Ухвала
від 23.11.2022 по справі 342/1084/21
ГОРОДЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 342/1084/21

Провадження № 2/342/178/2022

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 листопада 2022 року м. Городенка

Городенківський районний суд Івано-Франківської області в складі:

головуючого судді Федів Л.М.

секретаря судового засідання Матієк І.П.

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в залі суду клопотання представника позивача ОСОБА_1 -адвоката МалетинАндрія Ярославовича про участь у судовому засідання в режимі відеоконференції у справі за позовом ОСОБА_1 до філії приватного Акціонерного товариства «Зернопродукт МХП» «Перспектив», ПрАТ «Зернопродукт МХП» про визнання договорів оренди земельних ділянок недійсними, про витребування земельних ділянок з чужого незаконного володіння орендаря,

В С Т А Н О В И В :

В провадженніГороденківського районногосуду Івано-Франківськоїобласті перебуваєцивільна справа за позовом ОСОБА_1 до філії приватного Акціонерного товариства «Зернопродукт МХП» «Перспектив», ПрАТ «Зернопродукт МХП» про визнання договорів оренди земельних ділянок недійсними, про витребування земельних ділянок з чужого незаконного володіння орендаря.

Підготовчезасідання поданій справіпризначено на24.11.2022 на 10:00 год.

На електронну адресу суду надійшло клопотання представника позивача ОСОБА_1 -адвоката МалетинАндрія Ярославовича про проведення судового засідання, що призначене на 24.11.2022 та наступні засідання в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за допомогою онлайн сервісу зв`язку EasyСon.

Згідно вимог ч.2 ст.247 ЦПК Українифіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, розглянувши клопотання представника позивача, приходить до наступного.

Відповідно до ч.4, 5ст.212 ЦПК Українипід час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), учасники справи можуть брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів. Підтвердження особи учасника справи здійснюється із застосуванням електронного підпису, а якщо особа не має такого підпису, то у порядку, визначеномуЗаконом України"ПроЄдиний державнийдемографічний реєстрта документи,що підтверджуютьгромадянство України,посвідчують особучи їїспеціальний статус"або Державноюсудовою адміністрацієюУкраїни. Ризики технічної неможливості участі в відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

Згідно ч.1 та ч.2ст. 212 ЦПК Україниучасники справимають правобрати участьу судовомузасіданні врежимі відеоконференціїпоза межамиприміщення судуза умовинаявності усуді відповідноїтехнічної можливості,про якусуд зазначаєв ухваліпро відкриттяпровадження усправі,крім випадків,коли явкацього учасникасправи всудове засіданнявизнана судомобов`язковою. Учасниксправи подаєзаяву проучасть усудовому засіданнів режимівідеоконференції позамежами приміщеннясуду непізніше ніжза п`ятьднів досудового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи.

Наказом Державної судової адміністрації України № 196 від 23 квітня 2020 року «Про внесення змін до Порядку роботи з технічними засобами відеоконференцзв`язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза межами приміщення суду» затверджено Порядок роботи з технічними засобами відеоконференцзв`язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза межами приміщення суду у новій редакції.

Розділом ІІІПорядку передбачено,що учасниксправи подаєзаяву проучасть усудовому засіданнів режимівідеоконференції позамежами приміщеннясуду,зразок якоїнаведено вдодатку 2до цьогоПорядку, не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається учасником, що подав заяву, іншим учасникам справи. Заява подається до суду та надсилається іншим учасникам справи в порядку, визначеному процесуальним законодавством, дозволеними засобами зв`язку.

Отже, для участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів встановлено певні умови, дотримання яких направлене на забезпечення технічної та організаційної можливості проведення судового засідання в режимі відеоконференції.

З огляду на те, що представник позивача бажає прийняти участь у розгляді справи шляхом особистої участі в судовому засіданні, доцільним для забезпечення права на участь в розгляді справи, є розгляд справи в режимі відеоконференції. В той же час, позбавлення сторони права на участь у розгляді своєї справи суперечило б вимогамКонституції Українитастатті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свободта було б не пропорційним між використаними засобами та поставленою метою.

Так, згідно частини 1 статті 6 Конвенції закріплено такі елементи права на судовий захист: 1) право на розгляд справи; 2) справедливість судового розгляду; 3) публічність розгляду справи та проголошення рішення; 4) розумний строк розгляду справи; 5) розгляд справи судом, встановленим законом; 6) незалежність і безсторонність суду.

Із копії ордеру на надання правничої (правової) допомоги серії АТ № 1016249 виданого 02.11.2021, вбачається, що адвокат Малетин АндрійЯрославович надає правову допомогу ОСОБА_1 у Городенківському районному суді Івано-Франківської області на підставі договору про надання правової допомоги № 29.10.2021 від 29 жовтня 2021 року. Адреса робочого місця адвоката Малетин А.Я. - 76000, Івано-Франківська область, вул. Гаркуші, 2.

Оскільки наявна технічна можливість проведення підготовчого засідання 24.11.2022 в режимі відеоконференції, зважаючи на необхідність забезпечення права на доступ до правосуддя, рівність учасників процесу перед законом і судом, з метою забезпечення своєчасного розгляду цивільної справи, враховуючи те, що у відповідності до ст. 212 ЦПК України, Розділу ІІІ Порядку роботи з технічними засобами відеоконференцзв`язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза межами приміщення суду учасник справиподає заявупро участьу судовомузасіданні врежимі відеоконференціїпоза межамиприміщення суду перед кожнимсудовим засіданням, суд вважає за необхідне частково задовольнити клопотання представника позивача та провести підготовче засідання 24.11.2022 о 10:00 год. за участю представника позивача адвоката МалетинАндрія Ярославовича в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та за допомогою програмного забезпечення EasyСon.

Керуючись ст. ст.212,260,261 ЦПК України,-

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання представника позивача ОСОБА_1 -адвоката МалетинАндрія Ярославовича про участь у судовому засідання в режимі відеоконференції у справі за позовом ОСОБА_1 до філії приватного Акціонерного товариства «Зернопродукт МХП» «Перспектив», ПрАТ «Зернопродукт МХП» про визнання договорів оренди земельних ділянок недійсними, про витребування земельних ділянок з чужого незаконного володіння орендаря -задовольнити частково.

Підготовче засідання, яке призначене на 24.11.2022 о 10:00год. здійснювати дистанційно в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду у відповідності до вимог, визначенихПорядком роботи з технічними засобами відеоконференцзв`язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процессах, за участі сторін поза межами приміщення суду у новій редакції, який затверджений Наказом Державної судової адміністрації України № 196 від 23 квітня 2020 року «Про внесення змін до Порядку роботи з технічними засобами відеоконференцзв`язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза межами приміщення суду», з представником позивача ОСОБА_1 - адвокатом Малетин Андрієм Ярославовичем.

Відповідно до п.8 Розділу ІІІ Порядку №196 та в порядку, визначеному ЦПК України, проінформувати учасників справи, в тому числі і засобами телефонного зв`язку та електронної пошти, вказаними у заяві, щодо технічної можливості проведення засідання в режимі відеоконференції поза межами суду.

Попередити представника позивача, що ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

Копію ухвали негайно надіслати сторонам.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя: Федів Л. М.

Дата ухвалення рішення23.11.2022
Оприлюднено25.11.2022
Номер документу107467584
СудочинствоЦивільне
Сутьвитребування земельних ділянок з чужого незаконного володіння орендаря

Судовий реєстр по справі —342/1084/21

Ухвала від 20.09.2023

Цивільне

Городенківський районний суд Івано-Франківської області

Федів Л. М.

Ухвала від 25.07.2023

Цивільне

Городенківський районний суд Івано-Франківської області

Федів Л. М.

Ухвала від 27.04.2023

Цивільне

Городенківський районний суд Івано-Франківської області

Федів Л. М.

Ухвала від 10.04.2023

Цивільне

Городенківський районний суд Івано-Франківської області

Федів Л. М.

Ухвала від 24.02.2023

Цивільне

Городенківський районний суд Івано-Франківської області

Федів Л. М.

Ухвала від 06.02.2023

Цивільне

Городенківський районний суд Івано-Франківської області

Федів Л. М.

Ухвала від 27.01.2023

Цивільне

Городенківський районний суд Івано-Франківської області

Федів Л. М.

Ухвала від 22.12.2022

Цивільне

Городенківський районний суд Івано-Франківської області

Федів Л. М.

Ухвала від 12.12.2022

Цивільне

Городенківський районний суд Івано-Франківської області

Федів Л. М.

Ухвала від 23.11.2022

Цивільне

Городенківський районний суд Івано-Франківської області

Федів Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні