Ухвала
від 18.11.2022 по справі 278/2040/22
ЖИТОМИРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа 278/2040/22

У Х В А Л А

18 листопада 2022 року м. Житомир

Житомирський районний суд Житомирської області в складі головуючого судді Євгена Татуйка розглянув цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до державного підприємства "Житомирський бронетанковий завод" про поновлення на роботі та стягнення заробітної плати за час вимушеного прогулу,--

В С Т А Н О В И В :

У провадженні суду перебуває вказана цивільна справа.

При дослідженні матеріалів справи судом встановлено, що позивач був членом первинної профспілкової організації ДП "Житомирський бронетанковий завод" з серпня 2019 року по червень 2022 року.

Разом з тим, 30 червня 2022 року заявника звільнено із займаної ним посади у порядку п. 4 ст. 40 КЗпП України. Матеріали даної цивільної справи не містять відомостей щодо надання первинною профспілковою організацією, членом якої був ОСОБА_1 , згоди на таке звільнення.

Законодавством України дані правовідносини врегульовано наступним чином.

Розірвання трудового договору з підстав, передбачених пунктами 1 (крім випадку ліквідації підприємства, установи, організації), 2-5, 7 статті 40 і пунктами 2 і 3 статті 41 цього Кодексу, може бути проведено лише за попередньою згодою виборного органу (профспілкового представника), первинної профспілкової організації, членом якої є працівник, крім випадків, коли розірвання трудового договору із зазначених підстав здійснюється з прокурором, поліцейським і працівником Національної поліції, Служби безпеки України, Державного бюро розслідувань України, Національного антикорупційного бюро України, Бюро економічної безпеки України чи органів, що здійснюють контроль за додержанням податкового та митного законодавства (абз. 1 ст. 43 КЗпП України).

Якщо розірвання трудового договору з працівником проведено роботодавцем без звернення до виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника), суд зупиняє провадження по справі, запитує згоду виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника) і після її одержання або відмови виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника) в дачі згоди на звільнення працівника (частина перша цієї статті) розглядає спір по суті (абз. 9 ст. 43 КЗпП України).

Згідно висновку Верховного суду, зазначеному в постанові від 5 вересня 2019 року у справі № 336/5828/16, як при звільненні члена профспілкової організації без отримання попередньої згоди виборного органу первинної профспілкової організації (стаття 43 КЗпП України), так і при звільненні члена виборного профспілкового органу без отримання попередньої згоди виборного органу, членом якого він є, а також вищого виборного органу цієї профспілки (стаття 252 КЗпП) суд має зупинити провадження по справі та запитати відповідний орган щодо згоди на звільнення.

Проаналізував фактичні обставини справи у сукупності із нормами законодавства, якими врегульовано вказані правовідносини, а також враховуючи практику Верховного суду з приводу подібних правовідносин, суд дійшов висновку про наявність підстав для запитування згоди у первинного профспілкового органу, членом якого був заявник, щодо звільнення позивача, а також зупинення провадження у справі з огляду на відсутність у матеріалах справи відомостей щодо надання вказаним органом згоди на звільнення позивача з займаної ним посади на підставі п. 4 ст. 40 КЗпП України.

На підстави вищевикладеного, керуючись ст.ст. 258, 259, 260 ЦПК України, суд,--

П О С Т А Н О В И В :

Витребувати у Первинної профспілкової організації Державного підприємства "Житомирський бронетанковий завод" (вул. Дружби Народів, 1, смт. Новогуйвинське, Житомирський район, Житомирська область, код ЄДРПОУ 20405897) інформацію про те, чи надавалась згода на звільнення на підставі п. 4 ст. 40 КЗпП України з посади начальника управління по роботі з персоналом ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , АДРЕСА_1 , код платника податків НОМЕР_1 ).

Надати строк на виконання ухвали суду - 30 днів з моменту отримання копії даної ухвали.

До отримання судом відповіді на запит від Первинної профспілкової організації Державного підприємства "Житомирський бронетанковий завод" - провадження у справі зупинити.

Ухвала може бути оскаржена протягом п`ятнадцяти днів з дня складання повного судового рішення безпосередньо до Житомирського апеляційного суду.

Повний текст рішення складений 18 листопада 2022 року.

Суддя Євген Татуйко

Дата ухвалення рішення18.11.2022
Оприлюднено23.11.2022
Номер документу107417923
СудочинствоЦивільне
Сутьпоновлення на роботі та стягнення заробітної плати за час вимушеного прогулу

Судовий реєстр по справі —278/2040/22

Рішення від 26.12.2022

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Татуйко Є. О.

Ухвала від 26.12.2022

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Татуйко Є. О.

Ухвала від 09.12.2022

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Татуйко Є. О.

Ухвала від 18.11.2022

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Татуйко Є. О.

Ухвала від 21.08.2022

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Татуйко Є. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні