Рішення
від 16.11.2022 по справі 569/10103/22
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/10103/22

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 листопада 2022 року м.Рівне

Рівненський міський суд Рівненської області

в складі головуючого судді Бучко Т.М.

секретар судового засідання Дем`янчук Н.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Корпорація ІГ" до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за договором про надання послуг,

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з позовом, в якому просить стягнути з відповідача заборгованість за договором про надання послуг № 77 від 20 травня 2020 року в сумі 68120,80 грн, яка складається з основного боргу в розмірі 13500 грн, пені в розмірі 49275 грн, інфляційних втрат у розмірі 4483,20 грн та 3 % річних в розмірі 862,60 грн, а також 7481 грн судових витрат, що складаються з 2481 грн судового збору та 5000 грн витрат на професійну правничу допомогу.

В обґрунтуваннязаявлених позовнихвимог покликаєтьсяна те,що 20травня 2020року міжТОВ «КомпаніяИдеал Груп»та ОСОБА_1 було укладенодоговір пронадання послуг№77.Згідно зположеннями п.6.9договору об`єктнерухомості,який замовникмав намірвідчужити,знаходиться заадресою АДРЕСА_1 .На виконаннявимог договоруТОВ "КомпаніяИдеал Груп"розмістило оголошенняпро продажоб`єкта нерухомості.26травня 2020року ОСОБА_1 підписав ізпокупцем,якого длянього підшукалоТОВ «КомпаніяИдеал Груп»,попередній договірзабезпечений завдатком.Згідно зположенням попередньогодоговору від26травня 2020року допідписання договорупокупець передав,а продавець(тобтовідповідач)отримав сумузавдатку урозмірі 26899грн.Тобто відповідачуклав попереднійдоговір таотримав заквартиру АДРЕСА_2 завдаток.26травня 2020року виконавецьта замовникпідписали актздачі-прийняття наданихпослуг,в якомусторони досяглизгоди пророзмір договірноїціни завиконані послуги13500грн.27травня 2020року об`єктнерухомості буловідчужено ОСОБА_2 та ОСОБА_3 за договоромкупівлі-продажу. Проте, ОСОБА_4 порушив умови договору та не оплатив вартості наданих послуг. Станом на день звернення до суду оплата за договором здійснена не була. 01 червня 2022 року між ТОВ «Компанія Идеал Груп» та ТОВ «Корпорація ІГ» було укладено договір про відступлення права вимоги, за яким первісний кредитор передав новому кредитору, а новий кредитор прийняв право вимоги до ОСОБА_1 за договором про надання послуг № 77 від 20 травня 2020 року. Невиконання зобов`язання з оплати наданих за договором послуг є підставою для застосування до винної сторони неустойки у вигляді пені в розмірі 1 % від суми заборгованості за кожен день прострочення, розмір якої в межах річного строку становить 49275 грн. Також наявні підстави для стягнення з відповідача 4483,20 грн інфляційних витрат та 3 % річних від простроченої суми в розмірі 862,60 грн.

Ухвалою від 8 серпня 2022 року позовну заяву ТОВ "Корпорація ІГ"суд прийняв до розгляду та відкрив спрощене позовне провадження у справі з проведенням судового засідання з повідомленням (викликом сторін).

У поданому до суду клопотанні від 16 листопада 2022 року представник позивача адвокат Польова Е.М. просить розгляд справи провести без її участі за наявними у справі матеріалами, не заперечує щодо винесення заочного рішення у справі.

Відповідач в судове засідання повторно не з`явився, причини неявки суду не повідомив. Про дату, час та місце розгляду справи повідомлений своєчасно та належним чином через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України. Відзиву на позовну заяву до суду не надходило.

За наявності передбачених ч.1 ст.280 ЦПК України умов суд вважає за можливе ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів.

Суд, дослідивши представлені у справі докази, дійшов таких висновків.

Суд встановив, що 20 травня 2020 року між Товариством з обмеженою відповідальністю «Компанія Идеал Груп», як виконавцем, та ОСОБА_1 , як замовником, укладений договір про надання послуг № 77 (далі договір).

Відповідно до п.1.1. договору виконавець надає для замовника послуги інформаційно-консультаційного характеру, спрямовані на укладення замовником, відповідно до чинного законодавства України, угоди про відчуження об`єкта нерухомості, який вказаний в пункті 6.9., а замовник зобов`язується спожити послуги та оплатити їх у строк та на умовах, передбачених даним договором. Об`єктом нерухомості є об`єкт за адресою АДРЕСА_1 (п.6.9 договору).

Згідно з п.1.2. договору послуги виконавцем вважаються наданими у повному обсязі з моменту, коли замовник підписав попередній договір забезпечений завдатком чи будь-який інший договір спрямований на відчуження об`єкта або досягнення усної згоди, щодо відчуження об`єкта та/чи підписанням замовником акту здачі-приймання наданих послуг. Відсутність виконавця при оформленні угод не звільняє замовника від оплати послуг виконавцю.

Відповідно до п.3.2. договору замовник надає виконавцю протягом терміну дії цього договору ексклюзивне (виключне) право на пошук покупця на об`єкт, а також проведення з потенційним покупцем переговорів про наміри укладення угоди. При цьому, замовник зобов`язується не вступати в безпосередній контакт з потенційним покупцем і не змінювати вартість об`єкта у бік збільшення, без погодження з виконавцем.

Пунктом 3.4 договору передбачений обов`язок замовника оплатити послуги (винагороду) виконавцю у розмірі і а термін, передбачені цим договором, у випадку укладання договору відчуження об`єкта. Замовник зобов`язується здійснити оплату фактично понесених під час виконання договору витрат виконавця відповідно до погодженого переліку послуг компанії идеал груп, переліку маркетингово-рекламних послуг компанії идеал груп (п.3.8 договору).

Відповідно до п.4.3. договору сторони несуть матеріальну відповідальність за несвоєчасність і неповноту розрахунків один з одним шляхом сплати винною стороною пені в розмірі один відсоток від простроченої суми за кожний день прострочення.

Перелік послуг компанії идеал груп та перелік маркетингво-рекламних послуг компанії идеал груп підписаний сторонами договору 20 травня 2020 року.

26 травня 2020 року між ОСОБА_1 , як продавцем, та ОСОБА_2 , як покупцем, укладений попередній договір забезпечений завдатком, за умовами якого сторони зобов`язуються в майбутньому, в обумовлений п.6.1 цього договору строк, укласти і належним чином оформити договір відчуження нерухомого майна - квартири за адресою АДРЕСА_1 . Згідно з п.5.1 вказаного договору до його підписання, в рахунок належних за основним договором платежів, на підтвердження зобов`язання і на забезпечення його виконання, покупець передав, а продавець отримав суму завдатку у розмірі 26899 грн.

Відповідно до акта здачі-прийняття наданих послуг від 26 травня 2020 року, складеного замовником ОСОБА_1 та виконавцем ТОВ "Компанія Идеал Груп", замовник отримав повний спектр послуг відповідно до договору та переліку послуг компанії идеал груп, переліку маркетингово-рекламних послуг компанії идеал груп та сторони досягли згоди про розмір договірної ціни за виконані послуги 13500 грн.

27 травня 2020 року зареєстровано право власності на квартиру АДРЕСА_2 за ОСОБА_2 та ОСОБА_3 на підставі договору купівлі-продажу, посвідченого приватним нотаріусом Рівненського міського нотаріального округу Наумець Л.К., що підтверджується інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно № 242463125 від 30 січня 2021 року.

Відповідно до п.6.11 договору про надання послуг № 77 від 20 травня 2020 року оплата послуг виконавцеві проводиться в день надання послуг, тобто в день вчинення будь-якої з дій, передбачених в п.1.2 цього договору з урахуванням суми авансового платежу. Вартість послуг, що надаються на підставі даного договору, становить 13500 грн.

В матеріалах справи відсутні докази оплати відповідачем наданих ТОВ "Компанія Идеал Груп" послуг у визначений п.6.11 договору строк.

Згідно з п.6.8 договору сторони погодили, що виконавець має право відступити своє право вимоги до замовника по цьому договору без згоди замовника.

1 червня 2022 року між ТОВ "Компанія Идеал Груп" та ТОВ "Корпорація ІГ" укладений договір відступлення права вимоги, відповідно до п.1 якого первісний кредитор передає новому кредитору, а новий кредитор приймає право вимоги до ОСОБА_1 за договором про надання послуг № 77 від 20 травня 2020 року.

Внаслідок відступлення права вимоги за вказаним договором до ТОВ "Корпорація ІГ" перейшли права первісного кредитора (ТОВ "Компанія Идеал Груп") за договором про надання послуг № 77 від 20 травня 2020 року в обсязі та на умовах, що існують на момент укладення договору про відступлення права вимоги, в тому числі право вимоги отримання вартості наданих послуг в розмірі, передбаченому основним договором, штрафних санкцій, що підлягають сплаті за основним договором, та будь-якої передбаченої законом плати, що підлягає нарахуванню за основним договором (в тому числі проценти річних та інфляційні нарахування).

Відповідно до ч.1 ст.509 Цивільного кодексу України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від вчинення певної дії (негативне зобов`язання), а кредитор має правр вимагати від боржника виконання його обов`язку.

За положеннями ч.1 ст.526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (ст.525 ЦК України).

Частиною першою статті 530 ЦК України передбачено що, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до ст.610 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов язання (неналежне виконання).

У разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема сплата неустойки (ч.1 ст.611 ЦК України).

Згідно з ч.1 ст.901 ЦК України за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов`язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором (ч.1 ст.903 ЦК України).

Статтею 629 Цивільного кодексу встановлено, що договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ч.1 ст.546 ЦК України виконання зобов`язання може забезпечуватися неустойкою, порукою, гарантією, заставою, притриманням, завдатком, правом довірчої власності.

Згідно з ч.1 ст.549 ЦК України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов язання.

Статтею 551 ЦК України передбачено, що предметом неустойки може бути грошова сума, рухоме і нерухоме майно. Якщо предметом неустойки є грошова сума, її розмір встановлюється договором або актом цивільного законодавства.

За положеннями ч.1 ст.550 ЦК України право на неустойку виникає незалежно від наявності у кредитора збитків, завданих невиконанням або неналежним виконанням зобов язання.

Відповідно до ч.2 ст.625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Всупереч наведеним нормам закону та умовам укладеного договору про надання послуг № 77 від 20 травня 2020 року відповідач порушив зобов`язання з оплати наданих йому виконавцем послуг в сумі 13500 грн, а отже, позовна вимога про стягнення з відповідача на користь позивача боргу з урахуваням індексу інфляції за весь час прострочення виконання зобов`язання, трьох процентів річних від простроченої суми та неустойки (пені) обгрунтована, підтверджується належними доказами та підлягає задоволенню.

За правилами ст.141 ЦПК України належить стягнути з відповідача на користь позивача понесені ним документально підтверджені витрати на оплату судового збору в розмірі 2481 грн.

Відповідно до ч.2 ст.141 ЦПК України інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи,покладаються у разі задоволення позову на відповідача. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать, серед іншого, витрати на професійну правничу допомогу (ч.2 ст.133 ЦПКУкраїни).

На підтвердження понесених позивачем витрат на правничу допомогу до справи додано договір про надання правової допомоги від 27 червня 2022 року, укладений між АБ «Катерини Самардак» та ТОВ «Корпорація ІГ», акт приймання-передачі наданої правової допомоги згідно договору б/н від 27 червня 2022 року, укладеного між АБ «Катерини Самардак» та ТОВ «Корпорація ІГ» від 5 липня 2022 року, детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних АБ "Катерини Самардак" та здійснених ним витрат, необхідних для надання правової допомоги відповідно до ч.3 ст.137 ЦПК України по справі за позовом ТОВ "Корпорація ІГ" про стягнення з ОСОБА_1 заборгованості за договором про надання послуг станом на 5 липня 2022 року, та платіжне доручення № 4 від 5 липня 2022 року про оплату за договором про надання правової допомоги від 27 червня 2022 року 5000 грн.

Згідно з детальним описом робіт та актом приймання-передачі наданої правової допомоги позивачу надано правову допомогу у виді авансування участі адвоката в одному судовому засіданні в Рівненському міському суді вартістю 1000 грн.

Враховуючи, що представником позивача адвокатом Польовою Е.М. подано заяву про розгляд справи без її участі, витрати на участь адвоката в судовому засіданні не підлягають відшкодуванню.

Таким чином, з відповідача належить стягнути на користь позивача витрати на професійну правничу допомогу в сумі 4000 грн.

На підставінаведеного такеруючись ст. 10, 12, 89, 141, 258-259, 263-265, 273, 280-282, 353, 354 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Позов Товариства з обмеженою відповідальністю "Корпорація ІГ" до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за договором про надання послуг - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Корпорація ІГ" заборгованість за договором про надання послуг № 77 від 20 травня 2020 року в сумі 68120 (шістдесят вісім тисяч сто двадцять) грн 80 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Корпорація ІГ" 2481 (дві тисячі чотириста вісімдесят одну) грн у відшкодування витрат на оплату судового збору та 4000 (чотири тисячі) грн витрат на професійну правничу допомогу.

Рішення може бути оскаржене позивачем безпосередньо до Рівненського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом вказаних строків не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Сторони у справі:

позивач ТОВ "Корпорація ІГ", місцезнаходження: 33028, м.Рівне, вул.Шкільна, 31; код ЄДРПОУ 44221018;

відповідач ОСОБА_1 , останнє відоме місце реєстрації: АДРЕСА_3 ; РНОКПП НОМЕР_1 .

Повне судове рішення складене 22 листопада 2022 року.

Суддя

Дата ухвалення рішення16.11.2022
Оприлюднено25.11.2022
Номер документу107469556
СудочинствоЦивільне
Сутьнадання послуг

Судовий реєстр по справі —569/10103/22

Ухвала від 27.03.2024

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Бучко Т. М.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Бучко Т. М.

Ухвала від 12.09.2023

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Бучко Т. М.

Ухвала від 04.08.2023

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Бучко Т. М.

Ухвала від 02.05.2023

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Бучко Т. М.

Ухвала від 22.03.2023

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Бучко Т. М.

Рішення від 16.11.2022

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Бучко Т. М.

Рішення від 16.11.2022

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Бучко Т. М.

Ухвала від 07.08.2022

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Бучко Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні