Ухвала
від 10.11.2022 по справі 747/133/20
ТАЛАЛАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ 

Справа № 747/133/20

Провадження№ 2/747/2/22

У Х В А Л А

10.11.2022 року смт Талалаївка

Талалаївський районний суд Чернігівської області в складі:

головуючої судді Тіщенко Л.В.

секретаря Зірки В.П.

представника позивача ОСОБА_1

представника відповідача Новікової М.М.

розглянув у відкритому підготовчому судовому засіданні в режимі відеоконференції в залі суду в смт Талалаївка цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до ТОВ «ТАС АГРО ПІВНІЧ» про зобов`язання повернути земельну ділянку, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з позовом до відповідача. Ухвалою від 22 лютого 2022 року по справі було призначено додаткову комісійну судову почеркознавчу експертизу, проведення якої доручено експертам Національного наукового центру «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса» та зупинене провадження у справі на час проведення експертизи. 13 вересня 2022 року на адресу суду надійшло клопотання експертів, що виконують експертизу, від 06 вересня 2022 року, у якому, зокрема, для проведення даної експертизи просять:

- викласти друге питання ухвали відповідно до п.1.2 Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень, оскільки ОСОБА_3 є існуючою особою та щоб уникнути експертної помилки, так як існують різні варіанти підпису у однієї і тієї ж особи, тому питання відносно виконання підписів (але не рукописних тексів (рукописних записів)) однією особою у судовому почеркознавстві не вирішується.

- надати вільні зразки (оригінали) підпису та почерку ОСОБА_3 , виконаних до квітня 2008 року, які містяться як в офіційних так і в неофіційних різнохарактерних за змістом та цільовим призначенням документах паспорті або копії належної якості, заяві про видачу паспорта, трудовій книжці, автобіографіях, пенсійній справі, документах про шлюб, розписках, договорах та ін, які достовірно виконані нею та містять всі варіанти її підпису та почерку;

- надати умовно-вільні зразки (оригінали) її підпису та почерку як в офіційних так і в неофіційних різнохарактерних за змістом та цільовим призначенням документах, виконаних після квітня 2008 року та до моменту смерті;

- надати відомості про стан її здоров`я на момент виконання досліджуваних документів і повідомити про умови їх виконання (стоячи, сидячи, з окулярами, без)

-вказати, які саме документи можна використовувати в якості порівняльного матеріалу, а саме зрізків підпису та почерку ОСОБА_3 .

Провадження по справі було відновлено та призначено підготовче судове засідання по розгляду клопотання експертів. Ухвалою від 28 вересня 2022 року було задоволено клопотання представника позивача про витребування доказів та витребувано у Державній міграційній службі України оригінал заяви про видачу паспорта громадянина України ОСОБА_3 та копію даного паспорту за наявності; та у Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області оригінали документів, пов`язаних з виготовленням, видачею та реєстрацією Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯБ № 922251, виданого 19 червня 2006 року ОСОБА_3 ; у розгляді справи оголошено перерву.

На виконання ухвали суду про витребування доказів від зазначених державних установ до суду надійшли оригінал заяви ОСОБА_3 про видачу паспорта громадянина України, архівний примірник Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯБ № 922251 ОСОБА_3 та оригінал технічної документації по складанню Схеми організації території земельних часток (паїв) та виготовлення Державних актів на право власності на землю власникам земельних сертифікатів колишнього КСП «Ярошівське» с Українське.

В підготовчому судовому засіданні представник позивача ОСОБА_1 стосовно отриманих на виконання ухвали суду оригіналів документів заявив клопотання про направлення експертам оригіналу Форми № 1 на видачу паспорта, яка містить підпис ОСОБА_3 , а документи відносно оформлення та видачі Державного акту на право власності на земельну ділянку ОСОБА_3 немає необхідності направляти, та як у нього виникають сумніви щодо оригінальності підпису ОСОБА_3 у відомості, яка знаходиться у технічній документації. Також представник позивача зазначив, що матеріали справи містять копію паспорта ОСОБА_3 та медичну довідку про її стан здоров`я, і про це необхідно зазначити експертам. Також представник позивача просив виключити з питань, що ставляться експертам, питання відносно виконання підписів однією і тією ж особою, та просив доповнити ще питанням про те, чи виконано підпис в додатковій угоді від 01 січня 2015 року ОСОБА_3 . Представник відповідача ОСОБА_4 в підготовчому судовому засіданні не заперечувала проти направлення експертам додаткових документів.

Суд, заслухавши учасників справи, розглянувши клопотання експертів, приходить до наступного висновку.

Відповідно до ч. 1 ст. 103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері, іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо, сторонами не надані відповідні висновки експертів із цих питань. Згідно пред`явлених позовних вимог позивач просить суд визнати недійсною додаткову угоду з тих підстав, що орендодавець ОСОБА_3 її не підписувала за життя, відповідач зазначену обставину заперечує. Відповідно до ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються, зокрема, на підставі висновків експертів. Тобто при вирішенні даного спору мають враховуватись усі докази в сукупності. Причому кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, як це передбачено ст. 81 ЦПК України. На підставі даних положень процесуального законодавства і було призначено по справі додаткову експертизу, без проведення якої неможливо винести законне і об`єктивне рішення по справі.

Що стосується клопотання експерта від 06 вересня 2022 року про викладення питань у відповідності до п.1.2 Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень, то суд виключає формулювання з питання виконання підписів однією особою. Щодо надання вільних зразків підпису та почерку ОСОБА_3 , то судом вжито всі можливих заходів щодо отримання оригіналів підписів ОСОБА_3 з врахуванням тієї обставини, що вона була особою похилого віку, переписок не вела, не виключається підпис від її імені у певних документах іншими особами. Що стосується відомостей про її стан здоров`я, то у томі № 2 на аркуші справи 80 міститься довідка Українського ФАПу від 10.01.2022 року за підписом фельдшера про те, що ОСОБА_3 з листопада 2017 року і до дня смерті була лежача і постійно потребувала стороннього догляду.

Поскільки для проведення експертизи всі можливі документи і матеріали вже судом витребовувались і надавались експертам, тому суд надає можливість експертам використовувати всі раніше надіслані матеріали. Також суд зазначає додатково, що ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 і всі можливі оригінали, які містять прижиттєві підписи ОСОБА_3 , експертам надані.

Керуючись ст. 12, 76, 81-84 ЦПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Додаткову комісійну судову почеркознавчу експертизу у складі не менше трьох експертів Національного наукового центру «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса» (вул Золочівська, 8-а м Харків, 61177), призначену ухвалою суду від 22 лютого 2022 року, провести з врахуванням уточнення та корегування питань :

1.Чи виконано підписи від імені заповідача ОСОБА_3 в заповіті, складеному і посвідченому 07 квітня 2008 року секретарем Української сільської ради Талалаївського району Чернігівської області, та від імені орендодавця ОСОБА_3 в Додатковій угоді про внесення змін до договору оренди землі від 01 січня 2015 року, укладеної між ОСОБА_3 та СТОВ Агрофірма «Зоря», саме ОСОБА_3 ?

2.Чи виконано підписи від імені довірителя ОСОБА_3 в довіреності, складеній і посвідченій 25 березня 2011 року секретарем Української сільської ради Талалаївського району Чернігівської області, та від імені орендодавця ОСОБА_3 в Додатковій угоді про внесення змін до договору оренди землі від 01 січня 2015 року, укладеній 23 лютого 2018 року між ОСОБА_3 та СТОВ Агрофірма «Зоря», саме ОСОБА_3 ?

3. Чи виконано підпис від імені ОСОБА_3 в Додатковій угоді про внесення змін до договору оренди землі від 01.01.2015, укладеного між ОСОБА_3 та СТОВ «Агрофірма Зоря» саме ОСОБА_3 ?

Додатково надати експертам відомості про ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_2 , померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Додатково експертам зазначити, що підпис ОСОБА_3 у оригіналі Додаткової угоди від 01.01.2015 року, яка надана експертам для дослідження, знаходиться на 6 сторінці угоди у розділі «Реквізити сторін» в останньому рядку тексту першій графі.

Крім того експертам взяти до уваги, що у т. № 2 на а.с. 80 міститься довідка Українського ФАПу від 10.01.2022 року за підписом фельдшера про стан здоров`я ОСОБА_3 .

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст.384, 385 КК України.

Витрати по проведенню експертизи покласти на відповідача ТОВ «ТАС АГРО ПІВНІЧ» (вул. Науменка, 42 с Харкове Талалаївського району Чернігівської області, 17270 код ЄДРПОУ 30148071)

Для проведення експертизи направити експертам :

- матеріали цивільної справи №747/133/20 (провадження 2/747/2/22), в 2-х томах

- оригінал довіреності від 25 березня 2011 року від імені ОСОБА_3 посвідчений секретарем Української сільської ради 25.03.2011 року за № 21,

- реєстр нотаріальних дій Української сільської ради за 2008 рік, у якому на аркуші 57 міститься підпис ОСОБА_3 ,

- перші примірники нотаріально засвідчених заповітів, доручень по Українській сільській раді за 2008 рік, де на аркуші 200 міститься оригінал заповіту ОСОБА_3 ,

- журнал реєстрації нотаріальних дій Української сільської ради за 2011 рік, у якому на аркуші 5 міститься підпис ОСОБА_3 ,

- перші примірники нотаріально засвідчених заповітів, доручень за 2011 рік по Українській сільській раді за 2011 рік, де на аркуші 17 знаходиться оригінал довіреності з підписом ОСОБА_3 ,

- оригінал заповіту від імені ОСОБА_3 від 07 квітня 2008 року, наданий Талалаївською районною нотаріальною конторою супровідним листом від 20.06.2020 року,

- оригінал додатковї угоди від 23 лютого 2018 року з підписом ОСОБА_3 , наданий СТОВ АФ «Зоря» супровідним листом від 28.07.2020 року.

- оригінал Форми № 1 на видачу паспорта громадянина України, наданий Центральним міжрегіональним управлінням Державної міграційної служби у м Києві та Київській області супровідним листом від 17.10.2022 року.

Про дату і час проведення експертизи повідомити учасників справи.

На час проведення експертизи провадження по справі зупинити.

Ухвала може бути оскаржена до Чернігівського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня проголошення.

Суддя: Л.В.Тіщенко

Дата ухвалення рішення10.11.2022
Оприлюднено11.11.2022
Номер документу107230132
СудочинствоЦивільне
Сутьзобов`язання повернути земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —747/133/20

Рішення від 20.11.2023

Цивільне

Талалаївський районний суд Чернігівської області

Тіщенко Л. В.

Ухвала від 09.11.2023

Цивільне

Талалаївський районний суд Чернігівської області

Тіщенко Л. В.

Постанова від 06.10.2023

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Онищенко О. І.

Ухвала від 18.09.2023

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Онищенко О. І.

Ухвала від 14.09.2023

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Онищенко О. І.

Рішення від 24.07.2023

Цивільне

Талалаївський районний суд Чернігівської області

Тіщенко Л. В.

Рішення від 24.07.2023

Цивільне

Талалаївський районний суд Чернігівської області

Тіщенко Л. В.

Ухвала від 31.03.2023

Цивільне

Талалаївський районний суд Чернігівської області

Тіщенко Л. В.

Ухвала від 23.02.2023

Цивільне

Талалаївський районний суд Чернігівської області

Тіщенко Л. В.

Ухвала від 10.11.2022

Цивільне

Талалаївський районний суд Чернігівської області

Тіщенко Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні