Ухвала
від 21.11.2022 по справі 140/6948/22
ВОЛИНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ВОЛИНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про відмову у залученні до участі у справі співвідповідача та третіх осіб

21 листопада 2022 року ЛуцькСправа № 140/6948/22 Волинський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого-судді Плахтій Н.Б.,

розглянувши у письмовому провадженні клопотання Територіального управління Служби судової охорони у Волинській області про залучення співвідповідача та третіх осіб до участі в адміністративній справі за позовом ОСОБА_1 до Територіального управління Служби судової охорони у Волинській області, Державної судової адміністрації України про визнання протиправною бездіяльності та зобов`язання вчинити дії,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся з позовом до Територіального управління Служби судової охорони у Волинській області, Державної судової адміністрації України про визнання протиправною бездіяльності начальника ТУ ССО у Волинській області щодо невинесення наказів про нарахування та виплату позивачу у період, починаючи з 24.02.2022 року по даний час додаткової винагороди, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України «Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім`ям під час дії воєнного стану» №168 від 28.02.2022, а також про ненарахування і невиплату цієї винагороди, ненарахування і невиплату доплати за несення служби в нічний час в період з 24.02.2022 по 14.08.2022;

зобов`язання начальника ТУ ССО у Волинській області винести накази про нарахування та виплату, а також відповідно до цих наказів здійснити нарахування та виплату додаткової винагороди відповідно до постанови Кабінету Міністрів України №168 від 28.02.2022 «Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім`ям під час дії воєнного стану» в розмірі 30000,00 грн щомісячно, починаючи з 24.02.2022 до 18.07.2022, з 18.07.2022 по даний час пропорційно часу проходження служби в розрахунку на місяць (до 30000,00 грн щомісячно), із індексацією всієї суми;

зобов`язання начальника ТУ ССО у Волинській області винести накази про нарахування та виплату, а також відповідно до цих наказів здійснити нарахування та виплату додаткової винагороди відповідно до постанови Кабінету Міністрів України №168 від 28.02.2022 «Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім`ям під час дії воєнного стану» в розмірі 100000, 00 грн в розрахунку на місяць пропорційно часу участі у таких діях та заходах з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії за період часу з 24 лютого по 25.04.2022 із індексацією всієї суми;

зобов`язання начальника ТУ ССО у Волинській області винести накази про нарахування та виплату, а також здійснити відповідно до цих наказів нарахування та виплату доплату за службу в нічний час (358 годин) в розмірі 35 відсотків посадового окладу з розрахунку за кожну годину служби в нічний час згідно Постанови Кабінету Міністрів України «Про грошове забезпечення співробітників Служби судової охорони» №289 від 03.04.2022 із індексацією всієї суми;

зобов`язання Державної судової адміністрації України, як головного розпорядника бюджетних коштів, щодо фінансового забезпечення діяльності судів .... служби судової охорони, здійснити перерозподіл видатків між установами системи правосуддя та збільшити бюджетні асигнування Службі судової охорони для виплати додаткової винагороди співробітникам ТУ ССО у Волинській області відповідно до Постанови №168 від 28.02.2022.

Ухвалою судді Волинського окружного адміністративного суду від 26.10.2022 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у даній справі, вирішено розгляд справи проводити за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні).

Одночасно з поданням відзиву на позовну заяву відповідач - ТУ ССО у Волинській області подав клопотання про залучення до участі у справі Служби судової охорони (далі - ССО) як співвідповідача та Кабінет Міністрів України, Міністерство фінансів України, Державну судову адміністрацію України (далі - ДСА України) як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача.

Відповідно до частини третьої статті 166 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) заяви, клопотання і заперечення подаються та розглядаються в порядку, встановленому цим Кодексом. У випадках, коли цим Кодексом такий порядок не встановлений, він встановлюється судом.

Отже, розгляд вказаних клопотань за встановленим судом порядком проведено в порядку письмового провадження.

Дослідивши письмові докази та письмові пояснення, викладені у заявах по суті справі, суд дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення вказаних клопотань з огляду на таке.

Згідно із частинами третьою, четвертою статті 48 КАС України якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до ухвалення рішення у справі за згодою позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі, якщо це не потягне за собою зміни підсудності адміністративної справи. Суд має право за клопотанням позивача до ухвалення рішення у справі залучити до участі у ній співвідповідача. Якщо позивач не згоден на заміну відповідача іншою особою, суд може залучити цю особу як другого відповідача. У разі відмови у задоволенні позову до такого відповідача понесені позивачем витрати відносяться на рахунок держави.

Тобто, суд має право залучити до участі у справі іншу особу як співвідповідача лише за клопотанням позивача. Крім того, залучення до участі у справі іншої особи як другого відповідача можливе лише у випадку, якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, а позивач не згоден на заміну відповідача іншою особою.

Відповідно до пункту 10 розділу І Порядку виплати грошового забезпечення співробітникам Служби судової охорони, затвердженого наказом ДСА України від 26.08.2020 №384 (далі - Порядок №384), грошове забезпечення співробітникам виплачується за місцем проходження служби виключно в межах фондів оплати праці співробітників, затверджених у кошторисах Служби або територіального управління Служби на грошове забезпечення.

Суд звертає увагу, що позов подано до ТУ ССО у Волинській області, яке є належним відповідачем з огляду на приписи пункту 10 розділу І Порядку №384, позаяк позивачу грошове забезпечення виплачується за місцем проходження служби.

При цьому, позивач у позовній заяві жодних позовних вимог до ССО не заявив.

На думку суду, та обставина, що ССО є розпорядником бюджетних коштів другого рівня та уповноважена на отримання бюджетних асигнувань та їх перерозподіл між територіальними управліннями, не є правовою підставою в розумінні приписів статті 48 КАС України для залучення ССО до участі у справі як співвідповідача.

Отже, оскільки позов подано до ТУ ССО у Волинській області, яке є належним відповідачем, позивач жодних позовних вимог до ССО не заявляв, тому суд дійшов висновку про безпідставність поданого відповідачем клопотання про залучення ССО як другого відповідача та необхідність відмови у його задоволенні.

Згідно із частинами другою, четвертою, п`ятою статті 49 КАС України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку. У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі. Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі. Ухвала за наслідками розгляду питання про вступ у справу третіх осіб окремо не оскаржується. Заперечення проти такої ухвали може бути включено до апеляційної чи касаційної скарги на рішення суду, прийняте за результатами розгляду справи.

Тобто, за клопотанням учасників справи суд може залучити до участі у справі третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, лише у разі, коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки.

Суд звертає увагу, що ДСА України у даній справі є відповідачем, тому підстави вирішувати питання щодо залучення до участі у справі ДСА України як третьої особи відсутні.

Крім того, клопотання ТУ ССО у Волинській області про залучення до участі у справі третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача не містить жодного обґрунтування того, що рішення суду у цій справі може безпосередньо вплинути на права, свободи, інтереси або обов`язки Кабінету Міністрів України та Міністерства фінансів України.

Відтак, оскільки ДСА України у даній справі є відповідачем та відсутні підстави вирішувати питання щодо її залучення до участі у справі як третьої особи, та у клопотанні не обґрунтовано, а судом не встановлено, що рішення суду у цій справі може безпосередньо вплинути на права, свободи, інтереси або обов`язки Кабінету Міністрів України та Міністерства фінансів України, тому у задоволенні клопотання про залучення до участі у справі третіх осіб також належить відмовити.

Керуючись статтями 48, 49, 166, 248 КАС України, суд

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотань Територіального управління Служби судової охорони у Волинській області про залучення співвідповідача та третіх осіб до участі в адміністративній справі за позовом ОСОБА_1 до Територіального управління Служби судової охорони у Волинській області, Державної судової адміністрації України про визнання протиправною бездіяльності та зобов`язання вчинити дії відмовити.

Копію ухвали направити учасникам справи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не може бути оскаржена окремо від рішення суду.

Головуючий-суддя Н.Б.Плахтій

СудВолинський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення21.11.2022
Оприлюднено24.11.2022
Номер документу107449078
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи, що виникають з відносин публічної служби, зокрема справи щодо проходження служби, з них

Судовий реєстр по справі —140/6948/22

Постанова від 07.06.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Нос Степан Петрович

Ухвала від 04.04.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Нос Степан Петрович

Ухвала від 04.04.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Нос Степан Петрович

Ухвала від 26.02.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Нос Степан Петрович

Рішення від 18.01.2024

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Плахтій Наталія Борисівна

Ухвала від 20.11.2023

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Плахтій Наталія Борисівна

Ухвала від 21.11.2022

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Плахтій Наталія Борисівна

Ухвала від 21.11.2022

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Плахтій Наталія Борисівна

Ухвала від 26.10.2022

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Плахтій Наталія Борисівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні