Ухвала
від 06.12.2022 по справі 731/465/22
ВАРВИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №731/465/22

Провадження №2-о/731/11/22

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06 грудня 2022 року смт Варва

Варвинський районний суд Чернігівської області в складі:

судді Савенка А.І.,

присяжних Ломаки О.Є., Лущик Л.О.,

за участю секретаря Коваленка В.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань №1 Варвинського районного суду Чернігівської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , представник заявника ОСОБА_2 , заінтересована особа: орган опіки і піклування, - Виконавчий комітет Варвинської селищної ради Прилуцького району Чернігівської області, про визнання ОСОБА_3 недієздатним, встановлення над ним опіки та призначення опікуна, -

В С Т А Н О В И В:

В провадженні Варвинського районного суду Чернігівської області перебуває вказана цивільна справа.

Ухвалою Варвинського районного суду Чернігівської області від 28 листопада 2022 року заяву прийнято до розгляду та призначено відкрите судове засідання у справі в порядку окремого провадження на 06 грудня 2022 року.

В судове засідання представник заявника, адвокат Ткаченко Н.М., не з`явилась, під час подання позову надала клопотання про проведення експертизи.

Заявник ОСОБА_1 підтримала позицію свого представника, надіслала заяву про розгляд справи за її відсутності.

Представник заінтересованої особи органу опіки і піклування, - Виконавчого комітету Варвинської селищної ради Прилуцького району Чернігівської області в судове засідання не з`явився, подав клопотання про розгляд справи без його участі, щодо вимог вказаних в заяві не заперечує.

Судом встановлено, що заявник ОСОБА_1 звернулась до Варвинського районного суду Чернігівської області з заявою про визнання недієздатним її сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та встановлення над ним опіки і призначення її опікуном.

В обґрунтування заявлених вимог посилається на те, що ОСОБА_3 страждає психічним захворюванням, з 1987 року перебуває на обліку у лікаря-психіатра та є інвалідом з дитинства першої групи, довічно, та потребує стороннього догляду та нагляду.

Заявник, вказує на наявність об`єктивних обставин, які є підставами для визнання ОСОБА_3 недієздатним, встановлення над ним опіки та призначення опікуна.

Відповідно до ч. 1 ст. 298 ЦПК України, суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 105 ЦПК України призначення експертизи є обов`язковим за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

З матеріалів справи вбачається, що заявник ОСОБА_1 є матір`ю ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про народження ОСОБА_3 та їх паспортами (а.с. 3, 5, 10).

ОСОБА_3 дійсно перебуває на обліку у лікаря-психіатра, що підтверджується відповідною довідкою КНП «Варвинська лікарня» від 21 листопада 2022 року(а.с. 7).

Згідно довідки до акту огляду МСЕК серії МСЕ-ЧНВ №417384, ОСОБА_3 , є інвалідом з дитинства першої групи, довічно, та потребує стороннього догляду та нагляду (а.с. 6).

Таким чином, враховуючи, що наявні відомості щодо психічного розладу здоров`я ОСОБА_3 , а для з`ясування його психічного стану та питання про те, чи може він розуміти значення своїх дій та керувати ними, необхідні спеціальні знання у галузі психіатрії, суд вважає за необхідне призначити судово-психіатричну експертизу.

Згідно зі ч. 1 ст. 104 ЦПК України, про призначення експертизи суд постановляє ухвалу, в якій зазначає підстави проведення експертизи, питання, з яких експерт має надати суду висновок, особу (осіб), якій доручено проведення експертизи, перелік матеріалів, що надаються для дослідження, та інші дані, які мають значення для проведення експертизи.

Враховуючи те, що для проведення зазначеної експертизи потрібний значний проміжок часу, відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України провадження у справі слід зупинити на час проведення експертизи.

Керуючись ст. 103, 104, 252, 253, 298 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Призначити у справі за заявою ОСОБА_1 , представник заявника ОСОБА_2 , заінтересована особа: орган опіки і піклування, - Виконавчий комітет Варвинської селищної ради Прилуцького району Чернігівської області, про визнання ОСОБА_3 недієздатним, встановлення над ним опіки та призначення опікуна, судово-психіатричну експертизу на вирішення якої поставити питання:

- Чи хворіє ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на психічну хворобу?

- Якщо так, то чи здатний ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , внаслідок свого психічного розладу здоров`я усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними?

Проведення експертизи доручити експертам комунального некомерційного підприємства «Чернігівська обласна психоневрологічна лікарня» Чернігівської обласної ради (14000, м. Чернігів, вул. Івана Мазепи, 3).

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на них обов`язків.

Для проведення експертизи надати у розпорядження експертів матеріали цивільної справи №731/465/22 (провадження №2-о/731/11/22), історію хвороби та амбулаторну картку.

Оплату витрат на проведення експертизи віднести на рахунок держави.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала може бути оскаржена шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення безпосередньо до Чернігівського апеляційного суду. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя А.І. Савенко

Присяжні: О.Є. Ломака

Л.О. Лущик

Дата ухвалення рішення06.12.2022
Оприлюднено08.12.2022
Номер документу107709253
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —731/465/22

Рішення від 13.07.2023

Цивільне

Варвинський районний суд Чернігівської області

Савенко А. І.

Ухвала від 27.06.2023

Цивільне

Варвинський районний суд Чернігівської області

Савенко А. І.

Ухвала від 01.05.2023

Цивільне

Варвинський районний суд Чернігівської області

Савенко А. І.

Ухвала від 23.03.2023

Цивільне

Варвинський районний суд Чернігівської області

Савенко А. І.

Ухвала від 15.03.2023

Цивільне

Варвинський районний суд Чернігівської області

Савенко А. І.

Ухвала від 30.01.2023

Цивільне

Варвинський районний суд Чернігівської області

Савенко А. І.

Ухвала від 06.12.2022

Цивільне

Варвинський районний суд Чернігівської області

Савенко А. І.

Ухвала від 28.11.2022

Цивільне

Варвинський районний суд Чернігівської області

Савенко А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні