Ухвала
від 06.12.2022 по справі 578/915/22
КРАСНОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 578/915/22

провадження № 2/578/152/22

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

06 грудня 2022 року смт Краснопілля

Краснопільський районний суд Сумської області у складі судді Зері Ю.О., розглянувши позовні матеріали (вх. № 2525 від 09.11.2022)

за позовом ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , в особі представника позивача - адвоката Максименко Елеонори Павлівни, адреса для листування: АДРЕСА_2

до ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_3 , РНОКПП НОМЕР_2

про розірвання шлюбу

на підставі 110-112 Сімейного кодексу України,

установив:

09.11.2022позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,в особіпредставника адвоката МаксименкоЕлеонори Павлівнизвернулася досуду зпозовною заявою,відповідно доякої проситьсуд:розірвати шлюб,укладений міжнею тавідповідачем,зареєстрований Ковпаківськимрайонним ум.Суми відділомдержавної реєстраціїактів цивільногостану ГТУЮу Сумськійобласті 16лютого 2019року,актовий запис№89; судові витрати залишити за позивачем.

Ухвалою Краснопільського районного суду Сумської області від 24.11.2022 позовну заяву залишено без руху та надано позивачеві строк для усунення недоліків.

На виконання вказаної ухвали суду позивач виконала її вимоги, 05.12.2022 подала до суду копію квитанції про сплату судового збору.

Справа підсудна Краснопільському районному суду Сумської області.

Підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження у справі відповідно до статей 185, 186 ЦПК України судом не встановлено.

Судом на виконання положень ч. 6 ст. 187 ЦПК України направлено запит до органу реєстрації місця перебування та місця проживання відповідача щодо надання інформації про його зареєстроване місце проживання (перебування).

Згідно відповіді № 02-27/2388 від 21.11.2022 Краснопільської селищної ради Сумської області станом на 23.02.2022 відповідач був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_3 . У зв`язку з введенням на території України правового режиму воєнного стану відомості щодо реєстрації місця проживання з Реєстру територіальних громад ДМС станом на даний час надати неможливо.

Відповідно до ч. 10 ст. 187 ЦПК України якщо отримана судом інформація не дає можливості встановити зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання (перебування) фізичної особи, суд вирішує питання про відкриття провадження у справі. Подальший виклик такої особи як відповідача у справі здійснюється через оголошення на офіційному веб-порталі судової влади України.

Відтак суд вважає за можливе вирішити питання про відкриття провадження у справі за останньою відомою адресою реєстрації відповідача, при цьому подальший виклик відповідача також слід здійснювати через оголошення на офіційному вебпорталі судової влади України.

Частиною 2 ст. 19 ЦПК України встановлено, що цивільне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку:

1) наказного провадження;

2) позовного провадження (загального або спрощеного);

3) окремого провадження.

Згідно з ч. 4 ст. 19 ЦПК України спрощене позовне провадження призначене для розгляду: 1) малозначних справ; 2)справ,що виникаютьз трудовихвідносин; 3) справ про надання судом дозволу на тимчасовий виїзд дитини за межі України тому з батьків, хто проживає окремо від дитини, у якого відсутня заборгованість зі сплати аліментів та якому відмовлено другим із батьків у наданні нотаріально посвідченої згоди на такий виїзд; 4) справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи.

За змістом ч. 6 ст. 19 ЦПК України для цілей цього Кодексу малозначними справами є: 1) справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; 2) справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує двісті п`ятдесят розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; 3)справи простягнення аліментів,збільшення їхрозміру,оплату додатковихвитрат надитину,стягнення неустойки(пені)за простроченнясплати аліментів,індексацію аліментів,зміну способуїх стягнення,якщо таківимоги непов`язані ізвстановленням чиоспорюванням батьківства(материнства); 4)справи пророзірвання шлюбу; 5) справи про захист прав споживачів, ціна позову в яких не перевищує двохсот п`ятдесяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до ч. 1 ст. 274 ЦПК України у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються справи:

1) малозначні справи;

2) що виникають з трудових відносин;

3) про надання судом дозволу на тимчасовий виїзд дитини за межі України тому з батьків, хто проживає окремо від дитини, у якого відсутня заборгованість зі сплати аліментів та якому відмовлено другим із батьків у наданні нотаріально посвідченої згоди на такий виїзд.

Відповідно до ч. 1 ст. 277 ЦПК України питання про розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження суд вирішує в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Таким чином, з урахуванням положень ч. 6 ст. 19, п. 1 ч. 4 ст. 274 ЦПК України справа є малозначною (п. 4 ч. 6 ст. 19 ЦПК України), оскільки спір пов`язаний із розірванням шлюбу, а тому підлягає розгляду в порядку спрощеного позовного провадження.

Відповідно до ч. 5 ст. 279 ЦПК України за клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Враховуючи викладене, суд доходить висновку про розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження у судовому засіданні з повідомленням сторін.

Керуючись статтями 19, 175, 177, 187, 260, 261, 274-279, 352-355 Цивільного процесуального кодексу України, суд

постановив:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у цивільній справі № 578/915/22 за позовом ОСОБА_1 в особі представника адвоката Максименко Елеонори Павлівни до ОСОБА_2 про розірвання шлюбу.

2. Справу розглядати у порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням сторін.

3.Розгляд справипо сутіпризначити усудове засіданняна 28.12.2022о 10год 00хв. Судове засідання відбудеться в приміщенні Краснопільського районного суду Сумської області за адресою: Сумська область, смт. Краснопілля, вул. Вокзальна, 18, зал судових засідань № 3.

4. Запропонувати відповідачу подати відзив на позовну заяву з урахуванням вимог ст. 178 ЦПК України, у якому викласти свою позицію стосовно предмета позову. Встановити відповідачу строк для подання відзиву до 26.12.2022, але неменше п`ятнадцятиднів здня врученняухвали провідкриття провадженняу справі.

Копія відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи повинна бути надіслана (надана) одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду.

До відзиву додаються: 1) докази, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем; 2) документи, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи.

До відзиву, підписаного представником відповідача, додається довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження представника відповідача.

Роз`яснити відповідачу, що у разі ненадання ними відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами (ст. 178 ЦПК України).

5. Запропонувати позивачу подати відповідь на відзив протягом п`яти днів з дня отримання відзиву на позов.

У разі подання суду відповіді на відзив, одночасно із надісланням (наданням) відповіді до суду позивач має надіслати (надати) копію такої відповіді та доданих до неї документів відповідачу, а докази такого надіслання (надання) подати суду.

6. Запропонувати відповідачу подати заперечення протягом п`яти днів з дня отримання відповіді на відзив.

7. Запропонувати позивачеві визначитись із прізвищем, яке їй слід залишити після розірвання шлюбу.

8. Роз`яснити учасникам справи, що відповідно до ст. 58 ЦПК України вони мають право брати участь у судовому процесі через представника.

9. Роз`яснити учасникам справи відповідно до ч. 1 ст. 212 ЦПК України, що у Краснопільському районному суді Сумської області наявна технічна можливість для участі сторін у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду.

10. Копію ухвали направити учасникам справи. Відповідачу разом з копією ухвали про відкриття провадження у справі надіслати копію позовної заяви та доданих до неї документів. Виклик відповідача здійснювати також через оголошення на офіційному веб-порталі судової влади України.

Ухвала про відкриття провадження у справі набирає законної сили у день її підписання суддею 06.12.2022 та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду, заперечення на ухвалу можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Інформацію по справі, що розглядається, учасники справи можуть отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою:https://kp.su.court.gov.ua/sud1808/.

Суддя Ю.О. Зеря

Дата ухвалення рішення06.12.2022
Оприлюднено07.12.2022
Номер документу107681559
СудочинствоЦивільне
Сутьрозірвання шлюбу на підставі 110-112 Сімейного кодексу України

Судовий реєстр по справі —578/915/22

Рішення від 19.01.2023

Цивільне

Краснопільський районний суд Сумської області

Зеря Ю. О.

Ухвала від 06.12.2022

Цивільне

Краснопільський районний суд Сумської області

Зеря Ю. О.

Ухвала від 24.11.2022

Цивільне

Краснопільський районний суд Сумської області

Зеря Ю. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні