Ухвала
від 29.11.2022 по справі 613/1182/21
БОГОДУХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №613/1182/21 Провадження № 2/613/81/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 листопада 2022 року Богодухівський районний суд Харківської області у складі:

головуючого - судді Уварової Ю.В.,

за участі секретаря - Макушинської О.В.,

розглянувши в підготовчому судовому засіданні в м. Богодухові цивільну справу за позовом керівника Богодухівської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Богодухівської міської ради до ОСОБА_1 , Куп`єваської сільської ради Богодухівського району Харківської області, третя особа: фізична особа-підприємець ОСОБА_2 про визнання незаконним та скасування рішення, визнання недійсним державного акту, скасування державної реєстрації та повернення земельної ділянки,-

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Богодухівського районного суду Харківської області перебуває цивільна справа за позовом керівника Богодухівської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Богодухівської міської ради до ОСОБА_1 , Куп`єваської сільської ради Богодухівського району Харківської області, третя особа: фізична особа-підприємець ОСОБА_2 про визнання незаконним та скасування рішення, визнання недійсним державного акту, скасування державної реєстрації та повернення земельної ділянки.

Ухвалою Богодухівського районного суду Харківської області від 01 жовтня 2021 року позовну заяву керівника Богодухівської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Богодухівської міської ради про визнання незаконним та скасування рішення, визнання недійсним державного акту, скасування державної реєстрації та повернення земельної ділянки було прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі. Визначено розгляд справи проводити за правилами загального позовного провадження. Відповідачу запропоновано в установлений судом строк подати письмовий відзив на позов.

Ухвалою від 29.12.2021 підготовче провадження було закрито та справу призначено до судового розгляду по суті на 24.01.2022.

27.07.2022 надійшов відзив ОСОБА_1 на позов з квитанціями про відправлення копій відзиву іншим учасникам.

Ухвалою від 03.11.2022 судом постановлено ухвалу про повернення до стадії підготовчого провадження.

В судовому засіданні 22.11.2022 на обговорення поставлено питання про прийняття відзиву на позов до розгляду.

Представник Богодухівської окружної прокуратури - прокурор Кальман М.Ю. не заперечував проти прийняття відзиву.

Також заявив клопотання про заміну сторони правонаступником, а саме просив замінити відповідача Куп`єваську сільську раду на правонаступника - Богодухівську міську раду.

В обґрунтування клопотання зазначає, що підстави для звернення до суду прокурора визначені у ч. 3 ст. 23 Закону України «Про прокуратуру», відповідно до норм якої прокурор здійснює представництво в суді законних інтересів держави у разі порушення або загрози порушення інтересів держави, якщо захист цих інтересів не здійснює або неналежним чином здійснює орган державної влади, орган місцевого самоврядування чи інший суб`єкт владних повноважень, до компетенції якого віднесені відповідні повноваження, а також у разі відсутності такого органу.

З урахуванням того, що «інтереси держави» є оціночним поняттям, прокурор чи його заступник у кожному конкретному випадку самостійно визначає з посиланням на законодавство, на підставі якого подається позов, в чому саме відбулося чи може відбутися порушення матеріальних або інших інтересів держави, обґрунтовує у позовній заяві необхідність іх захисту та зазначає орган, уповноважений державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах.

При встановленні наявності або відсутності порушень або загрози порушень інтересів держави необхідно виходити з того, що ч. 3 ст. 23 Закону України «Про прокуратуру» зазначає про порушення або загрозу порушення «інтересів держави», якщо захист цих інтересів не здійснює або неналежним чином здійснює орган державної влади (1), орган місцевого самоврядування (2) чи інший суб`єкт владних повноважень (3), до компетенції якого віднесені відповідні повноваження, а також у разі відсутності такого органу (4).

Аналіз вказаної статті Закону дає підстави дійти до висновку що «інтереси держави» (як загальне поняття) являють собою комплекс прав та законних інтересів як в цілому держави України (або народу України), так і інтереси окремої територіальної громади.

Розпорядження Кабінету Міністрів України від 12 червня 2020 року №725-р «Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Харківської області» визначено адміністративні центри та затверджені території територіальних громади Харківської області згідно з додатком.

Згідно П.2 Додатку до розпорядження Кабінету Міністрів України від 12 червня 2020 р. № 725-р, Куп`єваська територіальна громада увійшла до складу Богодухівської міської територіальної громади.

Згідно з п.1 рішення №22-УПІ від 23 грудня 2020 року Богодухівською міською радою була розпочата процедура реорганізації юридичної особи - Куп`єваської сільської ради шляхом приєднання до Богодухівської міської ради.

Згідно з п.2 вищевказаного рішення Богодухівська міська рада є правонаступником всього майна, прав та обов`язків Куп`єваської сільської ради.

Представник Куп`єваської сільської ради Богодухівського району в судове засідання не з`явився, про дату та час судового засідання повідомлявся у встановленому законом порядку.

Представник відповідача ОСОБА_1 адвокат Котляр А.О. просив прийняти відзив до розгляду.

Заперечував проти клопотання прокурора про заміну сторони. В обґрунтування своїх заперечень зазначив, що прокурором подано позов в інтересах держави в особі Богодухівської міської ради, а зараз прокурор просить замінити відповідача на неї же, отже буде мати місце позов Богодухівської міської ради до самої себе, що є неможливим.

Представник третьої особи - фізичної особа-підприємця ОСОБА_2 адвокат Геріх Н.А. при вирішенні питання про прийняття відзиву покладалась на розсуд суду та у разі прийняття відзиву просила надати строк для надання пояснень щодо відзиву. Клопотання прокурора про заміну сторони вважала таким, що підлягає задоволенню, оскільки позов подано в інтересах територіальної громади.

Заслухавши думку учасників справи, дослідивши матеріали, що надійшли, суд доходить наступного.

Порядок і строк подачі відзиву регламентовано ст.191 ЦПК України.

Так, копія відзиву разом з приєднаними матеріалами була направлена іншим учасникам справи, що ними не заперечувалось. Отже, з метою реалізації принципу змагальності та прав відповідача, суд вважає за необхідне прийняти відзив до розгляду та на виконання вимог ст.ст.179, 192 ЦПК надати позивачу строк для подачі відповіді на відзив, а третій особі - для подання пояснень щодо відзиву.

Щодо клопотання про заміну сторони, суд зазначає наступне.

Відповідно до положень ст. 55 ЦПК України, у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку він замінив.

Розпорядження Кабінету Міністрів України від 12 червня 2020 року №725-р «Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Харківської області» визначено адміністративні центри та затверджені території територіальних громади Харківської області згідно з додатком.

Згідно з п.2 Додатку до розпорядження Кабінету Міністрів України від 12 червня 2020 р. № 725-р, Куп`єваська територіальна громада увійшла до складу Богодухівської міської територіальної громади.

Згідно з п.1 рішення №22-УПІ від 23 грудня 2020 року Богодухівською міською радою була розпочата процедура реорганізації юридичної особи - Куп`єваської сільської ради шляхом приєднання до Богодухівської міської ради.

Згідно з п.2 вищевказаного рішення Богодухівська міська рада є правонаступником всього майна, прав та обов`язків Куп`єваської сільської ради.

З урахуванням наведеного суд вбачає підстави для заміни відповідача Куп`єваської сільської ради його правонаступником.

Враховуючи, що внаслідок заміни сторони відбувається і зміна її процесуального статусу, суд не вбачає підстав вважати, що Богодухівська міська рада зберігає статус позивача та заявляє вимоги до себе ж.

Крім того, з урахуванням раніше поданих клопотань представників відповідача та третьої особи - провести засідання в режимі відеоконференції з використанням ними власних засобів.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 55, 178, 179, 181, 189, 196-198, 200 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Замінити Відповідача Куп`єваську сільську раду Богодухівського району правонаступником - Богодухівською міською радою.

Прийняти до розгляду відзив відповідача ОСОБА_1 на позов прокурора.

Запропонувати Богодухівській міській раді в строк до 14.12.2022 подати відзив на позов, а третій особі ФОП ОСОБА_2 запропонувати в той же строк подати письмові пояснення щодо відзиву.

Відкласти підготовче судове засідання на 14 грудня 2022 року, 11-00 год.

Надати можливість представнику відповідача - адвокату Котляр А.О. брати участь у розгляді справи в судовому засіданні, яке призначене на 14.12.2022, 11.00 год. в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів за електронною адресою для реєстрації в «EasyCon» - ІНФОРМАЦІЯ_1

Надати можливість представнику третьої особи - адвокату Геріх Н.А брати участь у розгляді справи в судовому засіданні, яке призначене на 14.12.2022, 11.00 год. в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів за електронною адресою для реєстрації в «EasyCon» - ІНФОРМАЦІЯ_2

Роз`яснити представнику відповідача - адвокату Котляр А.О. та представнику третьої особи - адвокату Геріх Н.А., що відповідно до ч. 5 ст. 212 ЦПК України ризики технічної неможливості участі в відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку, тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

Повний текст ухвали складено 28.11.2022.

Суддя Ю.В. Уварова

СудБогодухівський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення29.11.2022
Оприлюднено02.12.2022
Номер документу107563226
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: спори про припинення права власності на земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —613/1182/21

Ухвала від 20.11.2023

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Уварова Ю. В.

Ухвала від 20.11.2023

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Уварова Ю. В.

Ухвала від 02.11.2023

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Уварова Ю. В.

Ухвала від 31.08.2023

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Уварова Ю. В.

Ухвала від 28.08.2023

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Уварова Ю. В.

Ухвала від 05.07.2023

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Уварова Ю. В.

Ухвала від 19.06.2023

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Уварова Ю. В.

Ухвала від 20.03.2023

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Уварова Ю. В.

Ухвала від 15.03.2023

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Уварова Ю. В.

Ухвала від 29.11.2022

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Уварова Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні