Ухвала
від 22.11.2023 по справі 200/5873/21
ПЕРШИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПЕРШИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

22 листопада 2023 року справа №200/5873/21

м. Дніпро

Перший апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:

судді-доповідача Геращенка І.В., суддів Блохіна А.А., Казначеєва Е.Г.,

секретар судового засідання - Кобець О.А.,

за участю: представника відповідача - Чернікової В.В.,

третьої особи 1 - Олійника К.В.,розглянув у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Удачненської селищної ради Покровського району Донецької області на рішення Донецького окружного адміністративного суду від 6 вересня 2021 року у справі № 200/5873/21 за позовом ОСОБА_1 в інтересах ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 до Удачненської селищної ради Покровського району Донецької області, треті особи на стороні відповідача, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору: ОСОБА_5 , Головне управління Держгеокадастру у Донецькій області про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити певні дії,-

В С Т А Н О В И В:

28.10.2022 року ОСОБА_6 подано клопотання про заміну позивача у справі - ОСОБА_4 правонаступником ОСОБА_6 , посилаючись на ст. 55 ЦПК України. До заяви додано копії свідоцтва про смерть, про народження, паспорту, коду, заповіту (т. 3 а.с. 162).

Відповідно до статті 52 Кодексу адміністративного судочинства України у разі вибуття або заміни сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд допускає на будь-якій стадії судового процесу заміну відповідної сторони чи третьої особи її правонаступником. Усі дії, вчинені в адміністративному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього в такій самій мірі, у якій вони були б обов`язкові для особи, яку він замінив.

Згідно свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , виданого Виконавчим комітетом Удачненської селищної ради 14.12.2021 року, ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , помер ІНФОРМАЦІЯ_2 (т. 3 а.с. 164).

Згідно свідоцтва про народження № НОМЕР_2 ОСОБА_4 є батьком ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (т. 3 а.с. 165).

Згідно заповіту від 09.02.2017 року, посвідченого секретарем виконкому Удачненської селищної ради Покровського району Донецької області Бородіною Ю.В., ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , заповів все своє майно ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (т. 3 а..с 166).

Ухвалою апеляційного суду від 16.11.2023 року апеляційне провадження у справі № 200/5873/21 зупинено до набрання законної сили судовим рішенням у справі № 204/9415/22.

За матеріалами справи рішенням Красноармійського міськрайонного суду Донецької області від 4 січня 2018 року у справі № 235/6396/17 вирішено, зокрема: «...Визнати за ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в порядку спадкування після смерті ОСОБА_8 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_5 , право на земельну частку (пай) площею 6,00 умовних кадастрових гектара, яка перебуває в колективній власності КСП «Дружба» Покровського району Донецької області, в розмірі У частки за кожним..»

Відповідно до інформації, яка наявна в Єдиному Державної реєстрі судових рішень, рішення Красноармійського міськрайонного суду Донецької області від 4 січня 2018 року № 235/6396/17 набрало законної сили 06.02.2018 року.

Згідно ч.ч. 1, 2 ст. 78 Земельного Кодексу України право власності на землю - це право володіти, користуватися і розпоряджатися земельними ділянками.

Право власності на землю набувається та реалізується на підставі Конституції України, цього Кодексу, а також інших законів, що видаються відповідно до них.

За ст. 1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

До спадкоємців житлового будинку, інших будівель та споруд, об`єкта незавершеного будівництва, щодо якого зареєстровано право власності/спеціальне майнове право, переходить право власності або право користування земельною ділянкою, на якій вони розміщені.

До спадкоємців житлового будинку, інших будівель та споруд, об`єкта незавершеного будівництва, щодо якого зареєстровано право власності/спеціальне майнове право, переходить право власності або право користування земельною ділянкою, яка необхідна для їх обслуговування, якщо інший її розмір не визначений заповітом.

Згідно ст. 1226 ЦК України частка у праві спільної сумісної власності спадкується на загальних підставах. Суб`єкт права спільної сумісної власності має право заповідати свою частку у праві спільної сумісної власності до її визначення та виділу в натурі.

За статтею 89 Земельного кодексу України Земельна ділянка може належати на праві спільної сумісної власності лише громадянам, якщо інше не встановлено законом. У спільній сумісній власності перебувають земельні ділянки: а) подружжя; б) членів фермерського господарства, якщо інше не передбачено угодою між ними; в) співвласників жилого будинку; г) співвласників багатоквартирного будинку. Володіння, користування та розпорядження земельною ділянкою спільної сумісної власності здійснюються за договором або законом. Співвласники земельної ділянки, що перебуває у спільній сумісній власності, мають право на її поділ або на виділення з неї окремої частки, крім випадків, установлених законом. Поділ земельної ділянки, яка є у спільній сумісній власності, з виділенням частки співвласника, може бути здійснено за умови попереднього визначення розміру земельних часток, які є рівними, якщо інше не передбачено законом або не встановлено судом.

Суд зазначає, що у випадку спадкування однієї земельної ділянки декількома спадкоємцями, нотаріус має видати свідоцтво про право на спадщину кожному спадкоємцеві. Оскільки правовстановлюючим документом на землю в цьому випадку має бути свідоцтво про право на спадщину з долученим до нього державним актом спадкодавця з відповідними відмітками нотаріуса та територіального органу земельних ресурсів про перехід права власності на успадковувану земельну ділянку, а при спадкуванні маємо декілька свідоцтв про право на спадщину та один державний акт, який долучити до кожного свідоцтва неможливо, нотаріус вилучає цей державний акт на право власності на земельну ділянку та залишає його у справах.

Натомість кожному спадкоємцю видає свідоцтво про право на спадщину, де зазначає у тому числі частку у праві власності на земельну ділянку з долученою до нього нотаріально посвідченою копією державного акта на право власності на земельну ділянку спадкодавця (без відмітки). Потім спадкоємці спільно звертаються до землевпорядної організації, яка має ліцензію на проведення робіт із землеустрою, щодо виготовлення державного акта на право спільної часткової власності на земельну ділянку.

18.08.2023 року ОСОБА_6 подано клопотання про заміну позивача у справі - ОСОБА_4 правонаступником ОСОБА_6 , посилаючись на ст. 55 ЦПК України. До заяви додано копію свідоцтва про спадщину по заповіту та рішення суду (т. 3 а.с. 186).

Проти задоволення клопотання в судовому засіданні не заперечували представник відповідача та третя особа 1.

Рішенням Красногвардійського районного суду м. Дніпропетровська від 20.04.2023 року у справі № 204/9415/22 визначено ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_4 протягом трьох місяців після набрання рішенням законної сили (т. 3 а..с 187-189).

Згідно копії свідоцтва про право на спадщину за заповітом приватним нотаріусом Покровського районного нотаріального округу Донецької області посвідчено, що на підставі заповіту, посвідченого секретарем виконкому Удачненської селищної ради Покровського району Донецької області Бородіною Ю.В., 09.02.2017 року, зареєстрованого у реєстрі за № 2, спажкоємцем зазнчаеного у заповіті майна ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є його син ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . Спадщина, на яку видано свідоцтво, складається з права власності на частку в розмірі ? в праві спільної часткової власності на земельну частку (пай) у землі, яка перебуває у колективній власності КСП «Дружба» Покровського району Донецької області, розміром 6,0 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості). Частка в розмірі ? в праві спільної часткової власності на земельну частку (пай) у землі належала померлому на праві особистої приватної власності та була отримана згідно рішення Красноармійського міськрайонного суду Донецької області від 4 січня 2018 року у справі № 235/6396/17 (т. 3 а.с. 190).

На підставі викладеного, суд апеляційної інстанції дійшов висновку про наявність підстав для заміни позивача у справі на його правонаступника.

Керуючись статтями ст.ст. 52, 294, 310, 321, 325, 328 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

У Х В А Л И В:

Допустити заміну позивача справі - ОСОБА_4 (РНОКПП НОМЕР_3 ) правонаступником ОСОБА_6 (РНОКПП НОМЕР_4 ).

Ухвала може бути оскаржена до Верховного Суду протягом 30 днів з дня її підписання.

Головуючий І.В. Геращенко

Судді А.А. Блохін

Е.Г. Казначеєв

Дата ухвалення рішення22.11.2023
Оприлюднено24.11.2023
Номер документу115109601
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу регулюванню містобудівної діяльності та землекористування, зокрема у сфері землеустрою; державної експертизи землевпорядної документації; регулювання земельних відносин, з них з питань здійснення публічно-владних управлінських функцій з розпорядження земельними ділянками

Судовий реєстр по справі —200/5873/21

Ухвала від 19.03.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стрелець Т.Г.

Ухвала від 28.02.2024

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Крилова М.М.

Постанова від 24.01.2024

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Геращенко Ігор Володимирович

Постанова від 24.01.2024

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Геращенко Ігор Володимирович

Ухвала від 22.11.2023

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Геращенко Ігор Володимирович

Ухвала від 22.11.2023

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Геращенко Ігор Володимирович

Ухвала від 22.11.2023

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Геращенко Ігор Володимирович

Ухвала від 16.11.2022

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Геращенко Ігор Володимирович

Ухвала від 19.01.2022

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Геращенко Ігор Володимирович

Ухвала від 19.01.2022

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Геращенко Ігор Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні