Рішення
від 08.11.2022 по справі 522/23251/21
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 522/23251/21

Провадження № 2-о/522/26/22

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 листопада 2022 року м. Одеса

Приморський районний суд м. Одеси у складі:

головуючого судді - Федчишеної Т. Ю.,

за участі секретаря судового засідання - Гаркуші Є. О.,

представника заявника - адвоката Богданової - Пуфф Т. Д.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду за правилами окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 (заінтересовані особи: Приморський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Одесі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), Фермерське господарство «Богданов і сини»), про встановлення фактів, що мають юридичне значення, -

ВСТАНОВИВ:

До Приморського районного суду м. Одеси звернулася ОСОБА_1 із заявою про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

В обґрунтування поданої заяви зазначила, що її матір`ю є ОСОБА_2 , в графі «батько» відомості внесені не були, її прізвище записано зі слів матері за прізвищем останньої. Заявником втрачено свідоцтво про її народження при вступі у навчальний заклад, при зверненні її до органу ДРАЦС з метою отримання його дублікату їй повідомлено, що відомості про її народження відсутні у Державному реєстрі актів цивільного стану громадян.

ОСОБА_3 є її рідною сестрою, оскільки вони мають спільну матір - ОСОБА_2 . Однак, заявнику стало відомо, що в Державному реєстрі актів цивільного стану громадян відсутні відомості про те, що ОСОБА_4 є її сестрою, в реєстрі наявна лише інформація про інших її сестер: ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та ОСОБА_7 . Чоловік ОСОБА_4 - ОСОБА_8 є рідним батьком ОСОБА_9 . Чоловік заявника - ОСОБА_10 є засновником та головою Фермерського господарства «Богданов і сини». Членом цього Фермерського господарства є ОСОБА_9 як племінник подружжя заявника та пасинок сестри заявника - ОСОБА_4 . При цьому відсутність відомостей в Державному реєстрі актів цивільного стану громадян про її сестру ОСОБА_4 викликало непорозуміння на загальних зборах членів ФГ «Богданов і сини», які підняли питання про надання доказів родинних відносин члена ФГ «Богданов і сини» ОСОБА_9 із заявником як дружиною голови ФГ «Богданов і сини», або ж вирішити питання про позбавлення ОСОБА_9 права на членство, його вихід та втрату земельної ділянки та належних виплат у відповідності до положень ч. 3 ст. 3 Закону України «Про фермерське господарство».

На підставі наведеного, просила встановити факт родинних відносин, а саме що ОСОБА_4 є її рідною сестрою, а ОСОБА_9 є рідним сином ОСОБА_8 та пасинком ОСОБА_4 .

Встановлення цих юридичних фактів необхідне заявнику для підтвердження факту правомірності введення та перебування ОСОБА_9 в членах ФГ «Богданов і сини».

25.05.2022 та 29.07.2022 Приморським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Одесі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) подано до суду письмові пояснення, в яких представник заінтересованої особи по суті справи зазначив, що рішення суду про встановлення факту, що має юридичне значення, не є підставою для внесення змін до актових записів цивільного стану громадян.

31.05.2022 головою Фермерського господарства «Богданов і сини» ОСОБА_10. подано до суду заяву, в якій по суті заяви він зазначив, що факти викладені у заяві ОСОБА_1 є достовірними в повному обсязі та він підтримує задоволення заяви. Додатково пояснив, що є чоловіком заявника, матір`ю заявника є ОСОБА_2 , яка померла. Однією із рідних сестер ОСОБА_1 є ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , матір`ю якої також була покійна ОСОБА_2 . Іншими сестрами є ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , відомості про яких внесені до документів. ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , є рідним батьком ОСОБА_9 , уклав шлюб 06.01.1989 з ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка народилася в селі Тетянівка, Березнегуватського району, Миколаївської області, після укладення шлюбу остання взяла прізвище чоловіка. ОСОБА_9 є сином ОСОБА_8 , пасинком ОСОБА_14 , яка в свою чергу є рідною сестрою його дружини, тому для подружжя ОСОБА_15 є племінником. Відсутність відомостей у Державному реєстрі актів цивільного стану громадян про ОСОБА_16 дійсно викликало непорозуміння на загальних зборах членів Фермерського господарства «Богданов і сини», засновником та головою якого він є, інші члени господарства піднімали питання про надання доказів родинних відносин члена ФГ «Богданов і сини» ОСОБА_9 з його дружиною, або ж вирішити питання про позбавлення ОСОБА_9 права на членство, його вихід та втрату земельної ділянки та належних виплат, посилаючись на ч. 3 ст. 3 Закону України «Про фермерське господарство».

У судовому засіданні представник заявника - адвокат Богданова - Пуфф Т. Д. заяву підтримала та просила її задовольнити.

Представник заінтересованої особи Фермерського господарства «Богданов і сини» у судове засідання не з`явився, подав до суду заяву про розгляд справи без його участі.

Представник заінтересованої особи Приморського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у місті Одесі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) у судове засідання не з`явився, був належним чином повідомленим про дату, час та місце розгляду заяви.

Заслухавши представника заявника, показання свідків, дослідивши матеріали справи, суд дійшов наступних висновків.

Відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданого повторно Приморським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Одесі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) 14 січня 2022 року, актовий запис № 44 від 11 липня 1956 року, місце державної реєстрації Виконавчий комітет Новосевастопольської сільської ради Березнегуватського району Миколаївської області, ОСОБА_17 народилася ІНФОРМАЦІЯ_5 у селі Тетянівка Березнегуватського району Миколаївської області. В графі «мати» зазначено ОСОБА_2 , відомості про батька у свідоцтві відсутні.

01 жовтня 1991 року ОСОБА_17 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , уклала шлюб з ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , що підтверджується свідоцтвом про шлюб НОМЕР_2 , виданим Палацом одружень виконавчого комітету міської ради народних депутатів м. Маріуполя Донецької області 01.10.1991. У зв`язку з реєстрацією шлюбу змінила прізвище на « ОСОБА_10 ».

Відповідно до свідоцтва про народження НОМЕР_3 , виданого Березнегуватським ЗАГС 27.07.1956, ОСОБА_13 народилася ІНФОРМАЦІЯ_9 у селі Тетянівка Березнегуватського району Миколаївської області. В графі «мати» зазначено ОСОБА_2 , в графі «батько» - « ОСОБА_19 ».

06.01.1989 ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уклала шлюб з ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_10 , що підтверджується свідоцтвом про шлюб НОМЕР_4 , виданим Центральним райвідділом ЗАГС м. Миколаєва 06.01.1989. Після укладення шлюбу змінила прізвище на « ОСОБА_8 ».

Зі свідоцтва про народження, виданого 16.10.2021 повторно Печерським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) слідує, що ІНФОРМАЦІЯ_11 народився ОСОБА_9 , батьками якого є ОСОБА_8 та ОСОБА_21 , про що 02.12.1969 року складено відповідний актовий запис № 4639.

У судовому засіданні були допитані свідки ОСОБА_22 , ОСОБА_4 та ОСОБА_10 .

Свідок ОСОБА_4 , про встановлення родинних відносин з якою як рідних сестер просить заявник, у судовому засіданні пояснила, що вона є рідною сестрою заявника, у них спільна матір - ОСОБА_2 . Її дівочим прізвищем є « ОСОБА_2 ». Зазначила, що вона перебуває у шлюбі з ОСОБА_8 та у неї є пасинок - ОСОБА_9 , який є рідним сином її чоловіка, що проживає разом з ними, оскільки його мати ОСОБА_21 померла.

Свідок ОСОБА_22 у судовому засіданні пояснила, що вона є рідною сестрою заявника ОСОБА_1 , дівоче прізвище якої ОСОБА_1 , та знає її чоловіка ОСОБА_10 . ОСОБА_1 народилася у селі Тетянівка Березнегуватського району Миколаївської області. Вказала, що її дівоче прізвище також ОСОБА_1 , але після реєстрації шлюбу вона змінила прізвище на « ОСОБА_1 ». Також зазначила, що їх мати ОСОБА_2 померла. ОСОБА_4 (дівоче прізвище - ОСОБА_4 ), є їхньою сестрою та остання перебуває у шлюбі з ОСОБА_8 , у ОСОБА_4 є пасинок - ОСОБА_9 , матір`ю якого є ОСОБА_21 .

Свідок ОСОБА_10 , який є чоловіком заявника ОСОБА_1 , у судовому засіданні пояснив, що ОСОБА_1 , ОСОБА_22 та ОСОБА_4 є рідними сестрами по матері - ОСОБА_2 , яка померла. ОСОБА_1 народилася у селі Тетянівка Березнегуватського району Миколаївської області. ОСОБА_9 , 1969 року народження, проживає разом з ОСОБА_4 та ОСОБА_8 і є пасинком ОСОБА_4 та племінником ОСОБА_1 . ОСОБА_9 є членом Фермерського господарства «Богданов і сини».

Заслухавши представника заявника, показання свідків, дослідивши матеріали справи, суд дійшов наступних висновків.

Згідно з частиною першою статті 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до частини першої статті 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Згідно з частинами першою, другою статті 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту: 1) родинних відносин між фізичними особами; 2) перебування фізичної особи на утриманні; 3) каліцтва, якщо це потрібно для призначення пенсії або одержання допомоги по загальнообов`язковому державному соціальному страхуванню; 4) реєстрації шлюбу, розірвання шлюбу, усиновлення; 5) проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без шлюбу; 6) належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті; 7) народження особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту народження; 8) смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті; 9) смерті особи, яка пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підстави вважати її загиблою від певного нещасного випадку внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

У судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Отже, в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, зокрема, якщо: згідно із законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; встановлення факту не пов`язується із наступним вирішенням спору про право.

Юридичні факти можуть бути встановлені для захисту, виникнення, зміни або припинення особистих чи майнових прав самого заявника, за умови, що вони не стосуються прав чи законних інтереси інших осіб.

Відповідно до частини четвертої статті 263 ЦПК України при виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування відповідних норм права, викладені в постановах Верховного Суду.

У постанові Великої Палати Верховного Суду від 10 квітня 2019 року у справі № 320/948/18 (провадження № 14-567цс18) зроблено висновок, що у порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, за наявності певних умов. А саме, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право. Чинне цивільне процесуальне законодавство відносить до юрисдикції суду справи про встановлення фактів, від яких залежить виникнення, зміна або припинення суб`єктивних прав громадян. Проте не завжди той чи інший факт, що має юридичне значення, може бути підтверджений відповідним документом через його втрату, знищення архівів тощо. Тому закон у певних випадках передбачає судовий порядок встановлення таких фактів.

Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, належать до юрисдикції суду за таких умов: факти, що підлягають встановленню, повинні мати юридичне значення, тобто від них мають залежати виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян. Для визначення юридичного характеру факту потрібно з`ясувати мету встановлення; встановлення факту не пов`язується з подальшим вирішенням спору про право. Якщо під час розгляду справи про встановлення факту заінтересованими особами буде заявлений спір про право або суд сам дійде висновку, що у цій справі встановлення факту пов`язане з необхідністю вирішення в судовому порядку спору про право, суд залишає заяву без розгляду і роз`яснює цим особам, що вони вправі подати позов на загальних підставах; заявник не має іншої можливості одержати чи відновити документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення. Для цього заявник разом із заявою про встановлення факту подає докази на підтвердження того, що до її пред`явлення він звертався до відповідних організацій за одержанням документа, який посвідчував би такий факт, але йому в цьому було відмовлено із зазначенням причин відмови (відсутність архіву, відсутність запису в актах цивільного стану тощо); чинним законодавством не передбачено іншого позасудового порядку встановлення юридичних фактів.

Юридичні факти можуть бути встановлені для захисту, виникнення, зміни або припинення особистих чи майнових прав самого заявника, за умови, що вони не стосуються прав чи законних інтересів інших осіб.

При цьому факти повинні мати юридичне значення саме для заявника, тобто від них мають залежати виникнення, зміна або припинення його особистих чи майнових прав.

Для визначення юридичного характеру факту потрібно з`ясувати мету встановлення.

Звертаючись до суду з цією заявою заявник просить встановити факти, а саме що ОСОБА_4 є її рідною сестрою, а ОСОБА_9 є рідним сином ОСОБА_8 та пасинком ОСОБА_4 .

Як зазначено заявником, встановлення цих юридичних фактів необхідне заявнику для підтвердження факту правомірності введення та перебування ОСОБА_9 в членах ФГ «Богданов і сини», оскільки відсутність відомостей в Державному реєстрі актів цивільного стану громадян про її сестру ОСОБА_4 викликало непорозуміння на загальних зборах членів ФГ «Богданов і сини», які підняли питання про надання доказів родинних відносин члена ФГ «Богданов і сини» ОСОБА_9 із заявником як дружиною голови ФГ «Богданов і сини», або ж вирішити питання про позбавлення ОСОБА_9 права на членство в Фермерському господарстві.

При цьому заявником не зазначено та судом не встановлено для захисту, виникнення, зміни або припинення яких особистих чи майнових прав саме заявника необхідне встановлення даних фактів, з огляду на те, що метою встановлення таких фактів заявником зазначено необхідність підтвердження правомірності введення та перебування в членах Фермерського господарства ОСОБА_9 як пасинка її сестри.

Крім того, щодо встановлення факту, що ОСОБА_4 є її рідною сестрою, суд зазначає, що у матеріалах справи наявні копія свідоцтва про народження заявника ОСОБА_25 , виданого повторно 14.01.2022 Приморським відділом ДРАЦС у місті Одесі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) серії НОМЕР_1 , матір`ю якої в графі «мати» зазначено ОСОБА_2 , відомості про батька відсутні, а також копія свідоцтва про народження ОСОБА_26 , матір`ю якої в графі «мати» зазначено ОСОБА_2 , в графі «батько» зазначено « ОСОБА_19 ».

У заяві заявник вказала, що в Державному реєстрі актів цивільного стану громадян відсутні відомості про те, що ОСОБА_4 є її сестрою, також у Державному реєстрі актів цивільного стану громадян відсутні й відомості про заявника.

Згідно з частиною 2 статті 49 ЦК України актами цивільного стану є народження фізичної особи, встановлення її походження, набуття громадянства, вихід з громадянства та його втрата, досягнення відповідного віку, надання повної цивільної дієздатності, обмеження цивільної дієздатності, визнання особи недієздатною, шлюб, розірвання шлюбу, усиновлення, позбавлення та поновлення батьківських прав, зміна імені, інвалідність, смерть тощо.

Згідно з частиною 3 статті 49 ЦК України державній реєстрації підлягають народження фізичної особи та її походження, громадянство, шлюб, розірвання шлюбу у випадках, передбачених законом, зміна імені, смерть.

Відповідно до частини 4 статті 49 ЦК України реєстрація актів цивільного стану провадиться відповідно до закону. Народження фізичної особи та її походження, усиновлення, позбавлення та поновлення батьківських прав, шлюб, розірвання шлюбу, зміна імені, смерть підлягають обов`язковому внесенню до Державного реєстру актів цивільного стану громадян в органах юстиції в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Згідно з частиною 4 статті 49 ЦК України, питання державної реєстрації актів цивільного стану, в тому числі внесення змін, врегульовано Законом України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану».

Відповідно до частини 1 статті 9 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» державна реєстрація актів цивільного стану проводиться з метою забезпечення реалізації прав фізичної особи та офіційного визнання і підтвердження державою фактів народження фізичної особи та її походження, шлюбу, розірвання шлюбу, зміни імені, смерті.

Згідно з частиною 2 статті 9 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» державна реєстрація актів цивільного стану проводиться шляхом складення актових записів цивільного стану.

Порядок внесення відомостей до Державного реєстру актів цивільного стану громадян визначено ст. 12 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану».

Так, внесення відомостей про народження фізичної особи та її походження, шлюб, розірвання шлюбу, зміну імені, смерть здійснюється відділами державної реєстрації актів цивільного стану шляхом складання актового запису цивільного стану в електронному вигляді у Державному реєстрі актів цивільного стану громадян та на паперових носіях. Відомості, зазначені в актових записах про народження фізичної особи та її походження, шлюб, смерть, складених виконавчими органами сільських, селищних та міських рад на паперових носіях та в електронному вигляді, вносяться до Державного реєстру актів цивільного стану громадян протягом трьох робочих днів з дня надходження актового запису до відповідного відділу державної реєстрації актів цивільного стану (ч. ч. 1, 2 цього Закону).

Частиною 1 статті 22 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» визначено, що внесення змін до актового запису цивільного стану проводиться відповідним органом державної реєстрації актів цивільного стану за наявності достатніх підстав. За наслідками перевірки зібраних документів орган державної реєстрації актів цивільного стану складає обґрунтований висновок про внесення змін до актового запису цивільного стану або про відмову в цьому.

Відповідно до частини 2 статті 22 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» до кола осіб які можуть звернутися із заявою про внесення змін до актового запису цивільного стану віднесено: особу, щодо якої складено актовий запис; одного з батьків, опікуна, піклувальника дитини; опікуна недієздатної особи; спадкоємців померлого; представника органу опіки та піклування під час здійснення повноважень з опіки та піклування стосовно особи, яка має право на подання такої заяви.

Згідно із ч. ч. 4, 6 ст. 22 цього Закону зміни до актового запису цивільного стану вносяться відділом державної реєстрації актів цивільного стану за місцем зберігання відповідного актового запису. У разі зберігання актового запису цивільного стану у державній архівній установі внесення змін безпосередньо до актового запису проводиться зазначеною установою за повідомленням відділу державної реєстрації актів цивільного стану. Після внесення змін до актового запису цивільного стану заявнику повторно видається свідоцтво про державну реєстрацію акта цивільного стану.

Відповідно до ч. 5 ст. 9 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» правила проведення державної реєстрації актів цивільного стану, внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання затверджуються Міністерством юстиції України, що відповідає положенням ч. 4 ст. 49 ЦК України.

На виконання вимог ч. 4 ст. 49 ЦК України, ч. 5 ст. 9 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» Наказом міністерства юстиції України від 12 січня 2011 року № 96/5, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України за № 55/18793 від 14 січня 2011 року, затверджено «Правила внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання» (далі - Правила).

Так, п. 1.5. Правил визначено, що заяви про внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання приймаються відділами державної реєстрації актів цивільного стану в порядку, визначеному цими Правилами, шляхом їх формування та реєстрації за допомогою програмних засобів ведення Державного реєстру актів цивільного стану громадян, на яких заявники за умови відсутності зауважень до відомостей, зазначених у них, проставляють власні підписи.

Питання про внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання розглядається у строк, що не перевищує трьох місяців, з дня подання відповідної заяви до відділу державної реєстрації актів цивільного стану (п. 1.10 Правил).

Розділом ІІ Правил визначено порядок внесення змін до актових записів цивільного стану.

Пунктом 2.1. Правил визначено, що заява про внесення змін до актового запису цивільного стану за формою, наведеною в додатку 1, подається до відділу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання заявника, а у випадках, передбачених статтею 53 Сімейного кодексу України, також до відділу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем зберігання першого примірника актового запису про шлюб (крім випадків, коли актовий запис про шлюб складено дипломатичним представництвом або консульською установою України) при пред`явленні паспорта або паспортного документа.

Відповідно до п. 2.3. Правил відділ державної реєстрації актів цивільного стану, дипломатичне представництво чи консульська установа України не вправі відмовити громадянину в прийнятті та розгляді заяви про внесення змін.

Згідно з п. 2.5. правил заява про внесення змін до актового запису цивільного стану подається: особою, щодо якої складено актовий запис; одним із батьків неповнолітнього (малолітнього); піклувальником неповнолітнього та опікуном малолітнього; опікуном недієздатної особи; спадкоємцем померлого; представником органу опіки та піклування під час здійснення повноважень з опіки та піклування стосовно особи, яка має право на подання такої заяви, що відповідає положенням ч. 2 ст. 22 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану».

Разом із заявою про внесення змін до актового запису цивільного стану заявником подаються: свідоцтва про державну реєстрацію актів цивільного стану, у яких зазначені неправильні, неповні відомості або відомості, які підлягають зміні; інші документи, необхідні для розгляду заяви та вирішення питання по суті (п. 2.6 Правил).

На підставі зібраних документів та за наслідками перевірки відділ державної реєстрації актів цивільного стану, дипломатичне представництво чи консульська установа України складає обґрунтований висновок про внесення змін до актового запису (або декількох актових записів) цивільного стану або про відмову в цьому за формою, наведеною в додатку 2.

У разі відмови у внесенні змін до актового запису цивільного стану у висновку мають бути чітко вказані причини відмови та зазначено про можливість її оскарження в судовому порядку (п. 2.12. Правил).

Отже, Законом України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» та затвердженими на його виконання «Правилами внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання» визначено процедуру внесення змін до актових записів цивільного стану, порядок подання заяви про внесення змін до актового запису та її розгляду.

Відтак, ОСОБА_1 та ОСОБА_4 не позбавлені права звернутися до органу державної реєстрації актів цивільного стану із заявами про внесення змін до актових записів.

При цьому, доказів таких звернень та неможливості внесення змін до актових записів матеріали справи також не містять.

Суд не може підміняти державний орган, приймаючи рішення, та вирішувати питання, які належать до компетенції такого суб`єкта владних повноважень.

Такого висновку дійшов Верховний Суд у постанові від 12 травня 2021 року у справі № 491/399/19.

Крім того, суд звертає увагу, що рішення суду про встановлення факту родинних відносин не є підставою для внесення змін до актового запису, що відповідає змісту п. 2.13. Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання.

Щодо вимог заяви в частині встановлення факту, що ОСОБА_9 є рідним сином ОСОБА_8 та пасинком ОСОБА_4 , то такі факти стосуються прав інших осіб, а не заявника, при цьому заявник вправі звернутися про встановлення юридичних фактів, які породжують юридичні наслідки лише і виключно для неї.

Крім того, як слідує з копії свідоцтва про народження, виданого 16.10.2021 повторно Печерським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), ІНФОРМАЦІЯ_11 народився ОСОБА_9 , батьками якого є ОСОБА_8 та ОСОБА_21 , про що 02.12.1969 року складено відповідний актовий запис № 4639.

Отже, родинні відносини ОСОБА_8 та ОСОБА_9 як батька та сина підтверджуються документом, виданим органом ДРАЦС та встановлення даного юридичного факту у судовому порядку не потребує.

Крім того пасинок - це нерідний син одного з членів подружжя, який доводиться рідним іншому.

Як слідує зі свідоцтва про шлюб НОМЕР_4 , виданого Центральним райвідділом ЗАГС м. Миколаєва 06.01.1989, 06.01.1989 ОСОБА_13 перебуває у зареєстрованому шлюбі з ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_10 .

Отже, встановлення юридичного факту, що ОСОБА_9 є пасинком ОСОБА_4 у судовому порядку також не підлягає.

На підставі викладеного вище, суд дійшов висновку про відсутність правових підстав для задоволення заяви.

Керуючись ст. ст. 258, 259, 293, 294, 315-319 ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

У задоволенні заяви ОСОБА_1 (заінтересовані особи: Приморський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Одесі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), Фермерське господарство «Богданов і сини»), про встановлення фактів, що мають юридичне значення - відмовити.

Рішення суду може бути оскаржене до Одеського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи:

Заявник: ОСОБА_1 , РНОКПП: НОМЕР_5 , адреса: АДРЕСА_1 ;

Заінтересована особа: Приморський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Одесі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), ЄДРПОУ: 37946492, адреса: м. Одеса, вул. Разумовська, 37;

Заінтересована особа: Фермерське господарство «Богданов і сини», ЄДРПОУ: 19289865, адреса: Миколаївська область, Миколаївський район (Новоодеський район), с. Бузьке, вул. Паркова, 23.

Повне судове рішення складено 14.11.2022

Суддя Т. Ю. Федчишена

СудПриморський районний суд м.Одеси
Дата ухвалення рішення08.11.2022
Оприлюднено16.11.2022
Номер документу107298595
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —522/23251/21

Рішення від 08.11.2022

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Федчишена Т. Ю.

Рішення від 08.11.2022

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Федчишена Т. Ю.

Ухвала від 31.07.2022

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Федчишена Т. Ю.

Ухвала від 01.08.2022

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Федчишена Т. Ю.

Ухвала від 26.07.2022

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Федчишена Т. Ю.

Ухвала від 30.05.2022

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Федчишена Т. Ю.

Ухвала від 30.05.2022

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Федчишена Т. Ю.

Ухвала від 21.04.2022

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Федчишена Т. Ю.

Ухвала від 10.01.2022

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Федчишена Т. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні