Ухвала
від 14.11.2022 по справі 758/4403/17
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

справа № 758/4403/17 головуючий у суді І інстанції Ларіонова Н.М.

провадження № 22-ц/824/9877/2022 суддя-доповідач у суді ІІ інстанції Березовенко Р.В.

УХВАЛА

про відкриття апеляційного провадження

14 листопада 2022 року м. Київ

Київський апеляційний суд в складі колегії суддів судової палати в цивільних справах:

головуючого судді -Березовенко Р.В., суддів:Лапчевської О.Ф., Мостової Г.І.,

розглянувши матеріали цивільної справи за апеляційною скаргою Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України, поданою представником - Мазуром Геннадієм Івановичем на рішення Подільського районного суду м. Києва від 26 жовтня 2021 року у справі за позовом ОСОБА_1 до Департаменту Державної виконавчої служби Міністерства юстиції України, державного підприємства «СЕТАМ», товариства з обмеженою відповідальністю «Східфінанс», публічного акціонерного товариства «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Українські ділові інвестиції», треті особи: ОСОБА_2 , приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Михайлова Наталія Олександрівна, про визнання недійсними електронних торгів та свідоцтва про придбання нерухомого майна, -

В С Т А Н О В И В:

Рішенням Подільського районного суду м. Києва від 26 жовтня 2021 року позов задоволено.

Не погодившись із вказаним рішенням суду, Департамент державної виконавчої служби Міністерства юстиції України, через представника - Мазура Геннадія Івановича, 05 серпня 2022 року засобами поштового зв`язку направив апеляційну скаргу до Київського апеляційного суду.

09 серпня 2022 року вказана апеляційна скарга надійшла на адресу Київського апеляційного суду.

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 09 серпня 2022 року визначено головуючого суддю Верланова С.М. та суддів Оніщук М.І., Шебуєву В.А..

Для забезпечення апеляційного розгляду, перевірки обставин справи, дотримання строків на апеляційне оскарження, перевірки правових підстав для вирішення питання про відкриття апеляційного провадження, головуючим суддею Верлановим С.М. 10 серпня 2022 року було надіслано запит на електронну адресу Подільського районного суду м. Києва про витребування цивільної справи № 758/4403/17.

Відповідно до протоколу повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 02 вересня 2022 року були замінені (вилучені) судді: Верланов С.М., Оніщук М.І., Шебуєва В.А. на нових суддів: Березовенко Р.В. (головуючий суддя), Лапчевська О.Ф., Мостова Г.І. Підстава проведення автоматизованого розподілу судової справи - настання обставин, які унеможливлюють участь судді-доповідача.

Для забезпечення апеляційного розгляду, перевірки обставин справи, дотримання строків на апеляційне оскарження, перевірки правових підстав для вирішення питання про відкриття апеляційного провадження, головуючим суддею Березовенко Р.В. 15 вересня 2022 року було надіслано повторний запит на електронну адресу Подільського районного суду м. Києва про витребування цивільної справи № 758/4403/17.

23 вересня 2022 року вказана цивільна справа надійшла на адресу Київського апеляційного суду.

Ухвалою Київського апеляційного суду від 27 вересня 2022 року апеляційну скаргу залишено без руху, надано строк для усунення недоліків.

Ухвалою Київського апеляційного суду від 24 жовтня 2022 року апелянту продовжено строк для усунення недоліків апеляційної скарги у повному обсязі.

04 листопада засобами поштового зв`язку Департамент державної виконавчої служби Міністерства юстиції України направив заяву на усунення недоліків апеляційної скарги, яка надійшла на адресу Київського апеляційного суду 09 листопада 2022 року. Вказаною заявою недоліки апеляційної скарги усунуто у повному обсязі.

У заяві про усунення недоліків апелянт просить поновити строк на апеляційне оскарження, обґрунтовуючи тим, що копію оскаржуваного рішення Подільського районного суду м. Києва від 21 жовтня 2021 року стороною відповідача отримано 20 липня 2022 року.

У разі пропущення зазначеного строку з причин, визнаних поважними, суд апеляційної інстанції за заявою особи, яка подала скаргу, може поновити цей строк.

Відповідно до ст. 354 ЦПК України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: 1) на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому рішення суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Згідно зі ст. 6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, ратифікованої Законом України № 475/97-ВР від 17 липня 1997 року, кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

Відповідно до ст. 55 Конституції України права і свободи людини і громадянина захищаються судом. Згідно п. 8 ч. 3 ст. 129 Конституції України основними засадами судочинства є забезпечення апеляційного та касаційного оскарження рішення суду, крім випадків, встановлених законом.

Виходячи з принципу верховенства права, положень ст. ст. 21, 22 Конституції України щодо непорушності конституційних прав особи, положень ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, яка гарантує права особи на доступ до суду і справедливий розгляд його справи судом, та положень ст. ст. 3, 15 ЦК України, ст.ст. 2, 4 ЦПК України щодо права особи на судовий захист цивільного права та інтересу, очевидним стає висновок про пріоритетність права особи на судовий захист цивільних прав та інтересів, у тому числі шляхом оскарження дій і рішень.

Матеріали апеляційної скарги містять картку реєстрації вхідного документа, у якому зазначено отримання 20 липня 2022 року Департаментом державної виконавчої служби Міністерства юстиції України копії рішення Подільського районного суду м. Києва від 26 жовтня 2021 року. ). Окрім того, апеляційний суд бере до уваги, що оскаржуване рішення суду оприлюднено в Єдиному державному реєстрі судових рішень 20 липня 2022 року.

Апеляційну скаргу на оскаржуване судове рішення направлено засобами електронного поштового зв`язку 09 серпня 2022 року.

Зважаючи на таке та враховуючи пріоритет права особи на судовий захист, колегія суддів приходить до висновку, що строк на апеляційне оскарження пропущено з поважних причин, вважає за можливе поновити строк на апеляційне оскарження.

Апеляційну скаргу подано до належного суду особою, що має право на апеляційне оскарження, яка за формою та змістом відповідає ст. 356 ЦПК України. Згідно ст. 360 ЦПК України учасники справи мають право подати до суду апеляційної інстанції відзив на апеляційну скаргу в письмовій формі. Відзив на апеляційну скаргу має містити: найменування суду апеляційної інстанції; ім`я (найменування), поштову адресу особи, яка подає відзив на апеляційну скаргу, а також номер засобу зв`язку, адресу електронної пошти, за наявності; обґрунтування заперечень щодо змісту і вимог апеляційної скарги; у разі необхідності - клопотання особи, яка подає відзив на апеляційну скаргу; перелік матеріалів, що додаються. До відзиву додаються докази надсилання (надання) копій відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи. Відсутність відзиву на апеляційну скаргу не перешкоджає перегляду рішення суду першої інстанції.

Керуючись ст.ст. 356, 359, 360, 361 ЦПК України, апеляційний суд

УХВАЛИВ:

Клопотання Департамента державної виконавчої служби Міністерства юстиції України про поновлення строку на апеляційне оскарження задовольнити.

Поновити Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України строк на оскарженнярішення Подільського районного суду м. Києва від 26 жовтня 2021 року в справі за позовом ОСОБА_1 до Департаменту Державної виконавчої служби Міністерства юстиції України, державного підприємства «СЕТАМ», товариства з обмеженою відповідальністю «Східфінанс», публічного акціонерного товариства «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Українські ділові інвестиції», треті особи: ОСОБА_2 , приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Михайлова Наталія Олександрівна, про визнання недійсними електронних торгів та свідоцтва про придбання нерухомого майна.

Відкрити апеляційне провадження за апеляційною скаргою Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України, поданою представником - Мазуром Геннадієм Івановичем на рішення Подільського районного суду м. Києва від 26 жовтня 2021 року у справі за позовом ОСОБА_1 до Департаменту Державної виконавчої служби Міністерства юстиції України, державного підприємства «СЕТАМ», товариства з обмеженою відповідальністю «Східфінанс», публічного акціонерного товариства «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Українські ділові інвестиції», треті особи: ОСОБА_2 , приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Михайлова Наталія Олександрівна, про визнання недійсними електронних торгів та свідоцтва про придбання нерухомого майна.

У порядку підготовки справи до апеляційного розгляду надіслати учасникам судового провадження копію ухвали про відкриття апеляційного провадження разом з копією апеляційної скарги та доданих до неї матеріалів, роз`яснивши їм право подати відзив на апеляційну скаргу, який за формою і змістом має відповідати вимогам статті 360 ЦПК України, у строк не пізніше десяти днів з дня отримання вказаної ухвали.

Згідно з ч. 4 ст. 360 ЦПК України до відзиву необхідно додати докази надсилання (надання) копій відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя-доповідач: Р.В. Березовенко

Судді: О.Ф. Лапчевська

Г.І.Мостова

СудКиївський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення14.11.2022
Оприлюднено24.11.2022
Номер документу107456786
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них купівлі-продажу

Судовий реєстр по справі —758/4403/17

Ухвала від 10.01.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Русинчук Микола Миколайович

Ухвала від 05.01.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Русинчук Микола Миколайович

Ухвала від 27.07.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Стрільчук Віктор Андрійович

Ухвала від 28.06.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Стрільчук Віктор Андрійович

Постанова від 15.05.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Березовенко Руслана Вікторівна

Ухвала від 15.05.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Березовенко Руслана Вікторівна

Ухвала від 19.12.2022

Цивільне

Київський апеляційний суд

Березовенко Руслана Вікторівна

Ухвала від 14.11.2022

Цивільне

Київський апеляційний суд

Березовенко Руслана Вікторівна

Ухвала від 14.11.2022

Цивільне

Київський апеляційний суд

Березовенко Руслана Вікторівна

Ухвала від 24.10.2022

Цивільне

Київський апеляційний суд

Березовенко Руслана Вікторівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні