Рішення
від 09.11.2022 по справі 566/1567/21
МЛИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

№ 566/1567/21

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 листопада 2022 року смт.Млинів Рівненської області

Млинівський районний суд Рівненської області

в складі : головуючого судді Феськова П.В.

при секретарі : Подолець Ю.В.,

за участю: позивача та її представника адвоката Іванюка І.В.

представника відповідача - адвоката Давидюка М.В

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Млинів Рівненської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ТзОВ «СБЕ Україна Рівне» про розірвання договору оренди землі та стягнення заборгованості з орендної плати, -

ВСТАНОВИВ:

У грудні 2021 року ОСОБА_1 звернулася в суд з позовом до ТзОВ «СБЕ Україна Рівне» про розірвання договору оренди земельної ділянки та стягнення заборгованості з орендної плати.

Позивач зазначила, що є власником земельної ділянки площею 2,42 га, кадастровий номер 5623887100:06:001:0475 розташованої на території Підгаєцької сільської ради Дубенського (колишнього Млинівського) району Рівненської області.

Згідно Договору оренди землі №3/21 укладеного між нею та ТзОВ «СБЕ Україна Рівне» 10 червня 2014 року, вказана земельна ділянка була передана нею в оренду відповідачу строком на 8 років.

Відповідно до пунктів 9, 10 та 11 Договору оренди землі №3/21 відповідач зобов`язався протягом строку дії договору за кожен рік користування земельною ділянкою, в період з 01 вересня по 31 грудня кожного року дії Договору оренди землі сплачувати орендну плату у розмірі 2610 грн. (3% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки) з урахуванням індексу інфляції.

Відповідач ТОВ «СБЕ Україна Рівне» систематично не виплачує орендну плату за договором за період 2014-2021 роки, в зв`язку з чим утворилась заборгованість в загальному розмірі 31475,34 гривень, що складається з заборгованості зі сплати орендної плати в розмірі 20 880 грн., інфляційні втрати в розмірі - 8437,45 грн., 3 % в розмірі 2154,89 грн.

Вона неодноразово зверталася в усній та в письмовій формі до відповідача стосовно виплати заборгованості за договором оренди земельної ділянки, однак питання до цього часу не вирішене, орендну плату не виплачено.

Просить суд розірвати договір оренди землі №3/21 від 10 червня 2014 року, загальною площею 2,42 га, кадастровий номер 5623887100:06:001:0475, розташованої на території Підгаєцької селищної ради Дубенського (колишнього Млинівського) району Рівненської області укладений між нею та Товариством з обмеженою відповідальністю «СБЕ Україна Рівне» /Код ЄДРПОУ 34337505/ Стягнути з відповідача на її користь заборгованість зі сплати орендної плати за договором оренди землі за період з 2014 року по 2021 рік включно в розмірі 31475,34 гривень, що складається з заборгованості зі сплати орендної плати в розмірі 20 880 грн., інфляційні втрати в розмірі - 8437,45 грн., 3 % в розмірі 2154,89 грн. Стягнути з відповідача на її користь судові витрати.

20 грудня 2021 року ухвалою Млинівського районного суду Рівненської області позовну заяву ОСОБА_1 прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі. (а.с.32)

05 січня 2022 року представник відповідача звернувся до суду з відзивом на позовну заяву в якому вважає заявлені ОСОБА_1 позовні вимоги безпідставними та такими, що не підлягають задоволенню. Вказав, що з моменту укладення спірного договору відповідач не використовує земельну ділянку, оскільки нею користується ПП «Агро-Експрес-Сервіс». У зв`язку з цим проводиться досудове розслідування за фактом самовільного зайняття земельної ділянки. Позивач знає про це, а також отримує грошові кошти готівкою від вищевказаного підприємства. Просив застосувати позовну давність до вимог зі сплати орендної плати за період 2014-2017 років. Що стосується вимоги про стягнення заборгованості за 2021 рік, то право вимоги ще не виникло взагалі, а тому така вимога є передчасною. Просив відмовити у задоволенні позову в повному обсязі. (а.с.37)

В судовому засіданні позивач та її представник адвокат Іванюк І.В. позовні вимоги підтримали, з підстав зазначених у позовній заяві, просили їх задовольнити у повному обсязі.

Представник відповідача позов не визнав, посилаючись на відзив, просив відмовити у його задоволенні. (а.с.43-45) Додатково пояснив, що всупереч волі відповідач з 2014 року не має можливості обробітку землі самовільно зайнятої ПП «Агро-експрес-сервіс», хоча здійснює плату за її оренду.

Суд, вислухавши учасників процесу, дослідивши матеріали справи, дійшов наступного висновку.

Позивач ОСОБА_1 є власником земельної ділянки з кадастровим номером 5623887100:06:001:0475, розташованої на території Підгаєцької сільської ради Дубенського району Рівненської області.

10.06.2014 року між ОСОБА_1 та Товариством з обмеженою відповідальністю «СБЕ Україна Рівне» укладено договір оренди земельної ділянки №3/21.

Згідно п.1 Договору орендодавець надає, а орендар приймає в строкове платне користування земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка знаходиться на території Підгаєцької сільської ради Млинівського району Рівненської області.

Згідно п.5 Договору нормативна грошова оцінка земельної ділянки становить 27182,88 гривень. Проіндексована вартість земельної ділянки станом на 01.01.2014 року на коефіцієнт 9,2 становить 86985,22 гривень.

Відповідно до п.8 Договір укладено на строк 8 років, з урахуванням ротації культур згідно з проектом землеустрою. Після закінчення строку дії договору орендар має переважне право поновлення його на новий строк. У цьому разі орендар повинен не пізніше ніж за 90 днів до закінчення строку дії договору повідомити письмово орендодавця про намір продовжити його дію.

У відповідності до п.9 Договору орендна плата становить 2610,00 гривень (3% від суми нормативної грошової оцінки земельної ділянки) та сплачується щорічно в грошовій або за бажанням орендодавця у натуральній формі рослинницькою продукцією за цінами, що не перевищують офіційно повідомлених органами виконавчої влади середніх біржових цін на таку продукцію на момент її передачі.

Згідно п.11 Договору орендна плата за поточний сільськогосподарський рік виплачується з 01 вересня до 31 грудня.

Згідно п.20 Договору передача земельної ділянки орендарю здійснюється у тижневий строк після держаної реєстрації цього договору за актом її приймання-передачі.

Пунктом 38 Договору передбачено, що дія договору припиняється шляхом його розірвання за, зокрема, взаємною згодою сторін, рішенням суду на вимогу однієї із сторін у наслідок невиконання другою стороною обов`язків, передбачених договором.

Пунктом 39 Договору передбачено, що розірвання договору землі в односторонньому порядку не допускається. (а.с.9-12).

08.12.2021 року позивач звернулась до відповідача з вимогою про розірвання договору оренди землі №3/21 від 10.06.2014 року та сплату заборгованості по орендній платі. (а.с.23-24)

Згідно розрахунку, інфляційні втрати позивача ОСОБА_1 за порушення умови договору оренди №3/21 від 10.06.2014 року становлять 8437,45 гривень, 3% річних - 2157,89 гривень. (а.с.14-19)

Згідно зі статтею 2Закону України"Прооренду землі" відносини, пов`язані з орендою землі, регулюються Земельним кодексомУкраїни (далі - ЗК України), Цивільним кодексомУкраїни (далі - ЦК України), цим Законом, законами України, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі.

Відповідно до статті 1Закону України"Прооренду землі" оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

Згідно зі статтею 13цього ЗаконуУкраїни "Прооренду землі" договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов`язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Відповідно до частини першої статті 526ЦК України зобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких вимог та умов - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Положеннями статті 32Закону України"Прооренду землі" передбачено, що на вимогу однієї зі сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду у разі невиконання сторонами обов`язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору, у разі випадкового знищення чи пошкодження об`єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначених ЗК України та іншими законами України.

Згідно зі статтею 629ЦК України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Відповідно до частин першої та другої статті 651ЦК України зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Згідно зі статтею 610ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

У статті 141ЗК України серед підстав припинення права користування земельною ділянкою, зокрема в пункті "д" частини першої цієї статті передбачено систематичну несплату земельного податку або орендної плати.

Системний аналіз зазначених положень законодавства та враховуючи врегулювання відносин, пов`язаних із орендою землі, зокрема, положеннями ЦК України, дає можливість дійти висновку, що при вирішенні питання щодо розірвання договору оренди з підстави, передбаченої пунктом "д" статті 141 ЗК України, застосуванню також підлягають положення частини другої статті 651 ЦК України, згідно з якою необхідна наявність істотного порушення стороною договору.

Згідно з частиною четвертою статті 263ЦПК України при виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування відповідних норм права, викладені в постановах Верховного Суду.

Верховний Суд у складі Об`єднаної палати Касаційного цивільного суду у постанові від 06 березня 2019 року у справі № 183/262/17 дійшов висновку, що зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору. У пункті "д" частини першої статті 141ЗК України визначено, що підставою для припинення права користування земельною ділянкою є систематична несплата орендної плати. Підставою для розірвання договору оренди землі є систематична несплата орендної плати (два та більше випадки). При цьому, систематична сплата орендної плати не у повному обсязі, визначеному договором, тобто як невиконання, так і неналежне виконання умов договору, є підставою для розірвання такого договору, оскільки згідно зі статтею 526ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Обґрунтовуючи позовні вимоги, позивач посилалася на те, що відповідачем не виплачено орендну плату за 2014-2021 роки.

Представник відповідача в судовому засіданні спростовував викладене, наданням суду відомостей про отримання позивачем орендної плати як від ТзОВ «СБЕ Україна Рівне», який не мав доступу до земельної ділянки, так і від ПП «Агро-Експрес-Сервіс», як фактичного користувача вищезазначеної земельної ділянки.

Згідно відповіді Головного управління ДПС у Рівненській області від 20.06.2022 року, за період з І кварталу 2014 року по ІV квартал 2018 року ОСОБА_1 отримала дохід від надання майна у лізинг (оренду) від ПП «Агро-Експрес-Сервіс» на загальну суму 29054,36 гривень; за період з І кварталу 2019 року по ІV квартал 2021 року 52329,19 гривень.

Окрім того, як вбачається з вищевказаної відповіді, відповідач ТзОВ «СБЕ Україна Рівне» сплачував орендну плату за ділянку, якою не користувався. За період з І кварталу 2014 року по ІV квартал 2018 року ОСОБА_1 отримала дохід від надання майна у лізинг (оренду) в розмірі 20865,26 гривень, благодійна у т.ч. гуманітарна допомога 384,10 гривень; за період з І кварталу 2019 року по ІV квартал 2021 року 22875,77 гривень. (а.с.93-102)

З інформації Головного управління Держгеокадастру у Рівненській області від 08.12.2021 року вбачається, що земельні ділянки приватної форми власності, які перебувають в оренді ТзОВ «СБЕ Україна Рівне», зокрема земельні ділянки площею 2,7758 га, кадастровий номер 5623887100:06:001:0470, площею 2,4253 га, кадастровий номер 5623887100:06:001:0477, площею 2,4252 га, кадастровий номер 5623887100:06:001:0475, площею 3,1294 га, кадастровий номер 5623887100:06:001:0497, площею 3,0055 га, кадастровий номер 5623884900:07:003:0048, переорані по периметру (створена грунтова межа, дані ділянки не використовуються одним масивом) невстановленими особами. На даних земельних ділянках проведено посів сільськогосподарської культури (орієнтовно озима пшениця). Дані дії призвели до самовільного зайняття вказаних земельних ділянок невстановленими особами, що є порушенням ст..125.126 ЗК України. Розрахунок розміру шкоди, заподіяної ТзОВ «СБЕ Україна Рівне» внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок невстановленими особами становить 56586,50 гривень. Копії матеріалів перевірки по даному факу направлено до Відділення поліції №1 Дубенського РВП ГУНП в Рівненській області з метою встановлення осіб правопорушників для вжиття заходів адміністративного впливу. (а.с.40, 52-55)

Як вбачається з акту обстеження земельної ділянки від 30.11.2021 року, зокрема, на земельну ділянку площею 2,4252 га, кадастровий номер 5623887100:06:001:0475, укладений договір оренди від 10 червня 2014 року між ОСОБА_1 та ТзОВ «СБЕ Україна Рівне» терміном на 8 (вісім) років. Строк дії речового права до 02.03.2023 року. В ході перевірки з виїздом на місцевість встановлено, що на даних земельних ділянках проведено посів сільськогосподарської культури (можливо озима пшениця). На даних земельних ділянках є в наявності межові знаки, ділянки оборані по периметру (створені грунтові межі), дані земельні ділянки не використовуються одним масивом з суміжними ділянками. З пояснень керівника ТзОВ «СБЕ Україна Рівне» ніяких польових робіт .(оранка, сівба), та робіт по встановленню (відновленню) меж в масиві №3 на даних ділянках даним підприємством не проводилось. Оскільки на даних земельних ділянках проведений посів не орендарем, а невстановленими особами, то встановлений факт самовільного зайняття (самовільного використання) даних ділянок. Задане порушення передбачена адміністративна відповідальність згідно ст.53-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення. (а.с.44-45)

За ч.1 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Відповідач повністю підтвердив факт виплати позивачу орендної плати за землю в період з 2014 по 2019 роки належними та допустимими доказами.

Стосовно клопотання представника відповідача щодо застосування строку позовної давності слід відмітити наступне.

Позовна давність - це строк, у межах якого особа може звернутися до суду з вимогою про захист свого цивільного права або інтересу (ст.256 ЦК України).

Згідно частини 4 статті 267ЦК України сплив позовної давності, про застосування якої заявлено стороною у спорі, є підставою для відмови у позові.

Разом з тим, суд розглядає питання про застосування позовної давності лише тоді, коли є підстави для задоволення позовних вимог, звернутих позивачем до того відповідача у спорі, який заявляє про застосування позовної давності.

Суд приходить до висновку, що в позові слід відмовити не з підстав застосування наслідків пропуску позовної давності, а з підстав не доведення позивачем фактів порушення відповідачем умов договору оренди земельної ділянки щодо сплати орендної плати.

З досліджених судом доказів вбачається, що відразу після укладення спірного договору оренди позивач, всупереч умов договору та ЗУ «Про оренду землі» надала в користування земельну ділянку ПП «Агро-Експрес-Сервіс», позбавивши орендаря права на користування зазначеною земельною ділянкою.

У постановах від 20 березня 2019 року у справі № 587/2110/16-ц, від 10 квітня 2019 року у справі № 587/2135/16-ц, від 2 жовтня 2019 року у справі № 587/2331/16-ц та від 15 січня 2020 року у справі № 587/2326/16-ц Велика Палата Верховного Суду зазначила, що орендодавець зобов`язаний не вчиняти дій, які би перешкоджали орендареві користуватися орендованою земельною ділянкою (абзац четвертий частини другої статті 24 Закону України «Про оренду землі»); укладення договору оренди земельної ділянки під час дії іншого договору оренди цього ж об`єкта може перешкоджати первинному орендареві реалізувати його право користування відповідною ділянкою.

На підтвердження висновку про те, що позивач перешкоджала орендареві користуватися орендованою земельною ділянкою, свідчить той факт, що між позивачем та відповідачем укладено ще один договір оренди іншої земельної ділянки № 47/4 від 26 липня 2011 року, щодо якого у позивача відсутні будь-які претензії до відповідача. (а.с.115-117)

Відтак суд дійшов висновку про безпідставність вимог позивача про розірвання спірного договору оренди земельної ділянки та стягнення з відповідача на користь позивача заборгованості зі сплати орендної плати за договором оренди землі за період з 2014 року по 2021 рік, а тому в задоволенні позовних вимог слід відмовити в повному обсязі.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 12, 13, 18, 81, 141, 258, 264-265, 274, 279, 352-356 ЦПК України, ст.ст. 204, 263, 526, 527, 625, 627, 629, 792 ЦК України, Законом України «Про оренду землі», суд, -

ВИРІШИВ:

В задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 до ТзОВ «СБЕ Україна Рівне» про розірвання договору оренди землі та стягнення заборгованості з орендної плати відмовити за їх безпідставністю.

Апеляційну скаргу може бути подано протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення суду до Рівненського апеляційного суду.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст рішення виготовлено 09.11.2022 року.

Суддя : П.В.Феськов

СудМлинівський районний суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення09.11.2022
Оприлюднено11.11.2022
Номер документу107213268
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: що виникають з договорів оренди

Судовий реєстр по справі —566/1567/21

Ухвала від 11.04.2023

Цивільне

Млинівський районний суд Рівненської області

Феськов П. В.

Рішення від 28.03.2023

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Хилевич С. В.

Постанова від 28.03.2023

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Хилевич С. В.

Ухвала від 09.02.2023

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Хилевич С. В.

Ухвала від 09.02.2023

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Хилевич С. В.

Ухвала від 20.01.2023

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Хилевич С. В.

Рішення від 09.11.2022

Цивільне

Млинівський районний суд Рівненської області

Феськов П. В.

Рішення від 03.11.2022

Цивільне

Млинівський районний суд Рівненської області

Феськов П. В.

Ухвала від 23.08.2022

Цивільне

Млинівський районний суд Рівненської області

Феськов П. В.

Ухвала від 04.08.2022

Цивільне

Млинівський районний суд Рівненської області

Феськов П. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні