Рішення
від 19.01.2023 по справі 578/915/22
КРАСНОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 578/915/22

провадження №2/578/38/23

РІШЕННЯ

І м е н е м У к р а ї н и

(заочне)

19 січня 2023 року смт Краснопілля

Краснопільський районний суд Сумської області в складі головуючого судді Зері Ю.О., за участю секретаря судового засідання Верещак С.Л., розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , в особі представника позивача - адвоката Максименко Елеонори Павлівни, адреса для листування: АДРЕСА_2 до ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_3 , РНОКПП НОМЕР_2 про розірвання шлюбу,

установив:

09.11.2022позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,в особіпредставника адвоката МаксименкоЕлеонори Павлівнизвернулася досуду зпозовною заявою,відповідно доякої проситьсуд розірватишлюб,укладений міжнею тавідповідачем,зареєстрований Ковпаківськимрайонним ум.Суми відділомдержавної реєстраціїактів цивільногостану ГТУЮу Сумськійобласті 16лютого 2019року,актовий запис№89; судові витрати залишити за позивачкою.

В обґрунтування позову представник позивача зазначила, що сторони зареєстрували шлюб 16 лютого 2019 року у Ковпаківському районному у м. Суми відділі державної реєстрації актів цивільного стану ГТУЮ у Сумській області, актовий запис №89. Від шлюбу подружжя дітей не має. Сумісно набутого майна не мають, майновий спір відсутній. Як повідомила представник позивача, протягом останніх двох років у подружжя виникають постійні конфлікти та суперечки, через що спільне життя стало неможливим та нестерпним. Кожний із подружжя має різні погляди на сімейне життя та ведення спільного господарства, у зв`язку з цим шлюбні стосунки фактично припинені більше року тому, подружжя проживає окремо. Позивач переконана, що подальше спільне життя і збереження шлюбу неможливі.

Ухвалою Краснопільського районного суду Сумської області від 24.11.2022 позовну заяву залишено без руху та надано позивачеві строк для усунення недоліків.

На виконання вказаної ухвали суду позивач виконала її вимоги, 05.12.2022 подала до суду копію квитанції про сплату судового збору.

Ухвалою Краснопільського районного суду Сумської області від 06.12.2022 відкрито провадження у даній справі, постановлено розглядати справу в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням сторін, судове засідання призначено на 28.12.2022 на 10:00 год.

У зв`язку з перебуванням судді у відпустці справу було перепризначено на 10 год 00 хв на 19.01.2023.

Позивач у судове засідання не прибула, 18.01.2023 представник позивача направила на адресу суду заяву за вх. № ЕП-90/23 про розгляд справи без участі позивачки та її представника, позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Відповідач у судове засідання не прибув. Суд повідомляв відповідача про розгляд справи шляхом направлення судової повістки за зареєстрованим місцем проживання, а також згідно з положеннями ч. 10 ст. 187 ЦПК України шляхом розміщення оголошення на офіційному вебпорталі судової влади України.

Відповідно до п. 4) ч. 8 ст. 128 Цивільного процесуального кодексу України днем вручення судової повістки є день проставлення у поштовому повідомленні відмітки, зокрема, про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, що зареєстровані у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

Згідно із частиною 11 вказаної статті відповідач, третя особа, свідок, зареєстроване місце проживання (перебування), місцезнаходження чи місце роботи якого невідоме, а також заінтересована особа у справах про видачу обмежувального припису викликаються до суду через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за десять днів, а у разі розгляду справи про видачу обмежувального припису - не пізніше 24 годин до дати відповідного судового засідання. З опублікуванням оголошення про виклик особа вважається повідомленою про дату, час і місце розгляду справи.

Враховуючи викладене, для належного повідомлення відповідача про дату та час судового засідання його викликано у судове засідання шляхом розміщення оголошення про виклик до суду на офіційному веб-сайті судової влади України.

Відтак відповідач є таким, що належним чином повідомлений про дату та місце розгляду справи.

Неявка сторін, належним чином повідомлених про дачу і місце проведення судового засідання, не перешкоджає розгляду справи.

У відповідності до ч. 2 ст. 247 Цивільного процесуального кодексу України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд вважає за можливе розглянути дану справу у відсутності сторін без фіксування судового засідання технічними засобами.

Згідно ч. 1 ст. 280 ЦПК України, суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів за одночасного існування таких умов: 1) відповідач належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання; 2) відповідач не з`явився в судове засідання без поважних причин або без повідомлення причин; 3) відповідач не подав відзив; 4) позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

Представник позивачки у поданій до суду 18.01.2023 заяві вказала, що сторона позивача не заперечує за наявності підстав проти заочного розгляду справи та ухвалення заочного рішення.

Враховуючи факт належного повідомлення відповідача про дату, час і місце судового засідання, його неявку та неподання відзиву на позов, а також з урахуванням позиції позивачки, судом на підставі ст. 280-281 ЦПК України постановлено протокольну ухвалу про заочний розгляд справи.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши наявні у справі докази, суд дійшов наступних висновків.

Судом встановлено, що сторони у справі зареєстрували шлюб 16 лютого 2019 року у Ковпаківському районному у м. Суми відділі державної реєстрації актів цивільного стану ГТУЮ у Сумській області, актовий запис №89, що підтверджується копією свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_3 .

Відповідно до положень частини першої статті 12 Сімейного кодексу України шлюбом є сімейний союз жінки та чоловіка, зареєстрований у органі державної реєстрації актів цивільного стану.

Відповідно до частин першої та другої статті 51 Конституції України шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки і чоловіка. Кожен із подружжя має рівні права і обов`язки у шлюбі та сім`ї.

За змістом частини 2 статті 104 Сімейного кодексу України шлюб припиняється внаслідок його розірвання.

Частина 3 статті 105 вказаного Кодексу визначає, що шлюб припиняється внаслідок його розірвання за позовом одного з подружжя на підставі рішення суду, відповідно до ст. 110 СК України, частина перша якої надає одному із подружжя право звернутись до суду з позовом про розірвання шлюбу.

Суд відповідно до статті 111 Сімейного кодексу України вживає заходів щодо примирення подружжя, якщо це не суперечить моральним засадам суспільства.

Стаття 112 СК України передбачає, що суд з`ясовує фактичні взаємини подружжя, дійсні причини позову про розірвання шлюбу, бере до уваги наявність малолітньої дитини, дитини-інваліда та інші обставини життя подружжя та постановляє рішення про розірвання шлюбу, якщо буде встановлено, що подальше спільне життя подружжя і збереження шлюбу суперечило б інтересам одного з них, інтересам їхніх дітей, що мають істотне значення.

Судом встановлено, що сторони не підтримують подружніх стосунків, шлюб існує формально, сторони не мають наміру вживати заходів до примирення.

Спір про майно на час розгляду справи у суді відсутній.

Згідно із роз`ясненнями, викладеними у пунктах 10, 11 постанови Пленуму Верховного Суду України від 21 грудня 2007 року № 11 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про право на шлюб, розірвання шлюбу, визнання його недійсним та поділ спільного майна подружжя» шлюб може бути розірвано в судовому порядку лише за умови, якщо встановлено, що подальше спільне життя подружжя і збереження шлюбу суперечитиме інтересам одного з них чи інтересам їх дітей.

Відповідно до ч. 2 ст. 114 СК України, у разі розірвання шлюбу судом, шлюб припиняється у день набрання чинності рішенням суду про розірвання шлюбу.

Згідно з приписами частини 2, абзацу 2 частини 3 статті 115 СК України рішення суду про розірвання шлюбу після набрання ним законної сили надсилається судом до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення для внесення відомостей до Державного реєстру актів цивільного стану громадян та проставлення відмітки в актовому записі про шлюб. Документом, що засвідчує факт розірвання шлюбу судом, є рішення суду про розірвання шлюбу, яке набрало законної сили.

Статті 113 Сімейного кодексу України надає особі, яка змінила своє прізвище у зв`язку з реєстрацією шлюбу, право після розірвання шлюбу надалі іменуватися цим прізвищем або відновити своє дошлюбне прізвище.

Враховуючи встановлені обставини, суд погоджується з доводами представника позивача, що на даний час спільне проживання сторін є неможливим, збереження шлюбу суперечить інтересам сторін, тобто фактично шлюб не існує, а тому позовна вимога про розірвання шлюбу є обґрунтованою, законною та підлягає задоволенню.

Відповідно до ст. ст. 133, 141 ЦПК України судові витрати за клопотанням позивача слід залишити за нею.

Керуючись статтями 10, 12, 81, 133, 258, 259, 264, 265, 268, 272, 273, 280-289, 352-355 ЦПК України, суд

ухвалив:

Позов ОСОБА_1 в особі представника - адвоката Максименко Елеонори Павлівни до ОСОБА_2 про розірвання шлюбу задовольнити.

Шлюб, укладений між ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживаючою за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрованим за адресою: АДРЕСА_3 , РНОКПП НОМЕР_2 Ковпаківським районним у м. Суми відділом державної реєстрації актів цивільного стану ГТУЮ у Сумській області 16 лютого 2019 року, актовий запис №89, розірвати.

Шлюб вважати розірваним з моменту набрання рішенням суду законної сили.

Копію рішення суду про розірвання шлюбу після набрання ним законної сили надіслати до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення для внесення відомостей до Державного реєстру актів цивільного стану громадян та проставлення відмітки в актовому записі про шлюб.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана через Краснопільський районний суд Сумської області до Сумського апеляційного суду протягом тридцяти днів.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених ЦПК України, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживаюча за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_3 , РНОКПП НОМЕР_2 .

Суддя Ю.О. Зеря

Дата ухвалення рішення19.01.2023
Оприлюднено23.01.2023
Номер документу108498738
СудочинствоЦивільне
Сутьрозірвання шлюбу

Судовий реєстр по справі —578/915/22

Рішення від 19.01.2023

Цивільне

Краснопільський районний суд Сумської області

Зеря Ю. О.

Ухвала від 06.12.2022

Цивільне

Краснопільський районний суд Сумської області

Зеря Ю. О.

Ухвала від 24.11.2022

Цивільне

Краснопільський районний суд Сумської області

Зеря Ю. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні