Ухвала
від 21.11.2022 по справі 405/6279/22
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 405/6279/22

2/405/877/22

УХВАЛА

21 листопада 2022 року м. Кропивницький

Суддя Ленінського районного суду м. Кіровограда Драний В.В., розглянувши матеріали позовної заяви Приватного акціонерного товариства «Завод гідравлічних машин «Цукрогідромаш» до ОСОБА_1 , Товариства з обмеженою відповідальністю «Центральноукраїнське бюро новин», третя особа, яка не заявляє самостійних вимог Товариство з обмеженою відповідальністю «Хостінг Україна» про визнання інформації недостовірною та такою, що принижує та порушує право на ділову репутацію, спростування інформації та заборону вчинення певних дій, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач ПрАТ «Завод гідравлічних машин «Цукрогідромаш» звернулось до суду з позовом до відповідачів ОСОБА_2 , ТОВ «Центральноукраїнське бюро новин», третя особа ТОВ «Хостінг Україна» про визнання інформації недостовірною та такою, що принижує та порушує право на ділову репутацію, спростування інформації та заборону вчинення певних дій, в якому просить: визнати недостовірною та такою, що принижує та порушує право на ділову репутацію інформацію (сентенції), викладену 14.10.2022 року у статті «Кропивницьке підприємство потрапило під санкції РНБО», що розміщена на веб-сторінці cbn.com.ua; зобов`язати відповідачів протягом тижня з дня набрання рішенням суду законної сили спростувати вказану інформацію; заборонити відповідачам розповсюджувати негативну та недостовірну інформацію про позивача.

При вирішенні питання про відкриття провадження у справі встановлено, що при поданні позовної заяви позивач не виконав вимоги ст.ст. 175, 177 ЦПК України.

Так, позивачем ПрАТ «Завод гідравлічних машин «Цукрогідромаш» у позовній заяві не вказано:

1) повне ім`я та по батькові відповідача ОСОБА_2 , його дату, місяць, рік народження, адресу місця проживання, поштовий індекс;

2) зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні (в частині визнання недостовірними та такими, що принижують та порушують право на ділову репутацію певних сентенцій висловів повчального характеру); якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них.

Також,згідно ч.4ст.177ЦПК Українидо позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно до п.п. 2 п. 1 ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір», ставка судового збору за подання до суду позовної заяви немайнового характеру, яка подана юридичною особою становить 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб,що станомстаном на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява подана до суду, становить 2481 грн.

Згідно п.п. 5 п. 1 ч. 2 ст. 4 цього Закону ставка судового збору за подання до суду позовної заяви про захист честі та гідності фізичної особи, ділової репутації фізичної або юридичної особи, а саме: позовної заяви немайнового характеру 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що станомна 1січня календарногороку,в якомувідповідна заяваподана досуду становить 992,40 грн.

Позовна заява ПрАТ «Завод гідравлічних машин «Цукрогідромаш» містить сім самостійних позовних вимог немайнового характеру: 1) визнання недостовірною інформації; 2) визнання інформації такою, що принижує право на ділову репутацію; 3) визнання інформації такою, що порушує право на ділову репутацію; 4) зобов`язання відповідача ОСОБА_2 протягом тижня з дня набрання рішенням суду законної сили спростувати інформацію; 5) зобов`язання відповідача ТОВ «Центральноукраїнське бюро новин» протягом тижня з дня набрання рішенням суду законної сили спростувати інформацію; 6) заборона відповідачу ОСОБА_3 розповсюджувати негативну та недостовірну інформацію про позивача; 7) заборона відповідачу ТОВ «Центральноукраїнське бюро новин» розповсюджувати негативну та недостовірну інформацію про позивача.

Отже, за подання даного позову ПрАТ «Завод гідравлічних машин «Цукрогідромаш» повинно сплатити судовий збір у розмірі (992,4х5)+(2481х2)=9924 грн.

При цьому, позивач сплатив за подання даного позову лише 992,40 грн. судового збору.

За правилами ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

За таких обставин позивачу необхідно в строк, який не може перевищувати п`яти днів з дня отримання позивачем даної ухвали, усунути недоліки позовної заяви, а саме: надати нову редакцію позовної заяви з додержанням вимог викладених у ст.ст. 175, 177 ЦПК України, разом з копіями заяви та копіями всіх документів, що додаються до неї, відповідно до кількості учасників справи та доплатити судовий збір у розмірі 9924-992,40=8931,6 грн., або надати документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Таким чином позовна заява підлягає залишенню без руху з наданням позивачу строку для усунення вказаних недоліків.

Керуючись Законом України «Про судовий збір», ст.ст. 175, 177, 185, 260 ЦПК України, суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Позовну заяву Приватного акціонерного товариства «Завод гідравлічних машин «Цукрогідромаш» до ОСОБА_1 , Товариства з обмеженою відповідальністю «Центральноукраїнське бюро новин», третя особа, яка не заявляє самостійних вимог Товариство з обмеженою відповідальністю «Хостінг Україна» про визнання інформації недостовірною та такою, що принижує та порушує право на ділову репутацію, спростування інформації та заборону вчинення певних дій - залишити без руху, надавши п`ятиденний строк з дня отримання позивачем зазначеної ухвали для усунення недоліків.

Запропонувати позивачу у зазначений строк виправити вказані в ухвалі недоліки:

1)надати нову редакцію заяви з додержанням вимог викладених у ст.ст. 175, 177 ЦПК України, разом з копіями заяви та копіями всіх документів, що додаються до неї, відповідно до кількості учасників справи, де зазначити: 1) повне ім`я та по батькові відповідача ОСОБА_2 , його дату, місяць, рік народження, адресу місця проживання, поштовий індекс; 2) зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні (в частині визнання недостовірними та такими, що принижують та порушують право на ділову репутацію певних сентенцій висловів повчального характеру); якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них.

2)доплатити судовийзбір урозмірі 8931,60 грн., за такими реквізитами:

- отримувач коштів ГУК у Кіров.обл./Поділ.р-н/22030101;

- код отримувача (код за ЄДРПОУ) 37918230;

- банк отримувача Казначейство України (ел. адм. подат.);

- код банку отримувача (МФО) 899998;

- рахунок отримувача UA238999980313161206000011566;

- код класифікації доходів бюджету 22030101;

призначення платежу *; ;101;


(код клієнта за ЄДРПОУ для юридичних осіб (доповнюється зліва нулями до восьми цифр, якщо значущих цифр менше 8), реєстраційний номер облікової картки платника податків фізичної особи (завжди має 10 цифр) або серія та номер паспорта громадянина України, в разі якщо платник через свої релігійні переконання відмовився від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомив про це відповідний орган Міністерства доходів і зборів України і має відповідну відмітку у паспорті);Судовий збір, за позовом
(ПІБ чи назва установи, організації позивача), Ленінський районний суд м. Кіровограда(назва суду, де розглядається справа).

3)надати до суду оригінал квитанції про сплату судового збору або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

У разі невиконання вказаних вимог позовна заява буде вважатись неподаною і повернута позивачу.

Ухвала оскарженню на підлягає.

Суддя Ленінського районного суду

м. Кіровограда В.В. Драний

Дата ухвалення рішення21.11.2022
Оприлюднено24.11.2022
Номер документу107447287
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання інформації недостовірною та такою, що принижує та порушує право на ділову репутацію, спростування інформації та заборону вчинення певних дій

Судовий реєстр по справі —405/6279/22

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Драний В. В.

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Драний В. В.

Ухвала від 03.10.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Драний В. В.

Ухвала від 11.05.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Драний В. В.

Ухвала від 11.05.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Драний В. В.

Ухвала від 02.12.2022

Цивільне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Драний В. В.

Ухвала від 21.11.2022

Цивільне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Драний В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні