Рішення
від 23.11.2022 по справі 386/672/22
ГОЛОВАНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 386/672/22

Провадження № 2/386/159/22

РІШЕННЯ

Іменем України

23 листопада 2022 року

Голованівський районний суд Кіровоградської області в складі:

головуючого судді - Червоненка Д.В.,

за участю секретаря судового засідання - Фенюшиної Ю.Ю.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Голованівськ цивільну справу позовом ОСОБА_1 до Голованівської селищної ради про визнання права власності в порядку спадкування,

встановив:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом, посилаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його бабуся ОСОБА_2 , яка за життя склала заповіт, який 04.09.2014 року був посвідчений секретарем виконавчого комітету Межирічківської сільської ради Голованівського району Кіровоградської області, зареєстрований в реєстрі під №14, та за яким покійна заповіла йому земельну ділянку площею 4,99 га, кадастровий номер: 3521485200:02:000:0012, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Вказує, що після смерті ОСОБА_2 він звернувся до приватного нотаріуса Кам`янського нотаріального округу Дніпропетровської області із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за заповітом, але отримав постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії у зв`язку із тим, що державний акт на право приватної власності на землю ІІІ-КР №037512, виданий 03.12.2001 року, пошкоджений і неможливо прочитати на чиє ім`я він виданий, а тому йому запропоновано звернутися до суду. У зв`язку із цим просить визнати за ним в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 , право власності на земельну ділянку площею 4,99 га, кадастровий номер: 3521485200:02:000:0012, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що належала померлій ОСОБА_2 на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ІІІ-КР №037512, виданого 03.12.2001 року Межирічківською сільською радою Голованівського району Кіровоградської області.

Позивач у підготовче та судові засідання не з`явився, надаючи до суду заяви про розгляд справи у його відсутність, позовні вимоги підтримує та просить їх задовольнити. Представник відповідача в судове засідання не з`явився, надав до суду заяву про розгляд справи у його відсутність, проти задоволення позовних вимог не заперечує.

За таких суд розглядає справу у відсутності сторін на підставі наявних у справі доказів.

Дослідивши матеріали справи суд встановив такі обставини і дійшов наступного висновку.

Судом встановлено, що відповідно до копії свідоцтва про смерть серії І-КИ Верхньодніпровського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Південно Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) від 02.03.2021 року, ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Перше Травня Верхньодніпровського району Дніпропетровської області.

Після смерті ОСОБА_2 залишилось спадкове майно, яке складається із земельної ділянки площею 4,99 га, кадастровий номер: 3521485200:02:000:0012, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташоване на території Межирічківської сільської ради Голованівського району Кіровоградської області,яка належала померлій ОСОБА_2 на підставі державного акту серії ІІІ-КР №037512, копію якого залучено до матеріалів справи.

Згідно копії Витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права, індексний номер 32028062 від 05.01.2015 р., земельна ділянка сільськогосподарського призначення за кадастровим номером 3521485200:02:000:0012, власником якої є ОСОБА_2 , передана в оренду ПП "Дніпро" строком на 10 років.

Відповідно до копії договору оренди землі від 01.12.2014 року ОСОБА_2 надала в оренду ПП «Дніпро» в особі директора Грушецького А.Г. земельну ділянку сільськогосподарського призначення, яка належить їй на підставі державного акту серії ІІІ-КР №037512, що знаходиться на території Межирічківської сільської ради Голованівського району Кіровоградської області.

Відповідно до копії акту про передачу та прийом земельної ділянки (в натурі) від 05.01.2015 року ПП «Дніпро» в особі голови Грушецького А.Г. прийняв у строкове платне користування (оренду) земельну ділянку сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Межирічківської сільської ради терміном на 10 років.

04.09.2014 року ОСОБА_2 було складено заповіт, який посвідчений секретарем виконавчого комітету Межирічківської сільської ради Голованівського району Кіровоградської області Садковою М.В., реєстровий № 14, та відповідно до якого належну їй земельну ділянку площею 4,99 га., кадастровий номер 3521485200:02:000:0012, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, вона заповіла у власність ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Постановою приватного нотаріусаКам`янського районногонотаріального округуДніпропетровської областіМалашової Г.В.від 28.12.2021року провідмову увчиненні нотаріальноїдії ОСОБА_3 відмовлено увидачі свідоцтвапро правона спадщинуза заповітомвід 04.09.2014року післясмерті ОСОБА_2 ,померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ,на земельнуділянку дляведення товарногосільськогосподарського виробництва,оскільки Державний актпро правоприватної власностіна землюсерії ІІІ-КР№037512, виданий 03.12.2001 року, пошкоджений і неможливо прочитати на чиє ім`я він виданий, про що свідчить копія постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії.

За статтею 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Статтею 12 ЦПК України визначено, що цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Стаття 13 ЦПК України встановлює, що суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Збирання доказів у цивільних справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Суд має право збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи лише у випадках, коли це необхідно для захисту малолітніх чи неповнолітніх осіб або осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена, а також в інших випадках, передбачених цим Кодексом. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд.

Листом Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 16.05.2013 року № 24-753/0/4-13"Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування" надано роз`яснення, що при розгляді справ про спадкування суди мають встановлювати:

- місце відкриття спадщини;

- коло спадкоємців, які прийняли спадщину;

- законодавство, яке підлягає застосуванню щодо правового режиму спадкового майна та часу відкриття спадщини у випадку, якщо спадщина відкрилась до 1 січня 2004 року або ж спадкодавець проживав в іншій державі, спадкоємець є іноземним громадянином та проживає в іншій державі, а спадкове майно знаходиться на території України.

Обставини, які входять до предмета доказування у зазначеній категорії справ, можна встановити лише при дослідженні документів, наявних у спадковій справі. Належними доказами щодо фактів, які необхідно встановити для вирішення спору про право спадкування, є копії документів відповідної спадкової справи, зокрема, поданих заяв про прийняття спадщини, виданих свідоцтв про право на спадщину, довідок житлово-експлуатаційних організацій, сільських, селищних рад за місцем проживання спадкодавця.

Також слід звернути увагу на наявність у матеріалах справи обґрунтованої постанови про відмову нотаріуса у вчиненні нотаріальної дії, зокрема, відмови у видачі свідоцтва про право на спадщину.

У випадках, коли щодо отримання доказів у сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, є складнощі, суд за їх клопотанням зобов`язаний витребувати такі докази.

Відповідно до ст. 83 ЦПК України сторони та інші учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду. Позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом з поданням позовної заяви. Якщо доказ не може бути поданий у встановлений законом строк з об`єктивних причин, учасник справи повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк; докази, які підтверджують, що особа здійснила всі залежні від неї дії, спрямовані на отримання вказаного доказу. Докази, не подані у встановлений законом або судом строк, до розгляду судом не приймаються, крім випадку, коли особа, яка їх подає, обґрунтувала неможливість їх подання у вказаний строк з причин, що не залежали від неї.

За статтею 84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинах другій та третій статті 83 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї. У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази.

Враховуючи,що аніз позовноюзаявою,ані підчас підготовчогосудового чисудового засіданняпозивач неподав досуду документів,наявних успадковій справі,а такожне подававклопотання проїї витребування,і судне маєправа збиратидокази звласної ініціативи,приходжу довисновку пронеможливість встановленнявсіх обставин,які входятьдо предметадоказування уцій справі,зокрема,про колоспадкоємців,які прийнялиспадщину післясмерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 , наявність інших заповітів, тощо, а відтак і до висновку про відсутність достатніх підстав для задоволення позову.

При цьому, наявна в матеріалах справи копія постанови про відмову нотаріуса у вчиненні нотаріальної дії, а саме у видачі свідоцтва про право на спадщину, не містить достатніх відомостей про зазначені вище обставини, які підлягають доказуванню.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 2, 4, 10, 12, 13, 76-84, 209, 210, 263-265 ЦПК України,суд,-

ухвалив:

Відмовити у задоволенні позову ОСОБА_1 до Голованівської селищної ради про визнання права власності в порядку спадкування. .

Рішення суду може бути оскаржено протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до Кропивницького апеляційного суду апеляційної скарги.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя: Д. В. Червоненко

Дата ухвалення рішення23.11.2022
Оприлюднено28.11.2022
Номер документу107510617
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності в порядку спадкування

Судовий реєстр по справі —386/672/22

Постанова від 06.12.2023

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Письменний О. А.

Постанова від 06.12.2023

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Письменний О. А.

Ухвала від 03.10.2023

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Письменний О. А.

Ухвала від 23.05.2023

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Письменний О. А.

Ухвала від 01.05.2023

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Письменний О. А.

Ухвала від 31.03.2023

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Письменний О. А.

Ухвала від 20.02.2023

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Письменний О. А.

Ухвала від 07.02.2023

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Письменний О. А.

Ухвала від 23.01.2023

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Єгорова С. М.

Ухвала від 11.01.2023

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Єгорова С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні