Рішення
від 07.11.2022 по справі 548/458/22
ХОРОЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 548/458/22

Провадження № 2/548/349/22

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07.11.2022 Хорольський районний суд Полтавської областів складі:

головуючого судді Старокожка В.П.,

за участю секретаря Комаренко В.М.,

розглянувши у відкритому судовому засідання в залі суду в м. Хоролпозов ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 до Товариства з обмеженою відповідальністю «СІСТЕМАГРО»</a>, третя особа: Сільськогосподарський виробничий кооператив "Хильківський", про визнання договору неукладеним, скасування державної реєстрації права оренди на земельну ділянку та повернення земельної ділянки,

В С Т А Н О В И В:

Позиція позивачів та відповідача, процесуальні дії, вчинені по справі.

Позивачі звернулися до Хорольського районного суду Полтавської області з вищевказаним позовом.

На обгрунтування своїх вимог позивачі зазначають, що вони є власниками земельної ділянки площею 0,8755га з кадастровим номером 5324886500:00:018:0226, яка знаходиться за межами населених пунктів на території Хильківської сільської ради Хорольського району Полтавської області (нині Хорольської міської ради Лубенського району Полтавської області).

Позивачам стало відомо, що в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно щодо вказаної земельної ділянки наявний запис № 3514231 від 18.02.2020 про державну реєстрацію іншого речового права права оренди земельної ділянки за договором оренди землі від 18.02.2020, видавник: ТОВ «Сістемагро» та позивачі.

Позивачі зазначають, що договір оренди землі від 18.02.2020 з ТОВ «Сістемагро» не підписували, їх волевиявлення на вчинення вказаного правочину відсутнє.

Зважаючи на факт неукладеності договору оренди землі від 18.02.2022 з ТОВ «Сістемагро», та в подальшому безпідставність передачі ТОВ «Сістемагро» земельної ділянки позивача у суборенду СВК «Хильківський», позивачі просять суд визнати неукладеним договір оренди землі від 18.02.2020 стосовно земельної ділянки площею 0,8755 га, скасувати державну реєстрацію права оренди земельної ділянки, площею 0,8755 га, номер запису про інше речове право 35614231, а також зобов`язати ТОВ «Сістемагро» повернути позивачам земельну ділянку площею 0,8754 га з кадастровим номером 5324886500:00:018:0137. Крім того, позивачі просили стягнути з відповідача судові витрати на їх користь.

Ухвалою Хорольського районного суду Полтавської області від 11.04.2022 по справі було відкрито провадження та призначено до розгляду за правилами загального позовного провадження.

09.05.2022 судом витребувано від відповідача оригінал спірного договору оренди.

20.06.2022 закрито підготовче провадження у справі та призначено справу до судового розгляду.

29.08.2022 судом залучено до участі в справі третю особу Сільськогосподарський виробничий кооператив "Хильківський".

В судове засідання позивачі не з`явилися, хоча вчасно та належним чином були повідомлені про розгляд справи, від представника позивача надійшло клопотання про розгляд справи за відсутності сторони позивача, позов підтримала, просила його задовольнити.

Представник відповідача у судове засідання не з`явився, хоча вчасно та належним чином повідомлявся про час розгляду справи, відзиву, будь-яких заяв чи клопотань суду не подав.

Представник третьої особи у судове засідання не з`явився, хоча вчасно та належним чином повідомлявся про час розгляду справи, будь-яких заяв чи клопотань суду не подав.

Згідно ч. 8 ст. 178 ЦПК України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Відповідно до ч. 3 ст. 211 ЦПК України учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності.

Згідно ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що за результатами розгляду справи в межах загального позовного провадження має бути ухвалене рішення, яким позовні вимоги позивача підлягають задоволенню.

Фактичні обставини, встановлені судом.

Судом встановлено,що позивачамна правіспільної сумісноївласності належитьземельна ділянкаплощею 0, 8755 га з кадастровим номером 5324886500:00:018:0226, яка знаходиться за межами населених пунктів на території Хильківської сільської ради Хорольського району Полтавської області (нині Хорольської міської ради Лубенського району Полтавської області), що підтверджується копією витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно від 07.02.2020

На підставі рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень державним реєстраторомВиконавчого комітетуОпішнянської селищноїради,Зіньківського району,Полтавської області, ОСОБА_4 18.02.2020року,внесено записдо державногреєстру проінше речовеправо:35614231та зареєстровано право оренди ТОВ «Сістемагро» на зазначену земельну ділянку.

Підставою для державної реєстрації права оренди ТОВ «СІСТЕМАГРО» на вказану земельну ділянку став договір оренди землі, від 18.02.2022, укладений між сторонами.

Норми права, застосовані судом.

Завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави (частина перша статті 2 ЦПК України).

Відповідно до ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Частиною 3 статті 12 ЦПК України передбачено, що кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно ст. 41 Конституції України кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності.

Відповідно до положень частини десятої статті 84 ЦПК України у разі неподання учасником справи з неповажних причин або без повідомлення причин доказів, витребуваних судом, суд залежно від того, яка особа ухиляється від їх подання, а також яке значення мають ці докази, може визнати обставину, для з`ясування якої витребовувався доказ, або відмовити у його визнанні, або може здійснити розгляд справи за наявними в ній доказами, або, у разі неподання таких доказів позивачем, - також залишити позовну заяву без розгляду.

Власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном. (частина перша статті 317 ЦК України).

Відповідно до частини першої статті 319 ЦК України власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

Власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном (частина перша статті 391 ЦК України).

За змістом частини другої статті 152 ЗК України власник земельної ділянки може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов`язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою.

Згідно із частиною першою статті 202 ЦК України правочином є дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків. Дво- чи багатостороннім правочином є погоджена дія двох або більше сторін (частина четверта цієї ж статті).

Відповідно до законодавчого визначення правочином є перш за все вольова дія суб`єктів цивільного права, що характеризує внутрішнє суб`єктивне бажання особи досягти певних цивільно-правових результатів - набути, змінити або припинити цивільні права та обов`язки. Здійснення правочину законодавством може пов`язуватися з проведенням певних підготовчих дій учасниками правочину (виготовленням документації, оцінкою майна, інвентаризацією), однак сутністю правочину є його спрямованість, наявність вольової дії, що полягає в згоді сторін взяти на себе певні обов`язки (на відміну, наприклад, від юридичних вчинків, правові наслідки яких наступають у силу закону незалежно від волі його суб`єктів). У двосторонньому правочині волевиявлення повинно бути взаємним, двостороннім і спрямованим на досягнення певної мети; породжуючи правовий наслідок, правочин - це завжди дії незалежних та рівноправних суб`єктів цивільного права.

Частиною третьою статті 203 ЦК України передбачено, що волевиявлення учасника правочину має бути вільним і відповідати його внутрішній волі.

Порушення вимог законодавства щодо волевиявлення учасника правочину є підставою для визнання його недійсним у силу припису частини першої статті 215 ЦК України, а також із застосуванням спеціальних правил про правочини, вчинені з дефектом волевиявлення - під впливом помилки, обману, насильства, зловмисної домовленості, тяжкої обставини.

Як у частині першій статті 215 ЦК України, так і у статтях 229-233 ЦК України, йдеться про недійсність вчинених правочинів, тобто у випадках, коли існує зовнішній прояв волевиявлення учасника правочину, вчинений ним у належній формі (зокрема, шляхом вчинення підпису на паперовому носії), що, однак, не відповідає фактичній внутрішній волі цього учасника правочину.

У тому ж випадку, коли сторона не виявляла свою волю до вчинення правочину, до набуття обумовлених ним цивільних прав та обов`язків правочин є таким, що не вчинений, права та обов`язки за таким правочином особою не набуті, а правовідносини за ним - не виникли.

За частиною першою статті 205 ЦК України правочин може вчинятися усно або в письмовій (електронній) формі. Сторони мають право обирати форму правочину, якщо інше не встановлено законом.

Стаття 207 ЦК України встановлює загальні вимоги до письмової форми правочину. Так, на підставі частини першої цієї статті правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо його зміст зафіксований в одному або кількох документах (у тому числі електронних), у листах, телеграмах, якими обмінялися сторони.

Частиною ж другою цієї статті визначено, що правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо він підписаний його стороною (сторонами).

Отже, підпис є невід`ємним елементом, реквізитом письмової форми договору, а наявність підписів має підтверджувати наміри та волевиявлення учасників правочину, а також забезпечувати їх ідентифікацію.

Згідно із частиною першою статті 627 ЦК України і відповідно до статті 6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Згідно з частиною першою статті 14 Закону України «Про оренду землі» (тут і далі - у редакції, чинній на дату, зазначену в спірному договорі) договір оренди землі укладається у письмовій формі і за бажанням однієї із сторін може бути посвідчений нотаріально..

Частиною першою статті 15 Закону України «Про оренду землі» істотними умовами договору оренди землі є: об`єкт оренди (кадастровий номер, місце розташування та розмір земельної ділянки);строк дії договору оренди; орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, способу та умов розрахунків, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату.

За згодою сторін у договорі оренди землі можуть зазначатися інші умови.

Договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди (частина перша статті 638 ЦК України).

Згідно вимог ст. 2 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» державна реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень - офіційне визнання і підтвердження державою фактів набуття, зміни або припинення речових прав на нерухоме майно, обтяжень таких прав шляхом внесення відповідних відомостей до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

За приписами ст.3 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» загальними засадами державної реєстрації прав є, зокрема, гарантування державою об`єктивності, достовірності та повноти відомостей про зареєстровані права на нерухоме майно та їх обтяження; обов`язковість державної реєстрації прав у Державному реєстрі прав.

В п.п. 6 п. 2 ч. 1 ст. 4 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» вказано, що державній реєстрації прав підлягає право постійного користування та право оренди (суборенди) земельної ділянки.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 27 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» державна реєстрація права власності та інших речових прав, крім державної реєстрації права власності на об`єкт не завершеного будівництва, проводиться на підставі укладеного в установленому законом порядку договору, предметом якого є нерухоме майно, речові права на яке підлягають державній реєстрації, чи його дубліката.

Згідно вимог ч.1 ст.26 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» за результатом розгляду документів, поданих для державної реєстрації прав, державний реєстратор на підставі прийнятого ним рішення про державну реєстрацію прав вносить відомості про речові права, обтяження речових прав до Державного реєстру прав.

Згідно вимог абз. 3 ч. 3 ст. 26 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» ухвалення судом рішення про скасування рішення державного реєстратора про державну реєстрацію прав, визнання недійсними чи скасування документів, на підставі яких проведено державну реєстрацію прав, а також скасування державної реєстрації прав допускається виключно з одночасним визнанням, зміною чи припиненням цим рішенням речових прав, обтяжень речових прав, зареєстрованих відповідно до законодавства (за наявності таких прав).

Мотивована оцінка аргументів сторін.

Позивачі категорично заперечують факт підписання договору оренди землі від 18.02.2020 з ТОВ «Сістемагро».

З метою встановлення факту того, чи підписував позивач спірний договір, суд вживав заходи щодо витребування оригіналів, копій чи сканкопій спірних договорів оренди та суборенди землі від відповідача, однак оригінал вказаного договору чи його копія не були надані суду.

Отже, на переконання суду, позивачем вчинено всі залежні від нього дії, спрямовані на доведення своєї позиції в суді належними та допустимими доказами, зокрема: щодо відсутності його вільного волевиявлення на укладення спірного договору оренди земельної ділянки з відповідачем ТОВ «СІСТЕМАГРО».

Натомість відповідач ТОВ «СІСТЕМАГРО» не спростував жодними доказами доводи позивача щодо не підписання ним договору оренди землі від 18.02.2020.

Отже суд, згідно положень частини десятої статті 84 ЦПК України, визнає обставину, для з`ясування якої було витребувано договір оренди землі, виданий 18.02.2020, щодо земельної ділянки з кадастровим номером 5324886500:00:018:0226 площею 0,8755 га, видавник: ОСОБА_1 , ОСОБА_3 , ОСОБА_3 та ТОВ «Сістемагро», а саме: відсутність підпису позивачів на спірному договорі оренди землі щодо земельної ділянки з кадастровим номером 5324886500:00:018:0226 площею 0,8755 га, та відсутність волевиявлення позивачів на укладання даного договору оренди землі.

Оскільки позивачі, на думку суду, довели перед судом те, що вони договір оренди землі від 18.02.2022 не підписували, умови його не погоджували, згоди на передачу в суборенду земельної ділянки не надавали, обраний позивачами спосіб захисту їх прав є ефективним, тому суд приходить до висновку про необхідність задоволення позовних вимог позивачів в частині визнання неукладеним договору оренди землі та зобов`язання ТОВ «СІСТЕМАГРО» повернути позивачам земельну ділянку площею 0,8755 га з кадастровим номером 5324886500:00:018:0226.

Що стосується позовної вимоги про скасування рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень з одночасним припиненням речових прав, то суд зазначає наступне.

За приписами ч. 2 ст. 90 ЗК України порушені права власників земельних ділянок підлягають поновленню в порядку, встановленому законом.

Таким чином, реєстрація неукладеного між сторонами договору оренди та договору суборенди землі, що був укладений на підставі первинного договору оренди землі, порушує права та законні інтереси позивачів на розпорядження ними своєю власністю - земельною ділянкою з кадастровим номером 5324886500:00:018:0226.

Загальними засадами державної реєстрації прав є, зокрема, гарантування державою об`єктивності, достовірності та повноти відомостей про зареєстровані права на нерухоме майно та їх обтяження.

Відтак, обраний позивачем спосіб захисту шляхом скасування рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень з одночасним припиненням права оренди ТОВ «СІСТЕМАГРО» на земельну ділянку позивача є ефективним, а задоволення позову в цій частині забезпечить реальне відновлення порушеного права.

Розподіл судових витрат між сторонами.

Згідно ч. 1 ст. 133 ЦПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Відповідно до ч.ч. 1 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Зважаючи на те, що позов задоволено в повному обсязі, з відповідача підлягають стягненню судові витрати у вигляді сплаченого позивачами судового збору.

На підставі викладеного, керуючись ст. 41 Конституції України, ст.ст. 202, 203, 205, 207, 317, 319, 391, 627, 638 ЦК України, ст.152 Земельного кодексу України, ст.ст. 14, 15 Закону України «Про оренду землі», ст.ст. 4, 12, 76-81, 133, 137, 141, 263-265, 273, 353, 355 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Позовні вимоги ОСОБА_1 ,

( ІНФОРМАЦІЯ_1 , адреса: АДРЕСА_1 , паспорт № НОМЕР_1 , ІПН: НОМЕР_2 ),

ОСОБА_2 ,

( ІНФОРМАЦІЯ_2 , адреса: с. Хильківка Лубенського району Полтавської області, паспорт серії НОМЕР_3 , ІПН: НОМЕР_4 ),

ОСОБА_3

( ІНФОРМАЦІЯ_3 , адреса: с. Хильківка Лубенського району Полтавської області, паспорт серії НОМЕР_5 ),

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Сістемагро»</a>,

(Код ЄДРПОУ 42458385, адреса: м. Миколаїв, вул. Садова, буд. 1, оф. 206)

третя особа: Сільськогосподарський виробничий кооператив "Хильківський",

(Код ЄДРПОУ 03770247, адреса: с. Хильківка, вул. Шевченка, буд. 45, Лубенського району Полтавської області),

про визнання договору неукладеним, скасування державної реєстрації права оренди на земельну ділянку та повернення земельної ділянки

задовольнити.

Визнати неукладеним договір оренди землі від 18.02.2020 року, (номер запису про інше речове право 35614231), стосовно земельної ділянки площею 0,8755 га, з цільовим призначенням: для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер: 5324886500:00:018:0226.

Скасувати державну реєстрацію права оренди земельної ділянки, кадастровий номер 5324886500:00:018:0226, площею 0,8755 га, номер запису про інше речове право 35614231, зареєстроване 18.02.2020 державним реєстратором Опішнянської селищної ради, Зіньківського Полтавської області, ОСОБА_4 .

Зобов`язати відповідача, Товариство з обмеженою відповідальністю «СІСТЕМАГРО»</a>, код ЄДРПОУ 42458385, повернути ОСОБА_3 (РНОКПП НОМЕР_4 ), ОСОБА_1 ( НОМЕР_2 ), ОСОБА_2 (РНОКПП НОМЕР_6 ), земельну ділянку площею 0,8755 га., з цільовим призначенням: для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер: 5324886500:00:018:0226.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Сістемагро»</a> на користь ОСОБА_1 судові витрати у вигляді сплаченого позивачем судового збору у сумі 1002 (одна тисяча дві) грн 40 коп.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Сістемагро»</a> на користь ОСОБА_2 судові витрати у вигляді сплаченого позивачем судового збору у сумі 1002 (одна тисяча дві) грн 40 коп.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Сістемагро»</a> на користь ОСОБА_3 судові витрати у вигляді сплаченого позивачем судового збору у сумі 1002 (одна тисяча дві) грн 40 коп.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Рішення може бути оскаржене протягом 30 (тридцяти) днів з дня його проголошення шляхом подачі відповідної заяви до Полтавського апеляційного суду. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Головуючий

СудХорольський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення07.11.2022
Оприлюднено05.12.2022
Номер документу107632913
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них оренди

Судовий реєстр по справі —548/458/22

Рішення від 07.11.2022

Цивільне

Хорольський районний суд Полтавської області

Старокожко В. П.

Ухвала від 30.09.2022

Цивільне

Хорольський районний суд Полтавської області

Старокожко В. П.

Ухвала від 28.08.2022

Цивільне

Хорольський районний суд Полтавської області

Старокожко В. П.

Ухвала від 01.08.2022

Цивільне

Хорольський районний суд Полтавської області

Старокожко В. П.

Ухвала від 19.06.2022

Цивільне

Хорольський районний суд Полтавської області

Старокожко В. П.

Ухвала від 08.05.2022

Цивільне

Хорольський районний суд Полтавської області

Старокожко В. П.

Ухвала від 10.04.2022

Цивільне

Хорольський районний суд Полтавської області

Старокожко В. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні