Ухвала
від 04.11.2022 по справі 638/4986/22
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 638/4986/22

Провадження № 1-кс/638/1116/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 листопада 2022 року Дзержинський районний суд м. Харкова у складі:

слідчого судді ОСОБА_1

секретаря ОСОБА_2

розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду в м. Харкові клопотання прокурора Шевченківської окружної прокуратури міста Харкова ОСОБА_3 , за результатами розгляду матеріалу досудового розслідування №42022222060000160, відомості щодо якого внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 03.09.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 111-1 КК України про проведення обшуку,

ВСТАНОВИВ:

Прокурор Шевченківської окружної прокуратури м. Харкова ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням, в якому просить надати дозвіл на проведення обшуку житлового будинку за адресою: АДРЕСА_1 , який на праві приватної власності належить ОСОБА_4 з метою виявлення та вилучення документів, що підтверджують ведення господарської діяльності ПП «ТРАНС-СЕРВІС», ПП «СХІД ТРАНС-ЛІДЕР», ПП «ТМ - ВІРА» ТОВ «ПРЕСТИЖ АВТО СІТІ» у взаємодії з державою-агресором РФ (договори, товаро-транспортні накладні, платіжні доручення тощо); флеш-носії та інші матеріальні носії інформації, на яких міститься інформація щодо провадження вказаної діяльності; документи, що підтверджують наявність громадянства РФ у ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . Дозвіл на проведення обшуку надати групі слідчих Харківського РУП №3 ГУНП в Харківській області та групі прокурорів - прокурорам Шевченківської окружної прокуратури м. Харкова у вказаному кримінальному провадженні.

В обґрунтування клопотання посилається на те, що слідчим відділом Харківського районного управління поліції №3 здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №42022222060000160 від 03.09.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 111-1 КК України.

Досудове розслідування вказаного кримінального провадження проводиться за фактом можливого здійснення фінансової діяльності на території м. Харкова, в тому числі, на території Шевченківського району м. Харкова низки суб`єктів господарської діяльності, кінцевими бенефіціарними власниками їх є громадяни Російської Федерації і Республіки Білорусь та службові особи яких, вступивши у попередню змову з невстановленими в ході досудового розслідування особами, забезпечують на території України провадження господарської діяльності у взаємодії з державою-агресором.

Постановою керівника Харківської обласної прокуратури про доручення здійснення досудового розслідування від 07.09.2022, здійснення досудового розслідування у кримінальному провадження №42022222060000160 від 03.09.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 111-1 КК України доручено слідчим ХРУП №3 ГУНП в Харківській області.

У ході розслідування встановлено, що група підприємств: ПП «ТРАНС-СЕРВІС», (код ЄДРПОУ: 33010796), юридична адреса: Харківська область, Харківський район, сел. Васищеве, вул. Промислова, 21, керівник - ОСОБА_7 ; ТОВ «ПРЕСТИЖ АВТО СІТІ», (код ЄДРПОУ 38040914), юридична адреса: м. Харків, вул. Велика Панасівська (Котлова), 210, керівник - ОСОБА_8 ; ПП «СХІД ТРАНС-ЛІДЕР», (код ЄДРПОУ: 41984188), юридична адреса: Харківська область, Харківський район, сел. Васищеве, вул. Промислова, 21, керівник - ОСОБА_5 ; ПП «ТМ - ВІРА», (код ЄДРПОУ: 35260507), юридична адреса: Харківська область, Харківський район, сел. Васищеве, вул. Промислова, 21, керівник - ОСОБА_8 , які займаються наземними пасажирськими перевезеннями, наданням в оренду автомобілів і моторних транспортних засобів, а також міським та приміським пасажирським перевезенням наземним транспортом на території Харківської області, здійснюють свою господарську діяльність у взаємодії з державою-агресором. Засновниками (співзасновниками) вказаних підприємств є громадяни України: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 ; ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 . Також, встановлено, що посаду начальника юридичного відділу ПП «Транс-Сервіс» обіймає донька вказаних осіб - ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 . За отриманими даними ОСОБА_5 та ОСОБА_4 виїхали до території РФ через тимчасово окуповані території на початку військової агресії, а ОСОБА_6 - за декілька годин до початку вторгнення. Крім того, встановлено, що ОСОБА_5 , ОСОБА_4 та ОСОБА_6 у 2014 році отримали громадянство РФ та ІПН, які були видані окупаційними органами АР Крим. З цього часу вказані особи придбали ряд підприємств на території РФ та ТОТ Крим та на даний час являються керівниками і засновниками останніх. Так, у 2018-2019 роках були придбані підприємства ТОВ «Престиж Авто Крим» та ТОВ «Югагроінвест», які здійснювали фінансову підтримку підготовки збройної агресії РФ проти України. Станом на цей час транспортні засоби вищевказаних підприємств активно використовуються окупаційними військами для вивезення награбованої продукції з окупованих територій Запорізької та Херсонської областей до анексованого Криму. Станом на цей час ПП «ТРАНС-СЕРВІС», ТОВ «ПРЕСТИЖ АВТО СІТІ», ПП «СХІД ТРАНС-ЛІДЕР», ПП «ТМ - ВІРА» продовжують ведення своєї господарської діяльності на території України. Усі рішення щодо повсякденної діяльності підприємств, укладання та підписання договорів, ведення бухгалтерського обліку приймаються виключно керівництвом та засновниками з РФ через довірених на Україні осіб. Прибуток від підприємницької діяльності пересилається на територію РФ за допомогою міжнародних електронних гаманців. У подальшому, частина прибутку використовується у якості капіталовкладень в російські підприємства ТОВ «Престиж Авто Крим» та ТОВ «Югагроінвест» для здійснення подальшої протиправної діяльності.

Відповідно до документів фінансової звітності, отриманих з ГУ ДПС в Харківській області, зокрема, встановлено, що співзасновником ТОВ «ПРЕСТИЖ АВТО СІТІ» (код ЄДРПОУ 38040914) є ОСОБА_4 , об`єктами оподаткування платника податків вказаного Товариства є АВТОМИЙКА, АВТОСАЛОН, АВТОСТОЯНКА СТАНЦІЯ ТЕХНІЧНОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ (СТО), розташовані за адресою: АР Крим, м. Сімферополь, вул. Бородіна, 18-В.

Крім того, відповідно до матеріалів виконаного працівниками СБ України в Харківській області доручення встановлено, що у період з 2019 року по лютий 2022 року ОСОБА_4 неодноразово перетинав кордон з державою-агресором - РФ, а також з тимчасово окупованою територією Криму через ПП «Гоптівка», ПП «Журавлівка» ПП «Чонгар», КПВВ «Каланчак», офіційно останній раз 11.02.2022 о 15:32 через ПП «Гоптівка». Крім того, неодноразово вказані пункти пропуску перетинали ОСОБА_5 , ОСОБА_6 (останній раз 24.02.2022 о 02:03 через ПП «Гоптівка»), ОСОБА_9 - чоловік ОСОБА_6 (останній раз 24.02.2022 о 02:03 через ПП «Гоптівка»), ОСОБА_10 (останній раз 23.02.2022 о 22:53 через ПП «Гоптівка»).

Таким чином, факт перетинання родиною Губіних державного кордону та виїзду на територію країни-агресора до початку її вторгнення в Україну свідчить про їх інформованість та тісні зв`язки з представниками країни-агресора, а також, зважаючи на наявність об`єктів підприємництва на її території, в тому числі, на тимчасово окупованій території Криму, достатні підстави стверджувати про факт провадження господарської діяльності у взаємодії з останньою.

У зв`язку з викладеним, наявні достатні підстави вважати про те, що за місцезнаходженням вказаних суб`єктів господарської діяльності (ПП «ТРАНС-СЕРВІС», ТОВ «ПРЕСТИЖ АВТО СІТІ», ПП «СХІД ТРАНС-ЛІДЕР», ПП «ТМ - ВІРА»), а також місцем проживання родини ОСОБА_11 можуть зберігатися документи, що підтверджують ведення господарської діяльності у взаємодії з державою-агресором РФ (договори, товаро-транспортні накладні, платіжні доручення тощо); флеш-носії та інші матеріальні носії інформації, на яких міститься інформація щодо провадження вказаної діяльності; документи, що підтверджують наявність громадянства РФ у родини ОСОБА_11 .

Вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, в результаті чого необхідно отримати дозвіл на проведення обшуку з метою їх виявлення та вилучення за місцем проживання ОСОБА_4 за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно від 17.10.2022 встановлено, що житловий будинок за адресою: АДРЕСА_1 на праві приватної власності належить ОСОБА_4 .

Доступ до зазначених документів неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей відповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом, у зв`язку з тим, що при отриманні причетними до вчинення злочину особами відомостей про намір органу досудового розслідування віднайти та вилучити вказані документи, останні можуть бути ними знищені або приховані будь-яким способом.

Прокурор надав заяву про розгляд клопотання за його відсутністю, просив його задовольнити.

Дослідивши надані матеріали, суд приходить до висновку, що клопотання є обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

Згідно ч.3 ст.234 КПК України, у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про: 1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; 2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; 3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; 4) підстави для обшуку; 5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; 6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; 7) індивідуальні або родові ознаки речей, документів, іншого майна або осіб, яких планується відшукати, а також їхній зв`язок із вчиненим кримінальним правопорушенням; 8) обґрунтування того, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом, а доступ до осіб, яких планується відшукати, - за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом. Зазначена вимога не поширюється на випадки проведення обшуку з метою відшукання знаряддя кримінального правопорушення, предметів і документів, вилучених з обігу.

До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Враховуючи викладене, наявність достатніх відомостей, що вказують на можливість досягнення мети обшуку, суд прийшов до висновку про задоволення клопотання прокурора про проведення обшуку.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 234, 235 КПК України, суд-

УХВАЛИВ:

Клопотання прокурора Шевченківської окружної прокуратури міста Харкова ОСОБА_3 , за результатами розгляду матеріалу досудового розслідування №42022222060000160, відомості щодо якого внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 03.09.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 111-1 КК України про проведення обшуку- задовольнити.

Надати групі слідчих Харківського РУП №3 ГУНП в Харківській області та групі прокурорів - прокурорам Шевченківської окружної прокуратури м. Харкова у кримінальному провадженні №42022222060000160, дозвіл на проведення обшуку житлового будинку за адресою: АДРЕСА_1 , який на праві приватної власності належить ОСОБА_4 з метою виявлення та вилучення документів, що підтверджують ведення господарської діяльності ПП «ТРАНС-СЕРВІС», ПП «СХІД ТРАНС-ЛІДЕР», ПП «ТМ - ВІРА» ТОВ «ПРЕСТИЖ АВТО СІТІ» у взаємодії з державою-агресором РФ (договори, товаро-транспортні накладні, платіжні доручення тощо); флеш-носії та інші матеріальні носії інформації, на яких міститься інформація щодо провадження вказаної діяльності; документи, що підтверджують наявність громадянства РФ у ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення04.11.2022
Оприлюднено08.11.2023
Номер документу107131634
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —638/4986/22

Ухвала від 06.02.2024

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Аркатова К. В.

Ухвала від 06.02.2024

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Аркатова К. В.

Ухвала від 03.01.2024

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Аркатова К. В.

Ухвала від 12.04.2023

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Цвірюк Д. В.

Ухвала від 11.04.2023

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Цвірюк Д. В.

Ухвала від 09.02.2023

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Гєрцик Р. В.

Ухвала від 09.02.2023

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Гєрцик Р. В.

Ухвала від 13.12.2022

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Аркатова К. В.

Ухвала від 12.12.2022

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Аркатова К. В.

Ухвала від 13.12.2022

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Аркатова К. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні