Ухвала
від 14.11.2022 по справі 202/8848/22
ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 202/8848/22

Провадження № 1-кс/202/5182/2022

ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД м. ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

УХВАЛА

14 листопада 2022 року м. Дніпро

Слідчий суддя Індустріального районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

захисника ОСОБА_4 ,

підозрюваного ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання заступника начальника відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях Спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері об`єднаних сил ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42022051110000021 від 25.04.2022 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст. 191, ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК України, -

В С Т А Н О В И В :

У провадженні відділу слідчого управління Головного управління Національної поліції в Донецькій області знаходяться матеріали кримінального провадження № 42022051110000021 від 25.04.2022 за підозрою ОСОБА_5 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 27,ч. 3 ст. 28 ч. 1 ст. 366 КК України.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється СУ ГУНП в Донецькій області.

Процесуальне керівництво досудовим розслідуванням здійснюється відділом процесуального керівництва у кримінальних провадженнях Спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері об`єднаних сил.

10.11.2022 року до Індустріального районного суду м. Дніпропетровська надійшло клопотання заступника начальника відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях Спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері об`єднаних сил ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42022051110000021 від 25.04.2022 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст. 191, ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК України.

Згідно з матеріалами клопотання, досудовим розслідуванням встановлено, що в періодберезня на початкуквітня 2022року (алене пізніше08.04.2022),більш точнідата тачас досудовимслідством невстановлені, ОСОБА_5 (організатор),перебуваючи напосаді Костянтинівськогоміського голови,виконуючи своїфункціональні обов`язки,володіючи достатнімитеоретичними іпрактичними знаннямипро порядокпроведення закупівель,а такожприйняття виконанихробіт тапослуг,здійснюючи функціїпредставника органумісцевого самоврядування, будучи розпорядником бюджетних коштів, діючи з прямим умислом, з корисливих мотивів, розуміючи суспільно-небезпечний характер своїх дій та бажаючи їх настання, будучи Костянтинівським міським головою, зловживаючи своїм службовим становищем, вирішив здійснити заволодіння коштами бюджету виконавчого комітету Костянтинівської міської ради, виділеними на потреби оборони.

З метою реалізації вказаного умислу, ОСОБА_5 , розробив злочинний план, згідно якого він повинен був підшукати підприємство та укласти з ним від імені Костянтинівської міської ради договори про надання послуг та виконання робіт з забезпечення влаштування захисних об`єктів (функціонування) на території Костянтинівської міської територіальної громади (далі за текстом Костянтинівської МТГ), які фактично не потрібно буде виконувати.

Так, відповідно до вказаного злочинного плану ОСОБА_5 , після укладення даних договорів, сторони договору повинні були надати на підписання до Костянтинівської міської ради акти приймання виконаних будівельних робіт (типової форми № КБ-2в) та довідок про вартість виконаних робіт та витрат (типової форми № КБ-3) в яких зазначити недостовірну інформацію про обсяги виконання робіт.

З метою приховання вчинених злочинів директор підприємства, з яким укладено договір про надання послуг та виконання робіт з забезпечення влаштування захисних об`єктів (функціонування) на території Костянтинівської МТГ, повинен був, у свою чергу, укласти фіктивні договори субпідряду з підконтрольними фізичними особами-підприємцями, які також повинні внести завідомо неправдиві відомості до первинних облікових документів актів приймання виконаних робіт та наданих послуг щодо обсягів наданих виконаних робіт (наданих послуг) та витрачених матеріалів.

У подальшому, після оплати нібито наданих послуг та виконаних робіт, зазначені вище підприємства, повинні вчинити дії з конвертації та виведення незаконно отриманих грошових коштів в якості оплати за виконані роботи через підконтрольні підприємства та фізичних осіб підприємців, для досягнення злочинного результату, а саме отримання незаконного прибутку внаслідок вище вказаної злочинної діяльності.

Реалізуючи зазначений злочинний план, діючи умисно, з корисливих мотивів, розуміючи суспільно-небезпечний характер своїх дій та бажаючи їх настання, ОСОБА_5 , будучи службовою особою, у березні на початку квітня 2022року (але не пізніше 08.04.2022), більш точні дата, час та місце в ході досудового слідства не встановлені, перебуваючи на території м. Костянтинівка Донецької області, зловживаючи своїм службовим становищем, з метою отримання незаконного прибутку від заволодіння чужим майном, вирішив зорганізувати злочинну групу, тобто стійке об`єднання для вчинення цього та іншого (інших) кримінальних правопорушень, об`єднаних єдиним планом з розподілом функцій учасників групи, спрямованих на досягнення єдиного плану, відомого всім учасникам групи, до складу якої включити раніше йому відомих: ОСОБА_6 (ІПН НОМЕР_1 ),який з22.03.2017зареєстрований якфізична особа-підприємець « ОСОБА_6 »(даліза текстом ФОП ОСОБА_6 ), ОСОБА_7 (ІПН НОМЕР_2 ),який з21.04.2021зареєстрований якфізична особа-підприємець « ОСОБА_7 »(даліза текстомФОП ОСОБА_7 )та знайомого керівника комунального підприємства «Комунсервіс» Костянтинівської міської ради Донецької області (код ЄДРПОУ 38652805) (далі за текстом КП «Комунсервіс») ОСОБА_8 , яким довів свій злочинний план, мету та механізм діяльності злочинної групи.

За таких обставин, у березні на початку квітня 2022 року (але не пізніше 08.04.2022), перебуваючи на території м. Костянтинівка Донецької області (більш точні дата, час та місце в ході досудового слідства не встановлені), ОСОБА_8 , ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , діючи умисно, з корисливих мотивів, надали добровільну згоду на пропозицію ОСОБА_5 прийняти активну участь у вчиненні злочинів у складі організованої групи, пов`язаних із здійсненням протиправних дій в сфері закупівлі надання послуг та виконання робіт із забезпечення влаштування захисних об`єктів (функціонування) на території Костянтинівської МТГ, спрямованих на заволодіння бюджетними коштами виконавчого комітету Костянтинівської міської ради, виділеними на потреби оборони, шляхом зловживання своїм службовим становищем та службового підроблення, таким чином увійшовши до її складу, визнавши лідерство ОСОБА_5 .

Отже, в березні на початку квітня 2022 року (але не пізніше 08.04.2022), на території м. Костянтинівка Донецької області, більш точна дата, час та місце під час досудового слідства не встановлені, утворилось стійке об`єднання чотирьох осіб у складі організатора ОСОБА_5 та співвиконавців ОСОБА_8 , ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , які зорганізувались для вчинення злочинів, єдиним наміром яких являлось особисте незаконне збагачення за рахунок бюджетних коштів виконавчого комітету Костянтинівської міської ради, виділеними на потреби оборони.

Злочинний план ОСОБА_5 , ОСОБА_8 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , які діяли у складі організованої групи, полягав у заволодінні чужим майном, бюджетними грошовими коштами Костянтинівської МТГ, виділеними на потреби оборони, шляхом складання та видачі завідомо неправдивих офіційних документів, а саме: актів приймання виконаних будівельних робіт (типової форми № КБ-2в) та довідок про вартість виконаних робіт та витрат (типової форми № КБ-3), та фактичному невиконанні робіт та ненаданні послуг за укладеними договорами.

Таким чином, реалізуючи свій злочинний план, у період березня початку квітня 2022 року (але не пізніше 08.04.2022), перебуваючи у м. Костянтинівка Донецької області (більш точна дата, час та місце в ході досудового розслідування не встановлені), члени організованої групи у складі ОСОБА_5 , ОСОБА_8 , ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , скоїли особливо тяжкий злочин, пов`язаний із заволодінням чужого майна, шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем та службового підроблення, при наступних обставинах.

Так, на підставі рішення Костянтинівської міської ради «Про перерозподіл видатків бюджету Костянтинівської міської територіальної громади (далі за текстом Костянтинівської МТГ) на 2022 рік, від 30.03.2022 № 101, здійснено перерозподіл видатків бюджету Костянтинівської МТГ на 2022 рік в межах загального обсягу бюджетних призначень головних розпорядників бюджетних коштів, внесено зміни до розпису бюджету Костянтинівської МТГ на 2022 рік та заплановано видатки на заходи та роботи з територіальної оборони на загальну суму 1500000 гривень.

08.04.2022, перебуваючи за місцем розташування виконавчого комітету Костянтинівської міської ради, за адресою: Донецька область, м.Костянтинівка, вул. Олекси Тихого, буд. 260, більш точний час в ході досудового розслідування не встановлено, Костянтинівський міський голова ОСОБА_5 , будучи службовою особою, діючи умисно, у складі організованої групи з начальником КП «Комунсервіс» ОСОБА_8 , ФОП « ОСОБА_6 » та ФОП « ОСОБА_7 », діючи умисно, з корисливих мотивів, розуміючи суспільно-небезпечний характер своїх дій та бажаючи їх настання, з метою реалізації єдиного злочинного плану відомого усім учасникам організованої групи, уклав договори між виконавчим комітетом Костянтинівської міської ради в особі голови ОСОБА_5 та КП «Комунсервіс» в особі начальника ОСОБА_8 від 08.04.2022 № № 73-2022, 77-2022 про надання «Послуги зі зміни ландшафту для забезпечення влаштування захисних об`єктів (функціонування) (згідно ДК 2015 021-45112700-2 Ландшафтні роботи) на території Костянтинівського МТГ» (далі Договори).

Укладеними Договорамипередбачено,що КП «Комунсервіс» (Виконавець) повинно надати Костянтинівській міській раді (Замовник) послуги відповідної якості, у строки встановлені Договором. Ціна договору від 08.04.2022 № 73-2022 становить 143762 грн. 15 коп. (сто сорок три тисячі сімсот шістдесят дві гривні п`ятнадцять копійок), а договору від 08.04.2022 № 77-2022 219946 грн. 61 коп. (двісті дев`ятнадцять тисяч дев`ятсот сорок шість гривень шістдесят одна копійка), без ПДВ.

Також, указаними Договорами передбачено, що розрахунки за надані послуги здійснюються на підставі Бюджетного кодексу України за фактом надання послуг на підставі рахунку та акту наданих послуг (після підписання обома сторонами акту прийому-передачі наданих послуг) з відстрочкою платежу до 3-х банківський днів.

Виконавець надсилає Замовникові акт здачі приймання наданих послуг. Указаний акт надається Виконавцем після виконання ним щомісячного обсягу послуг. Замовник протягом 5-ти робочих днів розглядає наданий Акт та в разі наявності порушень Виконавцем умов надання Послуг в звітному періоді, вказує ці порушення в Акті та підписує його і направляє Виконавцю. Якщо у встановлені строки Замовник не розгляне та не направить Виконавцю підписаний акт здачі-приймання наданих послуг, послуги вважаються такими, що прийняті з додержанням усіх умов договору. Термін та місце надання послуг: протягом 2022 року на території Костянтинівської МТГ.

У відповідності до вказаних Договорів Замовник зобов`язаний своєчасно та в повному обсязі (при наявності бюджетного фінансування) виконувати оплату за надані послуги, а також здійснювати приймання наданих послуг в порядку та на умовах, визначених даним договором.

Крім цього, Замовник має право у разі невиконання зобов`язань Виконавцем, достроково розірвати договір, повідомивши про це Виконавця у строк не пізніше ніж за один місяць до дати розірвання, а також контролювати процес надання послуг у строки, встановлені договором.

Поряд з цим, Виконавець зобов`язаний забезпечити якісне надання послуг у строки, встановлені договором; забезпечити надання послуг, якість яких відповідає умовам, встановленим договором; нести відповідальність за недоліки наданих послуг та усувати їх безоплатно; нести ризик випадкового знищення або пошкодження (псування) майна Замовника, при наданні послуг по договору; виконувати вказівки Замовника стосовно виконання послуг; інформувати Замовника про хід надання послуг.

Також, Виконавець має право самостійно організовувати всю роботу по виконанню договору, визначати безпосередніх виконавців та розподіляти обов`язки між ними.

У разі невиконання або неналежного виконання своїх зобов`язань за договором сторони несуть відповідальність, передбачену договором та чинним законодавством України.

У подальшому начальник КП «Комунсервіс» ОСОБА_8 з метою приховання вчинення злочину уклав договори субпідряду про надання послуг та виконання робіт з забезпечення влаштування захисних об`єктів (функціонування) на території Костянтинівської МТГ з ФОП « ОСОБА_7 », ФОП « ОСОБА_6 » та ТОВ «ВЕНЗА», які також повинні були внести завідомо неправдиві відомості до первинних облікових документів актів приймання виконаних робіт та наданих послуг щодо обсягів виконаних робіт (наданих послуг) та витрачених матеріалів.

За таких обставин, після укладення зазначених Договорів, ОСОБА_5 , з метою реалізації спільного злочинного плану, виконуючи відведені йому злочинним планом ролі, діючи умисно, у складі організованої групи з ОСОБА_8 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , з корисливих мотивів, зловживаючи службовим становищем, усвідомлюючи умови вищенаведених Договорів, де п. 4.4, п. 4.5 та п. 4.6 передбачено, що передача наданих послуг Виконавцем та їх приймання Замовником оформлюється актом приймання-передачі наданих послуг, а також п. 4.1. визначено, що розрахунки за надані послуги здійснюються на підставі Бюджетного кодексу України за фактом наданих послуг на підставі рахунку та акту наданих послуг (після підписання обома сторонами акту прийому-передачі наданих послуг), запровадив механізм заволодіння бюджетними коштами шляхом складання та надання для подальшої оплати Замовнику завідомо неправдивих первинних облікових документів актів приймання виконаних будівельних робіт (типової форми №КБ-2в) та довідок про вартість виконаних робіт та витрат (типової форми №КБ-3) із внесеними у них завідомо неправдивими відомостями щодо обсягів виконаних робіт (наданих послуг) та витрачених будівельних матеріалів.

Продовжуючи реалізацію єдиного злочинного плану відомого усім учасникам організованої групи, на початку квітня 2022 року (але не пізніше 08.04.2022), більш точні дата, час та місце під час досудового слідства не встановлені, начальник КП «Комунсервіс» ОСОБА_8 , виконуючи відведену йому злочинним планом роль співвиконавця, діючи умисно, у складі організованої групи з ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , на території м.Костянтинівка Донецької області, з корисливих мотивів, зловживаючи службовим становищем начальника КП «Комунсервіс», усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх дій, передбачаючи та бажаючи їх настання, в порушення п. п. 4.1., 4.3., 4.4., 6.3, 7.1. умов Договорів; п. п. 3.3.2., 3.3.4., 3.3.7., 4.2., 4.3.1., 4.3.2., 4.3.5., 4.3.7., 4.3.8. Статуту КП «Комунсервіс», затвердженого рішенням Костянтинівської міської ради від 22.07.2021 № 7/12-214; п. 2.1.2., п. 2.1.5., 2.1.9., 2.1.12., 2.1.14. контракту укладеного між Костянтинівською міською радою, в особі міського голови ОСОБА_5 , та ОСОБА_8 від 02.04.2021 та додаткової угоди № 2 від 31.03.2022; ст. 3, ст. 8, п. 1 та п. 2 ст. 9, ч. 8 ст. 9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні»; п. 23 ч. 1 ст. 116, ст. 121 Бюджетного кодексу України, склав та підписав акти від 08.04.2022 № 73-2022, № 77-2022 приймання виконаних будівельних робіт форми КБ-2в (далі за текстом Акти КБ-2в) та довідки про вартість виконаних будівельних робіт і витрати за квітень 2022 року форми КБ-3 від 08.04.2022 (далі за текстом Довідки КБ-3) по об`єкту «Послуги зі зміни ландшафту для забезпечення влаштування захисних об`єктів (функціонування) (згідно ДК 2015 021-45112700-2 Ландшафтні роботи) на території Костянтинівського МТГ», зазначивши в актах завідомо неправдиві відомості щодо фактичних об`ємів виконаних робіт та наданих послуг, як таких, що відповідають переліку, обсягу та вартості, передбачених Договорами, тоді як, станом на 08.04.2022 фактично не були виконані наступні роботи:

1. За актом № 73-2022 приймання виконаних будівельних робіт форми КБ-2в: розробка ґрунту в траншеях та котлованах екскаваторами місткістю ковша 1м3 у відвал, група ґрунту 3, в кількості 16163 м3, на суму 19132 грн. 74 коп. (дев`ятнадцять тисяч сто тридцять дві гривні сімдесят чотири копійки); улаштування захисного валу з піску, в кількості 306,5 м3, на суму 3180 грн. 61 коп. (три тисячі сто вісімдесят гривень шістдесят одна копійка); пісок природний, рядовий, в кількості 306,5 м3, на суму 120454 грн. 50 коп. (сто двадцять тисяч чотириста п`ятдесят чотири гривні п`ятдесят копійок).

2. За актом № 77-2022 приймання виконаних будівельних робіт форми КБ-2в: розробка ґрунту в траншеях та котлованах екскаваторами місткістю ковша 1м3 у відвал, група ґрунту 3, в кількості 215,5 м3, на суму 25509 грн. 53 коп. (двадцять п`ять тисяч п`ятсот дев`ять гривень п`ятдесят три копійки); улаштування захисного валу з піску, в кількості 322 м3, на суму 3341 грн. 46 коп. (три тисячі триста сорок одна гривня сорок шість копійок); пісок природний, рядовий, в кількості 322 м3, на суму 189819 грн. (сто вісімдесят дев`ять тисяч вісімсот дев`ятнадцять гривень).

Такими діями, ОСОБА_8 виконуючи відведену йому злочинним планом роль, діючи у складі організованої групи, завищив вартість виконаних робіт по Актам КБ-2в на загальну суму 363 708 грн. 76 коп. (триста шістдесят три тисячі сімсот вісім гривень сімдесят шість копійок), засвідчивши їх своїм власним підписом та посвідчив печаткою підприємства, надавши зазначеним актам та довідкам всіх необхідних реквізитів офіційного документа для подальшого використання.

У подальшому,в квітні2022року (алене пізніше08.04.2022),більш точнідата,час тамісце підчас досудовогослідства невстановлені,начальник КП«Комунсервіс» ОСОБА_8 ,діючи ускладі організованоїгрупи з ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 після складаннята підписанняАктів КБ-2в та Довідок КБ-3, що містять завідомо неправдиві відомості щодо фактичних обсягів виконаних робіт та наданих послуг, діючи умисно, з корисливих мотивів, зловживаючи службовим становищем начальника КП «Комунсервіс», з метою реалізації єдиного злочинного наміру передав зазначені Акти КБ-2в та Довідки КБ-3 ОСОБА_5 .

У свою чергу ОСОБА_5 , займаючи посаду Костянтинівського міського голови, будучи службовою особою, розпорядником бюджетних коштів виконавчого комітету Костянтинівської міської ради, діючи у складі організованої групи з ОСОБА_8 , ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , на початку квітня 2022року (але не пізніше 08.04.2022), більш точні дата, час та місце під час досудового слідства не встановлені, перебуваючи на території м. Костянтинівка Донецької області, з метою реалізації єдиного злочинного наміру, діючи умисно, з корисливих мотивів, зловживаючи службовим становищем Костянтинівського міського голови, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх дій, передбачаючи настання суспільно-небезпечних наслідків у вигляді спричинення матеріальних збитків органу місцевого самоврядування та бажаючи їх настання, в порушення ст. 4, ст. 8, ст. 12, п. п. 1, 13, 16, 19 ч. 4 ст. 42, ч. 5 ст. 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»; п. п. 12 та 47 ст. 2, п. 7 ч. 5 ст. 22, ч. 1 ст. 49 Бюджетного кодексу України; ст. 849 Цивільного кодексу України; п. 2 ст. 28 Закону України «Про запобігання корупції», ст. ст. 4, 8 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування», отримавши відначальника КП«Комунсервіс» ОСОБА_8 .Акти КБ-2в та Довідки КБ-3, ознайомившись з їх змістом, достеменно знаючи про невідповідність відомостей указаних в Актах КБ-2в та Довідках КБ-3 обсягам фактично виконаних робіт, наданих послуг та використаним матеріалам, власноруч підписав отриманівід начальникаКП «Комунсервіс» ОСОБА_8 .Акти КБ-2в та Довідки КБ-3 і скріпив печаткою виконавчого комітету Костянтинівської міської ради, тим самим затвердив їх, надавши зазначеним актам та довідкам усіх необхідних реквізитів офіційного документа для подальшого використання.

Після цього, ОСОБА_5 , будучи службовою особою, діючи умисно, у складі організованої групи з ОСОБА_8 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , з корисливих мотивів, розуміючи суспільно-небезпечний характер своїх дій та бажаючи їх настання, 08.04.2022, в робочий час, перебуваючи за місцем розташування виконавчого комітету Костянтинівської міської ради, за адресою: Донецька область, м. Костянтинівка, вул. Олекси Тихого, буд. 260, з метою реалізації єдиного злочинного плану, спрямованого на заволодіння коштами бюджету виконавчого комітету Костянтинівської міської ради, виділеними на потреби оборони, шляхом зловживання своїм службовим становищем, у порушення ст. 4, ст. 8, ст. 12, п. п. 1, 13, 16, 19 ч. 4 ст. 42, ч. 5 ст.42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»; п. п. 12 та 47 ст. 2, п. 7 ч. 5 ст. 22, ч. 1 ст. 49 Бюджетного кодексу України; ст. 849 Цивільного кодексу України; п. 2 ст. 28 Закону України «Про запобігання корупції», ст. ст. 4, 8 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування», достеменно знаючи про невідповідність відомостей указаних в Актах КБ-2в та Довідках КБ-3 фактично виконаним роботам та використаним матеріалам, надав Акти КБ-2в та Довідки КБ-3 для здійснення оплати до Управління державної казначейської служби України у м.Костянтинівці Донецької області.

У подальшому, на підставі підписаного ОСОБА_5 акту від08.04.2022№ 73-2022приймання виконанихбудівельних робітформи КБ-2вза квітень2022року і довідки про вартість виконаних будівельних робіт і витрати за квітень 2022 року форми КБ-3 від 08.04.2022, за платіжним дорученням від 08.04.2022 № 202 Замовником виконавчим комітетом Костянтинівської міської ради» через Управління державної казначейської служби України у м. Костянтинівці Донецької області на розрахунковий рахунок КП «Комунсервіс» (Виконавця) № НОМЕР_3 , відкритий в АТ КБ «ПРИВАТБАНК» перераховано бюджетні грошові кошти, виділені на потреби оборони в розмірі 143762 грн. 15 коп. (сто сорок три тисячі сімсот шістдесят дві гривні п`ятнадцять копійок) у якості оплати по договору від 08.04.2022 № 73-2022.

Водночас з цим, на підставі підписаного ОСОБА_5 акту від08.04.2022№ 77-2022приймання виконанихбудівельних робітформи КБ2вза квітень2022року і довідки про вартість виконаних будівельних робіт і витрати за квітень 2022 року форми КБ-3 від 08.04.2022, за платіжним дорученням від 09.04.2022 № 204 «Замовником» виконавчим комітетом Костянтинівської міської ради» через Управління державної казначейської служби України у м.Костянтинівці Донецької області на розрахунковий рахунок КП «Комунсервіс» (Виконавця) № НОМЕР_3 , відкритий в АТ КБ «ПРИВАТБАНК» перераховано бюджетні грошові кошти, виділені на потреби оборони, в розмірі 219946 грн. 61 коп. (двісті дев`ятнадцять тисяч дев`ятсот сорок шість гривень шістдесят одна копійка) у якості оплати по договору від 08.04.2022 № 77-2022.

Загалом, на підставі вказаних підроблених Актів КБ-2в та Довідок КБ-3, за платіжними дорученнями від 08.04.2022 № 202 та від 09.04.2022 № 204 «Замовником» виконавчим комітетом Костянтинівської міської ради» через Управління державної казначейської служби України у м. Костянтинівці Донецької області на розрахунковий рахунок КП «Комунсервіс» (Виконавця) № НОМЕР_3 відкритий АТ КБ «ПРИВАТБАНК», відповідно до висновку судової економічної експертизи від 10.08.2022 № 3272, необґрунтовано перераховано кошти в загальній сумі 363 708 грн. 76 коп. (триста шістдесят три тисячі сімсот вісім гривень сімдесят шість копійок), у якості оплати за невиконані будівельні роботи та використані матеріали по Договорам.

У свою чергу, ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , на початку квітня 2022року (але не пізніше 08.04.2022), більш точні дата, час та місце під час досудового слідства не встановлені, реалізуючи єдиний злочинний намір, діючи умисно, у складі організованої групи з ОСОБА_5 та ОСОБА_8 , з корисливих мотивів, розуміючи суспільно-небезпечний характер своїх дій та бажаючи їх настання, згідно відведеної їм ролі, з метою виведення грошових коштів з рахунку КП «Комунсервіс» та подальшого перерахування на рахунок ОСОБА_8 і подальшої їх передачі та розподілу ОСОБА_5 між учасниками організованої злочинної групи, за вказівкою ОСОБА_9 , розуміючи суспільно-небезпечний характер своїх дій та бажаючи їх настання, підготували договори субпідряду та первинні облікові документи до них акти приймання виконаних робіт та наданих послуг із внесеними у них завідомо недостовірними відомостями щодо завищених обсягів наданих послуг/ виконаних робіт та витрачених матеріалів від імені ФОП « ОСОБА_6 », ФОП « ОСОБА_7 », ТОВ «ВЄНЗА», саме:

- договір від 05.04.2022 № 05/04-1, укладений між КП «Комунсервіс» в особі начальника ОСОБА_8 та ФОП ОСОБА_6 , предмет договору: постачання товару згідно ДК 021:2015-14210000-6 «Гравій, пісок, щебінь і наповнювачі для забезпечення оборонних потреб Костянтинівської МТГ», на загальну суму 76012,00 грн., без ПДВ, зі строком дії до 31.12.2022;

- специфікація (додаток № 1) до договору від 05.04.2022 № 05/04-1, назва товару: пісок, кількість: 306,5 тон, з ціною 248,00 грн. за 1 тону, на загальну суму 76012,00 грн., без ПДВ;

- накладна від 05.04.2022 № 14 придбання у ФОП ОСОБА_6 піску в кількості 306,5 тон, з ціною 248,00 грн. за 1 тону, на загальну суму 76012,00 грн., без ПДВ.;

- договір від 07.04.2022 № 07/04-1, укладений між КП «Комунсервіс» в особі начальника ОСОБА_8 та ФОП ОСОБА_6 , предмет договору: постачання товару згідно ДК 021:2015-14210000-6 «Гравій, пісок, щебінь і наповнювачі для забезпечення оборонних потреб Костянтинівської МТГ», на загальну суму 119784,00 грн., без ПДВ, зі строком дії до 31.12.2022;

- специфікація (додаток № 1) до договору від 07.04.2022 № 07/04-1, назва товару: пісок, кількість: 322м3, з ціною 372,00 грн., на суму 119784,00 грн., без ПДВ;

- накладна від 07.04.2022 № 20 придбання у ФОП ОСОБА_6 піску в кількості 322 м3, з ціною 372,00 грн., на суму 119784,00 грн., без ПДВ;

- договір від 05.04.2022 № 05/04-2, укладений між КП «Комунсервіс» в особі начальника ОСОБА_8 та ТОВ «ВЄНЗА» в особі директора ОСОБА_10 , предмет договору «виконати послуги зі зміни ландшафту для забезпечення влаштування захисних об`єктів (функціонування) (згідно ДК 021:2015 45112700-2 Ландшафтні роботи) на території Костянтинівської МТГ», на загальну суму 22050, 00 грн., без ПДВ, зі строком дії до 31.12.2022;

- акт виконаних робіт від 05.04.2022 № 1, згідно якого ТОВ «ВЄНЗА», надало КП «Комунсервіс» такі види послуг тобто обсяг наданих ландшафтних послуг по розробці ґрунту та улаштуванню насипів з піску: екскаватор одноковшевий дизельний на пневмоколісному ходу, місткістю ковша 1м3 за 10,5 маш-год х 2100,00 грн, за 1 маш-год = 22050,00 грн., вартість наданих послуг складає 22050,00 грн.;

- договір від 07.04.2022 № 07/04-4 укладений між КП «Комунсервіс» в особі начальника ОСОБА_8 та ТОВ «ВЄНЗА» в особі директора ОСОБА_10 , предмет договору «виконати послуги зі зміни ландшафту для забезпечення влаштування захисних об`єктів (функціонування) (згідно ДК 021:2015 45112700-2 Ландшафтні роботи) на території Костянтинівської МТГ», на загальну суму 28350, 00 грн., без ПДВ, зі строком дії до 31.12.2022;

- акт виконаних робіт від 07.04.2022 № 3, згідно якого ТОВ «ВЄНЗА», надало КП «Комунсервіс» такі види послуг тобто обсяг наданих ландшафтних послуг по розробці ґрунту та улаштуванню насипів з піску: екскаватор одноковшевий дизельний на пневмоколісному ходу, місткістю ковша 1м3 за 13,5 маш-год х 2100,00 грн., за 1 маш-год = 28350,00 грн., вартість наданих послуг складає 28350,00 грн.;

- договір від 05.04.2022 № 05/04-3, укладений між КП «Комунсервіс» в особі начальника ОСОБА_8 та ФОП « ОСОБА_7 », предмет договору «виконати послуги з навантаження будівельних матеріалів для забезпечення оборонних потреб Костянтинівської МТГ та влаштування захисних об`єктів (функціонування) на території Костянтинівської МТГ згідно ДК 021:2015-60520000-9. Послуги з навантаження», вартість послуги з навантаження будівельних матеріалів складає 45,00 грн. за 1 т, без ПДВ, на загальну суму 13792,50 грн., без ПДВ., зі строком дії до 31.12.2022;

- акт виконаних робіт від 05.04.2022 № 2, згідно якого ФОП « ОСОБА_7 » надав КП «Комунсервіс» послуги тобто загальний обсяг послуг з навантаження будівельних матеріалів склав за 306,5 т х 45,00 грн. за 1 т = 13792,50 грн., на загальну суму 13792,50 грн.;

- договір № 05/04-4 від квітня 2022 року (без дати), укладений між КП «Комунсервіс» в особі начальника ОСОБА_8 та ФОП « ОСОБА_7 », предмет договору «виконати послуги з перевезення будівельних матеріалів для забезпечення оборонних потреб Костянтинівської МТГ та влаштування захисних об`єктів (функціонування) на території Костянтинівської МТГ згідно ДК 021:2015-60100000-9. Послуги з автомобільних перевезень», вартість послуги з перевезення будівельних матеріалів складає 115,00 грн. за 1 т без ПДВ, на загальну суму 35247,50 грн., без ПДВ, зі строком дії до 31.12.2022;

- акт виконаних робіт від 05.04.2022 № 3, згідно якого ФОП « ОСОБА_7 » надав КП «Комунсервіс» послуги тобто загальний обсяг послуг з перевезення будівельних матеріалів склав за 306,5 т х 115,00 грн. за 1 т = 35247,50 грн., вартість наданих послуг складає 35247,50 грн.

- договір від 07.04.2022 № 07/04-3, укладений між КП «Комунсервіс» в особі начальника ОСОБА_8 та ФОП « ОСОБА_7 », предмет договору «виконати послуги з навантаження будівельних матеріалів для забезпечення оборонних потреб Костянтинівської МТГ та влаштування захисних об`єктів (функціонування) на території Костянтинівської МТГ згідно ДК 021:2015-60520000-9. Послуги з навантаження», вартість послуги з навантаження будівельних матеріалів складає 67,50 грн за 1м3, без ПДВ, на загальну суму 21735,00 грн., без ПДВ, зі строком дії до 31.12.2022;

- акт виконаних робіт від 07.04.2022 № 2, згідно якого ФОП « ОСОБА_7 » надав КП «Комунсервіс» послуги тобто загальний обсяг послуг з навантаження будівельних матеріалів склав за 322м3 х 67,50 грн. за 1м3 = 21735,00 грн., вартість наданих послуг складає 21735,00 грн.;

- договір від 07.04.2022 № 07/04-2, укладений між КП «Комунсервіс» в особі начальника ОСОБА_8 та ФОП « ОСОБА_7 », предмет договору «виконати послуги з перевезення будівельних матеріалів для забезпечення оборонних потреб Костянтинівської МТГ та влаштування захисних об`єктів (функціонування) на території Костянтинівської МТГ згідно ДК 021:2015-60100000-9. Послуги з автомобільних перевезень», вартість послуги з перевезення будівельних матеріалів складає 172,50 грн. за 1м3, без ПДВ, на загальну суму 55545,00 грн., без ПДВ., строк дії договору до 31.12.2022;

- додаткова угода від 07.04.2022 № 1 до договору від 07.04.2022

№ 07/04-2, згідно якої збільшено вартість договору на 6875,50 грн., загальна вартість договору складає 62420,50 грн.;

- акт виконаних робіт від 07.04.2022 № 1, згідно якого ФОП « ОСОБА_7 » надав КП «Комунсервіс» послуги тобто загальний обсяг послуг з перевезення будівельних матеріалів склав за 361,85м3 х 172,50 грн. за 1м3 = 62420,50 грн., вартість наданих послуг складає 62420,50 грн.

Далі, підготувавши зазначені документи ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , у квітні 2022 року, точні дата, час та місце в ході досудового слідства не встановлені, передали їх у невстановлений в ході досудового розслідування спосіб ОСОБА_8 , який в свою чергу, отримавши їх від ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , з метою реалізації єдиного злочинного наміру, діючи умисно, у складі організованої групи з ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , з корисливих мотивів, заздалегідь знаючи, що діє неправомірно, з метою конвертації отриманих грошових коштів від виконавчого комітету Костянтинівської міської ради в якості оплати по договорам №№ 73-2022, 77-2022 від 08.04.2022 та їх виведення з рахунків КП «Комунсервіс» для подальшої передачі ОСОБА_5 , виконуючи відведену йому роль, будучи начальником КП «Комунсервіс», передав зазначені вищеперераховані документи підлеглій головному бухгалтеру КП«Комунсервіс» ОСОБА_11 , якій не було відомо про злочинні наміри ОСОБА_5 , ОСОБА_8 , ОСОБА_6 та ОСОБА_7 та надав їй вказівку перерахувати грошові кошти з рахунку № НОМЕР_3 на рахунки ФОП « ОСОБА_6 », ФОП « ОСОБА_7 », ТОВ «ВЄНЗА», в якості оплати за виконані роботи та надані послуги, зокрема:

ФОП « ОСОБА_6 » на рахунок № НОМЕР_4 , згідно договору № 05/04-1 від 05.04.2022, специфікації (додаток № 1) до договору № 05/04-1 від 05.04.2022, накладної № 14 від 05.04.2022 щодо придбання у ФОП « ОСОБА_6 » піску в кількості 306,5 тон, з ціною 248,00 грн. за 1 тону, на суму 76012,00 грн., без ПДВ; згідно договору № 07/04-1 від 07.04.2022; специфікації (додаток № 1) до договору № 07/04-1 від 07.04.2022, назва товару: пісок, кількість: 322м3, з ціною 372,00 грн., на суму 119784,00 грн., без ПДВ; накладної № 20 від 07.04.2022 щодо придбання у ФОП « ОСОБА_6 » піску в кількості 322 м3, з ціною 372,00 грн., на суму 119784,00 грн., без ПДВ;

ФОП « ОСОБА_7 » нарахунок № НОМЕР_5 ,згідно договору№ 05/04-3від 05.04.2022;акту виконанихробіт №2від 05.04.2022,згідно якогоФОП « ОСОБА_7 »надав КП«Комунсервіс» послугитобто загальнийобсяг послугз навантаженнябудівельних матеріалівсклав за306,5т х45,00грн.за 1т =13792,50грн.,вартість наданихпослуг складає13792,50грн.;згідно договору№ 05/04-4від квітня2022року (бездати);акту виконанихробіт №3від 05.04.2022,згідно якогоФОП « ОСОБА_7 »надав КП«Комунсервіс» послугитобто загальнийобсяг послугз перевезеннябудівельних матеріалівсклав за306,5т х115,00грн.за 1т =35247,50грн.,вартість наданихпослуг складає35247,50грн.;згідно договору № 07/04-3від 07.04.2022;акту виконанихробіт №2від 07.04.2022,згідно якогоФОП « ОСОБА_7 »надав КП«Комунсервіс» послугитобто загальнийобсяг послугз навантаженнябудівельних матеріалівсклав за322м3х 67,50грн.за 1м3=21735,00грн.,вартість наданихпослуг складає21735,00грн.;згідно договору №07/04-2від 07.04.2022;додаткової угоди№ 1від 07.04.2022до договору№ 07/04-2від 07.04.2022,згідно якоїзбільшено вартістьдоговору на6875,50грн.,загальна вартістьдоговору складає62420,50грн.;акту виконанихробіт №1від 07.04.2022,згідно якогоФОП « ОСОБА_7 »надав КП«Комунсервіс» послугитобто загальнийобсяг послугз перевезеннябудівельних матеріалівсклав за361,85м3х 172,50грн.за 1м3=62420,50грн.,вартість наданихпослуг складає62420,50грн.;

ТОǻНЗА» на рахунок № НОМЕР_6 , згідно договору № 05/04-2 від 05.04.2022; акту виконаних робіт № 1 від 05.04.2022, згідно якого ТОВ «ВЄНЗА», надало КП «Комунсервіс» такі види послуг тобто обсяг наданих ландшафтних послуг по розробці ґрунту та улаштуванню насипів з піску: екскаватор одноковшевий дизельний на пневмоколісному ходу, місткістю ковша 1м3 за 10,5 маш-год х 2100,00 грн.,

за 1 маш-год = 22050,00 грн, вартість наданих послуг складає 22050,00 грн.; згідно договору № 07/04-4 від 07.04.2022, акту виконаних робіт № 3 від 07.04.2022, згідно якого ТОВ «ВЄНЗА», надало КП «Комунсервіс» такі види послуг тобто обсяг наданих ландшафтних послуг по розробці ґрунту та улаштуванню насипів з піску: екскаватору одноковшевий дизельний на пневмоколісному ходу, місткістю ковша 1м3 за 13,5 маш-год х 2100,00 грн.,

за 1 маш-год = 28350,00 грн., вартість наданих послуг складає 28350,00 грн.

У подальшому, на виконання вказівки ОСОБА_8 , головний бухгалтер КП «Комунсервіс» ОСОБА_11 , якій не було відомо про злочинні наміри ОСОБА_5 , ОСОБА_8 , ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , вважаючи, що діє правомірно, на підставі отриманих від ОСОБА_8 первинних облікових документів щодо наданих послуг / виконаних робіт та витрачених матеріалів від імені ФОП « ОСОБА_7 », ФОП « ОСОБА_7 », ТОВ «ВЄНЗА» на адресу КП«Комунсервіс» у період часу з 08.04.2022 по 11.04.2022 здійснила перерахування грошових коштів з рахунку № НОМЕР_3 , що належить КП «Комунсервіс» на рахунки:

ФОП « ОСОБА_6 » № НОМЕР_4 ,08.04.2022в сумі55800,00грн.,призначення платежу:сплата запісок згіднонакладної №20від 07.04.2022.Проведення процедуридерж.закупівлі непередбачено.Без ПДВ; 11.04.2022:в сумі76012,00грн.,призначення платежу:сплата запісок згіднонакладної №14від 05.04.2022.Проведення процедуридерж.закупівлі непередбачено.Без ПДВ; в сумі 63984,00 грн., призначення платежу: сплата за пісок згідно накладної № 20 від 07.04.2022. Проведення процедури держ. закупівлі не передбачено. Без ПДВ;

ФОП « ОСОБА_7 » на рахунок № НОМЕР_5 , 08.04.2022: в сумі 19000,00 грн., призначення платежу: часткова сплата за послуги з перевезення буд. матеріалів згідно акту виконаних робіт № 1 від 07.04.2022. Проведення процедури держ. закупівлі не передбачено. Без ПДВ; в сумі 30800,00 грн., призначення платежу: часткова сплата за послуги з перевезення буд. матеріалів згідно акту виконаних робіт № 1 від 07.04.2022. Проведення процедури держ. закупівлі не передбачено.

Без ПДВ; 11.04.2022: в сумі 21735,00 грн., призначення платежу: сплата за послуги з навантаження буд. матеріалів згідно акту виконаних робіт № 2 від 07.04.2022. Проведення процедури держ. закупівлі не передбачено. Без ПДВ; в сумі 13792,50 грн., призначення платежу: сплата за послуги з навантаження буд. матеріалів згідно акту виконаних робіт № 2 від 05.04.2022. Проведення процедури держ. закупівлі не передбачено. Без ПДВ; в сумі 35247,50 грн., призначення платежу: сплата за послуги з перевезення буд. матеріалів згідно акту виконаних робіт № 3 від 05.04.2022. Проведення процедури держ. закупівлі не передбачено. Без ПДВ; в сумі 12620,00 грн., призначення платежу: сплата за послуги з перевезення буд. матеріалів згідно акту виконаних робіт № 1 від 07.04.2022. Проведення процедури держ. закупівлі не передбачено. Без ПДВ;

ТОВ «ВЄНЗА» на рахунок № НОМЕР_6 , 11.04.2022: в сумі 28350,00 грн., призначення платежу: сплата за послуги з розробці ґрунту та влаштування насипів згідно акту виконаних робіт № 3 від 07.04.2022. Проведення процедури держ. закупівлі не передбачено. Без ПДВ; в сумі 22050,00 грн., призначення платежу: сплата за послуги з розробці ґрунту та влаштування насипів згідно акту виконаних робіт № 1 від 05.04.2022. Проведення процедури держ. закупівлі не передбачено. Без ПДВ.

Після цього, діючи відповідно розробленого злочинного плану, виконуючи свою роль, ОСОБА_7 08.04.2022 та 12.04.2022 перебуваючи у невідомому місці, поза межами території України з 07.04.2022 (точне місце під час досудового слідства не встановлене), діючи умисно, з метою реалізації єдиного злочинного наміру, у складі організованої групи з ОСОБА_5 , ОСОБА_8 та ОСОБА_6 , перерахував з власної банківської картки № НОМЕР_7 відкритої в АТ КБ «ПРИВАТБАНК» на банківську карту ОСОБА_6 № НОМЕР_8 відкриту в АТ КБ «ПРИВАТБАНК» грошові кошти в сумах: 09.04.2022 в сумі 44800,00 грн. та 12.04.20.2022 в сумі 125500,00 грн.

У свою чергу, діючи відповідно розробленого злочинного плану, виконуючи свою роль, ОСОБА_6 , в період часу з 09.04.2022 по 25.04.2022, перебуваючи у невстановленому в ході досудового розслідування місці, поза межами території України з 17.03.2022 (точне місце під час досудового слідства не встановлене), діючи умисно, з метою реалізації єдиного злочинного наміру, у складі організованої групи з ОСОБА_5 , ОСОБА_8 та ОСОБА_7 , згідно відведеної ролі перерахував з банківської карти № НОМЕР_8 відкритої в АТ КБ «ПРИВАТБАНК» на банківську карту ОСОБА_8 № НОМЕР_9 відкриту в АТ КБ «ПРИВАТБАНК» грошові кошти в сумах: 09.04.2022 в сумі 50325,00 грн., 09.04.2022 в сумі 22175,00 грн., 12.04.20.2022 в сумі 99900,00 грн., 13.04.20.2022 в сумі 600,00 грн., 13.04.20.2022 в сумі 29560,00 грн., а також на банківську картку ОСОБА_8 № НОМЕР_10 відкриту в АТ КБ «ПРИВАТБАНК» грошові кошти в сумі 64500,00 грн. 25.04.2022.

Всього ОСОБА_6 перевів на зазначену банківську картку ОСОБА_8 267060 грн. (двісті шістдесят сім тисяч шістдесят гривень) іншу частину залишив для себе та ОСОБА_7 в якості винагороди за виконані ними незаконні дії.

У подальшому, з метою реалізації злочинного плану, о 10 год. 26 хв. 12.04.2022, перебуваючи у відділенні № 34 АТ КБ «Приватбанк» за адресою: проспект Дмитра Яворницького, буд. 46 у м. Дніпро, ОСОБА_8 , діючи відповідно розробленого злочинного плану, виконуючи свою роль, здійснив зняття грошових коштів за допомогою власної банківської картки № НОМЕР_9 у розмірі 100000 грн (сто тисяч гривень) та в невстановлений під час досудового слідства час та місці передавав ОСОБА_5 .

Інші грошові кошти, які надійшли на розрахунковий рахунок підконтрольного ТОВ «ВЄНЗА» № НОМЕР_6 та залишились на ньому.

У подальшому, Указом Президента України від 10.04.2022 № 225/2022 «Про утворення військової адміністрації» утворено Костянтинівську міську військову адміністрацію Краматорського району Донецької області (код ЄДРПОУ 44887499), у зв`язку з чим ОСОБА_5 припинив виконання повноважень Костянтинівського міського голови.

Таким чином, Костянтинівський міський голова ОСОБА_5 , діючи умисно, у складі організованої групи з начальником КП «Комунсервіс» ОСОБА_8 , ФОП « ОСОБА_6 » та ФОП « ОСОБА_7 », будучи службовими особами, з корисливих мотивів, з метою реалізації єдиного злочинного плану спрямованого на особисте протиправне збагачення за рахунок коштів органу місцевого самоврядування, шляхом зловживання своїм службовим становищем та службового підроблення, вчинили заволодіння чужим майном коштами бюджету виконавчого комітету Костянтинівської міської ради, виділеними на потреби оборони, у великих розмірах, в умовах воєнного стану, вчинене організованою групою, які були перераховані на розрахунковий рахунок КП «Комунсервіс» (Виконавця) № НОМЕР_3 в загальній сумі 363 708 грн. 76 коп. (триста шістдесят три тисячі сімсот вісім гривень сімдесят шість копійок), у якості оплати за виконані будівельні роботи та використані матеріали по Договорам від 08.04.2022 № 73-2022 та № 77-2022 по об`єкту «Послуги зі зміни ландшафту для забезпечення влаштування захисних об`єктів (функціонування) (згідно ДК 2015 021-45112700-2 Ландшафтні роботи) на території Костянтинівського МТГ», згідно Актів КБ2в та Довідок КБ-3 від 08.04.2022, тоді як, станом на 08.04.2022 роботи та послуги зазначені у зазначених вище Актах фактично виконані не були, вказаними діями ОСОБА_5 ОСОБА_8 , ОСОБА_7 та ОСОБА_6 спричинили органу місцевого самоврядування в особі Костянтинівської міської ради Краматорського району Донецької області, збитки на суму 363 708 грн. 76 коп. (триста шістдесят три тисячі сімсот вісім гривень сімдесят шість копійок), яка в двісті п`ятдесят і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян на момент вчинення кримінального правопорушення та є вчиненим у великих розмірах.

Таким чином, своїми умисними діями, що виразилися у заволодінні чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинене у великих розмірах, в умовах воєнного стану та організованою групою ОСОБА_5 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 5 ст. 191 КК України.

Крім цього,своїми умиснимидіями,що виразилисяу складанні та видачі службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, вчиненими організованою групою, ОСОБА_5 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК України.

Так, за сукупністю злочинів, ОСОБА_5 підозрюються у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК України.

Під час досудового розслідування 11.10.2022 заступник керівника Спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері об`єднаних сил ОСОБА_12 продовжив строк досудового розслідування до трьох місяців, тобто до 19.11.2022.

У подальшому, 24.10.2022 заступником начальника відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях Спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері об`єднаних сил ОСОБА_3 винесенопостановупро виділенняматеріалів досудовогорозслідування зматеріалів кримінальногопровадження №42022051110000021від 25.04.2022 в окреме провадження матеріали досудовогорозслідування щодовчинення підозрюваними ОСОБА_8 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 кримінальних правопорушень,передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК України.

Із поданого клопотання вбачається, що причетність ОСОБА_5 до скоєння зазначених кримінальних правопорушень підтверджується здобутими доказами у їх сукупності.

Під час досудового розслідування вказаного кримінального провадження:

19.08.2022 ОСОБА_5 , повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень передбачених ч. 4 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України, а саме у заволодінні чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, за попередньою змовою групою осіб, вчинене у великих розмірах, в умовах воєнного стану, а також у складанні та видачі службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, а 30.09.2022 ОСОБА_5 , повідомлено прозміну підозриу вчиненнікримінальних правопорушень передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК України,за фактомзаволодіння чужиммайном шляхомзловживання службовоюособою своїмслужбовим становищем,вчинені увеликих розмірах,в умовахвоєнного стану таорганізованою групою та складанні та видачі службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, вчиненими організованою групою.

Трьохмісячний строкдосудового розслідуваннязакінчується 19.11.2022, однак завершити досудове розслідування до вказаного строку не видається за можливе внаслідок особливої складності кримінального провадження, оскільки для досягнення його завдань необхідно провести наступні слідчі (розшукові) та процесуальні дії:

1.Витребувати відповідь на запит з Костянтинівської дистанції колії Донецької залізниці ДП «Укрзалізниця» за вих. № 4352/20-2022 від 26.10.2022 щодо з`ясування чи направлялися у 2022 році на адресу Костянтинівської МТГ листи щодо потреби в коштах для забезпечення влаштування захисної споруди цивільного захисту, а також чи завозився пісок для облаштування захисної споруди цивільного захисту.

2.Витребувати відповідь на запит з Центру поштового зв`язку № 2 Донецької дирекції УДППЗ «Укрпошта» за вих. № 4353/20-2022 від 26.10.2022 щодо з`ясування чи направлялися у 2022 році до Костянтинівської МТГ листи щодо потреби в коштах для забезпечення влаштування захисної споруди цивільного захисту та чи завозився пісок для облаштування захисної споруди цивільного захисту.

3.Витребувати відповідь на запит з ГУ Держпраці в Харківській області за вих. № 4354/20-2022 від 26.10.2022 про отримання інформації відносно ТОВ «ВЄНЗА» за період часу з 01.01.2022 щодо наявності дозволів на проведення робіт з підвищеної небезпеки, з наданням копій підтверджуючих документів, перелік машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, які в період часу з початку січня 2022 року, експлуатувалися товариством, з наданням копій підтверджуючих документів.

4.Витребувати відповідь на запит на адресу ГУ Держпраці в Донецькій області за вих. № 4355/20-2022 від 26.10.2022 про отримання інформації відносно ФОП « ОСОБА_6 » та ФОП « ОСОБА_7 » за період часу з 01.01.2022 щодо наявності дозволів на проведення робіт з підвищеної небезпеки, перелік машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, які в період часу з початку січня 2022 року, перебували в експлуатації.

5.Витребувати відповідь на запит з КНП Костянтинівської міської ради «Стоматологічна поліклініка» за вих. № 4427/20-2022 від 28.10.2022 щодо з`ясування чи направлялися у 2022 році до Костянтинівської МТГ листи щодо потреби в коштах для забезпечення влаштування захисних споруд в будівлях та чи завозився пісок для облаштування захисних споруд в цих будівлях.

6.Витребувати відповідь на запит з Костянтинівської міської військової адміністрації Краматорського району Донецької області за вих. № 4428/20-2022 від 28.10.2022 щодо з`ясування чи був у штаті Костянтинівської міської ради інженер з технічного нагляду в період часу з 01.03.2022 по 30.04.2022, чи укладалися угоди про надання послуг між Костянтинівської міською радою та інженерами технічного нагляду, чи залучалися інженери з технічного нагляду до виконання та супроводження договорів від 08.04.2022 № 73-2022 та № 77-2022, до якої категорії складності відносяться об`єкти цього будівництва, чи зобов`язаний був замовник робіт після укладення цих договорів укладати договір на здійснення технічного нагляду за об`єктом будівництва, чи міг замовник робіт після укладення указаних договорів не залучати інженерів технічного нагляду за об`єктом будівництва.

7.Витребувати відповідь на запит з Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово комунального господарства України за вих. № 4841/20-2022 від 03.11.2022 щодо з`ясування якими законодавчими актами, нормативними документами передбачене залучення інженера з технічного нагляду по об`єкту будівництва, до якої категорії складності відноситься об`єкт будівництва «Послуги зі зміни ландшафту для забезпечення влаштування захисних об`єктів (функціонування) (згідно ДК 2015 021-45112700-2 Ландшафтні роботи), чи зобов`язаний був замовник робіт після укладення договорів від 08.04.2022 № 73-2022 та № 77-2022 на території Костянтинівського МТГ» укладати договір на здійснення технічного нагляду за об`єктом будівництва та чи міг замовник робіт після укладення цих договорів не залучати інженерів технічного нагляду за об`єктом будівництва.

8.Допитати в якості свідків посадових осіб Костянтинівської міської ради щодо з`ясування чи був у штаті Костянтинівської міської ради інженер з технічного нагляду в період часу з 01.03.2022 по 30.04.2022, чи укладалися угоди про надання послуг між Костянтинівської міською радою та інженерами технічного нагляду, чи залучалися інженери з технічного нагляду до виконання та супроводження договорів від 08.04.2022 № 73-2022 та № 77-2022 по об`єкту «Послуги зі зміни ландшафту для забезпечення влаштування захисних об`єктів (функціонування) (згідно ДК 2015 021-45112700-2 Ландшафтні роботи) на території Костянтинівського МТГ», до якої категорії складності відноситься об`єкт будівництва «Послуги зі зміни ландшафту для забезпечення влаштування захисних об`єктів (функціонування) (згідно ДК 2015 021-45112700-2 Ландшафтні роботи) та чи зобов`язаний був замовник робіт після укладення указаних договорів укладати договір на здійснення технічного нагляду за об`єктом будівництва, чи міг замовник робіт після укладення таких договорів не залучати інженерів технічного нагляду за об`єктом будівництва.

9.Допитати у якості свідків працівників Центру поштового зв`язку

№ 2 Донецької дирекції УДППЗ «Укрпошта» щодо з`ясування чи направлялися у 2022 році до Костянтинівської МТГ листи щодо потреби в коштах для забезпечення влаштування захисної споруди цивільного захисту та чи завозився пісок для облаштування захисної споруди цивільного захисту.

10.Допитати в якості свідків посадових осіб Костянтинівської дистанції колії Донецької залізниці ДП «Укрзалізниця» щодо з`ясування чи у 2022 році до Костянтинівської МТГ листи щодо наявної потреби в коштах для забезпечення влаштування захисної споруди цивільного захисту та чи завозився пісок для облаштування захисної споруди цивільного захисту.

11.Допитати в якості свідків посадових осіб КНП Костянтинівської міської ради «Стоматологічна поліклініка» щодо з`ясування чи направлялися у 2022 році до Костянтинівської МТГ листи щодо наявної потреби в коштах для забезпечення влаштування захисних споруд в будівлях, які є в підпорядкуванні КНП Костянтинівськоїміської ради«Стоматологічна поліклініка» та чи завозився пісок для облаштування захисних споруд в таких будівлях.

12.Виконати інші слідчі (розшукові) та процесуальні дії необхідні для завершення досудового розслідування в порядку ст. 283 КПК України.

Відомості, які будуть отримані в результаті перелічених слідчих (розшукових) та процесуальних дій, мають істотне значення для отримання доказів по кримінальному провадженню, без чого неможливе прийняти остаточне рішення по вказаному кримінальному провадженню. Результати виконання вказаних процесуальних дій можуть бути використанні під час судового розгляду.

На підставі викладеного та враховуючи, що досудове розслідування у кримінальному провадженні не може бути закінченим в строк до 19.11.2022 року з об`єктивних причин, прокурор просив продовжити строк досудового розслідування у вищевказаному кримінальному провадженні до шести місяців, тобто до 19.02.2023 року.

Наведене зумовило прокурора звернутись до слідчого судді з відповідним клопотанням.

Прокурор у судовому засіданні клопотання підтримав та просив задовольнити.

Захисник підозрюваного у судовому засіданні не заперечував проти задоволення клопотання.

Підозрюваний у судовому засіданні підтримав думку захисника.

Слідчий суддя, заслухавши прокурора, захисника підозрюваного, підозрюваного, дослідивши матеріали клопотання та додані до нього документи, дійшов наступного висновку.

Відповідно до ч. 1 ст. 219 КПК України строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Відповідно до ч.2 ст.219 КПК України строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить: 1) дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо нетяжкого злочину; 2) вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Відповідно до ч. 1 ст. 294 КПК України якщо досудове розслідування злочину до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений у частині другій статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути продовжений неодноразово слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 2 і 3 частини четвертої статті 219 цього Кодексу.

Згідно із ч. 1 ст. 295-1 КПК України у випадках, передбачених статтею 294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Відповідно до ч. 3 ст. 295-1 КПК України слідчий суддя зобов`язаний розглянути клопотання про продовження строку досудового розслідування протягом трьох днів з дня його одержання, але в будь-якому разі до спливу строку досудового розслідування, за участю слідчого або прокурора, а також підозрюваного та його захисника, у разі розгляду клопотання про продовження строку досудового розслідування після повідомлення особі про підозру.

В ході судового розгляду слідчим суддею встановлено, що СУ ГУНП в Донецькій області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42022051110000021, яке зареєстроване в Єдиному реєстрі досудових розслідувань 25.04.2022 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст. 191, ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК України.

На момент розгляду клопотання органу досудового розслідування необхідним є додатковий строк до 6 (шість) місяців, для можливості проведення ряду слідчих та процесуальних дій, направлених на встановлення об`єктивних обставин подій, та проведення повного досудового розслідування, здійснення яких неможливо було здійснити внаслідок складності провадження, на що звертає увагу прокурор у клопотанні.

Як встановлено в судовому засіданні, у кримінальному провадженні № 42022051110000021 від 25.04.2022 року ОСОБА_5 було повідомлено про підозру у вчиненні у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст. 191, ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК України, що відповідно до ст.12 КК України є особливо тяжким злочином, та з метою забезпечення належного проведення усіх необхідних процесуальних дій, повного, всебічного, об`єктивного та неупередженого проведення досудового розслідування у даному кримінальному провадженні, внаслідок особливої складності провадження, виникає необхідність у продовженні строку досудового розслідування.

Враховуючи вищевикладене, оскільки досудове розслідування об`єктивно неможливо закінчити у строк до 19.11.2022 року, слідчий суддя вважає необхідним продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42022051110000021, яке зареєстроване в Єдиному реєстрі досудових розслідувань 25.04.2022 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст. 191, ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК України до 6 (шість) місяців, тобто до 19.02.2023 року.

Керуючись ст. ст. 2, 219, 294, 295-1, 309 КПК України, слідчий суддя, -

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання прокурора -задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42022051110000021 від 25.04.2022 року, за підозрою ОСОБА_5 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст. 191, ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК України до шести місяців, тобто до 19.02.2023 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення14.11.2022
Оприлюднено19.01.2023
Номер документу107393552
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42022051110000021 від 25.04.2022 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст. 191, ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК України

Судовий реєстр по справі —202/8848/22

Ухвала від 25.01.2023

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Іванченко О. Ю.

Ухвала від 25.01.2023

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Іванченко О. Ю.

Ухвала від 19.12.2022

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Ісаєва Д. А.

Ухвала від 19.12.2022

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Ісаєва Д. А.

Ухвала від 19.12.2022

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Ісаєва Д. А.

Ухвала від 19.12.2022

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Ісаєва Д. А.

Ухвала від 14.11.2022

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Ісаєва Д. А.

Ухвала від 14.11.2022

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Ісаєва Д. А.

Ухвала від 14.11.2022

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Ісаєва Д. А.

Ухвала від 14.11.2022

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Ісаєва Д. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні