Ухвала
від 31.10.2022 по справі 686/29507/20
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 686/29507/20

Провадження № 1-кс/686/9655/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31 жовтня 2022 року м.Хмельницький

Слідчий суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчої ОСОБА_3 , розглянувши в судовому засіданні в залі суду у м. Хмельницькому клопотання заступника начальника відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління Головного управління Національної поліції в Хмельницькій області ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку в кримінальному провадженні № 12020240000000539 від 17.11.2020 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3,4,5 ст. 191 КК України,

ВСТАНОВИВ:

31.10.2022 року заступник начальника відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління Головного управління Національної поліції в Хмельницькій області ОСОБА_3 звернулася до суду з клопотанням, погодженим з прокурором відділу Хмельницької обласної прокуратури ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення обшуку фактичного місця проживання ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за адресою: АДРЕСА_1 , з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення, відшукання та вилучення: документів, які підтверджують надання банківських послуг ПАТ «ОТП БАНК» - ТОВ «Слон 17» (код ЄДРПОУ 41762904) та ФОП « ОСОБА_6 » РНОКПП НОМЕР_1 , документів, що підтверджують розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі, розрахункових книжок ФОП « ОСОБА_6 », платіжних доручень, грошових чеків, документів, які підтверджують відкриття банківських рахунків в ПАТ «ОТП БАНК» № НОМЕР_2 ТОВ "Слон 17" та № НОМЕР_3 ФОП « ОСОБА_6 », а також мобільного терміналу, в якому міститься сім карта з номером НОМЕР_4 та інших документів, які містять відомості, що стосуються предмету досудового розслідування та можуть бути використані під час нього.

В обґрунтування даного клопотання зазначено, що 2018-2020 роках директор ДП «Хмельницька обласна служба єдиного замовника» Хмельницької обласної державної адміністрації ОСОБА_7 організував схему привласнення бюджетних коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію заходів спрямованих на розвиток системи охорони здоров`я у сільській місцевості, а саме виділених на закупівлю робіт та послуг по будівництву амбулаторій первинної медичної допомоги у Хмельницькій області, а також закупівлю меблів, медичного та комп`ютерного обладнання призначеного для їх укомплектування, шляхом штучного завищення цін щодо вартості поставленого обладнання та внесення недостовірних відомостей до актів виконаних робіт.

До своєї злочинної діяльності директор ДП «Хмельницька обласна служба єдиного замовника» Хмельницької обласної державної адміністрації ОСОБА_7 залучив службових осіб МПП «Гермес С», зареєстроване та здійснює свою діяльність за адресою: 32421, Україна, Хмельницька область, Рудка, 32421, Хмельницька обл., Дунаєвецький район, село Рудка.

На замовлення ДП «Хмельницька обласна служба єдиного замовника» ХОДА будівельне підприємство МПП «Гермес С» у 2018-2020 роках здійснило будівництво Голосківської амбулаторії загальної практики сімейної медицини по вул. Коцюбинського, 12б с. Голосків, Кам`янець - Подільського району, Шутнівської амбулаторії загальної практики сімейної медицини по вул. Подільська, с. Шутнівці, Кам`янець - Подільського району та Вихватнівецькій амбулаторії загальної практики сімейної медицини по вул. Центральній, 3в, в с. Вихватнівці Кам`янець-Подільського району Хмельницької області.

Досудовим розслідуванням встановлено, що субпідрядні роботи, по вказаних об`єктах виконувало в повному обсязі ТОВ «СЛОН 17», юридична адреса: Україна, 32300, Хмельницька обл., місто Кам`янець-Подільський, вул. Нігинське шосе, будинок 34, квартира 250 (код ЄДРПОУ 41762904) на підставі договору субпідряду № 27/11 від 27.11.2018, засновниками даного підприємства є ОСОБА_8 та ОСОБА_9 .

З`ясовано, що у період часу з листопада 2018 по грудень 2019 з рахунку № НОМЕР_2 ТОВ "Слон 17" відраховувалась кошти на розрахунковий рахунок ФОП ОСОБА_6 НОМЕР_3 , які в подальшому у невстановлений досудовим розслідуванням спосіб оготівковувались.

ФОП ОСОБА_6 відкрила вказаний розрахунковий рахунок 19.11.2018, з якого, період часу з 26.11.2018 по 27.01.2021 здійснювала видатки, однак встановлено, що ОСОБА_6 в період з 01.09.2018 по 24.07.2019 перебувала за межами України..

Таким чином, досудовим розслідуванням встановлено, що в період часу з листопада 2018 по лютий 2021 року, один із засновників ТОВ «Слон 17», а саме ОСОБА_9 , у невстановлений досудовим розслідуванням спосіб, за сприяння невстановлених співробітників Кам`янець Подільського відділення АТ «ОТП Банк», ймовірно керуючого відділення АТ ОТП Банк в м. Кам`янець Подільський ОСОБА_5 та старшого експерта з обслуговування ОСОБА_10 та ОСОБА_6 яка є ФОП « ОСОБА_6 » здійснив протиправне оприбуткування готівкових коштів отриманих від злочинної діяльності пов`язаної із привласненням бюджетних коштів виділених на будівництва вказаних амбулаторій.

Співробітники АТ «ОТП Банк» ОСОБА_5 та ОСОБА_10 в різний період часу, за невстановлених обставин здійснили відкриття поточних розрахункових рахунків, як для ФОП « ОСОБА_6 » № НОМЕР_3 (яка станом на 19.11.2018 перебувала за межами України) так і для ТОВ «Слон 17» IBEN № НОМЕР_2 .

У слідства є підстави вважати, що ОСОБА_9 та ОСОБА_8 за активного сприяння ОСОБА_5 та ОСОБА_10 , у такий спосіб здійснювали виведення бюджетних коштів у тіньовий обіг, шляхом вчинення фіктивних (безтоварних) господарських операцій, через ФОП « ОСОБА_6 ».

У судовому засіданні слідча підтримала подане клопотання, просила його задовольнити.

Заслухавши слідчу, дослідивши додані до клопотання матеріали, приходжу до наступних висновків.

Згідно із ч. 2 ст. 223 КПК України підставами для проведення слідчої (розшукової) дії є наявність достатніх відомостей, що вказують на можливість досягнення її мети.

Відповідно до змісту статті 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого суддімісцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться (зареєстрований) орган досудового розслідування як юридична особа.

Слідчим суддею встановлено, що СУ Головного управління Національної поліції в Хмельницькій області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12020240000000539 від 17.11.2020 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3, 4, 5 ст. 191 КК України.

Про можливе знаходження за місцем проживання ОСОБА_5 , а саме кв. АДРЕСА_2 , речей, які слідство має намір відшукати, свідчать: протоколи тимчасових доступів від 31.12.2021 та від 27.09.2021 із вилученими на підставі ухвал слідчих суддів Хмельницького міськрайонного суду документами; рапорти ст. оперуповноваженого в ОВС УСР у Хмельницькій області від 19.08.2022 та від 25.10.2022; інші досліджені у судовому засіданні матеріали кримінального провадження.

Відповідно до інформаційної довідки № 312663714 з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно від 18.10.2022 кв. АДРЕСА_2 належить на праві власності ОСОБА_5 .

З огляду на обставини, зазначені у клопотанні та озвучені в судовому засіданні слідчим, слідчий суддя приходить до висновку, що органом досудового розслідування зібрано достатньо даних, які б давали підстави вважати, що вказані у клопотанні речі, а саме: документи, які підтверджують надання банківських послуг ПАТ «ОТП БАНК» - ТОВ «Слон 17» (код ЄДРПОУ 41762904) та ФОП « ОСОБА_6 » (РНОКПП НОМЕР_1 ), документи, що підтверджують розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі, розрахункові книжки ФОП « ОСОБА_6 », платіжні доручення, грошові чеки, документи, які підтверджують відкриття банківських рахунків в ПАТ «ОТП БАНК» № НОМЕР_2 ТОВ "Слон 17" та № НОМЕР_3 ФОП « ОСОБА_6 », мобільний термінал ОСОБА_5 можуть знаходитися в кв. АДРЕСА_2 , яка належить на праві власності ОСОБА_5 , їх вилучення має важливе значення для встановлення обставин кримінального провадження.

З метою відшукання та вилучення перелічених речей слід надати дозвіл на проведення обшуку, який за встановлених обставин є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей, які містять інформацію, що має значення для досудового розслідування кримінального провадження, тому клопотання слідчого підлягає частковому задоволенню.

Оцінюючи прохальну частину клопотання, у якій слідчий просить надати дозвіл на відшукання інших документів та носіїв інформації, які можуть мати значення для кримінального провадження, слідчий суддя звертає увагу, що в цій частині воно сформульовано невизначено та широко. При цьому, Європейський суд з прав людини у своєму рішенні від 7 липня 2007 року у справі «Смирнов проти Росії» вказав, що невизначене формулювання обсягу обшуку дало органу влади на власний розсуд вирішувати, які матеріали підлягають вилученню, що призвело до вилучення, крім документів, які стосуються справи, деяких особистих речей. ЄСПЛ зазначив, що відсутність вказівки на конкретну мету обшуку є порушенням ст. 6 Конвенції. Аналогічна позиція ЄСПЛ міститься в рішенні від 15 липня 2003 року у справі «Ернст та інші проти Бельгії», де вказано, що ордер на проведення обшуку не містив інформації щодо мети проведення обшуку та про предмети, що підлягають вилученню. Таким чином, слідчих було наділено широкими повноваженнями, обшуки не були пропорційними. Отже у задоволенні клопотання в частині відшукання предметів чи документів, які можуть мати значення для повного і неупередженого досудового розслідування кримінального провадження слід відмовити.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 233-235 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання задовольнити частково.

Надати слідчим, які здійснюють досудове розслідування у кримінальному провадженні №12020240000000539 від 17.11.2020 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.3, 4, 5 ст. 191 КК України дозвіл на проведення обшуку в кв. АДРЕСА_2 , у якій проживає ОСОБА_5 з метою відшукання та вилучення документів, які підтверджують надання банківських послуг ПАТ «ОТП БАНК» - ТОВ «Слон 17» (код ЄДРПОУ 41762904) та ФОП « ОСОБА_6 » (РНОКПП НОМЕР_1 ), документів, що підтверджують розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі, розрахункових книжок ФОП « ОСОБА_6 », платіжних доручень, грошових чеків, документів, які підтверджують відкриття банківських рахунків в ПАТ «ОТП БАНК» № НОМЕР_2 ТОВ "Слон 17" та № НОМЕР_3 ФОП « ОСОБА_6 », а також мобільного терміналу ОСОБА_5 .

У задоволенні решти клопотання, відмовити.

Строк дії ухвали до 30 листопада 2022 року включно.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

СудХмельницький міськрайонний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення31.10.2022
Оприлюднено13.11.2023
Номер документу107229632
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —686/29507/20

Ухвала від 02.10.2023

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Бурка С. В.

Ухвала від 14.09.2023

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Бурка С. В.

Ухвала від 14.09.2023

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Бурка С. В.

Ухвала від 14.09.2023

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Бурка С. В.

Ухвала від 14.09.2023

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Бурка С. В.

Ухвала від 27.06.2023

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Приступа Д. І.

Ухвала від 28.06.2023

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Дзюбак О. В.

Ухвала від 22.06.2023

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Дзюбак О. В.

Ухвала від 22.06.2023

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Дзюбак О. В.

Ухвала від 31.05.2023

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Приступа Д. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні