Рішення
від 11.11.2022 по справі 308/7829/21
УЖГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 308/7829/21

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 листопада 2022 року місто Ужгород

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

під головуванням судді Іванова А.П.

при секретарі судового засідання Боті О.І.

за участю позивача ОСОБА_1

представника позивача ОСОБА_2

представника відповідача Шереги М.Г.

представника відповідача Івашковича І.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Державного підприємства «Великолазівський», Ужгородської районної державної адміністрації, Корпорації з питань садівництва, виноградарства виноробної та консервної промисловості «ЗАКАРПАТСАДВИНПРОМ», Головного управління Держгеокадастру у Закарпатській області про розірвання договору оренди, скасування рішення про державну реєстрацію права оренди, про зобов`язання надати дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки

встановив:

18.06.2021 позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до ДП «Великолазівський» Ужгородської районної державної адміністрації, третя особа, яка заявляє самостійні вимоги Корпорація з питань садівництва, виноградарства виноробної та консервної промисловості «ЗАКАРПАТСАДВИНПРОМ», в якому просив суд:

договір оренди землі загальною площею 305,56 гектарів, укладеного 29 квітня 2004 року між орендодавцем Ужгородською районною державною адміністрацією (код ЄДРПУ - 04053849) в особі голови Лапонога Сергія Юхимовича та орендарем Корпорацією з питань садівництва, виноградарства, виноробної та консервної промисловості «ЗАКАРПАТСАДВИНПРОМ» (код ЄДРПОУ- 13593013) - розірвати;

рішення про державну реєстрацію права оренди землі загальною площею 305,56 гектарів, укладеного 29 квітня 2004 року між орендодавцем Ужгородською районною державною адміністрацією (код ЄДРПУ - 04053849) в особі голови Лапонога Сергія Юхимовича та орендарем Корпорацією з питань садівництва, виноградарства, виноробної та консервної промисловості «ЗАКАРПАТСАДВИНПРОМ» (код ЄДРПОУ - 13593013) -скасувати.

29.06.2021 року ОСОБА_1 уточнив свої позовні вимоги та звернувся з позовом до ДП «Великолазівський» Ужгородської районної державної адміністрації, Корпорації з питань садівництва, виноградарства виноробної та консервної промисловості «ЗАКАРПАТСАДВИНПРОМ», третя особа, яка не заявляє самостійні вимоги Головне управління Держгеокадастру у Закарпатській області та просив суд:

договір оренди землі загальною площею 305,56 гектарів, укладеного 29 квітня 2004 року між орендодавцем Ужгородською районною державною адміністрацією (код ЄДРПУ - 04053849) в особі голови Лапонога Сергія Юхимовича та орендарем Корпорацією з питань садівництва, виноградарства, виноробної та консервної промисловості «ЗАКАРПАТСАДВИНПРОМ» (код ЄДРПОУ - 13593013) - розірвати;

рішення про державну реєстрацію права оренди землі загальною площею 305,56 гектарів, укладеного 29 квітня 2004 року між орендодавцем Ужгородською районною державною адміністрацією (код ЄДРПУ - 04053849) в особі голови Лапонога Сергія Юхимовича та орендарем Корпорацією з питань садівництва, виноградарства, виноробної та консервної промисловості «ЗАКАРПАТСАДВИНПРОМ» (код ЄДРПОУ - 13593013) - скасувати;

зобов`язати Головне управління Держгеокадастру у Закарпатській області надати ОСОБА_1 , мешканцю АДРЕСА_1 дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки без зміни її цільового призначення для обслуговування належної будівлі загальною площею 0,7040 га, яка розташована в АДРЕСА_2 .

Ухвалою суду від 21.07.2022 до участі у справі залучено як співвідповідача Головне управління Держгеокадастру у Закарпатській.

Свої позовні вимоги ОСОБА_1 обґрунтовує тим, що 17.05.2012 згідно ухвали Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області у справі № 6-31/11 від 01.06.2011 він набув право власності на майно, що складається з будівлі складу (літера А, загальною площею 333,90 кв.м., що розташоване в АДРЕСА_2 , яке зареєстровано в реєстрі за № 484), однак земельну ділянку для обслуговування нерухомого майна йому передано не було.

Вказана земельна ділянка (загальною площею 305,56 га) є державною власністю і на підставі договору оренди землі від 29.04.2004 передана у користування Корпорації з питань садівництва, виноградарства, виноробної та консервної продукції «ЗАКАРПАТСАДВИНПРОМ», в строкове платне користування на 50 (п`ятдесят) років. Помилково вказано, що на цій земельній ділянці об`єкти нерухомого майна відсутні.

27.04.2020 позивач звернувся до ГУ Держгеокадастру у Закарпатській області із заявою про надання згоди на виготовлення проекту землеустрою та передачу земельної ділянки загальною площею 2,8343 га у користування, яка розташована під будівлею складу, та земельної ділянки для обслуговування належної йому будівлі загальною площею 0,7040 га, які розташовані в АДРЕСА_2 . Однак 28.05.2020 згідно з Наказу за № 3287-СР йому було відмовлено у наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в оренду для обслуговування будівлі складу за рахунок земель сільськогосподарського призначення державної власності площею 0,7040 га земель, що розташовані на території Великолазівської сільської ради Ужгородського району Закарпатської області у зв`язку з тим, що останні перебувають у користуванні Корпорації з питань садівництва, виноградарства, виноробної та консервної продукції на підставі договору оренди.

Таким чином, на думку позивача, в договір оренди землі від 29.04.2004 орендодавцем Ужгородською районною державною адміністрацією в особі Лапонога Сергія Юхимовича умисно внесено неправдиві відомості про відсутність об`єктів нерухомого майна та незаконно надано в строкове платне користування земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка знаходиться на території Великолазівської сільської ради Ужгородського району.

Вважає, що орендодавець Ужгородська районна державна адміністрація не була наділена повноваженнями надавати в оренду землю, а могла лише надавати таку в постійне користування у відповідності до статті 92 Земельного кодексу України

З огляду на викладене він просить скасувати договір оренди землі від 29 квітня 2004 року, укладений між орендодавцем Ужгородською районною державною адміністрацією в особі Лапонога Сергія Юхимовича та орендарем Корпорацією з питань садівництва, виноградарства, виноробної та консервної промисловості «ЗАКАРПАТСАДВИНПРОМ», загальною площею 305,56 га, строком на 50 (п`ятдесят) років з тих підстав, що при його укладенні було допущено порушення норми земельного законодавства.

Вказує, що оскільки йому 17.05.2012 було видано Свідоцтво про право власності на майно, що складається з будівлі складу (літера А, загальною площею 333,90 кв.м., що розташоване в АДРЕСА_2 ), то він має право на виділення йому земельної ділянки, розташованої під вказаною будівлею, та для її обслуговування.

Він вважає, що придбання ним будівлі є підставою для надання йому частини земельної ділянки, на якій перебуває будівля та земельну ділянку, яка необхідна для обслуговування цієї будівлі без зміни її цільового призначення.

Він вважає, що його вимоги про скасування рішення органу державної влади про надання в оренду земельної ділянки є підставними, так як орендодавець Ужгородська районна державна адміністрація не мала повноважень надавати дану земельну ділянку в оренду, так як порушила вимоги статті 122 Земельного кодексу України та в вказаному договорі оренди землі від 29.04.2004 умисно зазначила про відсутність на вказаній земельній ділянці об`єктів нерухомого майна, хоча

Стверджує, що відповідачам було відомо про наявність на цій земельній ділянці таких об`єктів нерухомого майна. Державному підприємству «Великолазівський» було відомо про наявність на земельній ділянці об`єктів нерухомого майна, однак про таке не було зазначено в договорі, хоча згідно з договору оренди землі від 29.04.2004 вони зобов`язані були повідомити орендодавця.

Вищевикладене стало підставою для звернення до суду із цим позовом.

В судовому засіданні позивач та його представник позовні вимоги підтримали в повному обсязі з підстав в ньому викладених.

В судовому засіданні представник відповідача Корпорації «ЗАКАРПАТСАДВИНПРОМ» позовні вимоги ОСОБА_1 не визнав, оскільки вважає їх безпідставними. На його думку ОСОБА_1 не є стороною договору оренди землі, не вказує у позові підстави для розірвання договору відповідно до ст.ст. 651, 652 ЦК України. Вважає, що для розірвання договору оренди землі загальною площею 305,56 гектарів відсутні будь які підстави, оскільки попередній власник нерухомого майна, право власності на яке набув позивач, не користувався цілою земельною ділянкою у 302,56 га. Зазначає, що оскільки свідоцтво про набуття права власності ОСОБА_1 на нерухоме майно не містить кадастрового номеру земельної ділянки, на якій воно розміщене, правочин про передачу права власності на майно є нікчемним. Твердження позивача про те, що Ужгородська РДА не мала права передавати земельну ділянку в користування шляхом укладення оренди, а мала б лише надати її в постійне користування у відповідності до статті 92 Земельного кодексу України, рахує таким, що суперечить вимогам ст. 124 ЗК України. Вважає вимогу позивача про зобов`язання ГУ Держгеокадастру у Закарпатській області щодо надання йому дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки без зміни її цільового призначення для обслуговування належної будівлі загальною площею 0,7040 га безпідставною.

В судовому засіданні представник відповідача Ужгородської районної державної адміністрації позовні вимоги ОСОБА_1 не визнав, оскільки вважає їх безпідставними та необґрунтованими. Вважає, що у Ужгородської РДА були усі повноваження для передачі спірної земельної ділянки в оренду. Договір оренди земельної ділянки може бути розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін договору, а оскільки ОСОБА_1 не є стороною договору оренди, то відповідно не має прав звертатися до суду з такою вимогою. Підстави для скасування рішення про державну реєстрацію права оренди землі відсутні, оскільки така відбулась відповідно до вимог чинного законодавства.

ГУ Держгеокадастру в Закарпатській області в особі представника, згідно з наданих пояснень, позовні вимоги ОСОБА_1 не визнали в повному обсязі. Вважає, що договір оренди може бути розірвано в судовому порядку за заявою сторони договору, однак ОСОБА_1 стороною договору не є. Позовна вимога про скасування рішення про державну реєстрацію права оренди землі не підлягає задоволенню, оскільки не має під собою належних правових підстав. Щодо зобов`язання ГУ Держгеокадастру в Закарпатській області надати позивачу дозвіл на розроблення проекту землеустрою земельної ділянки без зміни її цільового призначення для обслуговування будівлі зазначає, що ГУ Держгеокадастру в Закарпатській області не є розпорядником даних земельних ділянок, а тому не має ніяких прав на надання такого дозволу.

Суд, вислухавши сторін, дослідивши надані докази, вважає, що позов не підлягає задоволенню з нижчевказаних підстав.

У відповіді ДП «Великолазівський» №2 від 10.03.2021 (т. 1 а.с. 11) зазначено, що будівля складу під літерою «А». площею 333,9 м2 за адресою АДРЕСА_2 розташована на земельній ділянці з кадастровим номером 2124881200:02:009:0001, загальною площею 2,8343 га. За відомостями кадастрової карти вказана земля є державною власністю та на підставі договору оренди передана у користування орендарю - Корпорації з питань садівництва, виноградарства виноробної та консервної промисловості «ЗАКАРПАТСАДВИНПРОМ». Договори щодо вказаної землі чи будівлі за участю ДП «Великолазівський» не укладалися.

Із договору оренди від 29.04.2004 (т. 1 а.с. 12-14) видно, що орендодавець - Ужгородська районна державна адміністрація надала орендарю - Корпорації з питань садівництва, виноградарства виноробної та консервної промисловості «ЗАКАРПАТСАДВИНПРОМ» земельну ділянку загальною площею 305,56 га строком на 50 років. У п. 3 договору зазначено, що на земельній ділянці об`єкти нерухомого майна відсутні.

Згідно з акту прийому-передачі земельних ділянок в натурі (т. 1 а.с. 16) Ужгородська районна державна адміністрація передала в натурі земельні ділянки площею 305,56 га Корпорації з питань садівництва, виноградарства виноробної та консервної промисловості «ЗАКАРПАТСАДВИНПРОМ».

Згідно зі свідоцтва від 17.05.2012 (т. 1 а.с. 15) ОСОБА_1 належить на праві власності майно, що складається з будівлі складу (літера «А»), загальною площею 333,90 кв.м., що розташована за адресою АДРЕСА_2 . ОСОБА_1 залишив за собою майно, що належало ТОВ «ТІК», на підставі договору купівлі-продажу за №50 від 21.05.2008, та на яке згідно з ухвали Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області №6-31/11 від 01.06.2011 визнано право власності. Право власності на вказану будівлю зареєстроване Ужгородським районним комунальним підприємством БТІ та реєстрації права власності на об`єкти нерухомого майна 10.06.2012 під номером 23343884.

Із заяви ОСОБА_1 від 27.04.2020 (т. 1 а.с. 17) видно, що він звернувся до Головного управління Держгеокадастру у Закарпатській області із заявою про надання дозволу на виготовлення проекту землеустрою для відведення забудованої земельної ділянки площею 0,7040 га, що використовується для обслуговування належної йому будівлі складу, що розташована за адресою: АДРЕСА_2 шляхом її виділення у спосіб поділу з земельною ділянкою з кадастровим номером 2124881200:02:009:0001 з подальшою передачею її в оренду строком на 10 років.

Із наказу Головного управління Держгеокадастру у Закарпатській області №3287-сг від 28.05.2020 року (т. 1 а.с. 18) видно, що ОСОБА_1 відмовлено у наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою.

Із висновку експерта №36/02-20 від 12.02.2020 (т. 1 а.с. 19-23) видно, що запропоновано варіант порядку користування земельною ділянкою по АДРЕСА_2 , з можливістю виділення в користування ОСОБА_1 земельної ділянки з цільовим призначенням: для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Щодо позовної вимоги ОСОБА_1 про розірвання договору оренди землі загальною площею 305,56 гектарів, укладеного 29 квітня 2004 року між орендодавцем Ужгородською районною державною адміністрацією та орендарем Корпорацією з питань садівництва, виноградарства, виноробної та консервної промисловості «ЗАКАРПАТСАДВИНПРОМ», слід зазначити, що відповідно до ч. 2 ст. 651 ЦК України договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. При цьому відповідно до ч. 2 ст. 652 ЦК України договір може бути змінено чи розірвано у зв`язку з істотною зміною обставин за рішенням суду на вимогу заінтересованої сторони договору та відповідно до ч. 3 ст. 31 ЗУ «Про оренду землі» на вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірваний за рішенням суду в порядку, встановленому законом. Тобто з позовом про дострокове розірвання договору оренди землі мають право звертатись тільки сторони договору, а саме або орендодавець - Ужгородська районна державна адміністрація, або орендар - Корпорація з питань садівництва, виноградарства, виноробної та консервної промисловості «ЗАКАРПАТСАДВИНПРОМ». ОСОБА_1 не є стороною договору оренди землі від 29.04.2004, тому він не має права на звернення до суду із позовом про розірвання договору оренди, а відтак у задоволенні цієї позовної вимоги ОСОБА_1 слід відмовити.

Щодо позовної вимоги ОСОБА_1 про скасування рішення про державну реєстрацію права оренди землі загальною площею 305,56 гектарів, укладеного 29 квітня 2004 року між орендодавцем Ужгородською районною державною адміністрацією та орендарем Корпорацією з питань садівництва, виноградарства, виноробної та консервної промисловості «ЗАКАРПАТСАДВИНПРОМ», слід зазначати, що відповідно до ст. 126 ЗК України право власності, користування земельною ділянкою оформлюється відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень». Згідно з ч. 4 ст. 18 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» державній реєстрації підлягають виключно заявлені речові права на нерухоме майно та їх обтяження, за умови їх відповідності законодавству і поданим/отриманим документам. За ч. 3 ст. 26 цього Закону відомості про речові права, обтяження речових прав, внесені до Державного реєстру прав, не підлягають скасуванню та/або вилученню. У даній справі вимога про скасування рішення про державну реєстрацію права оренди землі пов`язана із вимогою про розірвання договору оренди землі. На думку суду скасування рішення державного реєстратора про державну реєстрацію прав оренди землі допускається виключно з одночасним розірванням такого договору оренди, яким би були припинені речові права на земельну ділянку, зареєстровані відповідно до законодавства. Однак в даному випадку судом приймається рішення про відмову ОСОБА_1 в задоволенні позовних вимог про розірвання договору оренди від 29.04.2004, укладеному між орендодавцем Ужгородською районною державною адміністрацією та орендарем Корпорацією з питань садівництва, виноградарства, виноробної та консервної промисловості «ЗАКАРПАТСАДВИНПРОМ», з тих підстав, що він не має прав звертатися до суду з таким позовом. Відповідно і позовна вимога ОСОБА_1 про скасування рішення про державну реєстрацію права оренди землі загальною площею 305,56 гектарів, укладеного 29 квітня 2004 року між орендодавцем Ужгородською районною державною адміністрацією та орендарем Корпорацією з питань садівництва, виноградарства, виноробної та консервної промисловості «ЗАКАРПАТСАДВИНПРОМ», задоволенню не підлягає.

Щодо позовної вимоги ОСОБА_1 про зобов`язання Головного управління Держгеокадастру у Закарпатській області надати йому дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки без зміни її цільового призначення для обслуговування належної будівлі загальною площею 0,7040 га, яка розташована в АДРЕСА_2 , суд зазначає, що відповідно до ч. 5 ст. 116 ЗК України земельні ділянки, які перебувають у власності чи користуванні громадян або юридичних осіб, передаються у власність чи користування за рішенням органів виконавчої влади чи органів місцевого самоврядування лише після припинення права власності чи користування ними в порядку, визначеному законом. Тому наказом №3287-сг від 28.05.2020 Головним управлінням Держгеокадастру у Закарпатській області ОСОБА_1 було відмовлено у наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, оскільки спірна земельна ділянка перебуває у користуванні Корпорації з питань садівництва, виноградарства виноробної та консервної промисловості «ЗАКАРПАТСАДВИНПРОМ». На момент розгляду справи судом спірна земельна ділянка й надалі перебуває у користуванні Корпорації з питань садівництва, виноградарства виноробної та консервної промисловості «ЗАКАРПАТСАДВИНПРОМ», яке не обмежене і не припинене. Крім того відповідно до п. 24 розділу X «Перехідні положення» ЗК України, які набули чинності 26.05.2021, Головне управління Держгеокадастру у Закарпатській області не є розпорядником спірної земельної ділянки і тому на може надавати дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки без зміни її цільового призначення для обслуговування належної будівлі. Відтак у задоволенні цієї позовної вимоги ОСОБА_1 також слід відмовити.

З огляду на викладене у задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 до ДП «Великолазівський», Ужгородської районної державної адміністрації, Корпорації з питань садівництва, виноградарства виноробної та консервної промисловості «ЗАКАРПАТСАДВИНПРОМ», ГУ Держгеокадастру у Закарпатській області слід відмовити у повному обсязі.

Керуючись ст. ст. 651, 652 ЦК України, ст. ст. 116, 126, п. 24 розділу X ЗК України, ст. ст. 18, 26 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» ст. ст. 4, 13, 89, 223, 258, 259, 263-265, 273, 280-284, 289, 354, 355 ЦПК України, суд

ухвалив:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Державного підприємства «Великолазівський», Ужгородської районної державної адміністрації, Корпорації з питань садівництва, виноградарства виноробної та консервної промисловості «ЗАКАРПАТСАДВИНПРОМ», Головного управління Держгеокадастру у Закарпатській області про:

розірвання договору оренди землі загальною площею 305,56 гектарів, укладеного 29 квітня 2004 року між орендодавцем Ужгородською районною державною адміністрацією (код ЄДРПУ - 04053849) в особі голови Лапонога Сергія Юхимовича та орендарем Корпорацією з питань садівництва, виноградарства, виноробної та консервної промисловості «ЗАКАРПАТСАДВИНПРОМ» (код ЄДРПОУ - 13593013. );

скасування рішення про державну реєстрацію права оренди землі загальною площею 305,56 гектарів, укладеного 29 квітня 2004 року між орендодавцем Ужгородською районною державною адміністрацією (код ЄДРПУ - 04053849) в особі голови Лапонога Сергія Юхимовича та орендарем Корпорацією з питань садівництва, виноградарства, виноробної та консервної промисловості «ЗАКАРПАТСАДВИНПРОМ» (код ЄДРПОУ - 13593013);

зобов`язання Головного управління Держгеокадастру у Закарпатській області надати ОСОБА_1 , мешканцю АДРЕСА_1 дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки без зміни її цільового призначення для обслуговування належної будівлі загальною площею 0,7040 га, яка розташована в АДРЕСА_2 ,

залишити без задоволення.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Закарпатського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Суддя Ужгородського

міськрайонного суду А.П. Іванов

Дата ухвалення рішення11.11.2022
Оприлюднено02.12.2022
Номер документу107574933
СудочинствоЦивільне
Сутьзобов`язання надати дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки

Судовий реєстр по справі —308/7829/21

Ухвала від 18.12.2023

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Джуга С. Д.

Ухвала від 30.11.2023

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Джуга С. Д.

Ухвала від 29.09.2023

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Джуга С. Д.

Ухвала від 09.06.2023

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Джуга С. Д.

Ухвала від 31.03.2023

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Джуга С. Д.

Ухвала від 20.12.2022

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Джуга С. Д.

Рішення від 11.11.2022

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Іванов А. П.

Рішення від 11.11.2022

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Іванов А. П.

Ухвала від 21.07.2022

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Іванов А. П.

Ухвала від 21.07.2022

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Іванов А. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні