Ухвала
від 06.01.2023 по справі 686/13245/22
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 686/13245/22

Провадження № 1-кс/686/196/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 січня 2023 року м. Хмельницький

Слідчий суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області ОСОБА_1 , з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , слідчого ОСОБА_4 , захисника ОСОБА_5 , підозрюваної ОСОБА_6 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання Хмельницької обласної прокуратури ОСОБА_7 , про застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту відносно

ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки с. Кадиївці Кам`янець-Подільського району Хмельницької області, українки, громадянки України, лікаря-педіатра амбулаторії загальної практики сімейної медицини АДРЕСА_1 (до 01.08.2022 лікар-педіатр амбулаторії загальної практики сімейної медицини с. Кам`янка) КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Староушицької селищної ради, заміжньої, має на утриманні малолітню дитину, жительки АДРЕСА_2 , раніше не судимої

у кримінальному провадженні № 12022240000000028,

встановив:

04.01.2023 р. прокурор Хмельницької обласної прокуратури ОСОБА_7 звернувся до слідчого судді Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області з клопотанням про застосування запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту відносно ОСОБА_6 , підозрюваної у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 28 ч. 3 ст. 362 КК України (несанкціоновані зміна, знищення або блокування інформації, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп`ютерах), автоматизованих системах чи комп`ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї, вчинена повторно, вчинена організованою групою), посилаючись на те, що існують передбачені ст.177 КПК України ризики: переховування від органів досудового розслідування та/або суду; знищення, приховування або спотворення будь-якої із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; незаконного впливу на свідків у даному кримінальному провадженні.

В судовому засіданні слідчий і прокурор наполягали на задоволенні клопотання.

Підозрювана і її захисник заперечили проти задоволення клопотання.

Вважають, що підозрюваній буде достатньо покладення на неї обов`язків визначених КПК України, які вона сумлінно виконуватиме.

Підозрювана ОСОБА_6 та її захисник висловили свою версію обставин, з якими сторона обвинувачення пов`язує причетність підозрюваної до вчинення кримінального правопорушення.

Заслухавши пояснення учасників провадження, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя дійшов такого висновку.

Згідно з ч.1 ст. 196 КПК України в ухвалі про застосування запобіжного заходу суд зазначає відомості про: 1) кримінальне правопорушення (його суть і правову кваліфікацію із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність), у якому обвинувачується особа; 2) обставини, які свідчать про існування ризиків, передбачених статтею 177 КПК; 3) обставини, які свідчать про недостатність застосування більш м`яких запобіжних заходів для запобігання ризикам, передбаченим статтею 177 КПК; 4) посилання на докази, які обґрунтовують ці обставини; 5) запобіжний захід, який застосовується.

Під час розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу слідчий суддя зобов`язаний встановити, чи доводять надані сторонами кримінального провадження докази обставини, які свідчать про: 1) наявність обґрунтованої підозри у вчиненні підозрюваним кримінального правопорушення; 2) наявність достатніх підстав вважати, що існує хоча б один із ризиків, передбачених статтею 177 КПК, і на які вказує слідчий, прокурор; 3) недостатність застосування більш м`яких запобіжних заходів для запобігання ризику або ризикам, зазначеним у клопотанні (частина 1 статті 194 КПК).

Досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_8 , визначив протиправну діяльність, яка пов`язана з отриманням незаконного прибутку за несанкціоновану зміну інформації, яка обробляється в автоматизованих системах МОЗ України (далі - МІС), щодо вакцинації населення від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 (далі - COVID-19), без проходження самого процесу вакцинації (введення в організм вакцини), з метою подальшого генерування у застосунку «ДІЯ» електронного сертифікату про вакцинацію, як джерело свого матеріального забезпечення.

Для реалізації задуманого, розуміючи, що самостійно він не зможе реалізувати свій план, ОСОБА_8 , вирішив залучити до злочинної діяльності інших осіб, для виконання різних завдань. Усвідомлюючи, що для досягнення мети отримання прибутку, необхідні співучасники, які мають доступ до медичних інформаційних систем задля внесення відповідних відомостей, тобто лікарі, а також особи, які зможуть знайти людей, що готові надати грошові кошти за отримання сертифікатів про проведену вакцинацію від хвороби COVID-19 (далі - Сертифікат) та не бажають проходити при цьому вакцинацію.

Визначившись із тим, що необхідно для виконання свого злочинного плану, ОСОБА_8 , в травні 2022 року (точна дата досудовим розслідуванням не встановлена), розробив план щодо незаконного отримання грошових коштів від громадян за виготовлення та видачу сертифікатів про проведену вакцинацію від хвороби COVID-19 та з цією метою вирішив утворити стійке злочинне об`єднання, а саме організовану групу.

Використовуючи свої яскраво виражені лідерські якості, ОСОБА_8 організував та очолив стійку організовану групу для вчинення злочинів у сфері використання електронно-обчислювальних машин (комп`ютерів), до складу якої залучив осіб із числа жителів Кам`янець-Подільського району Хмельницької області. При цьому, при підшукуванні та залучені членів організованої групи ОСОБА_8 враховував особисті якості та вміння виконувати відповідні вказівки та накази.

Так, ОСОБА_8 залучив до складу вказаної групи осіб, з якими протягом тривалого часу підтримує дружні відносини, а саме: ОСОБА_6 , яка має доступ до електронних медичних баз, ОСОБА_9 , що займався міжнародними перевезеннями і має широке коло знайомих, які потребують отримання COVID-сертифікатів при перетині кордону, а також ОСОБА_10 , яка займалася наданням туристичних послуг населенню, у зв`язку із чим систематично стикалася з необхідністю отримання її клієнтами COVID-сертифікатів. При підшукуванні та залучені членів організованої групи ОСОБА_8 враховував особисті якості та вміння виконувати відповідні накази, а також можливість залучення клієнтів.

Отримавши від усіх співучасників добровільну згоду на співучасть у вчиненні злочинів, ОСОБА_8 довів до них деталі заздалегідь розробленого ним плану, згідно якого та розподілених функцій, ОСОБА_9 та ОСОБА_10 , в період з травня 2022 року до липня 2022 року підшукували осіб, які хотіли придбати ОСОБА_11 не проходячи при цьому вакцинацію, обговорювали з ними вартість таких послуг, тобто певну суму грошових коштів, яка необхідна за отримання Сертифіката, отримували від останніх усю необхідну інформацію (анкетні дані, фотокопії особистих документів) та отримували частину грошових коштів (т.з. аванс) за отримання Сертифікатів та розподіляли їх згідно вказівок ОСОБА_12 .

Далі, отриману інформацію, ОСОБА_9 та ОСОБА_10 передавали в телефонному режимі ОСОБА_12 , який на її основі надавав вказівки лікарю-педіатру ОСОБА_6 , у тому числі щодо внесення відповідних відомостей до єдиної медичної системи.

Надалі, ОСОБА_9 або ОСОБА_10 отримували решту грошових коштів та розподіляли їх згідно вказівок ОСОБА_12 .

Стійкість організованої групи виражалася в стабільних, міцних, внутрішніх зв`язках між її учасниками, існуванні певних правил поведінки, спільної мети, яка базувалася на бажанні кожного з них отримувати стабільні незаконні матеріальні прибутки для задоволення власних потреб у виді грошових коштів, а також в обізнаності кожного учасника організованої групи у плані вчинення злочинів, розробленого ОСОБА_8 і узгодженим з іншими учасниками організованої групи.

Діючи, як організатор злочинів ОСОБА_8 планував вчинення злочинів та доводив розроблений план до відома інших співучасників, організовував вчинення злочинів, здійснював розподіл функцій між співучасниками, надавав вказівки по вчиненню злочинів, визначав час та місце їх вчинення, вживав відповідні заходи безпеки та конспірації під час вчинення злочинів та після, спілкувався з особами, які були підібрані як потенційні замовники та отримувачі Сертифікатів.

ОСОБА_9 та ОСОБА_10 , діючи як пособники, відповідно до розподілених ролей, виконували вказівки ОСОБА_13 , здобували інформацію про осіб, яким необхідно отримати сертифікати про вакцинацію, переконували останніх надати грошові кошти за отримання сертифікатів без фактичного введення в організм вакцини, виконували вказівки ОСОБА_8 по організації, підготовці та вчиненню злочинів.

ОСОБА_6 , діючи як виконавець, за вказівкою організатора вносила в медичну інформаційну систему «MEDICS» несанкціоновані зміни щодо вакцинації від хвороби «COVID-19», без фактичного введення в організм вакцини.

У своїй діяльності, учасники організованої групи використовували різні мобільні термінали зі стартовими пакетами операторів мобільного зв`язку, а саме: №НОМЕР_1 ( ОСОБА_10 ), № НОМЕР_2 ( ОСОБА_9 ), № НОМЕР_3 ( ОСОБА_8 ) та № НОМЕР_4 ( ОСОБА_6 ), які використовували для спілкування між собою та узгодження злочинних дій, а також банківські рахунки, на які отримували грошові кошти за Сертифікати, а саме: НОМЕР_5 , НОМЕР_6 .

Створивши організовану групу, ОСОБА_8 вирішив розпочати безпосереднє вчинення злочинів, спрямованих на здійснення несанкціонованих змін інформації, яка обробляється в автоматизованих системах МОЗ України, щодо вакцинації населення від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, без проходження самого процесу вакцинації, з метою подальшого генерування у застосунку «ДІЯ» електронного сертифікату про вакцинацію та подальшого отримання незаконного прибутку.

Таким чином, діючи умисно, у складі організованої групи ОСОБА_8 , ОСОБА_6 , ОСОБА_9 та ОСОБА_10 , в період з травня 2022 року до липня 2022 року, тобто до моменту припинення їх злочинної діяльності працівниками правоохоронного органу, повторно, вчиняли злочини, пов`язані з несанкціонованими змінами інформації, яка обробляється в автоматизованій системі - МІС «MEDICS», щодо вакцинації осіб від гострої респіраторної хвороби спричиненої коронавірусом COVID-19, з метою подальшого генерування у застосунку «ДІЯ» електронного сертифікату про вакцинацію без фактичного введення вакцини, з метою отримання незаконного прибутку за таких обставин.

Однак, учасники організованої групи, всупереч зазначеним вимогам, діючи в складі організованої групи, згідно розподілених ролей вчиняли дії щодо несанкціонованих змін інформації, яка обробляється в автоматизованій системі - МІС «MEDICS», щодо вакцинації осіб від гострої респіраторної хвороби спричиненої коронавірусом COVID-19, з метою подальшого генерування у застосунку «ДІЯ» електронного сертифікату про вакцинацію без фактичного введення вакцини за таких обставин, маючи на меті отримання незаконного прибутку.

Так, у точно не встановлений досудовим розслідуванням час, але не пізніше 16 травня 2022 року, ОСОБА_10 , згідно відведеної їй ролі, діючи в складі організованої групи отримала інформацію про те, що ОСОБА_14 , має намір отримати сертифікат про проведену вакцинацію від хвороби COVID-19, не проходячи самої вакцинації. Вказану інформацію, вона передала ОСОБА_12 та отримала від нього вказівки, щодо подальших дій. Надалі, діючи як пособник, згідно відведеної їй ролі, виконуючи вказівки ОСОБА_12 , ОСОБА_10 , призначила зустріч ОСОБА_14 в своєму робочому кабінеті туристичного агентства « ІНФОРМАЦІЯ_2 », що за адресою: м. Кам`янець-Подільський, вул. Князів Коріатовичів, 25а.

Цього ж дня, в обідню пору, ОСОБА_14 діючи на добровільних засадах, перебуваючи у вказаному вище кабінеті, отримав від ОСОБА_10 інформацію про те, що остання посприяє у несанкціонованій зміні інформації, яка обробляється в автоматизованій системі МІС «MEDICS», щодо вакцинації від коронавірусної хвороби СОVID-19, з метою подальшого генерування у застосунку «ДІЯ» електронного сертифікату про вакцинацію без фактичного введення вакцини в організм (перша доза вакцини). Продовжуючи реалізацію єдиного злочинного умислу, діючи в складі організованої групи, ОСОБА_10 повідомила ОСОБА_14 , що вартість вказаних послуг буде коштувати 3500 гривень, що включає в себе отримання Сертифікату за отримання двох доз вакцини від хвороби COVID-19 без фактичного введення вакцини, на що ОСОБА_14 погодився. Надалі ОСОБА_10 повідомила, що ОСОБА_14 має надати їй копії своїх особистих документів.

Для виконання умов попередньої домовленості, ОСОБА_14 за допомогою мобільного месенджеру «Viber» надіслав на мобільний номер ОСОБА_10 № НОМЕР_1 , фотокопії документів, що посвідчують його особу, а саме паспорт громадянина України виданого на ім`я ОСОБА_14 та картку фізичної особи - платника податків (далі ІПН). В подальшому, ОСОБА_10 повідомила ОСОБА_14 , що останній має надати їй частину раніше обумовленої суми, а саме грошові кошти в сумі 2000 гривень, на що останній погодився.

Надалі, ОСОБА_10 , діючи умисно, в складі організованої групи, перебуваючи в своєму робочому кабінеті туристичного агентства «Grand Tour», що за адресою: м. Кам`янець-Подільський, вул. Князів Коріатовичів, 25а, отримала від ОСОБА_14 частину обумовлених грошових коштів в сумі 2000 гривень для несанкціонованої зміни інформації, яка обробляється в автоматизованій системі - МІС «MEDICS».

В подальшому, діючи як пособник організованої групи, ОСОБА_10 , за допомогою мобільного месенджеру, переслала ОСОБА_8 на його мобільний номер № НОМЕР_3 фотокопії паспортних даних ОСОБА_14 та діючи згідно його вказівок, розподілила отримані грошові кошти між учасниками організованої групи.

Надалі, 18.05.2022, ОСОБА_10 , діючи умисно, в складі організованої групи, в телефонній розмові з ОСОБА_14 , повідомила останньому про необхідність передачі решти обумовленої суми грошових коштів, а саме 1500 гривень, шляхом переказу на банківську картку № НОМЕР_5 , що останній і зробив цього ж дня, о 09:43 год., перерахувавши гроші в сумі 1500 гривень через термінал самообслуговування, що знаходиться за адресою: м. Хмельницький, вул. Трудова, 6а. Отримавши грошові кошти в сумі 1500 гривень, ОСОБА_10 , розподілила їх між учасниками організованої групи, згідно вказівок ОСОБА_8 .

В подальшому, 23.05.2022, о 16:12 год., ОСОБА_10 по телефону, повідомила ОСОБА_14 , що подальше спілкування з приводу отримання Сертифікату, останній має вести із ОСОБА_9 та надала йому його номер мобільного телефону, а саме: № НОМЕР_2 .

Надалі, протягом 18.05.2022 - 07.06.2022, ОСОБА_9 , діючи як пособник, згідно відведеної ролі, під час телефонних розмов та під час особистого спілкування, уточнював інформацію, відсутність якої перешкоджала отримати COVID-сертифікат та отримував додаткові дані у ОСОБА_14 , які передавав ОСОБА_8 .

В подальшому, діючи як організатор ОСОБА_8 (точного часу досудовим розслідуванням не встановлено, але не пізніше 01.06.2022) надав фотокопії паспортних даних ОСОБА_14 . ОСОБА_6 , яка в свою чергу виконуючи роль виконавця організованої групи та вказівки ОСОБА_8 , перебуваючи на своєму робочому місці, а саме в КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Староушицької селищної ради, що розташоване за адресою: Хмельницька область, Кам`янець-Подільський район, с. Мукша Китайгородська, вул. Матросова, 30, за допомогою свого кваліфікованого електронного підпису та наданого останній паролю зайшла до особистого кабінету автоматизованої системи - МІС «MEDICS», після чого, достовірно знаючи, що ОСОБА_14 вакцина не вводилася, внесла несанкціоновані зміни інформації до автоматизованої системи - МІС «MEDICS», про вакцинацію ОСОБА_14 від гострої респіраторної хвороби спричиненої коронавірусом COVID-19, вакциною «Comirnaty», чим умисно, вчинила несанкціоновані зміни інформації, яка обробляється в автоматизованій системі - МІС «MEDICS».

Продовжуючи свої злочинні дії, діючи як пособник організованої групи, ОСОБА_9 , 03.06.2022, о 14:39 год., зателефонував ОСОБА_14 та повідомив про необхідність у передачі грошових коштів в сумі 500 гривень, за додаткові витрати необхідні при отриманні Сертифікату, на що останній погодився та вони домовилися про зустріч. В подальшому, 07.06.2022, о 13:43 год., ОСОБА_14 зустрівся із ОСОБА_9 на території АЗС «SOCAR», що по вул. Привокзальна, 31б/2 в м. Кам`янець-Подільський Хмельницької області, де перебуваючи в автомобілі «MERCEDES-BENZ 313 CDI», р.н. НОМЕР_7 , що належить ОСОБА_9 , передав останньому обумовлену напередодні суму грошових коштів в розмірі 500 гривень, за понесені організованою групою непередбачувані витрати при оформленні Сертифікату ОСОБА_14 .

В подальшому, 14.06.2022, ОСОБА_14 в застосунку «ДІЯ», в особистому кабінеті, отримав електронний сертифікат про проведену вакцинацію від гострої респіраторної хвороби спричиненої коронавірусом COVID-19.

В подальшому, діючи як виконавець організованої групи, 01.07.2022 ОСОБА_6 , згідно вказівки ОСОБА_8 , перебуваючи на своєму робочому місці, а саме в КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Староушицької селищної ради, що розташоване за адресою: Хмельницька область, Кам`янець-Подільський район, с. Мукша Китайгородська, вул. Матросова, 30, за допомогою свого кваліфікованого електронного підпису та наданого останній паролю зайшла до особистого кабінету автоматизованої системи - МІС «MEDICS», після чого, достовірно знаючи, що ОСОБА_14 вакцина не вводилася,внесла несанкціоновані зміни інформації до автоматизованої системи - МІС «MEDICS», про отримання ОСОБА_14 другої дози вакцини від гострої респіраторної хвороби спричиненої коронавірусом COVID-19, вакциною «Comirnaty», чим умисно, вчинила несанкціоновані зміни інформації, яка обробляється в автоматизованій системі - МІС «MEDICS».

04.07.2022, ОСОБА_14 в застосунку «ДІЯ», в особистому кабінеті, отримав електронний сертифікат про проведену вакцинацію (друга доза) від гострої респіраторної хвороби спричиненої коронавірусом COVID-19.

Таким чином, після несанкціонованих змін інформації лікарем ОСОБА_6 , яка діяла в складі організованої групи спільно з ОСОБА_8 , ОСОБА_9 та ОСОБА_10 , за допомогою застосунку «ДІЯ» був сформований COVID-сертифікат - документ в електронній формі, що підтверджує вакцинацію ОСОБА_14 від COVID-19 (перша доза вакцини) серії «URN:UVCI:01:UA:1963VT5J6QWGTRMQMS76X1DM» та COVID-сертифікат - документ в електронній формі, що підтверджує вакцинацію ОСОБА_14 від COVID-19 (друга доза вакцини) серії «URN:UVCI:01:UA:7S3CDW50S74P5DXK31GH8LNM».

Крім того, у точно не встановлений досудовим розслідуванням час, але не пізніше 26 травня 2022 року, ОСОБА_10 , згідно відведеної їй ролі, діючи в складі організованої групи отримала інформацію від ОСОБА_14 , про те, що ОСОБА_15 , має намір отримати сертифікат про проведену вакцинацію від хвороби COVID-19, не проходячи самої вакцинації. Отриману інформацію, ОСОБА_10 передала ОСОБА_8 . Далі, ОСОБА_10 , повідомила ОСОБА_15 , про необхідність надання їй фотокопій паспортних даних.

26.05.2022, близько 16:04 год., ОСОБА_15 , відповідно до попередньої домовленості, за допомогою мобільного месенджеру «Viber» надіслала на мобільний номер ОСОБА_10 № НОМЕР_1 фотокопії документів що посвідчують її особу, а саме паспорт громадянина України виданого на ім`я ОСОБА_15 та картку фізичної особи - платника податків (далі ІПН).

Надалі, діючи як виконавець, згідно відведеної їй ролі, ОСОБА_10 , 26.05.2022, о 16:05 год., під час телефонної розмови, повідомила ОСОБА_15 , що вартість послуг, щодо отримання сертифікату про проведену вакцинацію від хвороби COVID-19 буде коштувати 3500 гривень, що включає в себе отримання Сертифікату за отримання двох доз вакцини від хвороби COVID-19, на що остання погодилася Також, ОСОБА_10 повідомила ОСОБА_15 , що подальші дії щодо отримання Сертифікату, слід обговорювати з її батьком

ОСОБА_9 та надала його мобільний номер телефону, а саме: № НОМЕР_2 .

Далі, ОСОБА_15 , 27.05.2022, о 12:31 год., зателефонувала ОСОБА_9 , який підтвердив домовленість, що за грошові кошти в сумі 3500 гривень ОСОБА_15 отримає сертифікат про проведену вакцинацію від хвороби COVID-19, без самої вакцинації. При цьому ОСОБА_9 повідомив, що вказану суму грошових коштів, необхідно перерахувати на наданий ним банківський рахунок. В цій ж телефонній розмові ОСОБА_9 попросив ОСОБА_15 повторно надіслати йому копії особистих документів останньої.

27.05.2022, ОСОБА_15 , на прохання ОСОБА_9 , повторно, за допомогою мобільного месенджеру «Viber» надіслала на мобільний номер останнього № НОМЕР_2 фотокопії документів що посвідчують її особу, а саме паспорт громадянина України виданого на ім`я ОСОБА_15 та картку фізичної особи - платника податків (далі ІПН).

Після отримання у месенджері «Viber» фотокопій особистих документів ОСОБА_15 , ОСОБА_9 за допомогою мобільного месенджеру, переслав ОСОБА_8 на його мобільний номер № НОМЕР_3 фотокопії паспортних даних ОСОБА_15 .

В подальшому, діючи як пособник організованої групи, ОСОБА_9 надіслав ОСОБА_15 повідомлення із номером банківської картки № НОМЕР_6 , на яку необхідно переказати грошові кошти в сумі 3500 гривень. 27.05.2022, о 12:51 год., ОСОБА_15 перебуваючи за адресою:

м. Хмельницький, вул. Олександра Довженка, 7, користуючись терміналом самообслуговування, перерахувала гроші в сумі 3500 гривень на вищевказаний банківський рахунок, наданий ОСОБА_9 . Отримавши грошові кошти в сумі 3500 гривень, ОСОБА_9 , згідно вказівок ОСОБА_8 , розподілив їх між учасниками організованої групи.

В подальшому, діючи як організатор ОСОБА_8 (точного часу досудовим розслідуванням не встановлено, але не пізніше 30.05.2022) надав фотокопії паспортних даних ОСОБА_15 лікарю ОСОБА_6 , яка в свою чергу виконуючи роль виконавця організованої групи та вказівки ОСОБА_8 , перебуваючи на своєму робочому місці, а саме в КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Староушицької селищної ради, що розташоване за адресою: Хмельницька область, Кам`янець-Подільський район, с. Мукша Китайгородська, вул. Матросова, 30, за допомогою свого кваліфікованого електронного підпису та наданого останній паролю, зайшла до особистого кабінету автоматизованої системи - МІС «MEDICS», після чого, достовірно знаючи, що ОСОБА_15 вакцина не вводилася, внесла несанкціоновані зміни інформації до автоматизованої системи - МІС «MEDICS», про вакцинацію ОСОБА_15 від гострої респіраторної хвороби спричиненої коронавірусом COVID-19, вакциною «Comirnaty», чим умисно, вчинила несанкціоновані зміни інформації, яка обробляється в автоматизованій системі - МІС «MEDICS».

Надалі, 02.06.2022, ОСОБА_15 , в застосунку «ДІЯ», в особистому кабінеті, отримала електронний сертифікат про проведену вакцинацію від гострої респіраторної хвороби спричиненої коронавірусом COVID-19.

В подальшому, діючи як виконавець організованої групи, 01.07.2022 ОСОБА_6 , згідно вказівки ОСОБА_8 , перебуваючи на своєму робочому місці, а саме в КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Староушицької селищної ради, що розташоване за адресою: Хмельницька область, Кам`янець-Подільський район, с. Мукша Китайгородська, вул. Матросова, 30, за допомогою свого кваліфікованого електронного підпису та наданого останній паролю зайшла до особистого кабінету автоматизованої системи - МІС «MEDICS», після чого, достовірно знаючи, що ОСОБА_15 вакцина не вводилася, внесла несанкціоновані зміни інформації до автоматизованої системи - МІС «MEDICS», про отримання ОСОБА_15 другої дози вакцини від гострої респіраторної хвороби спричиненої коронавірусом COVID-19, вакциною «Comirnaty», чим умисно, вчинила несанкціоновані зміни інформації, яка обробляється в автоматизованій системі - МІС «MEDICS».

04.07.2022, ОСОБА_15 в застосунку «ДІЯ», в особистому кабінеті, отримала електронний сертифікат про проведену вакцинацію (друга доза) від гострої респіраторної хвороби спричиненої коронавірусом COVID-19.

Таким чином, після несанкціонованих змін інформації лікарем ОСОБА_6 , яка діяла в складі організованої групи спільно з ОСОБА_8 , ОСОБА_9 та ОСОБА_10 , за допомогою застосунку «ДІЯ» був сформований COVID-сертифікат - документ в електронній формі, що підтверджує вакцинацію ОСОБА_15 від COVID-19 (перша доза вакцини) серії «URN:UVCI:01:UA:LF9S5BM1SCBDLWKFM2NKKXL9» та COVID-сертифікат - документ в електронній формі, що підтверджує вакцинацію ОСОБА_15 від COVID-19 (друга доза вакцини) серії «URN:UVCI:01:UA:7X5LPOS1M3D5D355ZLL5WK1C».

Своїми умисними діями, які виразились у несанкціонованій зміні інформації, яка оброблюється в автоматизованих системах, вчиненими особою, яка має право доступу до неї, вчиненими повторно організованою групою, ОСОБА_6 , вчинила кримінальні правопорушення, передбачені ч. 3 ст. 28 ч. 3 ст. 362 КК України.

03.01.2023 за результатами проведених слідчих (розшукових) дій, ОСОБА_6 повідомлено про підозру у вчиненні нею злочину, передбаченого ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 362 КК України.

Відповідно до ч. 2 ст. 131 КПК України одним із заходів забезпечення кримінального провадження з метою досягнення його дієвості є запобіжні заходи.

На підставі ч.1 ст.194 КПК України під час розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу слідчий суддя, суд зобов`язаний встановити, чи доводять надані сторонами кримінального провадження докази обставини, які свідчать про:

1) наявність обґрунтованої підозри у вчиненні підозрюваним, обвинуваченим кримінального правопорушення;

2) наявність достатніх підстав вважати, що існує хоча б один із ризиків, передбачених статтею 177 цього Кодексу, і на які вказує слідчий, прокурор;

3) недостатність застосування більш м`яких запобіжних заходів для запобігання ризику або ризикам, зазначеним у клопотанні.

У силу ч.2 ст.194 КПК України слідчий суддя, суд зобов`язаний постановити ухвалу про відмову в застосуванні запобіжного заходу, якщо під час розгляду клопотання прокурор не доведе наявність всіх обставин, передбачених частиною першою цієї статті.

Наявність обґрунтованої підозри ОСОБА_6 у вчиненні інкримінованих йому кримінальних правопорушень у даний час об`єктивно підтверджується зібраними у кримінальному провадженні доказами, а саме:

-протоколом за результатами здійснення НСРД - зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж, в якому зафіксовано розмову з ОСОБА_8 з приводу внесення в медичну систему відомостей про вакцинацію ОСОБА_14 ;

-протоколом огляду мобільного телефону ОСОБА_6 від 19.09.2022 в якому виявлено фото особистих документів ОСОБА_14 ;

-протоколом огляду мобільного телефону ОСОБА_8 від 31.10.2022 в якому виявлено листування із ОСОБА_6 та надсилання особистих документів ОСОБА_14 та ОСОБА_15 ;

-тимчасовий доступ до медичної інформаційної системи, в ході якого виявлено відомості про вакцинацію лікарем ОСОБА_6 пацієнтів ОСОБА_14 та ОСОБА_15 ;

-показаннями ОСОБА_14 та ОСОБА_15 , які повідомили, що насправді не вакцинувалися від COVID-19;

Слідчий суддя погоджується із доводами слідчого та прокурора, що повідомлена ОСОБА_6 підозра станом на час розгляду цього клопотання відповідає стандарту переконання «обґрунтована підозра» тією мірою, щоб виправдати подальше розслідування та стверджувати про причетність підозрюваної до вчинення кримінального правопорушення.

Метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання спробам: 1) переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду; 2) знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; 3) незаконно впливати на потерпілого, свідка, іншого підозрюваного, обвинуваченого, експерта, спеціаліста у цьому ж кримінальному провадженні; 4) перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином; 5) вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється, обвинувачується (частина 1 статті 177 КПК).

Ризики, які дають достатні підстави слідчому судді, суду вважати, що підозрюваний може здійснити спробу протидії кримінальному провадженню у формах, що передбачені частиною 1 статті 177 КПК, слід вважати наявними за умови встановлення небезпідставної можливості здійснення підозрюваним зазначених дій.

При цьому чинний кримінальний процесуальний закон не вимагає доказів того, що підозрюваний обов`язково (поза всяким сумнівом) здійснюватиме відповідні дії, однак вимагає доказів того, що він має реальну можливість їх здійснити у конкретному кримінальному провадженні в майбутньому.

Слідчий суддя вважає, що під час досудового розслідування встановлено наявність ризиків, передбачених ст. 177 КПК України.

Під час досудового розслідування встановлено наявність ризику, передбаченого п. 1 ч. 1 ст. 177 КПК України, а саме те, що ОСОБА_6 підозрюється у вчиненні тяжкого злочину, передбаченого ч. 3 ст. 362 КК України, за яке передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк від трьох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років, а тому, зважаючи на покарання, яке загрожує підозрюваній у випадку визнання її винуватою, співставляючи можливі негативні для неї наслідки у вигляді засудження до покарання у виді позбавлення волі, слідчий суддя вважає, що ризик переховування від органів досудового розслідування та суду існує.

Проте поведінка ОСОБА_6 , яка поінформована про розслідування кримінального провадження із серпня 2022 року та про його обставини, які вона повідомила під час ї допиту у якості свідка не свідчила про прояви указаного ризику та ризику знищити чи приховати будь-які документи, доступ до яких у неї є у зв`язку із професійною діяльністю, хоча їй очевидно були відомі обставини, які є предметом повідомленої натепер підозри.

А тому ризик знищення будь-яких речей чи документів, які мають значення для кримінального провадження слідчий суддя вважає недоведеним.

Слідчий суддя вважає, що при встановленні наявності ризику впливу на свідків слід враховувати встановлену КПК процедуру отримання показань від осіб, які є свідками, у кримінальному провадженні, а саме спочатку на стадії досудового розслідування показання отримуються шляхом допиту слідчим чи прокурором, а після направлення обвинувального акту до суду на стадії судового розгляду - усно шляхом допиту особи в судовому засіданні (частини 1, 2 статті 23, стаття 224 КПК України).

Суд може обґрунтовувати свої висновки лише на показаннях, які він безпосередньо сприймав під час судового засідання або отриманих у порядку, передбаченому статтею 225 КПК, тобто допитаних на стадії досудового розслідування слідчим суддею. Суд не вправі обґрунтовувати судові рішення показаннями, наданими слідчому, прокурору, або посилатися на них (частина 4 статті 95 КПК).

За таких обставин ризик впливу на свідків існує не лише на початковому етапі кримінального провадження при зібранні доказів, а й на стадії судового розгляду до моменту безпосереднього отримання судом показань від свідків та дослідження їх судом.

А тому слідчий суддя вважає, що підозрювана, якій відомі інші особи, яким повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, може з метою зміни їхніх та власних показань спілкуватися з ними та чинити на них вплив.

Тому з метою нівелювання такого ризику, застосування до підозрюваного запобіжного заходу вбачається обґрунтованим.

При обранні запобіжного заходу в слідчий суддя зобов`язаний зобов`язаний в сукупності оцінити тяжкість покарання, що загрожує відповідній особі, дані про особу підозрюваного, розмір майнової шкоди, в заподіянні якого підозрюється особа, вік та стан здоров`я підозрюваного, обвинуваченого , міцність соціальних зв`язків підозрюваного, обвинуваченого в місці його постійного проживання, у тому числі наявність в нього родини й утриманців; наявність у підозрюваного, обвинуваченого постійного місця роботи або навчання; репутацію підозрюваного, обвинуваченого; майновий стан підозрюваного, обвинуваченого; наявність судимостей у підозрюваного, обвинуваченого; дотримання підозрюваним, обвинуваченим умов застосованих запобіжних заходів, якщо вони застосовувалися до нього раніше; наявність повідомлення особі про підозру у вчиненні іншого кримінального правопорушення; розмір майнової шкоди, у завданні якої підозрюється, обвинувачується особа, або розмір доходу, в отриманні якого внаслідок вчинення кримінального правопорушення підозрюється, обвинувачується особа, а також вагомість наявних доказів, якими обґрунтовуються відповідні обставини; ризик продовження чи повторення протиправної поведінки, зокрема ризик летальності, що його створює підозрюваний, обвинувачений, у тому числі у зв`язку з його доступом до зброї.

Аналізуючи тяжкість покарання, що загрожує ОСОБА_6 у разі визнання її винуватою у кримінальному правопорушенні, у вчиненні якого вона підозрюється; міцність соціальних зв`язків підозрюваної, відсутність у ОСОБА_6 судимостей, її соціальний та сімейний стан, зокрема те, що вона має на дитину, постійне місце проживання та роботи, раніше не притягувалася до кримінальної відповідальності, слідчий суддя приходить до переконання про дієвість застосування ініційованого запобіжного заходу.

Оцінюючи ступінь усіх встановлених ризиків у сукупності з урахуванням тяжкості покарання за вчинення інкримінованого підозрюваній кримінального правопорушення, слідчий суддя, зважуючи пропорційно потреби досудового розслідування, необхідність досягнення мети кримінального провадження , за викладених обставин приходить до висновку про необхідність застосування до ОСОБА_6 такого запобіжного заходу.

Слідчий суддя також враховує суспільний інтерес у швидкому, повному і об`єктивному судовому розгляді цього кримінального провадження, яке можливе за умов нівелювання ризиків.

Разом із цим, з урахуванням встановлених обставин, завершальної стадії досудового розслідування, слідчий суддя вважає, що сторона обвинувачення не довела неможливість у межах ініційованого запобіжного заходу забезпечити належну процесуальну поведінку ОСОБА_6 шляхом встановлення заборони залишати своє місце проживання у певний час доби.

Обмеження прав підозрюваної на вільне пересування цілодобово не відповідає її особі та потребам досудового розслідування.

Отже, саме такий вид запобіжного заходу в достатній мірі зможе забезпечувати належну процесуальну поведінку підозрюваної під час проведення досудового розслідування у кримінальному провадженні.

Строк дії запобіжного заходу ОСОБА_6 слід встановити у межах строку досудового розслідування, який його не перевищить.

Крім того, слідчий суддя вважає необхідним покласти на підозрювану ОСОБА_6 , обов`язки, передбачені ст. 194 КПК України.

З огляду на викладене, клопотання підлягає задоволенню частково.

Керуючись ст.ст.110, 177, 178, 181, 196 КПК України, слідчий суддя -

постановив:

Клопотання задовольнити частково.

Застосувати до ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , підозрюваної у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 28, ч.3 ст. 362 КК України, запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, який полягає в забороні залишати місце проживання за адресою: АДРЕСА_2 у період часу з 21 год. 00 хв. до 06 год. 00 хв. наступного дня із зобов`язанням ОСОБА_6 прибувати за кожною вимогою до суду,

Покласти на підозрювану ОСОБА_6 такі обов`язки:

прибувати до слідчого, прокурора та суду за першою вимогою;

не відлучатися із населеного пункту, в якому вона проживає без дозволу слідчого, прокурора або суду;

утриматись від спілкування із свідками та іншими підозрюваними у цьому кримінальному провадженні;

здати на зберігання до відповідного структурного підрозділу ДМС України свій паспорт(и) для виїзду за кордон.

Ухвала діє по 03.02.2023 року.

Ухвала слідчого судді підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Ухвала може бути оскаржена до Хмельницького апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя

СудХмельницький міськрайонний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення06.01.2023
Оприлюднено10.01.2023
Номер документу108280318
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про застосування запобіжних заходів домашній арешт

Судовий реєстр по справі —686/13245/22

Ухвала від 06.01.2023

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Дзюбак О. В.

Ухвала від 06.01.2023

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Дзюбак О. В.

Ухвала від 06.01.2023

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Дзюбак О. В.

Ухвала від 06.01.2023

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Дзюбак О. В.

Ухвала від 08.12.2022

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Дзюбак О. В.

Ухвала від 08.12.2022

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Дзюбак О. В.

Ухвала від 08.12.2022

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Дзюбак О. В.

Ухвала від 08.12.2022

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Дзюбак О. В.

Ухвала від 14.11.2022

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Кирик О. В.

Ухвала від 14.11.2022

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Кирик О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні