Ухвала
від 17.11.2022 по справі 938/196/21
ВЕРХОВИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа№938/196/21

Провадження № 2/938/9/22

УХВАЛА

про закриття підготовчого провадження та

призначення справи до судового розгляду по суті

17 листопада 2022 року селище Верховина

Верховинський районний суд Івано-Франківської області

в складі: головуючого судді Джуса Р.В.,

з участю: секретаря судового засідання Ласкурійчук С.І.,

розглянувши у підготовчому засіданні цивільну справу

за позовом: ОСОБА_1

до

відповідача №1: Верховинської селищної ради Верховинського району Івано Франківської області,

відповідача №2: ОСОБА_2 ,

про визнання недійсним рішення органу місцевого самоврядування та Договору оренди, скасування рішення про державну реєстрацію речових прав на земельну ділянку, та скасування державної реєстрації прав та їх обтяжень земельної ділянки,

та за зустрічним позовом: ОСОБА_2

до відповідача: ОСОБА_1

про зобов`язання не чинити перешкод у користуванні земельною ділянкою

за участю сторін, їх представників:

від позивача: не з`явився

від відповідача№1: не з`явився

від відповідача№2: не з`явився

в с т а н о в и в:

у провадженні Верховинського районного суду Івано-Франківської області знаходиться цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до відповідача №1 Верховинської селищної ради Верховинського району Івано Франківської області, відповідача №2 ОСОБА_3 про визнання недійсним рішення органу місцевого самоврядування та договору оренди, скасування рішення про державну реєстрацію речових прав на земельну ділянку та скасування державної реєстрації прав та їх обтяжень земельної ділянки, та за зустрічним позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про зобов`язання не чинити перешкод у користуванні земельною ділянкою.

Ухвалою від 16.07.2021 суд відкрив провадження у справі та призначив розгляд справи у підготовчому засіданні на 05.08.2021.

Подальший хід розгляду справи та підстави відкладення судових засідань викладено в ухвалах суду, що містяться в матеріалах справи. Зокрема підготовчі засідання неодноразово відкладались за клопотаннями представників сторін, у зв`язку із витребуванням та поданням додаткових доказів, заміною неналежної сторони по справі, проведенням по справі земельно-технічної експертизи.

Так, ухвалою суду від 01.07.2021 замінено відповідача №1 у справі - Кривопільську сільську раду Верховинського району Івано-Франківської області на правонаступника - Верховинську селищну раду Верховинського району Івано-Франківської області.

Ухвалою від 06.10.2021 суд прийняв до розгляду зустрічну позовну заяву ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про зобов`язання не чинити перешкод у користуванні земельною ділянкою, вимоги за якою об`єднав в одне провадження з первісним позовом.

Ухвалою суду від 15.11.2021 задоволено клопотання представника позивача за первісним позовом та призначено по справі земельно-технічну експертизу, проведення якої доручено експерту Худаку Миколі Ярославовичу.

Ухвалою від 17.08.2022, у зв`язку із завершенням проведення експертизи та надходження на адресу суду висновку експерта, суд поновив провадження у справі та призначив підготовче засідання на 20.09.2022.

У підготовче засідання 20.09.2022 з`явилися позивач ОСОБА_1 та його представник ОСОБА_4 , представник відповідача №1 Мотуз Л.В., представник відповідача №2 Бельмега М.В. За клопотанням представника відповідача №2 Бельмеги М.В., для надання йому можливості узгодити із своїм довірителем правову позицію із врахуванням висновку експерта, в підготовочму засіданні було оголошено перерву до 29.09.2022

У підготовче засідання 29.09.2022 з`явилися позивач ОСОБА_1 та його представник ОСОБА_4 .

Відповідач №1 через канцелярію суду подав клопотання про відкладення розгляду справи, у зв`язку з неможливістю забезпечити явку свого представника в підготовче засідання, у зв`язку з сімейними обставинами (хвороба дитини).

Відповідач №2 та його представник у підготовче засідання 29.09.2022 не з`явилися, причини неявки суду не повідомили.

Відтак, підготовче засідання було відкладено на 10.10.2022.

Проте, у зв`язку з тим, що 10.10.2022 у період з 07год 27хв. до 12год 11хв. у Івано-Франківській області тривала повітряна тривога, судове засідання у визначений час не відбулося.

Наступне підготовче засідання відкладено на 27.10.2022.

В судове засідання 27.10.2022 з`явилися відповідач №1 та №2.

Позивач та його представник у підготовче засідання не з`явилися. Причини неявки не повідомили.

Від представника відповідача №2 ОСОБА_5 через канцелярію суду надійшла заява про відкладення судового засідання, у зв`язку з його зайнятістю у іншому судовому засіданні, яке було призначено до розгляду раніше.

У зв`язку з неявкою позивача та його представника, а також представника відповідача №2 підготовче засідання було відкладено на 15.11.202.

В підготовче засідання 15.11.2022 учасники справи не з`явились. Позивач ОСОБА_1 подав заяву, в якій просив підготовче засідання проводити без його участі, не заперечив проти призначення до розгляду справи по суті.

Відповідач №2 ОСОБА_2 через канцелярію суду подав заяву, в якій просив викликати та допитати в судовому засіданні свідків, а також заяву про проведення підготовчого засідання без його участі, в якій також не заперечив проти призначення справи до судового розгляду по суті.

Представник відповідача №1 в судове засідання не з`явився, причин неявки не повідомив, хоча був належним чином повідомлений про дату, час та місце розгляду справи.

Згідно із ч.3 ст. 131 ЦПК України, учасники судового процесу зобов`язані повідомляти суд про причини неявки у судове засідання. У разі неповідомлення суду про причини неявки вважається, що учасники судового процесу не з`явилися в судове засідання без поважних причин.

Відповідно до ч.1, 2 ст.2 ЦПК України, завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави. Суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданням цивільного судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі.

Відповідно до ч.3 ст.223 ЦПК України, законодавцем визначено, що суд розглядає справу за відсутності, учасника справи або його представника, які були належним чином повідомлені про судове засідання, у випадках:повторної неявкив судовезасідання учасникасправи (йогопредставника),крім відповідача,незалежно відпричин неявки; неявки представника в судове засідання, якщо в судове засідання з`явилася особа, яку він представляє, або інший її представник;

Враховуючи наведені обставини, суд вважає за можливе проводити підготовче засідання без участі сторін.

Відповідно до пп.8 ч.2 ст.197 ЦПК України, підготовчому засіданнісуд зокрема вирішує питання про виклик у судове засідання свідків.

Як ужезазначалося судом, 17.11.2022відповідачем №2 ОСОБА_2 через канцелярію суду було подано заяву про виклик свідків, згідно якої він просить суд викликати в судове засідання та допитати в якості свідків: ОСОБА_6 (адреса проживання: село Кривопіля, Верховинського району), ОСОБА_7 (адреса проживання: присілок Середній Ходак, село Кривопіля, Верховинського району) та ОСОБА_8 (адреса проживання: присілок Середній Ходак, село Кривопіля, Верховинського району).

Окрім того, у поданому суду відзиві на позовну заяву, відповідач ОСОБА_2 просив суд викликати в судове засідання та допитати в якості свідків: ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , які є жителями присілку ОСОБА_13 , села Кривопіля, Верховинського району та ОСОБА_14 , яка проживає за адресою: с.Ільці, Верховинського району.

Також 04.08.2021 відповідачем №2 ОСОБА_2 було подано клопотання про виклик в судове засідання в якості свідків ОСОБА_15 , жительки села Кривопілля Верховинського району та ОСОБА_16 , жителя с.Ільці Верховинського району.

В свою чергу, позивачем ОСОБА_1 15.07.2021 також було заявлено клопотання про виклик свідків, згідно якого він просить суд викликати для допиту в якості свідків ОСОБА_17 та ОСОБА_18 , які проживають в селі Кривопілля, Верховинського району.

Відповідно до ст. 91 ЦПК України, виклик свідка здійснюється за заявою учасника справи. У заяві про виклик свідка зазначаються його ім`я, місце проживання (перебування) або місце роботи, обставини, які він може підтвердити. Заява про виклик свідка має бути подана до або під час підготовчого судового засідання, а якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, - до початку першого судового засідання у справі.

Суд, враховуючи положення ст.91 ЦПК України, вважає за необхідне, з метою повного та всебічного з`ясування обставин справи викликати та допитати в якості свідків осіб зазначених у заяві клопотаннях відповідача та позивача.

Ознайомившись з матеріалами справи, суд дійшов висновку, що є всі підстави для закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті, оскільки на стадії підготовчого провадження судом проведено дії, передбачені ст.197 ЦПК України, з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті протягом розумного строку.

Судом враховано, що відповідно до положень ст. 189 ЦПК України, завданнями підготовчогопровадження зокрема є: остаточневизначення предметаспору тахарактеру спірнихправовідносин,позовних вимогта складуучасників судовогопроцесу; з`ясування запереченьпроти позовнихвимог; визначення обставинсправи,які підлягаютьвстановленню,та зібраннявідповідних доказів; вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

Статтею 196 ЦПК України, передбачено, що для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання.

Відповідно до ст. 197 ЦПК України, у підготовчомузасіданні суд здійснюєпевні діїз метоюзабезпечення правильного ісвоєчасного розглядусправи посуті, зокрема: з`ясовує,чи бажаютьсторони укластимирову угоду,провести позасудовеврегулювання спорушляхом медіації,передати справуна розглядтретейського судуабо звернутисядо судудля проведенняврегулювання споруза участюсудді; уразі необхідностізаслуховує уточненняпозовних вимогта запереченьпроти нихта розглядаєвідповідні заяви; вирішуєпитання провступ усправу іншихосіб,заміну неналежноговідповідача,залучення співвідповідача,об`єднання справі роз`єднанняпозовних вимог,прийняття зустрічногопозову,якщо ціпитання небули вирішеніраніше; можероз`яснювати учасникамсправи,які обставинивходять допредмета доказування,які доказимають бутиподані тимчи іншимучасником справи; з`ясовує, чи повідомили сторони про всі обставини справи, які їм відомі;)з`ясовує,чи надалисторони докази,на яківони посилаютьсяу позовіі відзиві,а такождокази,витребувані судомчи причиниїх неподання;вирішує питанняпро проведенняогляду письмових,речових іелектронних доказіву місціїх знаходження;вирішує питанняпро витребуваннядодаткових доказівта визначаєстроки їхподання,вирішує питанняпро забезпеченнядоказів,якщо ціпитання небули вирішеніраніше; вирішуєпитання пропризначення експертизи,виклик усудове засіданняекспертів,свідків,залучення перекладача,спеціаліста; заклопотанням учасниківсправи вирішуєпитання прозабезпечення позову,про зустрічнезабезпечення; вирішуєзаяви таклопотання учасниківсправи; направляєсудові доручення; встановлюєстроки дляподання відповідіна відзивта заперечення; встановлює строк для подання пояснень третіми особами та відповіді учасників справи на такі пояснення.

Відповідно до п.15 ч.2 ст.197 ЦПК України, у підготовчому засіданні суд призначає справу до розгляду по суті, визначає дату, час і місце проведення судового засідання (декількох судових засідань - у разі складності справи) для розгляду справи по суті.

Згідно з п.3 ч.2 ст.200 ЦПК України, за результатами підготовчого засідання суд постановляє ухвалу про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

На підставі викладеного, оскільки у підготовчому засіданні вирішено питання про всі процесуальні дії, які необхідно вчинити до закриття підготовчого провадження та початку судового розгляду справи по суті, враховуючи, що спір між сторонами до судового розгляду не врегульований, а також відсутність підстав для залишення позову без розгляду або закриття провадження у справі, суд вважає, що підготовче засідання підлягає закриттю, а справа призначенню до судового розгляду по суті.

Керуючись ст.ст.189,196-200,223, 247,260,261 ЦПК України, суд,

у х в а л и в :

1.Клопотання позивача ОСОБА_1 , про виклик свідків -задовольнити.

2.Клопотання відповідача №2 ОСОБА_2 , про виклик свідків - задовольнити.

3. Закрити підготовче провадження у справі № 938/654/21.

4. Призначити розгляд справи по суті в судовому засіданні на 05.12.2022 о 14 год 30хв. в приміщенні Верховинського районного суду Івано-Франківської області за адресою: селище Верховина, вул. Жаб`євська, 76.

4. Учасникам справи: явку в судове засідання визнати обов`язковою.

5. Викликати в судове засідання свідків: ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 (присілок ОСОБА_13 ,села КривопіляВерховинського районуІвано Франківськоїобласті); ОСОБА_15 , ОСОБА_6 (с.Кривопілля Верховинськогорайону Івано-Франківськоїобласті); ОСОБА_14 та ОСОБА_16 (с.Ільці Верховинського району Івано-Франківської області); ОСОБА_17 та ОСОБА_18 (с. Кривопілля Верховинського районуІвано-Франківської області).

Запропонувати учасникам процесу подавати до суду необхідні документи (заяви, клопотання, пояснення, тощо), в електронній формі з використанням офіційної електронної адреси або адреси електронної пошти, засвідчивши документи кваліфікованим електронним підписом, або через підсистему Електронний суд. Суд звертає увагу, що реєстрація у підсистемі Електронний суд(https://cabinet.court.gov.ua/login), дозволяють учаснику процесу оперативно надсилати документи до суду, а також отримувати усі процесуальні документи, постановлені судом.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, яка розглядається на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки: http://court.gov.ua/.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та оскарженню не підлягає.

Суддя Роман ДЖУС

СудВерховинський районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення17.11.2022
Оприлюднено25.11.2022
Номер документу107467545
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них: про приватну власність, з них: щодо визнання незаконним акта, що порушує право власності

Судовий реєстр по справі —938/196/21

Рішення від 19.04.2023

Цивільне

Верховинський районний суд Івано-Франківської області

Джус Р. В.

Рішення від 22.03.2023

Цивільне

Верховинський районний суд Івано-Франківської області

Джус Р. В.

Рішення від 22.03.2023

Цивільне

Верховинський районний суд Івано-Франківської області

Джус Р. В.

Ухвала від 13.03.2023

Цивільне

Верховинський районний суд Івано-Франківської області

Джус Р. В.

Ухвала від 17.11.2022

Цивільне

Верховинський районний суд Івано-Франківської області

Джус Р. В.

Ухвала від 16.08.2022

Цивільне

Верховинський районний суд Івано-Франківської області

Джус Р. В.

Ухвала від 15.11.2021

Цивільне

Верховинський районний суд Івано-Франківської області

Джус Р. В.

Ухвала від 18.08.2021

Цивільне

Верховинський районний суд Івано-Франківської області

Джус Р. В.

Ухвала від 17.08.2021

Цивільне

Верховинський районний суд Івано-Франківської області

Джус Р. В.

Ухвала від 01.07.2021

Цивільне

Верховинський районний суд Івано-Франківської області

Джус Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні