Ухвала
від 10.11.2022 по справі 523/14234/20
СУВОРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 523/14234/20

Провадження №2/523/2243/22

У Х В А Л А

"10" листопада 2022 р. м. Одеса

Суворовський районний суд м.Одеси в складі:

головуючої судді - Середи І.В.,

за участю секретаря - Щербан О.Д.,

представника позивача - ОСОБА_1 ,

представника третьої особи - Зубова С.Г.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду №9 в м.Одесі клопотання (звернення) №1 ОСОБА_2 у справі за позовом ОСОБА_2 до Одеської міської ради та Суворовської районної адміністрації Одеської міської ради, треті особи: Одеський ордена «Знак Пошани» завод продовольчого машинобудування - підприємство з колективною власністю завод «Продмаш», товариство з обмеженою відповідальністю «Темп плюс сервіс» товариство з обмеженою відповідальністю «ТЕМП-ПЛЮС+», мале приватне підприємство «З.С.В.», про визнання незаконним та скасування рішення виконавчого комітету Суворовської районної ради народних депутатів №234 від 19.04.1991 року «Про правову реєстрацію в ОМБТІ будинків заводу «Продмаш» ,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_2 звернулася до суду з позовом до Одеської міської ради та Суворовської районної адміністрації Одеської міської ради, треті особи: Одеський ордена «Знак пошани» завод продовольчого машинобудування - підприємство з колективною власністю завод «Продмаш», товариство з обмеженою відповідальністю «Темп плюс сервіс» товариство з обмеженою відповідальністю «ТЕМП-ПЛЮС+», мале приватне підприємство «З.С.В.», про визнання незаконним та скасування рішення виконавчого комітету Суворовської районної ради народних депутатів №234 від 19.04.1991 року «Про правову реєстрацію в ОМБТІ будинків заводу «Продмаш».

В ході розгляду справи позивачка звернулася з клопотанням (звернення №1) в якому просить звернутися до Великої Палати Верховного Суду , який відповідно до ст.150 Конституції України може порушувати перед Конституційним Судом України питання чи відповідає Конституції України застосований закон або закон, який підлягає застосуванню в конкретній справі . Так підготовче засідання по справі триває . Згідно ч.3 ст.189 ЦПК України в якій вказано: «Підготовче провадження має бути проведено протягом шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі. У виняткових випадках для належної підготовки справи для розгляду по суті цей строк може бути продовжений не більше ніж на тридцять днів за клопотанням однієї із сторін або з ініціативи суду», згідно ч.2 ст.196 ЦПК України «Мета і строк проведення підготовчого засідання» вказано: «Підготовче засідання має бути розпочате не пізніше ніж через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі» , згідно ч.1 ст. 210 ЦПК України «Строки розгляду справи по суті « вказано :» Суд має розпочати розгляд справи по суті не пізніше ніж через шістдесят днів з дня відкриття провадження у справі, а у випадку продовження строку підготовчого провадження не пізніше наступного дня з дня закінчення такого строку». Тобто строк підготовчого провадження згідно зазначеним ст.ст.ЦПК України не може перевищувати 90 днів. Однак суддя Середа І.В. посилаючись на інші норми ЦПК України , котрі позивачу не роз`яснила підготовче провадження не закрила та воно триває 707 днів. Поставити питання чи відповідають інші норми ЦПК України на які посилається суддя Середа І.В. , котрі позивачу не роз`яснені, нормам ч.3 ст.189, ч.2 ст.196, ч.1 ст.210 ЦПК України, ст.ст.55,64,124 Конституції України.

Розглянувши подане клопотання, суд дійшов висновку про відсутність підстав для його задоволення з огляду на таке.

Згідно з нормами ст.19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

За нормамич.1,2ст.22Закону України«Про судоустрійта статуссуддів місцевий судє судомпершої інстанціїі здійснюєправосуддя упорядку,встановленому процесуальнимзаконом. Місцеві загальні суди розглядають цивільні, кримінальні, адміністративні справи, а також справи про адміністративні правопорушення у випадках та порядку, визначених процесуальним законом.

Відповідно до норми ч.1 ст.45 Закону України «Про судоустрій та статус суддів» Велика Палата Верховного Суду є постійно діючим колегіальним органом Верховного Суду, до складу якого входить двадцять один суддя Верховного Суду.

У частині2вказаної статтізазначено,що ВеликаПалата ВерховногоСуду: 1)у визначенихзаконом випадкахздійснює переглядсудових рішеньу касаційномупорядку зметою забезпеченняоднакового застосуваннясудами нормправа; 2) діє як суд апеляційної інстанції у справах, розглянутих Верховним Судом як судом першої інстанції;

3)аналізує судовустатистику тавивчає судовупрактику,здійснює узагальненнясудової практики; 4) здійснює інші повноваження, визначені законом.

Відповідно дост.150Конституції Українидо повноваженьКонституційного СудуУкраїни належить: 1)вирішення питаньпро відповідністьКонституції України(конституційність): законівта іншихправових актівВерховної РадиУкраїни; актівПрезидента України; актівКабінету МіністрівУкраїни; правовихактів ВерховноїРади АвтономноїРеспубліки Крим; 2)офіційне тлумаченняКонституції України; 3) здійснення інших повноважень, передбачених Конституцією України.

Проаналізувавши вказані норми суд дійшов висновку, що клопотання є безпідставним та необґрунтованим у зв`язку із відсутністю у суду першої інстанції процесуальних повноважень щодо звернення до Великої Палати Верховного Суду щодо їх звернення до Конституційного суду України.

Враховуючи зазначене в задоволенні клопотання слід відмовити.

Керуючись ст.ст.23,258-259, 260,261, 353 ЦПК України,-

УХВАЛИВ:

Відмовити ОСОБА_2 в задоволенні клопотання (звернення) №1.

Ухвала набирає законної сили негайно після проголошення.

Ухвала не підлягає оскарженню.

Суддя

СудСуворовський районний суд м.Одеси
Дата ухвалення рішення10.11.2022
Оприлюднено22.11.2022
Номер документу107412415
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них: про приватну власність, з них:

Судовий реєстр по справі —523/14234/20

Ухвала від 21.09.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Дундар Ірина Олександрівна

Постанова від 21.09.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Дундар Ірина Олександрівна

Ухвала від 27.07.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Стрільчук Віктор Андрійович

Ухвала від 13.04.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Стрільчук Віктор Андрійович

Постанова від 22.02.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Ігнатенко П. Я.

Постанова від 22.02.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Ігнатенко П. Я.

Ухвала від 20.02.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Ігнатенко П. Я.

Ухвала від 08.02.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Ігнатенко П. Я.

Ухвала від 23.12.2022

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Середа І. В.

Ухвала від 10.11.2022

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Середа І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні