № НОМЕР_2 ФОП « ОСОБА_6 » та підтверджують фінансово-господарські операції по зазначених об`єктах будівництва вказаними суб`єктах господарювання,що мають суттєве значення для встановлення обставин які підлягають доказуванню під час досудового розслідування, виникла необхідність у проведені санкціонованого обшуку на робочомумісціОСОБА_4 та ОСОБА_5 , що за адреою : АДРЕСА_1 ,

В зв`язку із цим, проведеними слідчими та оперативно - розшуковими діями встановлено, що наданий час ОСОБА_4 та ОСОБА_5 за місцем фактичного здійснення свої господарської діяльності, що за адресою: АДРЕСА_1 ,зберігають печатки ТОВ «Слон 17» та документацію яка має суттєве значення для здійснення повного, всебічного та об`єктивного досудового розслідування.

Окрім цього, оперативним чином встановлено, що ОСОБА_5 , є директором ТОВ «Альфа 15» ЄДРПОУ 39719726.

Згідно з інформаційною довідкою з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна № 307894263 від 20.08.2022 право користування вказаним об`єктом нерухомості належить - ТОВ «Альфа 15».

У судовому засіданні слідчий підтримала подане клопотання, просила його задовольнити.

Заслухавши пояснення слідчого, дослідивши додані до клопотання матеріали, слідчий суддя дійшов такого висновку.

Згідно із ч.2 ст.223 КПК України підставами для проведення слідчої (розшукової) дії є наявність достатніх відомостей, що вказують на можливість досягнення її мети.

Відповідно до змісту статті 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться (зареєстрований) орган досудового розслідування як юридична особа.

Дослідивши обставини, зазначені у клопотанні слідчий суддя вважає, що здобутої органом досудового розслідування інформації достатньо для прийняття рішення про необхідність надання дозволу на проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_1 , оскільки причетність ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , серед яких сторона обвинувачення вбачає дії, пов`язані із вчиненням кримінального правопорушення, підтверджена матеріалами кримінального провадження № 12020240000000539.

Системний аналіз норм КПК України дає підстави для висновку, що застосування до ухвал слідчого судді про надання дозволу на обшук положень, які регламентують загальні вимоги щодо судового рішення суду першої інстанції в кримінальному провадженні, можливо лише з врахуванням особливостей стадії досудового розслідування, яка є відмінною від судового розгляду.

При цьому нормами КПК України не передбачено обов`язку слідчого судді перелічувати всі обставини кримінального провадження і викладати в ухвалі про надання дозволу на обшук усі відомі і встановлені відомості.

Слідчий до клопотання додав копії документів щодо власника майна, документів щодо причетності особи до вчинення кримінального правопорушення, а також документів, які дають можливість слідчому судді дійти до переконання про те, що за місцем знаходження фактичного робочого місця ОСОБА_4 можуть знаходитися відшукувані речі і документи.

Велика Палата Верховного Суду 14 червня 2018 року у справі № 11-386сап18 звернула увагу, що вмотивованість ухвали слідчого судді про дозвіл на проведення обшуку житла чи іншого володіння особи повинна бути в межах, які не розкривають таємницю досудового розслідування, зокрема в ній повинні бути наведені аргументи, що переконали суддю у задоволенні чи відхиленні такого клопотання.

У п. 80 рішення Європейського суду з прав людини від 02 грудня 2010 року у справі «Ратушна проти України» зазначено, що наведення більш детальної інформації в постанові про проведення обшуку щодо оперативно-розшукових заходів та їх результатів могло правильно вважатися невиправданим з огляду на дуже ранню стадію розслідування та, зокрема, той факт, що деякі суттєві докази ще мали бути виявлені.

Не оцінюючи надані докази на підтвердження вини ОСОБА_4 і ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, слідчий суддя, з огляду на обставини, зазначені у клопотанні та озвучені в судовому засіданні слідчим, приходить до висновку, що органом досудового розслідування зібрано достатньо відомостей, які б давали підстави вважати, що вказані у клопотанні речі мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні і можуть знаходитися за вказаною адресою.

Враховуючи характер кримінального правопорушення, розслідування по якому проводиться, для забезпечення повноти та неупередженості розслідування, у зв`язку відсутністю можливості відшукати речі і документи, які мають значення для кримінального провадження, оскільки суб`єкт вчинення злочину у випадку обізнаності про здійснення досудового розслідування у даному кримінальному провадженні, усвідомлюючи наслідки, з метою уникнення кримінальної відповідальності, може знищити окремі речі і документи перелічені у клопотанні, що також вказує на існування реальної загрози досягненню мети досудового розслідування, слідчий суддя вважає доведеним те,що обшук у даному випадку є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

За таких обставин, клопотання слідчого відповідає вимогам статті 234 КПК України.

Разом із тим, слідчий суддя вважає за необхідне конкретизувати відшукувані предмети з урахуванням кваліфікації розслідуваного кримінального правопорушення та відношення цих речей до кримінального провадження задля унеможливлення широкого розсуду та ідентифікації речей,які не мають відношення до кримінального провадження.

З огляду на наведене, клопотання підлягає задоволенню частково.

Керуючись ст.ст.110, 234, 235 КПК України, слідчий суддя -

постановив:

Клопотання задовольнити частково.

Надати дозвіл слідчим, уповноваженим на здійснення досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12020240000000539 на проведення обшуку за місцем знаходження фактичного робочого місця ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що за адресою: АДРЕСА_1, з метою виявлення і вилучення зразків відтисків печаток ТОВ «Слон 17», документів які підтверджують надання бухгалтерських послуг ТОВ «Слон 17» розрахункових операцій в готівковій та/або в безготівковій формі, розрахункових книжок ФОП « ОСОБА_6 », договору субпідряду № 27/11 від 27.11.2018 (з додатками, додатковими угодами, специфікаціями), документів фінансово-господарської звітності щодо будівництва Голосківської амбулаторії загальної практики сімейної медицини по вул. Коцюбинського, 12б с. Голосків, Кам`янець - Подільського району, Шутнівської амбулаторії загальної практики сімейної медицини по вул. Подільська, с. Шутнівці, Кам`янець - Подільського району та Вихватнівецькій амбулаторії загальної практики сімейної медицини по вул. Центральній, 3в, в с. Вихватнівці Кам`янець-Подільського району Хмельницької області, податкових накладних, платіжних доручень, грошових чеків, рахунків-фактур, актів звірки взаєморозрахунків, виписок з бухгалтерських програм по роботі с контрагентами, банківських виписок, відомостей нарахування та виплати заробітної плати), компактних пристроїв, призначених для забезпечення інформаційної безпеки користувачів ФОП « ОСОБА_6 », які використовується для ідентифікації їх власників, для безпечного віддаленого доступу до інформаційних ресурсів (USB-ключі, криптографічні токени), документів, які підтверджують відкриття банківських рахунків в ПАТ «ОТП БАНК» № НОМЕР_1 ТОВ "Слон 17" та № НОМЕР_2 ФОП « ОСОБА_6 » та підтверджують фінансово-господарські операції по зазначених об`єктах будівництва вказаними суб`єктами господарювання.

В іншій частині вимог клопотання відмовити.

Ухвала діє по 25 листопада 2022 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

СудХмельницький міськрайонний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення01.11.2022
Оприлюднено02.11.2023
Номер документу107054834
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —686/29507/20

Ухвала від 02.10.2023

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Бурка С. В.

Ухвала від 14.09.2023

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Бурка С. В.

Ухвала від 14.09.2023

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Бурка С. В.

Ухвала від 14.09.2023

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Бурка С. В.

Ухвала від 14.09.2023

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Бурка С. В.

Ухвала від 27.06.2023

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Приступа Д. І.

Ухвала від 28.06.2023

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Дзюбак О. В.

Ухвала від 22.06.2023

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Дзюбак О. В.

Ухвала від 22.06.2023

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Дзюбак О. В.

Ухвала від 31.05.2023

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Приступа Д. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні