Ухвала
від 16.11.2022 по справі 200/5873/21
ПЕРШИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПЕРШИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

16 листопада 2022 року справа №200/5873/21

м. Дніпро

Перший апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:

судді-доповідача Геращенка І.В., суддів: Казначеєва Е.Г., Міронової Г.М.,

секретар судового засідання Боровська М.С.,

за участю: представника відповідача Чернікової В.В., Гук О.Д.,

3 особи 1 Олійник К.В.

розглянув у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Удачненська селищна рада Покровського району Донецької області на рішення Донецького окружного адміністративного суду від 6 вересня 2021 року у справі № 200/5873/21 за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 до Удачненської селищної ради Покровського району Донецької області, треті особи на стороні відповідача, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору ОСОБА_4 , Головне управління Держгеокадастру у Донецькій області про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити певні дії,-

В С Т А Н О В И В :

Рішенням Донецького окружного адміністративного суду від 6 вересня 2021 року позов ОСОБА_1 (далі позивач 1), ОСОБА_2 (далі позивач 2), ОСОБА_3 (далі позивач 3) до Удачненської селищної ради Покровського району Донецької області про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити певні дії - задоволено частково: визнано протиправною бездіяльність Удачненської селищної ради Покровського району Донецької області щодо не прийняття рішення щодо виділення земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості) за заявою про виділення земельної частки (паю) в натурі за рахунок земельної ділянки з кадастровим номером 1422756300:07:000:0618, поданої 3 липня 2020 року ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ; скасовано рішення Удачненської селищної ради Покровського району Донецької області від 19.03.2021 року № VIII/7-1 на підставі висновків постійної комісії селищної ради з питань земельних відносин, охорони навколишнього природного середовища, агропромислового комплексу, архітектури, містобудування, житлово-комунального господарства та комунальної власності, яким скасовано рішення сесії Удачненської селищної ради від 03.08.2020 року № УІІ/56-1, № УІІ/56-3, № УІІ/56-4; зобов`язано Удачненську селищну раду Покровського району Донецької області (місцезнаходження: Донецька область, смт. Удачне, вул. Залізнична, буд. 53; код ЄДРПОУ 04341956) прийняти рішення щодо виділення земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості) за рахунок земельної ділянки з кадастровим номером 1422756300:07:000:0618 власникам земельних часток (паїв) ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 за поданою ними заявою від 03 липня 2020 року; в решті позовних вимог - відмовлено.

Відповідач не погодився з рішенням суду першої інстанції, подав апеляційну скаргу.

ОСОБА_5 подано клопотання про заміну позивача у справі - ОСОБА_3 правонаступником ОСОБА_5 , посилаючись на те, що батько ОСОБА_3 помер, що підтверджується свідоцтвом про смерть, родинний зв`язок підтверджується свідоцтвом про народження; згідно заповіту від 09.02.2017 року позивач 3 заповів все майно ОСОБА_5 .

Представником відповідача повідомлено, що вони є відповідачами у справі № 204/9415/22 за позовною заявою ОСОБА_5 до Удачненської селищної ради Покровського району Донецької області про встановлення додаткового строку для прийняття спадщини.

Суд заслухав доповідь судді-доповідача, пояснення сторін, вивчив матеріали справи, апеляційної скарги, заяви про заміну сторони, дійшов висновку про зупинення провадження у справі з таких підстав.

Відповідно до статті 52 Кодексу адміністративного судочинства України у разі вибуття або заміни сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд допускає на будь-якій стадії судового процесу заміну відповідної сторони чи третьої особи її правонаступником. Усі дії, вчинені в адміністративному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього в такій самій мірі, у якій вони були б обов`язкові для особи, яку він замінив.

За матеріалами справи рішенням Красноармійського міськрайонного суду Донецької області від 4 січня 2018 року у справі № 235/6396/17 вирішено, зокрема: «...Визнати за ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , в порядку спадкування після смерті ОСОБА_7 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , право на земельну частку (пай) площею 6,00 умовних кадастрових гектара, яка перебуває в колективній власності КСП «Дружба» Покровського району Донецької області, в розмірі У частки за кожним..»

Відповідно до інформації, яка наявна в Єдиному Державної реєстрі судових рішень, рішення Красноармійського міськрайонного суду Донецької області від 4 січня 2018 року № 235/6396/17 набрало законної сили 06.02.2018 року.

Згідно ч.ч. 1, 2 ст. 78 Земельного Кодексу України право власності на землю - це право володіти, користуватися і розпоряджатися земельними ділянками.

Право власності на землю набувається та реалізується на підставі Конституції України, цього Кодексу, а також інших законів, що видаються відповідно до них.

За ст. 1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

До спадкоємців житлового будинку, інших будівель та споруд, об`єкта незавершеного будівництва, щодо якого зареєстровано право власності/спеціальне майнове право, переходить право власності або право користування земельною ділянкою, на якій вони розміщені.

До спадкоємців житлового будинку, інших будівель та споруд, об`єкта незавершеного будівництва, щодо якого зареєстровано право власності/спеціальне майнове право, переходить право власності або право користування земельною ділянкою, яка необхідна для їх обслуговування, якщо інший її розмір не визначений заповітом.

Згідно ст. 1226 ЦК України частка у праві спільної сумісної власності спадкується на загальних підставах. Суб`єкт права спільної сумісної власності має право заповідати свою частку у праві спільної сумісної власності до її визначення та виділу в натурі.

За статтею 89 Земельного кодексу України Земельна ділянка може належати на праві спільної сумісної власності лише громадянам, якщо інше не встановлено законом. У спільній сумісній власності перебувають земельні ділянки: а) подружжя; б) членів фермерського господарства, якщо інше не передбачено угодою між ними; в) співвласників жилого будинку; г) співвласників багатоквартирного будинку. Володіння, користування та розпорядження земельною ділянкою спільної сумісної власності здійснюються за договором або законом. Співвласники земельної ділянки, що перебуває у спільній сумісній власності, мають право на її поділ або на виділення з неї окремої частки, крім випадків, установлених законом. Поділ земельної ділянки, яка є у спільній сумісній власності, з виділенням частки співвласника, може бути здійснено за умови попереднього визначення розміру земельних часток, які є рівними, якщо інше не передбачено законом або не встановлено судом.

Суд зазначає, що у випадку спадкування однієї земельної ділянки декількома спадкоємцями, нотаріус має видати свідоцтво про право на спадщину кожному спадкоємцеві. Оскільки правовстановлюючим документом на землю в цьому випадку має бути свідоцтво про право на спадщину з долученим до нього державним актом спадкодавця з відповідними відмітками нотаріуса та територіального органу земельних ресурсів про перехід права власності на успадковувану земельну ділянку, а при спадкуванні маємо декілька свідоцтв про право на спадщину та один державний акт, який долучити до кожного свідоцтва неможливо, нотаріус вилучає цей державний акт на право власності на земельну ділянку та залишає його у справах.

Натомість кожному спадкоємцю видає свідоцтво про право на спадщину, де зазначає у тому числі частку у праві власності на земельну ділянку з долученою до нього нотаріально посвідченою копією державного акта на право власності на земельну ділянку спадкодавця (без відмітки). Потім спадкоємці спільно звертаються до землевпорядної організації, яка має ліцензію на проведення робіт із землеустрою, щодо виготовлення державного акта на право спільної часткової власності на земельну ділянку.

Суд зазначає, що заявником не надано сертифікати на право власності на земельну частку (май) або докази звернення у встановленому законодавством порядку до нотаріуса щодо оформлення спадщини на земельну частку (пай)

Таким чином, на теперішній час неможливо вирішити питання про заміну позивача 3 відповідним правонаступником.

Судом апеляційної інстанції встановлено, що ухвалою Красногвардійського районного суду м. Дніпропетровська від 11.11.2022 року у справі № 204/9415/22 прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі за позовною заявою ОСОБА_5 до Удачненської селищної ради Покровського району Донецької області про встановлення додаткового строку для прийняття спадщини.

Таким чином, до набрання законної сили судовим рішенням у справі № 204/9415/22, суд апеляційної інстанції позбавлений можливості вирішити питання про заміну позивача 3 у цій справі.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 236 КАС України суд зупиняє провадження у справі в разі: смерті або оголошення в установленому законом порядку померлою фізичної особи, ліквідації суб`єкта владних повноважень, іншого органу, а також злиття, приєднання, поділу, перетворення юридичної особи, які були стороною у справі, якщо спірні правовідносини допускають правонаступництво, - до встановлення правонаступника.

З огляду на викладене, суд дійшов висновку про необхідність зупинення провадження у справі до набрання законної сили судовим рішенням у справі № 204/9415/22.

Представники відповідача та 3 особа 1 не заперечували проти зупинення провадження у справі.

Керуючись ст. ст. 236, 310, 321, 325, 328, 329 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

У Х В А Л И В :

Апеляційне провадження у справі № 200/5873/21 за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 до Удачненської селищної ради Покровського району Донецької області, треті особи на стороні відповідача, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору ОСОБА_4 , Головне управління Держгеокадастру у Донецькій області про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити певні дії- зупинити до набрання законної сили судовим рішенням у справі № 204/9415/22.

Повний текст ухвали складений та підписаний 16 листопада 2022 року.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту проголошення та може бути оскаржена до Верховного Суду протягом 30 днів з дня складання повного судового рішення

Головуючий І.В. Геращенко

Судді Г.М. Міронова

Е.Г. Казначеєв

Дата ухвалення рішення16.11.2022
Оприлюднено21.11.2022
Номер документу107398074
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу регулюванню містобудівної діяльності та землекористування, зокрема у сфері землеустрою; державної експертизи землевпорядної документації; регулювання земельних відносин, з них з питань здійснення публічно-владних управлінських функцій з розпорядження земельними ділянками

Судовий реєстр по справі —200/5873/21

Ухвала від 19.03.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стрелець Т.Г.

Ухвала від 28.02.2024

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Крилова М.М.

Постанова від 24.01.2024

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Геращенко Ігор Володимирович

Постанова від 24.01.2024

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Геращенко Ігор Володимирович

Ухвала від 22.11.2023

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Геращенко Ігор Володимирович

Ухвала від 22.11.2023

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Геращенко Ігор Володимирович

Ухвала від 22.11.2023

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Геращенко Ігор Володимирович

Ухвала від 16.11.2022

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Геращенко Ігор Володимирович

Ухвала від 19.01.2022

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Геращенко Ігор Володимирович

Ухвала від 19.01.2022

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Геращенко Ігор Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні