Ухвала
від 01.04.2024 по справі 405/6279/22
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 405/6279/22

2/405/877/22

УХВАЛА

01 квітня 2024 року м. Кропивницький

Ленінський районний суд міста Кіровограда у складі:

головуючого судді Драного В.В.

при секретарі Дятел О.В.

за участю: представника позивача ОСОБА_1

представника відповідача ОСОБА_2

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в режимі відеоконференції клопотання про зупинення провадження у цивільній справі за позовом Приватного акціонерного товариства «Завод гідравлічних машин «Цукрогідромаш» до ОСОБА_3 , Товариства з обмеженою відповідальністю «Центральноукраїнське бюро новин», третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Товариство з обмеженою відповідальністю «Хостінг Україна» про визнання інформації недостовірною та такою, що принижує та порушує право на ділову репутацію, спростування інформації та заборону вчинення певних дій, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач ПрАТ «Завод гідравлічних машин «Цукрогідромаш» звернулось до суду з позовом до відповідачів ОСОБА_3 , ТОВ «Центральноукраїнське бюро новин», третя особа ТОВ «Хостінг Україна» про визнання інформації недостовірною та такою, що принижує та порушує право на ділову репутацію, спростування інформації та заборону вчинення певних дій, в якому просить: визнати недостовірною та такою, що принижує та порушує право на ділову репутацію інформацію (сентенції), викладену 14.10.2022 року у статті «Кропивницьке підприємство потрапило під санкції РНБО», що розміщена на веб-сторінці cbn.com.ua; зобов`язати відповідачів протягом тижня з дня набрання рішенням суду законної сили спростувати вказану інформацію; заборонити відповідачам розповсюджувати негативну та недостовірну інформацію про позивача.

Ухвалою Ленінського районного суду м. Кіровограда від 02.12.2022 року відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження, призначено підготовче судове засідання.

Ухвалою суду від 11.05.2023 року призначено у цивільній справі лінгвістичну (семантико-текстуальну) експертизу, провадження у справі на час проведення експертизи зупинено.

02.10.2023 року за вх. № 24693 до суду надійшов висновок експерта № 20748 від 22.09.2023 року за результатами лінгвістичної (семантико-текстуальної) експертизи.

Ухвалою суду від 03.10.2023 року поновлено провадження у справі та призначено підготовче судове засідання.

05.12.2023 року представник відповідача ТОВ «Центральноукраїнське бюро новин» подав до суду клопотання про зупинення провадження у справі у зв`язку із перебуванням відповідача ОСОБА_3 у Збройних Силах України на донецькому напрямку.

Представник позивача у підготовчому судовому засіданні заперечив проти задоволення клопотання про зупинення провадження у справі, оскільки дане клопотання не заявлене самим відповідачем ОСОБА_3 , його думка з приводу необхідності в зупиненні провадження невідома. При цьому, позивачу була завдана шкода його діловій репутації, що впливає на його роботу.

Представник відповідача ТОВ «Центральноукраїнське бюро новин» у підготовчому судовому засіданні підтримав заявлене клопотання про зупинення провадження у справі, а також зазначив, що відповідач ОСОБА_3 не має фізичної можливості особисто подати відповідне клопотання, продовжувати розгляд справи без участі відповідача ОСОБА_3 вважає неможливим.

Відповідач ОСОБА_3 ,представниктретьої особиупідготовче судовезасідання нез`явилися,причини неявкине повідомили, заяв про відкладення розглядусправи не надали. Про дату, час та місце розгляду справи у підготовчому судовому засіданні повідомлені належним чином відповідно до вимог ст.ст. 128-131 ЦПК України.

Заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступних висновків.

Судом встановлено, що Указом Президента України від 24.02.2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» в Україні введено воєнний стан, який діє досі.

Згідно довідки в/ч НОМЕР_1 від 02.11.2023 року № 354, відповідач ОСОБА_3 перебуває на військовій службі по мобілізації у в/ч НОМЕР_1 АДРЕСА_1 з 14.05.2023 року (т. 2, а.с. 36).

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст.251ЦПК України суд зобов`язаний зупинити провадження у справі у разі перебування сторони або третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан або залучені до проведення антитерористичної операції.

Вказана норма є імперативною та її суть зводиться до того, що учасник справи (сторона або третя особа, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору) на час розгляду справи в суді виконує конституційний обов`язок захисту Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, передбачений ст. 65 Основного Закону та у зв`язку з цим не може реалізувати свої процесуальні права та нести процесуальні обов`язки.

При цьому, процесуальний закон пов`язує необхідність зупинення провадження у справі не з наявністю воєнного стану в Україні, а із фактом перебування сторони або третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан або залучені до проведення антитерористичної операції.

Зазначене узгоджується з правовим висновком, викладеним у постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду від 21.12.2022 року у справі № 456/2541/19.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст.253ЦПК України провадження у справі зупиняється у випадках, встановлених пунктом 2 частини першої статті 251 цього Кодексу, - до припинення перебування сторони або третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан або залучені до проведення антитерористичної операції.

Таким чином, враховуючи, що відповідач ОСОБА_3 перебуває у складі Збройних Сил України, що переведені на воєнний стан, суд приходить до висновку, що провадження у даній справі необхідно зупинити до припинення перебування відповідача у складі Збройних Сил України, що переведені на воєнний стан.

Керуючись ст.ст. 251, 253, 260 ЦПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю «Центральноукраїнське бюро новин» про зупинення провадження у справі задовольнити.

Провадження у справі № 405/6279/22 (провадження № 2/405/877/22) за позовом Приватного акціонерного товариства «Завод гідравлічних машин «Цукрогідромаш» до ОСОБА_3 , Товариства з обмеженою відповідальністю «Центральноукраїнське бюро новин», третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Товариство з обмеженою відповідальністю «Хостінг Україна» про визнання інформації недостовірною та такою, що принижує та порушує право на ділову репутацію, спростування інформації та заборону вчинення певних дій зупинити до припинення перебування відповідача ОСОБА_3 у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення до Кропивницького апеляційного суду.

Якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст ухвали складено 05.04.2024 року.

Суддя Ленінського районного суду

м. Кіровограда В.В. Драний

Дата ухвалення рішення01.04.2024
Оприлюднено22.04.2024
Номер документу118473742
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання інформації недостовірною та такою, що принижує та порушує право на ділову репутацію, спростування інформації та заборону вчинення певних дій

Судовий реєстр по справі —405/6279/22

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Драний В. В.

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Драний В. В.

Ухвала від 03.10.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Драний В. В.

Ухвала від 11.05.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Драний В. В.

Ухвала від 11.05.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Драний В. В.

Ухвала від 02.12.2022

Цивільне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Драний В. В.

Ухвала від 21.11.2022

Цивільне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Драний В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні