Ухвала
від 14.11.2022 по справі 915/1347/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

======================================================================

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

про неплатоспроможність

14 листопада 2022 року Справа № 915/1347/21

м. Миколаїв

Господарський суд Миколаївської області у складі судді Давченко Т.М.

за участі секретаря судового засідання Сулейманової С.М.

від боржника представник не з`явився

розглянувши матеріали заяви

фізичної особи ОСОБА_1

(РНОКПП НОМЕР_1 ; АДРЕСА_1 ; e-mail: ІНФОРМАЦІЯ_1

представник: Оверковський К.В. e-mail: ІНФОРМАЦІЯ_2 )

про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність, -

встановив:

Громадянка ОСОБА_1 звернулася до Господарського суду Миколаївської області із заявою б/н від 31.08.2021 про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність, у якій просить суд прийняти заяву до розгляду, відкрити провадження у справі про неплатоспроможність та призначити керуючим реструктуризацією арбітражного керуючого Рябчуна Р.М. вказана заява надійшла до суду 06.09.2021 та зареєстрована за 13400/21.

Згідно витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 06.09.2021, справі присвоєно єдиний унікальний номер 915/1347/21 та визначено головуючим у справі суддю Давченко Т.М.

При перевірці підстав для звернення до суду відповідно вказаних норм судом було встановлено недоліки, у зв`язку з чим ухвалою суду від 13.09.2021 дану заяву залишено без руху та встановлено заявнику строк для усунення недоліків заяви.

Ухвалою Господарського суду Миколаївської області від 01.10.2021 заяву ОСОБА_1 про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність - повернуто заявниці.

Постановою Південно-західного апеляційного господарського суду від 30.11.2011 скасовано ухвалу Господарського суду Миколаївської області від 01.10.2021, справу 915/1347/21 за заявою ОСОБА_1 від 06.09.2021 (вх.н.13400/21) направлено для подальшого розгляду до Господарського суду Миколаївської області.

Ухвалою від 13.12.2021 прийнято до розгляду заяву про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність фізичної особи ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ), підготовче засідання призначено на 22.12.2021 та запропоновано завниці до підготовчого засідання надати суду оригінал заяви б/н від 06.09.2021 (вх.н.13400/21 від 06.09.2021) про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність фізичної особи з доданими до неї документами, оскільки судом 01.10.2021 було повернуто оригінал заяви з додатками.

Ухвалою суду від 22.12.2021 відкладено підготовче засідання на 27.01.2022 о 16:00.

27.01.2021 судом було відкладено підготовче засідання на 03.03.2022 та зобов`язано заявника надати додаткові пояснення. Проте в указану дату засідання не відбулося у зв`язку з введенням Указом Президента України від 24.02.2022 64/2022, затвердженим Законом України від 24.02.2022 2102-ІХ, воєнного стану в Україні з 05 год. 30 хв. 24.02.2022.

Приймаючи до уваги те, що з початку військової агресії Російської Федерації проти України на території Миколаївської області та міста Миколаєва ведуться активні бойові дії, задля забезпечення безпеки працівників суду, Господарський суд Миколаївської області працював з певними обмеженнями у здійсненні правосуддя та не мав об`єктивної можливості для повноцінного розгляду матеріалів позову в межах строку, передбаченого ГПК України

Розпорядженням Голови Верховного Суду від 25.07.2022 41 з 26 липня 2022 року відновлено територіальну підсудність судових справ Господарського суду Миколаївської області. Господарському суду Одеської області вказано забезпечити розгляд справ (проваджень), які до 25 липня 2022 року включно надійшли на розгляд цього суду відповідно до розпорядження Голови Верховного Суду від 22 березня 2022 року 12/0/9-22.

14.09.2022 до суду від заявника надійшло клопотання про заміну пропозиції щодо арбітражного керуючого для виконання повноважень керуючого реструктуризацією, у якому заявниця клопоче про призначення керуючим реструктуризацією у справі 915/1347/21 арбітражного керуючого Солов`я Юрія Анатолійовича (свідоцтво на право здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) 1895 від 29.12.2018). Зазначений арбітражний керуючий надав суду відповідну згоду на участь у даній справі.

У зв`язку із відновленням територіальної підсудності судових справ Господарського суду Миколаївської області судом було призначено підготовче засідання у даній справі на 14.11.2022 та враховуючи воєнну ситуацію та стан небезпеки у Миколаївській області визнано необов`язковою явку у вказане засідання.

Від арбітражного керуючого Солов`я Ю.А. 10.11.2022 надійшла заява про проведення судового засідання без його участі. Арбітражний керуючий у вказаній заяві підтримав подану ним заяву про участь у даній справі.

Боржник, належним чином повідомлений про дату, час та місце розгляду справи, правом участі у судовому засіданні не скористався.

Частиною 1 ст. 2 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України.

Цей Кодекс встановлює умови та порядок відновлення платоспроможності боржника - юридичної особи або визнання його банкрутом з метою задоволення вимог кредиторів, а також відновлення платоспроможності фізичної особи.

Відповідно до ст. 113 Кодексу України з процедур банкрутства, провадження у справах про неплатоспроможність боржника - фізичної особи, фізичної особи - підприємця здійснюється в порядку, визначеному цим Кодексом для юридичних осіб, з урахуванням особливостей, встановлених цією Книгою.

Відповідно до вимог ч.ч. 1-3 ст. 119 Кодексу України з процедур банкрутства, у підготовчому засіданні господарський суд розглядає подані документи, з`ясовує наявність підстав для відкриття провадження у справі про неплатоспроможність, а також вирішує інші питання, пов`язані з розглядом заяви. Підготовче засідання проводиться у порядку, передбаченому цим Кодексом. За наслідками підготовчого засідання господарський суд постановляє ухвалу про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність або про відмову у відкритті провадження у справі про неплатоспроможність.

Відповідно до ст. 42 Господарського процесуального кодексу України участь в судових засіданнях учасників справи - це право, а не обов`язок, якщо інше не визначено законом.

Разом з тим, відповідно до ст. 39 Кодексу України з процедур банкрутства, неявка у підготовче засідання сторін та представника державного органу з питань банкрутства, а також відсутність відзиву боржника не перешкоджають проведенню засідання.

Крім того, явка боржника у судове засідання не визнавалась судом обов`язковою.

Враховуючи, що судом було здійснено заходи, щодо належного повідомлення боржника про дату, час та місце розгляду справи, та приймаючи до уваги те, що судом не було визнано явку боржника в судове засідання обов`язковою, суд вважає можливим розглянути справу за наявними матеріалами.

14.11.2022 судом підписано вступну та резолютивну частини ухвали.

Розглянувши у підготовчому засіданні заяву фізичної особи ОСОБА_1 про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність та оцінивши наявні в матеріалах справи докази, судом встановлено наступне.

Статтею 1 Кодексу України з процедур банкрутства визначено, що неплатоспроможність - це неспроможність боржника виконати після настання встановленого строку грошові зобов`язання перед кредиторами не інакше, як через застосування процедур, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 1 Кодексу України з процедур банкрутства боржник - юридична особа або фізична особа, у тому числі фізична особа - підприємець, неспроможна виконати свої грошові зобов`язання, строк виконання яких настав.

Неплатоспроможність - неспроможність боржника виконати після настання встановленого строку грошові зобов`язання перед кредиторами не інакше, як через застосування процедур, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ч.2 ст.6 Кодексу України з процедур банкрутства відповідно до цього Кодексу щодо боржника - фізичної особи застосовуються такі судові процедури: реструктуризація боргів боржника; погашення боргів боржника.

Стаття 1 Кодексу України з процедур банкрутства встановлює, що грошовим зобов`язанням є зобов`язання боржника сплатити кредитору певну грошову суму відповідно до цивільно-правового правочину (договору) та на інших підставах, передбачених законодавством України. До грошових зобов`язань належать також зобов`язання щодо сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), страхових внесків на загально-обов`язкове державне пенсійне та інше соціальне страхування; зобов`язання, що виникають внаслідок неможливості виконання зобов`язань за договорами зберігання, підряду, найму (оренди), ренти тощо та які мають бути виражені у грошових одиницях. До складу грошових зобов`язань боржника, у тому числі зобов`язань щодо сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне та інше соціальне страхування, не включаються неустойка (штраф, пеня) та інші фінансові санкції, визначені на дату подання заяви до господарського суду, а також зобов`язання, що виникли внаслідок заподіяння шкоди життю і здоров`ю громадян, зобов`язання з виплати авторської винагороди, зобов`язання перед засновниками (учасниками) боржника - юридичної особи, що виникли з такої участі. Склад і розмір грошових зобов`язань, у тому числі розмір заборгованості за передані товари, виконані роботи і надані послуги, сума кредитів з урахуванням відсотків, які зобов`язаний сплатити боржник, визначаються на день подання до господарського суду заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство, якщо інше не встановлено цим Кодексом. При поданні заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство розмір грошових зобов`язань визначається на день подання до господарського суду такої заяви.

Відповідно до ч. 1 ст. 115 Кодексу України з процедур банкрутства, провадження у справі про неплатоспроможність боржника - фізичної особи або фізичної особи - підприємця може бути відкрито лише за заявою боржника.

Частиною 2 ст. 115 Кодексу визначено, що боржник має право звернутися до господарського суду із заявою про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність у разі, якщо: 1) розмір прострочених зобов`язань боржника перед кредитором (кредиторами) становить не менше 30 розмірів мінімальної заробітної плати; 2) боржник припинив погашення кредитів чи здійснення інших планових платежів у розмірі більше 50 відсотків місячних платежів за кожним з кредитних та інших зобов`язань упродовж двох місяців; 3) ухвалено постанову у виконавчому провадженні про відсутність у фізичної особи майна, на яке може бути звернено стягнення; 4) існують інші обставини, які підтверджують, що найближчим часом боржник не зможе виконати грошові зобов`язання чи здійснювати звичайні поточні платежі (загроза неплатоспроможності).

Відповідно до частини 1 статті 8 Закону України "Про Державний бюджет України на 2021 рік" установлено у 2021 році мінімальну заробітну плату у місячному розмірі з 1 січня - 6000 грн. За таких обставин, розмір прострочених зобов`язань боржника повинен становити не менше 180 000,00 грн. (6000*30=180 000,00).

Водночас, як зазначено у частині 3 статті 115 Кодексу України з процедур банкрутства, до складу грошових вимог, у тому числі щодо сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), не включаються неустойка (штраф, пеня) та інші фінансові санкції.

Зі змісту поданої заяви вбачається, що наразі він перебуває у скрутному матеріальному становищі через відсутність постійного доходу.

Так, з наданого до суду заявником (боржником) конкретизованого списку кредиторів вбачається, що у фізичної особи ОСОБА_1 наявна заборгованість перед:

1. ТОВ «УркКредитФінанс» (код ЄДРПОУ 38548598) у сумі 8960,00 грн.

2. ТОВ «Лайм Кепітел» (код ЄДРПОУ 41885310) у сумі 13280,00 грн.

3. ТОВ «Українські фінансові операції» (код ЄДРПОУ 40966896) у сумі 61586,24 грн.

4. ТОВ «Діджи Фінанс» (код ЄДРПОУ 42649746) у сумі 31860,00 грн.

5. ТОВ ФК «Дінеро» (код ЄДРПОУ 41350844) у сумі 16949,00 грн.

6. ТОВ ФК «Профіт Капітал» (код ЄДРПОУ 39992082) у сумі 13524,00 грн.

7. ТОВ «Інстафінанс» (код ЄДРПОУ 43449827) у сумі 12012,00 грн.

8. ТОВ «Вердикт Капітал» (код ЄДРПОУ 36799749) у сумі 39086,25 грн.

9. ТОВ Кредитна установа «Європейська кредитна група» (код ЄДРПОУ 40203427) у сумі 10067,50 грн.

10. ТОВ ФК «Профіт Капітал» (код ЄДРПОУ 39992082) у сумі 15400,00 грн.

11. ТОВ ФК «Верона» (код ЄДРПОУ 41602157) - борг продано ТОВ «Секвоя Капітал» (код ЄДРПОУ 43385549))у сумі 31860,00 грн., прострочено 0 грн.

12. ТОВ «Інфінанс» (код ЄДРПОУ 39083990) (борг продано ТОВ «Вердикт Капітал»(код ЄДРПОУ 36799749)) у сумі 47691,74 грн.

13. ТОВ «АлексКредит» (код ЄДРПОУ 41346335) (борг продано ТОВ ФК «Укрфінстандарт»(код ЄДРПОУ 41153878)) у сумі 35781,00 грн.

14. ТОВ «Манівео швидка фінансова допомога» (код ЄДРПОУ 38569246)(борг продано ТОВ «Таліон Плюс» (код ЄДРПОУ 39700642) у усмі 18365,00 грн.

15. ТОВ «Авентус Україна» (код ЄДРПОУ 41078230) (борг продано ТОВ ФК «Профіт Капітал»(код ЄДРПОУ 39992082)) у сумі 20960,00 грн.

16. ТОВ «Споживчий центр» (код ЄДРПОУ 37356833) у сумі 4048,00 грн., прострочено 0 грн.

Загальний розмір заборгованості ОСОБА_1 перед кредиторами, що нею визнається, становить 381 430,73 грн, з яких прострочена заборгованість - 342022,43 грн.

Зазначена заборгованість підтверджуються наданими до суду відповідними письмовими доказами. Так, до заяви надана Виписка з Кредитної історії боржника від 19.08.2021, яка складена та сформована Українським бюро кредитних історій у відповідності до Закону України «Про організацію формування та обігу кредитних історій». Зазначена виписка з кредитної історії підтверджує суми грошових вимог кредиторів, підстави виникнення зобов`язань, а також строки їх виконання згідно законом або договором (оригіналів кредитних договорів відсутні у заявника, про що ним зазначалось в поданих до суду заявах, оскільки більшість кредитів оформлено через мережу Інтернет), уточнений Конкретизований список кредиторів, який додано разом з заявою про усунення недоліків.

Колегія суддів Південно-Західного апеляційного господарського суду у постанові від 31.11.2021 (скасовуючи ухвалу господарського суду Миколаївської області від 01.10.2021 про повернення заяви без розгляду) у даній справі наголошено, що кредитна історія є належним доказом наявності кредитних відносин боржника з кредиторами та містить повну та достовірну інформацію про заборгованість боржника, в тому числі загальну суму заборгованості, заборгованості за основним зобов`язанням, підстави виникнення зобов`язань, а також строки їх виконання. Також, цією ж колегією у вказаній постанові зазначено зокрема, що виписка з Кредитної історії від 19.08.2021 є паперовою копією електронного доказу - Кредитної історії, що була сформована в мережі Інтернет на сайті ТОВ «УБКІ», що відповідає частині 3 статті 96 ГПК та вказано, що сума простроченого зобов`язання ОСОБА_1 , яка була зазначена в заяві про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність та у Списку кредиторів та боржників, складається виключно із сум прострочки виконання основних зобов`язань та становить 342022,73 грн. Зазначена сума не містить сум неустойки (штрафу, пені).

Таким чином, згідно зазначених документів вбачається, що за ОСОБА_1 станом на 19.08.2021 обліковується заборгованість перед кредиторами на суму 381 430,73 грн., яка визнається заявницею. Розмір заборгованості значно перевищує 30 розмірів мінімальної заробітної плати (станом на 2021 рік - 195000 грн.).

Заявник вказує, що на даний час борг не погашено.

За приписами ст.113 Кодексу України з процедур банкрутства, провадження у справах про неплатоспроможність боржника - фізичної особи, фізичної особи - підприємця здійснюється в порядку, визначеному цим Кодексом для юридичних осіб, з урахуванням особливостей, встановлених цією Книгою.

Підстави для відкриття провадження у справі про неплатоспроможність боржника - фізичної особи наведені в ч.2 ст.115 цього Кодексу, згідно з якою боржник має право звернутися до господарського суду із заявою про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність у разі, якщо:

1) розмір прострочених зобов`язань боржника перед кредитором (кредиторами) становить не менше 30 розмірів мінімальної заробітної плати;

2) боржник припинив погашення кредитів чи здійснення інших планових платежів у розмірі більше 50 відсотків місячних платежів за кожним з кредитних та інших зобов`язань упродовж двох місяців;

3) ухвалено постанову у виконавчому провадженні про відсутність у фізичної особи майна, на яке може бути звернено стягнення;

4) існують інші обставини, які підтверджують, що найближчим часом боржник не зможе виконати грошові зобов`язання чи здійснювати звичайні поточні платежі (загроза неплатоспроможності).

Отже про наявність наведених підстав у кожному конкретному випадку мають свідчити достатні фактичні обставини, які згідно із закріпленими в Кодексі України з процедур банкрутства нормами і вказують на неплатоспроможність фізичної особи або загрозу її неплатоспроможності.

Суд зауважує, що з урахуванням положень ч.3 ст.13, статей 74, 76, 77 ГПК України, розглядаючи заяву боржника у підготовчому засіданні, суд повинен перевірити відповідність поданої заяви вимогам до її форми та змісту відповідно до ст.116 Кодексу України з процедур банкрутства та з`ясувати на підставі поданих боржником доказів наявність підстав для відкриття провадження у справі про неплатоспроможність, визначених ч.2 ст.115 Кодексу України з процедур банкрутства.

Судом встановлено, що за змістом заяви про відкриття провадження у справі неплатоспроможність боржниця, посилаючись на обставини звернення з цією заявою, наводить по суті три підстави, передбачені ч.2 ст.115 Кодексу України з процедур банкрутства, для відкриття провадження у справі про неплатоспроможність (пункт 1, 2, 4):

1) розмір прострочених зобов`язань боржника перед кредитором (кредиторами) становить не менше 30 розмірів мінімальної заробітної плати;

2) боржник припинив погашення кредитів чи здійснення інших планових платежів у розмірі більше 50 відсотків місячних платежів за кожним з кредитних та інших зобов`язань упродовж двох місяців.

4) існують інші обставини, які підтверджують, що найближчим часом боржник не зможе виконати грошові зобов`язання чи здійснювати звичайні поточні платежі (загроза неплатоспроможності).

З доданих до заяви боржниці документів вбачається, що боржниці на праві власності належить успадковане житлове приміщення - квартира заг.площа 43,6 м2, яка відповідно до ст. 131 Кодексу України з процедур банкрутства не підлягає включенню до ліквідаційної маси. Іншого майна боржниця не має.

За даними заявниці, вона має відкриті розрахункові рахунки у АТ «Альфа-Банк» (код ЄДРПОУ 23494714) - залишок 19113,70 грн., АТ КБ «Приватбанк» (код ЄДРПОУ 14360570) - залишок 0,67 грн., АТ «ОщадБанк» (код ЄДРПОУ 00032129) - залишок 0,92 грн. та АТ «Універсал Банк» (код ЄДРПОУ 21133352) - залишок 0,00 грн.

Таким чином, у пані ОСОБА_1 відсутнє рухоме та нерухоме майно, грошові кошти, необхідні доходи, які б могли надати останній можливість виконати грошові зобов`язання перед кредиторами, що надає їй право звернутися до господарського суду з заявою про відкриття провадження у справі про його неплатоспроможність на підставі п. 1 ч. 2 ст. 115 Кодексу України з процедур банкрутства.

Згідно ч. 4 ст. 119 Кодексу України з процедур банкрутства господарський суд постановляє ухвалу про відмову у відкритті провадження у справі про неплатоспроможність, якщо: 1) відсутні підстави для відкриття провадження у справі про неплатоспроможність; 2) боржник виконав зобов`язання перед кредитором (кредиторами) у повному обсязі до підготовчого засідання суду; 3) боржника притягнуто до адміністративної або кримінальної відповідальності за неправомірні дії, пов`язані з неплатоспроможністю; 4) боржника визнано банкрутом протягом попередніх п`яти років.

В підготовчому засіданні судом не було встановлено підстав для відмови у відкритті провадження у справі про неплатоспроможність перелічених у ч. 4 ст. 119 Кодексу.

Враховуючи наведене, дослідивши матеріали справи, обставини викладені у заяві та надані на їх підтвердження докази, суд дійшов висновку, що заявником дотримано вимоги ч. 2 ст. 115 Кодексу України з процедур банкрутства, у зв`язку із чим наявні підстави для відкриття провадження у справі про неплатоспроможність гр. ОСОБА_1 , введення мораторію на задоволення вимог кредиторів, введення процедури реструктуризації боргів боржника.

Реструктуризація боргів боржника - судова процедура у справі про неплатоспроможність фізичної особи, що застосовується з метою відновлення платоспроможності боржника шляхом зміни способу та порядку виконання його зобов`язань згідно з планом реструктуризації боргів боржника (ст.1 Кодексу України з процедур банкрутства).

За наявності та встановлення судом визначених Кодексом України з процедур банкрутства підстав, ця процедура вводиться з відкриттям провадження у справі про неплатоспроможність.

Відповідно до ч. 5 ст. 119 Кодексу України з процедур банкрутства в ухвалі про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність боржника господарський суд зазначає про призначення керуючого реструктуризацією.

Щодо призначення керуючого реструктуризацією суд зазначає наступне.

Згідно з ч. 1 ст. 28 Кодексу України з процедур банкрутства кандидатура арбітражного керуючого для виконання повноважень керуючого реструктуризацією визначається судом шляхом автоматизованого відбору із застосуванням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи з числа арбітражних керуючих, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих України, за принципом випадкового вибору.

Відповідно до ч. 2-1 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи призначення арбітражного керуючого для виконання повноважень розпорядника майна або керуючого реструктуризацією у разі відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) здійснюється з урахуванням особливостей, визначених цим пунктом. Заява ініціюючого кредитора або боржника - фізичної особи про відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність), крім відомостей, передбачених частиною першою статті 34, частиною другою статті 116 цього Кодексу, повинна містити пропозицію щодо кандидатури арбітражного керуючого для виконання повноважень розпорядника майна або керуючого реструктуризацією. Ініціюючий кредитор або боржник - фізична особа додає до заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) заяву арбітражного керуючого, зазначеного в абзаці другому цього пункту, про участь у справі, яка повинна відповідати вимогам, встановленим частиною третьою статті 28 цього Кодексу. Господарський суд, відкриваючи провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність), призначає арбітражного керуючого, зазначеного в абзаці другому цього пункту, розпорядником майна або керуючим реструктуризацією.

Ч. 3 ст. 28 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що розпорядником майна, керуючим реструктуризацією, керуючим санацією, ліквідатором, керуючим реалізацією не можуть бути призначені арбітражні керуючі:1) які є заінтересованими особами у цій справі; 2) які здійснювали раніше управління цим боржником - юридичною особою, крім випадків, коли з дня відсторонення від управління зазначеним боржником минуло не менше трьох років; 3) яким відмовлено в допуску до державної таємниці, якщо такий допуск є необхідним для виконання обов`язків, визначених цим Кодексом; 4) які мають конфлікт інтересів; 5) які здійснювали раніше повноваження приватного виконавця щодо примусового виконання судових рішень або рішень інших органів (посадових осіб), у яких боржник був стороною виконавчого провадження; 6) які є близькими особами боржника - фізичної особи. До призначення арбітражним керуючим особа повинна подати до господарського суду заяву, в якій зазначається, що вона не належить до осіб, зазначених у цій частині

Заява гр. ОСОБА_1 про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність містила пропозицію щодо кандидатури арбітражного керуючого для виконання повноважень керуючого реструктуризацією - арбітражного керуючого Рябчуна Романа Миколайовича (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) 1972 від 16.10.2020).

Однак, 14.09.2022 до суду від заявника надійшло клопотання про заміну пропозиції щодо арбітражного керуючого для виконання повноважень керуючого реструктуризацією, у якому заявниця клопоче про призначення керуючим реструктуризацією у справі 915/1347/21 арбітражного керуючого Солов`я Юрія Анатолійовича (свідоцтво на право здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) 1895 від 29.12.2018).

Зазначений арбітражний керуючий надав суду відповідну згоду на участь у даній справі. Дана кандидатура відповідає нормам ст. 28 Кодексу України з процедур банкрутства для його призначення у справі, обмежень, визначених ч. 3 ст. 28 Кодексу України з процедур банкрутства матеріали справи не містять.

Як доказ авансування винагороди арбітражного керуючого Боржницею надано Квитанцію №0.0.2182698114.1 від 02.07.2021 про внесення на депозитний рахунок Господарського суду Миколаївської області 34050,00 грн. для авансування оплати винагороди арбітражного керуючого (станом на дату звернення до суду).

Враховуючи зазначене, суд дійшов висновку про призначення керуючим реструктуризацією арбітражного керуючого Солов`я Юрія Анатолійовича (свідоцтво №1895 від 29.12.2018).

Відповідно до ч. 6 ст. 119 Кодексу України з процедур банкрутства з метою виявлення всіх кредиторів здійснюється офіційне оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність боржника у порядку, визначеному цим Кодексом. Враховуючи викладене, господарський суд вважає за необхідне оприлюднити на офіційному веб-порталі судової влади України оголошення про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність фізичної особи ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ).

Статтею 120 Кодексу України з процедур банкрутства визначено, що з моменту відкриття провадження у справі про банкрутство:

1) пред`явлення кредиторами вимог до боржника та задоволення таких вимог може відбуватися лише в межах провадження у справі про неплатоспроможність та у порядку, передбаченому цим Кодексом;

2) арешт майна боржника та інші обмеження боржника щодо розпорядження належним йому майном можуть бути застосовані виключно господарським судом у межах провадження у справі про неплатоспроможність, а попередньо накладені арешти та обмеження можуть бути зняті на підставі ухвали господарського суду;

3) припиняється нарахування штрафів та інших фінансових санкцій, а також відсотків за зобов`язаннями боржника;

4) здійснення корпоративних прав боржника та реалізація майнових прав відбуваються з урахуванням обмежень, встановлених цим Кодексом;

5) вводиться мораторій на задоволення вимог кредиторів;

6) строк виконання всіх грошових зобов`язань боржника вважається таким, що настав;

7) будь-яке відчуження та розпорядження майном боржника здійснюються виключно в порядку, передбаченому цим Кодексом.

Відповідно до ст. 121 Кодексу України з процедур банкрутства, мораторій на задоволення вимог кредиторів вводиться строком на 120 днів, з моменту відкриття провадження у справі про неплатоспроможність. Ухвала про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність є підставою для зупинення вчинення виконавчих дій стосовно боржника.

Протягом дії мораторію на задоволення вимог кредиторів:

1) зупиняється виконання боржником грошових зобов`язань, у тому числі зобов`язань щодо сплати податків і зборів (обов`язкових платежів), термін виконання яких настав до відкриття провадження у справі про неплатоспроможність;

2) зупиняється стягнення з боржника за всіма виконавчими документами, крім виконавчих документів за вимогами про стягнення аліментів чи про відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров`я або смертю фізичної особи, а також крім випадків перебування виконавчого провадження на стадії розподілу стягнутих з боржника грошових сум, у тому числі одержаних від продажу майна боржника, або перебування майна на стадії продажу з моменту оприлюднення інформації про продаж;

3) не нараховується неустойка (штраф, пеня), не застосовуються інші фінансові санкції за невиконання чи неналежне виконання зобов`язань із задоволення вимог, на які поширюється мораторій;

4) зупиняється перебіг позовної давності щодо вимог до боржника;

5) не застосовується індекс інфляції за весь час прострочення виконання грошових зобов`язань боржника.

Мораторій не поширюється на:

1) відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров`я або смертю фізичної особи;

2) виплату та стягнення аліментів;

3) виконання вимог за виконавчими документами немайнового характеру, що зобов`язують боржника вчинити певні дії чи утриматися від їх вчинення;

4) задоволення вимог кредиторів у процедурі реструктуризації боргів боржника відповідно до затвердженого плану та у процедурі погашення боргів боржника відповідно до цього Кодексу.

Задоволення вимог кредиторів за рахунок майна боржника, яке є предметом забезпечення, допускається лише в межах провадження у справі про неплатоспроможність, крім випадків перебування виконавчого провадження на стадії розподілу стягнутих з боржника грошових сум, у тому числі одержаних від продажу майна боржника, або перебування майна на стадії продажу з моменту оприлюднення інформації про продаж.

Дія мораторію припиняється з дня закриття провадження у справі про неплатоспроможність.

Дія мораторію щодо задоволення забезпечених вимог кредиторів за рахунок майна боржника, яке є предметом забезпечення, припиняється після спливу 120 днів з дня відкриття провадження у справі про неплатоспроможність, якщо господарський суд протягом цього часу не ухвалив постанову про визнання боржника банкрутом або постановив ухвалу про затвердження плану реструктуризації боргів.

Далі, відповідно до приписів ст. 122 Кодексу України з процедур банкрутства має відбутися процес виявлення кредиторів та попереднє засідання суду.

Подання кредиторами грошових вимог до боржника та їх розгляд керуючим реструктуризацією здійснюються в порядку, визначеному цим Кодексом для юридичних осіб.

Попереднє засідання суду проводиться не пізніше 60 днів з дня відкриття провадження у справі про неплатоспроможність.

Приймаючи до уваги зазначені в п.п. 9, 10, 11 ч. 5 ст. 119 Кодексу України з процедур банкрутства вказівки щодо зобов`язання відповідних органів надати інформацію, вказану в таких пунктах Кодексу, суд зобов`язує відповідні органи надати таку інформацію.

Згідно ч. 2 ст. 232 ГПК України судовими рішеннями є: 1) ухвали; 2) рішення; 3) постанови; 4) судові накази.

Ч.ч.1, 2 ст. 18 ГПК України передбачено, що судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об`єднаннями на всій території України. Невиконання судового рішення є підставою для відповідальності, встановленої законом.

Керуючись ст. ст. 1, 2, 28, 119, 120, 121, ч. 2-1 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства, ст. ст. 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Відкрити провадження у справі про неплатоспроможність фізичної особи ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ; АДРЕСА_1 ).

2. Ввести процедуру реструктуризації боргів фізичної особи ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ).

3. Ввести мораторій на задоволення вимог кредиторів строком на 120 днів з моменту відкриття провадження у справі.

4. Призначити керуючим реструктуризацією боргів боржника арбітражного керуючого Солов`я Юрія Анатолійовича (свідоцтво про право здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) № 1895 від 29.12.2018; ідентифікаційний номер НОМЕР_2 ; адреса для листування: АДРЕСА_2 ; ел.пошта: ІНФОРМАЦІЯ_3 ).

5. Оприлюднити на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет повідомлення про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність фізичної особи ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ; АДРЕСА_1 ).

6. Заборонити фізичній особі ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ) відчужувати майно.

7. Встановити керуючому реструктуризацією боргів боржника строк до 15.12.2022 для подачі до Господарського суду Миколаївської області відомостей про результати розгляду вимог кредиторів (письмові нормативно-обґрунтовані пояснення по кожному з кредиторів, витяги з державних реєстрів заборон щодо майна боржника, а також, при наявності, письмові заперечення боржника щодо вимог кредиторів), а також доказів повідомлення кредиторів про дату проведення попереднього засідання суду.

8. Встановити керуючому реструктуризацією боргів боржника строк до 13.01.2023 для проведення арбітражним керуючим інвентаризації майна боржника та визначення його вартості.

9. Встановити керуючому реструктуризацією боргів боржника строк до 13.01.2023 для підготовки та подання до Господарського суду Миколаївської області плану реструктуризації боргів боржника.

10. З урахуванням режиму воєнного стану на всій території України призначити попереднє судове засідання поза строком, визначеним Кодексу України з процедур банкрутства - 19 січня 2023 року о 12:15.

Засідання відбудеться за адресою: м. Миколаїв, вул. Фалеєвська, 14.

Враховуючи неможливість забезпечення на даний час безпеки проведення судових засідань, РЕКОМЕНДУВАТИ учасникам справи утриматися від безпосередньої участі в судовому засіданні.

11. Зобов`язати керуючого реструктуризацією не пізніше ніж за 10 днів до дня попереднього засідання надіслати суду, кредиторам та боржнику звіт про результати перевірки декларації боржника.

12. Встановити грошову винагороду керуючому реструктуризацією арбітражного керуючого Солов`ю Ю.А. у розмірі п`яти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб за кожен місяць виконання повноважень за рахунок коштів, авансованих заявником на депозитний рахунок Господарського суду Миколаївської області.

13. Зобов`язати Державну податкову службу України (Львівська пл., 8, м. Київ, 04053) надати керуючому реструктуризацією арбітражному керуючому Солов`ю Юрію Анатолійовичу (адреса для листування: АДРЕСА_2) та суду інформацію за останні три роки про доходи боржниці - ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_4 ; громадянка України; РНОКПП НОМЕР_1 ; адреса реєстрації: АДРЕСА_1 ) та членів її сім`ї:

- мати - ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_5 ; громадянка України; РНОКПП НОМЕР_3 ).

Витребувану інформацію надати суду у десятиденний строк з дня вручення цієї ухвали.

14 Зобов`язати Державну митну службу України (вул. Дегтярівська, будинок 11Г, м. Київ, 04119) надати керуючому реструктуризацією арбітражному керуючому Солов`ю Юрію Анатолійовичу (адреса для листування: АДРЕСА_2) та суду інформацію за останні три роки про майно, задеклароване при перетині кордону боржницею - ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_4 ; громадянка України; РНОКПП НОМЕР_1 ; адреса реєстрації: АДРЕСА_1 ) та членами її сім`ї:

- мати - ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_5 ; громадянка України; РНОКПП НОМЕР_3 ).

Витребувану інформацію надати суду у десятиденний строк з дня вручення цієї ухвали.

15. Зобов`язати Державну прикордонну службу України (вул. Володимирська, 26, м. Київ, 01601) надати керуючому реструктуризацією арбітражному керуючому Солов`ю Юрію Анатолійовичу (адреса для листування: АДРЕСА_2) та суду інформацію за останні три роки про перетинання державного кордону боржницею - ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_4 ; громадянка України; РНОКПП НОМЕР_1 ; адреса реєстрації: АДРЕСА_1 ) та членами її сім`ї:

- мати - ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_5 ; громадянка України; РНОКПП НОМЕР_3 ).

Витребувану інформацію надати суду у десятиденний строк з дня вручення цієї ухвали.

15. Примірник ухвали з гербовою печаткою надіслати призначеному керуючому реструктуризацією арбітражному керуючому Солов`ю Юрію Анатолійовичу (адреса для листування: АДРЕСА_2).

16. Відповідно до вимог ч. 7 ст. 119 Кодексу України з процедур банкрутства, копію ухвали надіслати:

- боржнику та представнику боржника адвокату Оверковському К.В. (ел.пошта: ІНФОРМАЦІЯ_2 );

- арбітражному керуючому Солов`ю Юрію Анатолійовичу (ел.пошта: ІНФОРМАЦІЯ_3 );

- органу державної виконавчої служби ? Первомайському МР ВДВС Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) (пров. Бебюш Капон, 16, м. Первомайськ, Миколаївська область, 55213; ел.пошта: info@pm.mk.dvs.gov.ua);

- Державній податковій службі України (Львівська пл., 8, м. Київ, 04053; ел.пошта:@sfs.gov.ua);

- Державній митній службі України (вул. Дегтярівська, 11-г, м. Київ, 04119; ел. пошта:@customs.gov.ua);

- Державній прикордонній службі України (вул. Володимирська, 26, м. Київ, 01601; ел.пошта:@dpsu.gov.ua);

- Головному управлінню Пенсійного фонду України в Миколаївській області (вул. Морехідна, буд. 1, м. Миколаїв, 54020; ел.пошта: post@mk.pfu.gov.ua);

- контролюючому органу, визначеному Податковим кодексом України за місцем проживання боржника ? Головному управлінню ДПС у Миколаївській області (вул. Лягіна, 6, м. Миколаїв, 54001; ел.пошта:.official@tax.gov.ua);

- місцевому суду загальної юрисдикції - Первомайському міськрайонному суду Миколаївської області (вул. Івана Виговського, 18, м. Первомайськ, 55200; ел.пошта: inbox@pm.mk.court.gov.ua);

- державному органу з питань банкрутства ? Південному міжрегіональному управлінню Міністерства юстиції у Миколаївській області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) (вул. 8 Березня, 107, м. Миколаїв, 54029; е-mail: bankrot.uprav@mk.minjust.gov.ua).

17. Ухвала є підставою для зупинення виконавчих дій стосовно боржника відповідно до ч.1 ст. 121 Кодексу України з процедур банкрутства та п. 4 ч. 1 ст. 34 Закону України „Про виконавче провадження".

Згідно ч.8 ст. 119 Кодексу України з процедур банкрутства ухвала про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність боржника набирає законної сили з моменту її постановлення та може бути оскаржена в порядку та строки передбачені ст. 256, ст. 257 ГПК України.

На веб-сторінці Господарського суду Миколаївської області на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за посиланням: http://mk.arbitr.gov.ua/sud5016/ учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається.

З урахуванням воєнного стану в Україні, суд звертає увагу учасників справи на можливість розгляду справи за відсутності їх представників за наявними у справі матеріалами, у разі подання відповідних клопотань у порядку ч. 3 ст. 196 ГПК України.

Роз?яснити учасникам справи можливість подання пояснень, заяв чи клопотань на адресу суду: за допомогою електронної пошти: inbox@mk.arbitr.gov.ua; за допомогою сервісу «Електронний суд»; засобами поштового зв?язку: 54005, м. Миколаїв, вул. Фалєєвська, 14.

Суд звертає увагу учасників провадження на те, що у зв`язку з критичною ситуацією, що склалась із фінансовим забезпеченням діяльності судів, зокрема в частині відсутності асигнувань на оплату послуг з відправки поштової кореспонденції, суд РЕКОМЕНДУЄ сторонам подати заяву про надсилання їм процесуальних документів на електронну пошту, для забезпечення належного обміну процесуальними документами.

Повний текст ухвали складений та підписаний суддею 17.11.2022.

Суддя Т.М.Давченко

Дата ухвалення рішення14.11.2022
Оприлюднено23.11.2022

Судовий реєстр по справі —915/1347/21

Ухвала від 12.09.2023

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Ухвала від 12.06.2023

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Ухвала від 20.03.2023

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Ухвала від 14.03.2023

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Ухвала від 07.03.2023

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Ухвала від 19.01.2023

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Ухвала від 05.01.2023

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Ухвала від 05.01.2023

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Ухвала від 16.12.2022

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Ухвала від 14.11.2022

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні