Ухвала
від 14.11.2022 по справі 686/13245/22
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 686/13245/22

Провадження № 1-кс/686/10078/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 листопада 2022 року м. Хмельницький

Слідчий суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області ОСОБА_1 , з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Хмельницькому клопотання слідчого ВРОТЗ СУ ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором, про тимчасовий доступ до документів у кримінальному провадженні № 12022240000000028,

встановив:

10.11.2022 слідчий ВРОТЗ СУ ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області із клопотанням, погодженим з прокурором відділу Хмельницької обласної прокуратури ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_1 , юридична адреса: АДРЕСА_1 , фактична адреса: АДРЕСА_2 ), із можливістю вилучення їх копій.

17.01.2022 року ГУНП у Хмельницькій області внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12022240000000028 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 361, ч. 3 ст. 332, ч. 3 ст. 358 КК України.

Клопотання обґрунтовано тим, що «група осіб здійснюють внесення до електронної системи охорони здоров`я eHealth недостовірної інформації про вакцинацію від коронавірусної хвороби 2019 (далі - COVID-19).

Фактичним організатором злочинної групи являється ОСОБА_5 , який залучив до протиправної діяльності ОСОБА_6 та його доньку ОСОБА_7 , які відповідають за пошук осіб, яким необхідний COVID-сертифікат, без проведення вакцинації від коронавірусної хвороби СОVID-19, а також лікаря-педіатра амбулаторії загальної практики сімейної медицини с. Кам`янка КНП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » Староушицької селищної ради, яка використовуючи медичну інформаційну систему « ІНФОРМАЦІЯ_3 » вносить недостовірну інформацію до центральної компонента системи « ІНФОРМАЦІЯ_4 » щодо вакцинації від коронавірусної хвороби СОVID-19, з метою подальшого генерування у застосунку «ДІЯ» електронного сертифікату про вакцинацію без фактичного введення вакцини.

В ході досудового розслідування встановлено, що 30.05.2022, 01.06.2022 та 01.07.2022 лікарем ОСОБА_8 незаконно внесено завідомо неправдиву інформацію до медичної інформаційної системи «Medics» про нібито проведення першої та другої вакцинацій від COVID-19 ОСОБА_9 та ОСОБА_10 , які фактично не проводились. Внаслідок внесення вказаної завідомо неправдивої інформації до медичної системи даними особами у застосунку «ДІЯ» згенеровано COVID-сертифікати про вакцинацію без фактичного введення вакцини.

Факти отримання ОСОБА_9 та ОСОБА_10 COVID-сертифікатів без проведення вакцинацій підтверджуються їх показами, в яких останні вказують на ОСОБА_7 , ОСОБА_6 та ОСОБА_5 як осіб, які за грошову винагороду вирішили питання щодо отримання вказаних сертифікатів. Також покази зазначених свідків підтверджуються результатами оглядів їх особистих мобільних телефонів, у додатках яких наявна інформація про спілкування із даними особами з приводу отримання COVID-сертифікатів, без проведення вакцинації, а також наявні такі сертифікати у застосунку «ДІЯ».

Таким чином встановлено, що до вчинення кримінальних правопорушень передбачених причетна лікаря-педіатра амбулаторії загальної практики сімейної медицини с. Кам`янка КНП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » Староушицької селищної ради ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , проживає за адресою АДРЕСА_3 , яка з 31.05.2022 займалась протиправною діяльністю, пов`язаною з несанкціонованим несенням відомостей до медичних інформаційних систем МОЗ України щодо вакцинації населення від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, без проходження самого процесу вакцинації.

Встановлено, що вказаний лікар керується наказами, посадовими інструкціями та іншими нормативними документами, під час надання відповідних послуг з лікування населення, а є необхідність у проведені вилучення документів, які перебувають у володінні в ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_1 ) а саме:

-лог-файлів входу до МІС « ІНФОРМАЦІЯ_3 » лікарем ОСОБА_8 , в період з 30.05.2022 по 01.07.2022 включно із зазначенням дати, часу, ІР-адреси, ідентифікатора комп`ютерної техніки, яка використовувалась для входу в Систему (надати підтверджуючі документи);

-інформації чи отримувала лікар ОСОБА_8 ключ доступу до МІС « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (надати підтверджуючі документи);

-інформації чи ознайомлена лікар ОСОБА_8 із формами відповідальності за порушення правил використання ключа доступу до МІС « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та/або втрати ідентифікаторів такого доступу (надати підтверджуючі документи);

-інформації чи проходила навчання лікар ОСОБА_8 по використанню ідентифікаторів доступу до МІС « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (надати підтверджуючі документи);

-інформації щодо видалення записів лікарем ОСОБА_8 з МІС « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (надати підтверджуючі документи).

Вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а тому необхідно отримати тимчасовий доступ до документів, що містять зазначену вище інформацію, яка перебуває у володінні ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_1 , юридична адреса: АДРЕСА_1 , фактична адреса: АДРЕСА_2 )».

Слідчий у судове засідання не з`явився, у клопотанні слідчого міститься прохання про розгляд клопотання без участі його ініціатора.

Крім того, у своєму клопотанні слідчий просить розглядати клопотання без часті володільця документів, оскільки існує реальна загроза зміни або знищення документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення.

Беручи до уваги, що слідчим у клопотанні доведено наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення запитуваної інформації, тому розгляд клопотання з урахуванням положень ч. 2ст. 163 КПК Українипроводиться слідчим суддею без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

Дослідивши матеріали клопотання, приходжу до висновку, що воно підлягає задоволенню з наступних підстав.

За змістом ст.131 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження, різновидом яких є тимчасовий доступ до речей і документів, застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Відповідно до ч.1 ст.159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, вилучити їх (здійснити виїмку).

Статтею 160 КПК України встановлено, що сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу.

Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку, без їх вилучення. Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Оцінивши обґрунтованість та підставність наведених слідчим доводів, слідчий суддя дійшов висновку, що слідчим доведено наявність достатніх підстав, передбачених ч. 5 ст.163 КПК України, вважати, що речі та документи, про тимчасовий доступ до яких клопоче слідчий, знаходяться у володінні ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_1 , юридична адреса: АДРЕСА_1 , фактична адреса: АДРЕСА_2 ), самі по собі так і в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Відтак, з урахуванням доведених слідчим обставин, а саме: підстав для застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження як тимчасовий доступ до речей і документів, визначених у ст.160,163 КПК України; що потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права та свободи, оскільки отримати вказану в клопотанні інформацію неможливо іншим способом; за допомогою саме такого виду заходу забезпечення кримінального провадження, як тимчасовий доступ, може бути виконане завдання слідчого щодо забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування, слідчий суддя вважає, що клопотання слідчого є підставним, обґрунтованим і підлягає до задоволення.

Керуючись ст.ст.163, 164 КПК України,

постановив:

Клопотання слідчого ВРОТЗ СУ ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_3 задовольнити.

Надати дозвіл слідчому відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_3 , старшому слідчому в ОВС відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_11 ; старшому слідчому в ОВС відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_12 ; старшому слідчому в ОВС відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_13 ; старшому слідчому відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_14 ; старшому слідчому відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_15 ; старшому слідчому відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_16 ; слідчому відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_17 ; слідчому відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_18 ; слідчому відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_19 ; слідчому відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_20 , слідчому відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_21 , старшому слідчому в ОВС відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_22 , старшому слідчому відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_23 на тимчасовий доступ до документів, які знаходиться у володінні ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_1 , юридична адреса: АДРЕСА_1 , фактична адреса: АДРЕСА_2 ) із можливістю вилучення їх належним чином завірених копій, а саме до:

-лог-файлів входу до МІС « ІНФОРМАЦІЯ_3 » лікарем ОСОБА_8 , в період з 30.05.2022 по 01.07.2022 включно із зазначенням дати, часу, ІР-адреси, ідентифікатора комп`ютерної техніки, яка використовувалась для входу в Систему (надати підтверджуючі документи);

-інформації чи отримувала лікар ОСОБА_8 ключ доступу до МІС « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (із наданням підтверджуючих документів);

-інформації чи ознайомлена лікар ОСОБА_8 із формами відповідальності за порушення правил використання ключа доступу до МІС « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та/або втрати ідентифікаторів такого доступу (із наданням підтверджуючих документів);

-інформації чи проходила навчання лікар ОСОБА_8 по використанню ідентифікаторів доступу до МІС « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (із наданням підтверджуючих документів);

-інформації щодо видалення записів лікарем ОСОБА_8 з МІС « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (із наданням підтверджуючих документів).

Уповноваженим службовим особам ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_1 ), юридична адреса: АДРЕСА_1 , фактична адреса: АДРЕСА_2 , надати тимчасовий доступ до вказаних документів та можливість вилучення їх копій.

Ухвала діє по 13 січня 2023 року.

Відповідно до ст.166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

СудХмельницький міськрайонний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення14.11.2022
Оприлюднено13.05.2024
Номер документу107332202
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —686/13245/22

Ухвала від 06.01.2023

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Дзюбак О. В.

Ухвала від 06.01.2023

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Дзюбак О. В.

Ухвала від 06.01.2023

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Дзюбак О. В.

Ухвала від 06.01.2023

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Дзюбак О. В.

Ухвала від 08.12.2022

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Дзюбак О. В.

Ухвала від 08.12.2022

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Дзюбак О. В.

Ухвала від 08.12.2022

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Дзюбак О. В.

Ухвала від 08.12.2022

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Дзюбак О. В.

Ухвала від 14.11.2022

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Кирик О. В.

Ухвала від 14.11.2022

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Кирик О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні