Вирок
від 02.11.2022 по справі 750/2418/22
ДЕСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРНІГОВА

Справа № 750/2418/22

Провадження № 1-кп/750/164/22

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02 листопада 2022 року Деснянський районний суд м. Чернігова у складі:

головуючого: судді ОСОБА_1

з участю: секретаря ОСОБА_2

прокурора ОСОБА_3

обвинуваченого ОСОБА_4

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Чернігові кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42019271010000224 від 09.08.2019 відносно

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Чернігова, громадянина України, українця, непрацюючого, одруженого, маючого на утриманні четверо малолітніх дітей, із професійно-технічною освітою, раніше не судимого, зареєстрованого та фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 ,

обвинуваченого у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 357, ч. 1 ст. 190, ч. 2 ст. 190 КК України, -

В С Т А Н О В И В :

В кінці березня 2019 року (більш точного часу в ході досудового розслідування встановити не виявилося можливим), ОСОБА_4 , знаходячись в кв. АДРЕСА_2 , шляхом вільного доступу, з шафи, яка розташована в спальній кімнаті ОСОБА_5 , переслідуючи умисел на викрадення офіційного документу, з корисливих мотивів, таємно, викрав банківську картку № НОМЕР_1 Акціонерного товариства «Універсал Банк» (далі - AT «Універсал Банк»), держателем якої є ОСОБА_5 , яка згідно ст. 1 Закону України «Про інформацію», п.п.1.4, 1.14, 1.27, 1.31 ст. 1, п. 15.2 ст. 15 Закону України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні», ч. 4 ст. 51 Закону України «Про банки та банківську діяльність» є офіційним документом, тобто спеціальним платіжним засобом доступу до банківського рахунку № НОМЕР_2 , що належить ОСОБА_5 .

Продовжуючи свою злочинну діяльність, 30.03.2019, близько 01 год. 28 хв., ОСОБА_4 , перебуваючи в зоні дії базової станції оператора мобільного зв`язку ТОВ «лайфселл» розташованої по пр-т. Миру, 190А в м. Чернігові, маючи злочинний умисел на заволодіння чужим майном, з корисливих мотивів та з метою особистого збагачення, через офіційний інтернет - сайт «https://alexcredit.ua», шляхом обману, видаючи себе за ОСОБА_5 з використанням її персональних даних та документів отриманих в особистому кабінеті мобільного додатку «Monobank», та з використанням мобільного телефону марки «Хіаоmi» моделі «Redmi Note 5А», IMEI НОМЕР_3 з сім-картою з номером оператора мобільного зв`язку ТОВ «лайфселл» НОМЕР_4 , який ним був попередньо вказаний в мобільному додатку «Monobank», як фінансовий номер клієнта AT «Універсал Банк» ОСОБА_5 , створив особистий кабінет на вищевказаному сайті, через який від імені ОСОБА_5 уклав договір позики з Товариством з обмеженою відповідальністю «АЛЕКСКРЕДИТ» №2116640 на суму 1500 грн., 00 коп., яка була зарахована на банківський рахунок НОМЕР_5 , відкритий в AT «Ощадбанк» на ім`я ОСОБА_4 , та які в подальшому перевів в готівку, тим самим заволодів вищевказаними грошовими коштами ТОВ «АЛЕКСКРЕДИТ», чим спричинив даному суб`єкту господарювання матеріальну шкоду на вказану суму.

Продовжуючи своюзлочинну діяльність,07.04.2019,близько 09год.08хв., ОСОБА_4 ,перебуваючи взоні діїбазової станціїоператора мобільногозв`язку ТОВ«лайфселл» розташованоїпо вул.Льотній,31Ав м.Чернігові,маючи злочиннийумисел назаволодіння чужиммайном,з корисливихмотивів таз метоюособистого збагачення,діючи повторно,через офіційнийінтернет -сайт «https://www.dinero.ua»,шляхом обману,видаючи себеза ОСОБА_5 з використаннямїї персональнихданих тадокументів отриманихв особистомукабінеті мобільногододатку «Monobank»,та звикористанням мобільнихтелефонів марки«Хіаоmi»моделі «RedmiNote5А»,IMEI НОМЕР_3 та марки«Nokia»,моделі «Asha200»,IMEI НОМЕР_6 ,з сім-картоюз номеромоператора мобільногозв`язкуТОВ «лайфселл» НОМЕР_4 ,який нимбув попередньовказаний вмобільному додатку«Monobank»,як фінансовийномер клієнтаAT«Універсал Банк» ОСОБА_5 ,створив особистийкабінет навищевказаному сайті,через якийвід імені ОСОБА_5 уклав договірпозики зТовариством зобмеженою відповідальністю«Фінансова компанія«Дінеро» №AG9424431на суму1500грн.,00коп.,яка булазарахована накартковий банківськийрахунок № НОМЕР_7 ,відкритий вAT«Ощадбанк»,доступ доякого намомент вчинення злочину мав ОСОБА_4 , та які в подальшому перевів в готівку, тим самим заволодів вищевказаними грошовими коштами ТОВ «ФК «Дінеро», чим спричинив даному суб`єкту господарювання матеріальну шкоду на вказану суму.

Продовжуючи свою злочинну діяльність, 09.04.2019, близько 23 год. 01 хв., ОСОБА_4 , перебуваючи в зоні дії базової станції оператора мобільного зв`язку ТОВ «лайфселл» розташованої по пр-т. Миру, 190А в м. Чернігові, маючи злочинний умисел на заволодіння чужим майном, з корисливих мотивів та з метою особистого збагачення, діючи повторно, через офіційний інтернет - сайт «https://www.dinero.ua», шляхом обману, видаючи себе за ОСОБА_5 з використанням її персональних даних та документів отриманих в особистому кабінеті мобільного додатку «Моnobаnk», та з використанням мобільних телефонів марки «Хіаomi» моделі «Redmi Note 5А», IMEI НОМЕР_3 та марки «Nokia», IMEI НОМЕР_8 , з сім-картою з номером оператора мобільного зв`язку ТОВ «лайфселл» НОМЕР_4 , який ним був попередньо вказаний в мобільному додатку «Моnobаnk», як фінансовий номер клієнта AT «Універсал Банк» ОСОБА_5 , зайшов до раніше створеного ним особистого кабінету на вищевказаному сайті, через який від імені ОСОБА_5 уклав з Товариством з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Дінеро» додаткову угоду №АМ2953364 до договору позики №AG9424431 на суму 2000 грн., 00 коп., яка була зарахована на банківський рахунок НОМЕР_5 , відкритий в AT «Ощадбанк» на ім`я ОСОБА_4 , та які в подальшому перевів в готівку, тим самим заволодів вищевказаними грошовими коштами ТОВ «ФК «Дінеро», чим спричинив даному суб`єкту господарювання матеріальну шкоду на вказану суму.

Продовжуючи своюзлочинну діяльність,09.04.2019,близько 23год.23хв., ОСОБА_4 ,перебуваючи взоні діїбазової станціїоператора мобільногозв`язку ТОВ«лайфселл» розташованоїпо пр-т.Миру,190Ав м.Чернігові,маючи злочиннийумисел назаволодіння чужиммайном,з корисливихмотивів таз метоюособистого збагачення,діючи повторно,через офіційнийінтернет -сайт «https://www.dinero.ua»,шляхом обману,видаючи себеза ОСОБА_5 з використаннямїї персональнихданих тадокументів отриманихв особистомукабінеті мобільногододатку «Моnobаnk»,та звикористанням мобільнихтелефонів марки«Хіаomi»моделі «RedmiNote5А»,IMEI НОМЕР_3 та марки«Nokia»,IMEI НОМЕР_8 ,з сім-картоюз номеромоператора мобільногозв`язкуТОВ «лайфселл» НОМЕР_4 ,який нимбув попередньовказаний вмобільному додатку «Monobank»,як фінансовийномер клієнтаAT«Універсал Банк» ОСОБА_5 ,зайшов дораніше створеногоним особистогокабінету навищевказаному сайті,через якийвід імені ОСОБА_5 уклав зТовариством з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Дінеро» додаткову угоду №АМ4668448 до договору позики №AG9424431 на суму 3500 грн., 00 коп., яка була зарахована на банківський рахунок НОМЕР_5 , відкритий в AT «Ощадбанк» на ім`я ОСОБА_4 , та які в подальшому перевів в готівку, тим самим заволодів вищевказаними грошовими коштами ТОВ «ФК «Дінеро», чим спричинив даному суб`єкту господарювання матеріальну шкоду на вказану суму.

Продовжуючи своюзлочинну діяльність,25.04.2019,близько 13год. 04 хв., ОСОБА_4 ,перебуваючи взоні діїбазової станціїоператора мобільногозв`язку ТОВ«лайфселл» розташованоїпо вул.Гагаріна,27в м.Чернігові,маючи злочиннийумисел назаволодіння чужиммайном,з корисливихмотивів таз метоюособистого збагачення,діючи повторно,через офіційнийінтернет -сайт «https://miloan.ua»,шляхом обману,видаючи себеза ОСОБА_5 з використаннямїї персональнихданих тадокументів отриманихв особистомукабінеті мобільногододатку «Monobank»,та звикористанням мобільнихтелефонів марки«Хіаomi»моделі «RedmiNote5А»,IMEI НОМЕР_3 та марки«Nokia»,моделі «Asha200»,IMEI НОМЕР_6 ,з сім-картоюз номеромоператора мобільногозв`язкуТОВ «лайфселл» НОМЕР_4 ,який нимбув попередньовказаний вмобільному додатку«Monobank»,як фінансовийномер клієнтаAT«Універсал Банк» ОСОБА_5 ,створив особистийкабінет навищевказаному сайті,через якийвід імені ОСОБА_5 уклав зТовариством зобмеженою відповідальністю«Мілоан» кредитнийдоговір №1935337на суму1000грн., 00 коп., яка була зарахована на банківський рахунок НОМЕР_5 , відкритий в AT «Ощадбанк» на ім`я ОСОБА_4 , та які в подальшому перевів в готівку, тим самим заволодів вищевказаними грошовими коштами ТОВ «Мілоан», чим спричинив даному суб`єкту господарювання матеріальну шкоду на вказану суму.

Продовжуючи своюзлочинну діяльність,26.04.2019,близько 11год. 01 хв., ОСОБА_4 ,перебуваючи взоні діїбазової станціїоператора мобільногозв`язку ТОВ«лайфселл» розташованоїпо пр-т.Миру,190Ав м.Чернігові,маючи злочиннийумисел назаволодіння чужиммайном,з корисливихмотивів таз метоюособистого збагачення,діючи повторно,через офіційнийінтернет -сайт «https://groshivsim.com»,шляхом обману,видаючи себе за ОСОБА_5 з використанням її персональних даних та документів отриманих в особистому кабінеті мобільного додатку «Monobank», та з використанням мобільного телефону марки «Хіаomi» моделі «Redmi Note 5А», IMEI НОМЕР_3 з сім-картою з номером оператора мобільного зв`язку ТОВ «лайфселл» НОМЕР_4 , який ним був попередньо вказаний в мобільному додатку «Monobank», як фінансовий номер клієнта AT «Універсал Банк» ОСОБА_5 , створив особистий кабінет на вищевказаному сайті, через який від імені ОСОБА_5 уклав з Товариством з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Верона» кредитний договір № 442934 на суму 3500 грн., 00 коп., яка була зарахована на банківський рахунок НОМЕР_5 , відкритий в AT «Ощадбанк» на ім`я ОСОБА_4 , та які в подальшому перевів в готівку, тим самим заволодів вищевказаними грошовими коштами ТОВ «ФК «Верона», чим спричинив даному суб`єкту господарювання матеріальну шкоду на вказану суму.

Продовжуючи свою злочинну діяльність, 03.05.2019, близько 16 год. 27 хв., ОСОБА_4 , перебуваючи в зоні дії базової станції оператора мобільного зв`язку ТОВ «лайфселл», розташованої по вул. Гагаріна, 27 в м. Чернігові, маючи злочинний умисел на заволодіння чужим майном, з корисливих мотивів та з метою особистого збагачення, діючи повторно, через офіційний інтернет - сайт «https://bistrozaim.ua», шляхом обману, видаючи себе за ОСОБА_5 з використанням її персональних даних та документів отриманих в особистому кабінеті мобільного додатку «Monobank», та з використанням мобільного телефону марки «Хіаomi» моделі «Redmi Note 5А», IMEI НОМЕР_3 з сім-картою з номером оператора мобільного зв`язку ТОВ «лайфселл» НОМЕР_4 , який ним був попередньо вказаний в мобільному додатку «Monobank», як фінансовий номер клієнта AT «Універсал Банк» ОСОБА_5 , створив особистий кабінет на вищевказаному сайті, через який від імені ОСОБА_5 уклав з Товариством з обмеженою відповідальністю «Прості Займи» кредитний договір №1912159053541 на суму 2000 грн., 00 коп., яка була зарахована на банківський рахунок НОМЕР_5 , відкритий в AT «Ощадбанк» на ім`я ОСОБА_4 , та які в подальшому перевів в готівку, тим самим заволодів вищевказаними грошовими коштами ТОВ «Прості Займи», чим спричинив даному суб`єкту господарювання матеріальну шкоду на вказану суму.

В судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_4 свою вину у вчиненні інкримінованих йому кримінальних правопорушеннях визнав в повному обсязі та підтвердив обставини викладені в обвинувальному акті, у скоєному щиро розкаявся та просив суд не позбавляти його волі.

Враховуючи зізнавальні свідчення обвинуваченого та з врахуванням думки учасників судового провадження, відповідно до вимог ч. 3 ст. 349 КПК України, суд вважає за недоцільне дослідження доказів щодо тих обставин, які ніким з учасників судового провадження не оспорюються. Зміст цих обставин учасники судового провадження розуміють правильно, підтверджують добровільність їх позиції та усвідомлюють, що у такому випадку будуть позбавлені права оскаржити ці обставини в апеляційному порядку.

Аналізуючи в сукупності надані прокурором та перевірені в судовому засіданні докази, які узгоджуються між собою, суд за вказаних обставин вважає доведеною вину ОСОБА_4 , а йогодії вірнокваліфікованими за:

ч. 1 ст. 190 КК України, як заволодіння чужим майном шляхом обману;

ч. 2 ст. 190 КК України, як заволодіння чужим майном шляхом обману, вчиненому повторно;

ч. 1 ст. 357 КК України, як викрадення офіційного документа, вчиненого з корисливих мотивів.

Обставинами, що пом`якшують покарання згідно ч. 1 ст. 66 КК України, судом визнано щире каяття обвинуваченого та активне сприяння розкриттю кримінального правопорушення.

Обставин, які б обтяжували покарання обвинуваченого, відповідно до ст. 67 КК України судом не встановлено.

Відповідно до ст. 50 КК Українипокарання є заходом примусу, полягає в передбаченому законом обмеженні прав і свобод засудженого і має на меті не тільки кару, а й виправлення засудженого, а також запобігання вчиненню нових злочинів як засудженим, так і іншими особами.

Вирішуючи питання про міру покарання, суд враховує тяжкість вчинених кримінальних правопорушень, особу винного його вік, сімейний стан, наявність у нього на утриманні малолітніх дітей, стан здоров`я, соціальну характеристику, обставини, які пом`якшують покарання щире каяття та активне сприяння розкриттю кримінального правопорушення, відсутність обтяжуючих обставин та попередніх притягнень до кримінальної відповідальності, у зв`язку з чим суд доходить до висновку про необхідність призначення обвинуваченому покарання у виді обмеження волі на певний строк.

При цьому, оскільки обвинуваченим скоєно сукупність злочинів, слід застосувати норми ст. 70 КК України, призначивши покарання за кожний злочин окремо, визначивши остаточне покарання шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим.

Разом з тим, зважаючи на те, що обвинувачений щиро розкаявся у вчиненому має на утриманні малолітніх дітей та не має на даний час попередніх притягнень до кримінальної відповідальності, суд вважає можливим виправлення обвинуваченого з застосуванням ст. 75 КК України, без відбування покарання та з іспитовим строком.

Процесуальні витрати у кримінальному провадженні відсутні.

Долюречових доказів слід вирішити відповідно до вимог ст. 100 КПК України.

Цивільні позови не заявлялись.

Керуючись ст. ст. 368, 370, 371, 374 КПК України суд, -

У Х В А Л И В:

ОСОБА_4 визнати винуватим та призначити покарання:

за ч. 1 ст. 357 КК України у виді 1 (одного) року 6 (шести) місяців обмеження волі;

за ч. 1 ст. 190 КК України у виді 2 (двох) років обмеження волі;

за ч. 2 ст. 190 КК України у виді 4 (чотирьох) років обмеження волі.

Згідно ч. 1 ст. 70 КК України за сукупністю злочинів, шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим, призначити ОСОБА_4 остаточне покарання 4 (чотири) роки обмеження волі.

На підставі ст. 75 КК України звільнити ОСОБА_4 від відбування покарання з випробуванням, з іспитовим строком 3 (три) роки.

Відповідно до ст. 76 КК України покласти на ОСОБА_4 наступні зобов`язання:

- повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання;

- періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації.

Речові доказита документипісля набраннявироком законноїсили: оптичний диск з відеозаписами залишити в матеріалах кримінального провадження.

Вирок суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано, а в разі подання апеляційної скарги після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції, якщо вирок суду не скасований.

На вирок може бути подана апеляційна скарга до Чернігівського апеляційного суду через Деснянський районний суд м. Чернігова протягом 30 днів з дня його проголошення.

Відповідно до ч. 6 ст. 376 КПК України копію вироку після його проголошення негайно вручити обвинуваченому та прокурору, інші учасники судового провадження копію вироку мають право отримати в суді.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення02.11.2022
Оприлюднено24.01.2023
Номер документу107067478
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —750/2418/22

Ухвала від 06.09.2023

Кримінальне

Чернігівський апеляційний суд

Оседач М. М.

Ухвала від 06.09.2023

Кримінальне

Чернігівський апеляційний суд

Оседач М. М.

Ухвала від 22.12.2022

Кримінальне

Чернігівський апеляційний суд

Баглай І. П.

Ухвала від 13.12.2022

Кримінальне

Чернігівський апеляційний суд

Баглай І. П.

Вирок від 02.11.2022

Кримінальне

Деснянський районний суд м.Чернігова

Сапон А. В.

Ухвала від 28.09.2022

Кримінальне

Деснянський районний суд м.Чернігова

Сапон А. В.

Ухвала від 05.07.2022

Кримінальне

Деснянський районний суд м.Чернігова

Сапон А. В.

Ухвала від 31.05.2022

Кримінальне

Деснянський районний суд м.Чернігова

Сапон А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні