Ухвала
від 22.11.2022 по справі 553/897/22
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Ленінський районний суд м.Полтави

Справа № 553/897/22

Провадження № 2/553/3103/2022

У Х В А Л А

Іменем України

про прийняття позовної заяви до розгляду

та відкриття провадження у справі

22.11.2022 року м. Полтава

Суддя Ленінського районного суду м. Полтави Парахіна Є.В., розглянувши матеріали позовної заяви Органу опіки та піклування виконавчого комітету Подільської районної у м. Полтаві ради (місцезнаходження м. Полтава, вул. А.Кукоби, 39) в інтересах малолітньої дитини ОСОБА_1 до ОСОБА_2 (місце реєстрації АДРЕСА_1 , місце проживання АДРЕСА_2 ) про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів, -

В С Т А Н О В И В :

У травні 2022 року до суду надійшла позовна заява Органу опіки та піклування виконавчого комітету Подільської районної у м. Полтаві ради в інтересах малолітньої дитини ОСОБА_3 до ОСОБА_4 про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів.

В обґрунтування позовних вимог позивач вказує, що малолітній ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , перебуває на обліку служби у справах дітей виконавчого комітету Подільської районної у м. Полтаві ради, як дитина, яка перебуває у складних життєвих обставинах. Мати дитини ОСОБА_4 проживає за адресою: АДРЕСА_2 , працює в ТОВ "СІЛЬПО-ФУД" за професією продавець-консультант, відділ товарний, зловживає спиртними напоями, ухиляється від належного виконання батьківських обов`язків. 18.06.2021 року на адресу служби у справах дітей Подільської районної у м. Полтаві ради надійшов лист від УПП в Полтавській області, що ОСОБА_4 неналежним чином доглядає за дитиною, відносно неї складено 9 адміністративних матеріалів за порушення громадського порядку та неналежне виконання батьківських обов`язків.

30.06.2021 року на адресу служби у справах дітей Подільської районної у м. Полтаві ради надійшов лист від Полтавського міського центру соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді, що 23.06.2021 року працівник центру разом із службою у справах дітей відвідав родину за місцем проживання АДРЕСА_2 , малолітній ОСОБА_3 перебував разом з гр. ОСОБА_5 , матері вдома не було. Зі слів чоловіка, мати хлопчика відсутня уже декілька днів, пиячить з різними асоціальними компаніями, сином не займається. Дитину виховувала стороння людина, яка не може представляти її законні інтереси. 02.08.2021 року служба у справах дітей тимчасово влаштувала малолітнього ОСОБА_3 до КП "Дитяча міська клінічна лікарня Полтавської міської ради" для проведення медичного обстеження та надання висновків про стан здоров`я дитини для подальшого влаштування до "Центру соціальної-реабілітації дітей" Полтавської обласної ради. З 17.08.2021 року малолітній ОСОБА_3 перебував у КЗ "Центр соціальної-реабілітації дітей" Полтавської обласної ради, мати відвідувала дитину, приносила фрукти та солодощі. 17.08.2021 року ОСОБА_4 приступила до лікування від алкогольної залежності, виконувала усі рекомендації для лікування, пройшла курс лікування з 16.08.2021 року по 06.09.2021 року. 14.12.2021 року на засіданні комісії з питань захисту прав дитини задоволено заяву ОСОБА_4 , повернуто малолітнього сина ОСОБА_6 в сім`ю матері.

11.02.2022 року стосовно ОСОБА_4 складено протокол про адміністративне правопорушення за ч. 1 ст. 184 КУпАП за неналежне виконання батьківських обов`язків стосовно малолітнього сина ОСОБА_3 - невідомий громадянин повідомив на "лінію-102", що знайшов на вулиці маленького хлопчика без супроводу дорослих, дитина повідомила, що його загубила мама. По приїзду патрульної поліції малолітній ОСОБА_7 уже був з матір`ю, яка перебувала в стані сильного алкогольного сп`яніння та повідомила, що додому потрапити не може, бо її не пускає співмешканець, поводила себе неадекватно та висловлювалась нецензурною лайкою. Встановлено, що жінка разом з сином проживає з двома чоловіками - ОСОБА_8 та ОСОБА_9 , якого ОСОБА_4 називає своїм дядьком, та оскільки вона не була в тому стані, щоб виконувати батьківські обов`язки, ОСОБА_9 письмово зобов`язався тимчасово взяти обов`язки з догляду за дитиною.

11.02.2022 року під час спільного відвідування родини службою у справах дітей та Полтавським міським центром соціальних служб ОСОБА_4 обіцяла припинити зловживання алкогольних напоїв та потурбуватися про сина, але своїх обіцянок не дотрималася. Ситуація, яка склалась у родині ОСОБА_4 , несе пряму загрозу життю, здоров`ю дитини та перешкоджає нормальному його розвитку - хлопчик не відвідує дитячий садок, є свідком неадекватної поведінки матері, яка перебуваючи в стані глибокого алкогольного сп`яніння стає некерованою та агресивною; в квартирі відсутні належні умови та набір продуктів для нормального харчування дитини, присутні сторонні особи, які зловживають алкоголем. Дитина поводить себе скуто та майже не розмовляє.

16.02.2022 року працівник Центру разом з представником служби у справах дітей відвідав родину за місцем проживання, малолітній ОСОБА_3 перебував з гр. ОСОБА_8 , матері вдома не було. У зв`язку з вищевикладеним малолітнього ОСОБА_3 направлено до КП "Дитяча міська клінічна лікарня Полтавської міської ради" для проведення медичного обстеження, в подальшому у зв`язку з військовою агресією Російської Федерації проти України 15.03.2022 року тимчасово влаштовано до патронатної сім`ї на території Кременчуцького району, де дитина і перебуває до цього часу.

Просить позбавити батьківських прав ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , відносно її малолітнього сина ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ; стягнути аліменти з ОСОБА_4 на утримання малолітнього ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у розмірі 1/4 частини заробітку, але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму доходів громадян для дитини відповідного віку на користь закладу, до якого буде влаштована дитина, майбутнього опікуна.

Ухвалою судді від 10.05.2022 року цивільну справу передано на розгляд до Новосанжарського районного суду Полтавської області.

Постановою Полтавського апеляційного суду від 03.11.2022 року ухвалу Ленінського районного суду м. Полтави від 10 травня 2022 року скасовано справу направлено до Ленінського районного суду м. Полтави для продовження розгляду.

18.11.2022 року цивільну справу повернуто до Ленінського районного суду м. Полтави та згідно протоколу передачі судової справи раніше визначеному складу суду передано на розгляд судді Парахіній Є.В.

Позовна заява оформлена з додержанням вимог ст.ст. 175-177 ЦПК України, підстави для її залишення без руху, повернення позивачу, відмови у відкритті провадження відсутні.

Справа віднесена до предметної, суб`єктної, інстанційної та територіальної юрисдикції суду.

Згідно правил ч. 6 ст. 19, ст. 274 ЦПК України вказана справа може бути визнана малозначною, а тому підлягає вирішенню у порядку спрощеного позовного провадження.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст. 19, 175, 177, 187, 274, 277 ЦПК України,

У Х В А Л И В :

Прийняти до розгляду позовну заяву та відкрити провадження у справі за позовною заявою Органу опіки та піклування виконавчого комітету Подільської районної у м. Полтаві ради в інтересах малолітньої дитини ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів.

Справу розглядати за правилами загального позовного провадження.

На виконання вимог ч. 1 ст. 189 ЦПК України розпочати підготовче провадження у справі.

Призначити підготовче засідання у приміщенні Ленінського районного суду м. Полтави (м. Полтава, вул. Панянка, 38, зал № 5) на 09 год. 00 хв. 31 січня 2023 року.

Встановити відповідачу п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на позовну заяву з доданням до нього доказів, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем, та документів, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи,

Роз`яснити відповідачу, що відповідно до вимог ч. 4 ст. 178 ЦПК України, одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, копію відзиву та доданих до нього документів відповідач зобов`язаний надіслати іншим учасникам справи. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Відповідно до ч. 1 ст. 193 ЦПК України у строк для подання відзиву відповідач має право пред`явити зустрічний позов.

Встановити позивачу п`ятиденний строк з дня отримання відзиву для подання відповіді на відзив, оформленої у відповідності з вимогами ч.ч. 3-5 ст. 178 ЦПК України, копія якої повинна бути надана іншим учасникам справи завчасно до початку розгляду справи по суті.

Не пізніше ніж у п`ятиденний строк з дня отримання відповіді на відзив, відповідач має право надати свої письмові пояснення щодо відповіді на відзив та заперечення, оформлене у відповідності з вимогами ч.ч. 3-5 ст. 178 ЦПК України, копія якого одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Роз`яснити учасникам справи, що відповідно до ч. 5 ст. 279 ЦПК України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Згідно ч. 7 ст. 279 ЦПК України клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін відповідачі мають подати в строк для подання відзиву, а позивач - разом з позовом або не пізніше п`яти днів з дня отримання відзиву.

Копію ухвали направити учасникам справи, копію позовної заяви та доданих документів відповідачу.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб-адресою на офіційному веб-порталі судової влади України: http://court.gov.ua/fair/sud1616/.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення та не може бути оскаржена в апеляційному порядку окремо від рішення суду.

Суддя Ленінського районного суду м. Полтави Є. В. Парахіна

СудЛенінський районний суд м.Полтави
Дата ухвалення рішення22.11.2022
Оприлюднено28.11.2022
Номер документу107507974
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них

Судовий реєстр по справі —553/897/22

Рішення від 04.05.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м.Полтави

Парахіна Є. В.

Рішення від 04.05.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м.Полтави

Парахіна Є. В.

Ухвала від 06.03.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м.Полтави

Парахіна Є. В.

Ухвала від 22.11.2022

Цивільне

Ленінський районний суд м.Полтави

Парахіна Є. В.

Постанова від 03.11.2022

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Кузнєцова О. Ю.

Ухвала від 20.09.2022

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Кузнєцова О. Ю.

Ухвала від 11.09.2022

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Кузнєцова О. Ю.

Ухвала від 06.06.2022

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Афанасьєва Ю. О.

Ухвала від 09.05.2022

Цивільне

Ленінський районний суд м.Полтави

Парахіна Є. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні