Рішення
від 05.12.2022 по справі 909/886/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05.12.2022 м. Івано-ФранківськСправа № 909/886/22

Господарський суд Івано-Франківської області у складі: судді Фанди О.М., секретаря судового засідання Поліводи С.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом: Акціонерного товариства "Оператор газорозподільної системи "Івано-Франківськгаз",

до відповідача: Приватного акціонерного товариства "Дятьківці",

про стягнення заборгованості за надання оператором ГРМ в період з 01.01.2022 по 30.09.2022 послуг з розподілу природного газу в сумі 352 724 грн 04 к.

за участю:

від позивача: Попович В.В. - представник

від відповідача: не з`явився

установив: Акціонерне товариство "Оператор газорозподільної системи "Івано-Франківськгаз" (далі - позивач) звернулось до Господарського суду Івано-Франківської області із позовною заявою до Приватного акціонерного товариства "Дятьківці" (далі - відповідач) про стягнення заборгованості за надання оператором ГРМ в період з 01.01.2022 по 30.09.2022 послуг з розподілу природного газу на підставі умов типового договору розподілу природного газу № 09420DHSEUGHP016 від 01.01.2016 в сумі 352 724,04 грн.

Позовні вимоги обгрунтовані неналежним виконанням відповідачем по справі умов типового договору розподілу природного газу № 09420DHSEUGHP016 від 01.01.2016 щодо здійснення оплати, внаслідок чого утворилась заборгованість на суму 352 724 грн 04 к.

Ухвалою від 31.10.2022 Господарський суд Івано-Франківської області прийняв позовну заяву до розгляду, відкрив провадження у справі, вирішив здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження та призначив підготовче судове засідання на 21.11.2022. Вказаною ухвалою надано відповідачу строк подачі суду відзиву на позовну заяву і всіх письмових та електронних доказів (які можливо доставити до суду).

16.11.2022 відповідачем по справі через канцелярію Господарського суду Івано-Франківської області подано відзив на позов (вх. № 15610/22 від 16.11.2022) відповідно до якого відповідач по справі проти позовних вимог заперечує та просить суд в їх задоволенні відмовити. Свої заперечення мотивує тим, що остання оплата була проведена ним 01.02.2022 і до цього часу у нього не існувало жодної заборгованості. Щодо здійснення наступних оплат відповідно до спірного договору, то відповідач зазначає про настання форс мажорних обставин внаслідок введення воєнного стану на території України (відповідач припинив свою діяльність). Разом з тим, від виконання своїх обов`язків по спірному договору не відмовляється після закінчення форс мажорних обставин.

Ухвалою - повідомленням від 21.11.2022 Господарський суд Івано-Франківської області повідомив сторін про призначення розгляд справи по суті на 05.12.2022.

В судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав з підстав викладених у позовній заяві та просить суд позов задовольнити в повному обсязі.

Відповідач в судове засідання повноважного представника не направив, хоча про розгляд справи повідомлений належним чином про що свідчить відмітка на зворотньому боці ухвали суду від 21.11.2022.

Враховуючи вищенаведене, суд зазначає, що судом, згідно вимог Господарського процесуального кодексу України, надавалась в повному обсязі можливість учасникам справи щодо обґрунтування їх правової позиції по суті справи та подання доказів, чим забезпечено принцип змагальності.

При розгляді даної справи суд також керується положеннями п. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04 листопада 1950 р. про те, що кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку, що кореспондується з обов`язком добросовісно користуватися наданими законом процесуальними правами, утримуватись від дій, що зумовлюють затягування судового процесу, та вживати надані процесуальним законом заходи для скорочення періоду судового провадження (п. 35 рішення Європейського суду з прав людини від 07 липня 1989 р. у справі Юніон Еліментарія Сандерс проти Іспанії (Alimentaria Sanders S.A. v. Spain).

Крім того, судом взято до уваги, що обов`язок швидкого здійснення правосуддя покладається, в першу чергу, на відповідні державні судові органи. Розумність тривалості судового провадження оцінюється в залежності від обставин справи та з огляду на складність справи, поведінки сторін, предмету спору. Нездатність суду ефективно протидіяти недобросовісно створюваним учасниками справи перепонам для руху справи є порушенням п. 1 ст. 6 даної Конвенції (§ 66 69 рішення Європейського суду з прав людини від 08 листопада 2005 р. у справі Смірнова проти України). Розумним, зокрема, вважається строк, що є об`єктивно необхідним для виконання процесуальних дій, прийняття процесуальних рішень та розгляду і вирішення справи з метою забезпечення своєчасного (без невиправданих зволікань) судового захисту.

З урахуванням практики Європейського суду з прав людини критеріями розумних строків є: правова та фактична складність справи; поведінка заявника, а також інших осіб, які беруть участь у справі, інших учасників процесу; поведінка органів державної влади (насамперед суду); характер процесу та його значення для заявника (справи Федіна проти України від 02 вересня 2010 р., Смірнова проти України від 08 листопада 2005 р., Матіка проти Румунії від 02 листопада 2006 р., Літоселітіс проти Греції від 05 лютого 2004 р. та інші).

Розглянувши та дослідивши матеріали справи, вислухавши представника позивача, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, що мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд виходить з наступного.

З 01.01.2016 відносини щодо розподілу природного газу між Публічним акціонерним товариством по газопостачанню та газифікації "Івано-Франківськгаз" в структуру якого входить Івано-Франківське відділення та приватним акціонерним товариством "Дятьківці" врегульовано Типовим договором розподілу природного газу (для споживача, що не є побутовим) ,що укладений шляхом підписання ПрАТ "Дятьківці" заяви-приєднання №09420DHSEUGHP016 від 01.01.2016 до умов вищевказаного типового договору (Додаток 2 до Договору).

Згідно Додатку № 4 до Типового договору розподілу природного газу, який додається до заяви-приєднання № 09420DHSEUGHP016 від 01.01.2016 року, об`єкт вказаного споживача підключений в установленому порядку до газорозподільної системи Оператора ГРМ і знаходиться за адресою: вул. Заводська,3 м. Коломия.

З 10 травня 2019 року Публічне акціонерне товариство по газопостачанню та газифікації "Івано-Франківськгаз" змінило назву на Акціонерне товариство "Оператор газорозподільної системи "Івано-Франківськгаз" та тип акціонерного товариства з публічного на приватне, про що було внесено зміни у державній реєстрації в порядку, визначеному Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" (копія виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань долучена до матеріалів справи).

Відповідно до пункту 1.1. розділу І даного Договору (в редакції із змінами, внесеними згідно постанови НКРЕКП від 07.10.2019 року №2080) - цей Типовий договір розподілу природного газу є публічним та регламентує порядок і умови забезпечення цілодобового доступу споживача до газорозподільної системи, розподіл (переміщення) природного газу газорозподільною системою з метою його фізичної доставки до межі балансової належності об`єкта споживача та переміщення природного газу з метою фізичної доставки оператором ГРМ обсягів природного газу до об`єктів споживачів, а також правові засади санкціонованого відбору природного газу з газорозподільної системи.

За цим Договором, Оператор ГРМ зобов`язується надати споживачу послугу з розподілу природного газу, а споживач зобов`язується прийняти зазначену послугу та сплатити її вартість у розмірі, строки та порядку, визначені цим Договором (п.2.1 розділу ІІ Договору).

Згідно з пунктів 6.1. та 6.2. Договору оплата вартості послуги Оператора ГРМ з розподілу природного газу здійснюється Споживачем за тарифом, встановленим Регулятором для Оператора ГРМ, що сплачується як плата за річну замовлену потужність, з урахуванням вимог Кодексу газорозподільних систем.

Відповідно до пункту 6.3. Договору величина річної замовленої потужності об`єкта (об`єктів) Споживача на розрахунковий календарний рік визначається відповідно до Кодексу ГРМ.

Місячна вартість послуги розподілу природного газу визначається як добуток 1/12 річної замовленої потужності об`єкта (об`єктів) споживача на тариф, встановлений Регулятором для відповідного Оператора ГРМ із розрахунку місячної вартості одного кубічного метра замовленої потужності. Розрахунковим періодом за цим Договором є календарний місяць.

Пунктом 6.4. розділу VІ Типового договору розподілу природного газу встановлено, що розрахунковим періодом за цим Договором є календарний місяць.

Відповідно до пункту 6.6. розділу VІ Типового договору розподілу природного газу, оплата вартості послуги з розподілу природного газу за цим Договором здійснюється Споживачем, який не є побутовим, на умовах попередньої оплати до початку розрахункового періоду на підставі рахунка Оператора ГРМ. Якщо згідно із законодавством Споживач має сплачувати Оператору ГРМ за послуги з розподілу природного газу зі свого поточного рахунку із спеціальним режимом використання, оплата послуг розподілу природного газу здійснюється з поточного рахунку із спеціальним режимом використання Споживача на поточний рахунок Оператора ГРМ кожного банківського дня згідно з алгоритмом розподілу коштів, встановленим Регулятором, та зараховується як плата за послуги розподілу природного газу в тому місяці, в якому надійшли кошти. Остаточний розрахунок за надані у звітному місяці послуги проводиться Споживачем до десятого числа місяця, наступного за звітним, відповідно до акта наданих послуг та з урахуванням раніше перерахованих коштів.

Положеннями пункту 6.7 розділу VІ Договору передбачено, що у разі виникнення у Споживача заборгованості за цим Договором Сторони можуть укласти графік погашення заборгованості, який оформлюється додатком до цього Договору або окремим договором про реструктуризацію заборгованості.

У разі відсутності графіка погашення заборгованості Оператор ГРМ має право грошові кошти, отримані від Споживача в поточному розрахунковому періоді, зарахувати в рахунок погашення існуючої заборгованості Споживача відповідно до черговості її виникнення.

Укладення Сторонами та дотримання Споживачем узгодженого графіка погашення заборгованості не звільняє Споживача від виконання поточних зобов`язань за цим Договором.

У разі відсутності графіка погашення заборгованості або його недотримання чи несплати поточних платежів Оператор ГРМ має право у порядку, визначеному цим Договором, припинити або обмежити розподіл (споживання) природного газу на об`єкт Споживача до повного погашення заборгованості.

Пунктом 9 глави 6 розділу VI Кодексу ГРМ встановлено, що надання оператором ГРМ послуги споживачу, що не є побутовим, за договором розподілу природного газу підтверджується підписаним між ними актом наданих послуг.

Оператором ГРМ до п`ятого числа місяця, наступного за звітним, надсилає споживачу два примірники оригіналу акта наданих послуг за звітний період, підписані уповноваженим представником оператора ГРМ.

Споживач протягом двох днів з дня одержання акта наданих послуг зобов`язаний повернути оператору ГРМ один примірник оригіналу акту, підписаний уповноваженим представником споживача, або надати в письмовій формі мотивовану відмову від підписання акта наданих послуг. У випадку відмови від підписання акта наданих послуг розбіжності підлягають урегулюванню в порядку, встановленому законодавством.

До вирішення спірних питань сума до сплати за надані послуги з розподілу природного газу ГРМ установлюється відповідно до даних оператора ГРМ.

На виконання вимог пункту 9 глави 6 розділу VІ Кодексу ГРМ та пункту 6.8 розділу VІ Договору, оператор ГРМ в 2022 році до п`ятого числа кожного місяця, наступного за звітним, надавав споживачу ПрАТ "Дятьківці" для підписання по два оригінальних примірників актів наданих послуг з розподілу природного газу за січень березень 2022 року та акт приймання-передачі природного газу. Однак, відповідачем підписано акти за січень-лютий 2022 року і по одному підписаному примірнику Оператору ГРМ повернуто.

29.04.2022 відповідачу по справі повторно направлено Акт наданих послуг № ІФЯ82014861 від 31.03.2022року, що підтверджується накладною №7820323680321 від 29.04.2022 року, копії яких долучені до матеріалів справи. Однак, Акт наданих послуг з розподілу природного газу за березень 2022 не підписано ПрАТ "Дятьківці".

13.08.2022 відповідачу повторно направлено Акти наданих послуг за період січень липень 2022 року, повідомлення про заборгованість, Акт звіряння взаємних розрахунків за січень липень 2022 року між АТ "Оператором ГРМ" та ПрАТ "Дятьківці" за Типовим договором розподілу природного газу № 09420DHSEUGHP016 від 01.01.2016 року, що підтверджується накладною №7820323680321 від 13.08.2022 року (копія долучена до матеріалів справи).

21.09.2022 року ПрАТ "Дятківці" направлено Акти наданих послуг за період серпень вересень 2022 року, Акт звіряння взаємних розрахунків за 9 місяців 2022 року між АО "Оператором ГРМ" та ПрАТ "Дятьківці" за Типовим договором розподілу природного газу № 09420DHSEUGHP016 від 01.01.2016 року, що підтверджується накладною №78203236483 від 21.09.2022 року ( копії зазначених документів знаходяться в матеріалах справи).

Як встановлено судом, представники ПрАТ "Дятьківці" не повертали Оператору ГРМ підписаний із сторони споживача, оригінали актів наданих послуг з розподілу природного газу за вищевказаний період, що свідчить про допущення боржником порушення вимог абзацу 3 п. 9 глави 6 розділу VI Кодексу ГРМ та п. 6.8 Договору. Разом з тим, відповідачем не було надано оператору ГРМ в письмовій формі мотивовану відмову від підписання актів наданих послуг; актів приймання-передачі природного газу між сторонами за договором.

За наведеного вище, у відповідача виникла заборгованість за надані оператором ГРМ послуги з розподілу природного газу в період з січня по вересень 2022 року та складає 352 724 грн 04к. Вказана сума заборгованості підтверджується; актами наданих послуг ІФЯ82002570 від 31.01.2022 року; № ІФЯ82008690 від 28.02.2022 року; № ІФЯ82020668 від 30.04.2022року; № ІФЯ82026652 від 31.05.2022 року; № ІФЯ82034413 від 30.06.2022 року; № ІФЯ82040331 від 31.07.2022року; № ІФЯ82043941 від 31.08.2022 року; № ІФЯ82047871 від 30.09.2022 року, копії яких долучені до матеріалів справи.

Вказана обставина зумовила позивача звернутись з позовними вимогами до суду.

За наведених обставин, суд виходить з наступного.

Відповідно до приписів статті 55 Конституції України, статей 15, 16 Цивільного кодексу України кожна особа має право звернутись до суду за захистом свого цивільного права.

Спірні правовідносини, які виникли між споживачем та газорозподільною організацією врегульовано Законом України "Про ринок природного газу", Кодексом газорозподільних систем, затвердженим постановою НКРЕП №2494 від 30.09.2015, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України за №1379/27824 06.11.2015, постановою НКРЕП №2498 від 30.09.2015 "Про затвердження Типового договору розподілу природного газу" тощо.

Закон України "Про ринок природного газу" визначає наступних суб`єктів ринку природного газу: оператор газотранспортної системи; оператор газорозподільної системи: оператор газосховища, оператор установки LNG, замовник, оптовий продавець, оптовий покупець, постачальник, споживач. Акціонерне товариство "Оператор газорозподільної системи "Івано-Франківськгаз" (є оператором ГРМ).

Згідно умов Кодексу ГРС, оператор газорозподільної системи - суб`єкт господарювання, що на підставі ліцензії здійснює діяльність з розподілу природного газу газорозподільною системою, яка знаходиться у його власності або користуванні відповідно до законодавства, та здійснює щодо неї функції оперативно-технологічного управління.

У спірних правовідносинах відповідач по справі має статус споживача.

Згідно п.4 глави 1 розділу 1 Кодексу ГРС споживач природного газу (споживач) - фізична особа, фізична особа - підприємець або юридична особа, об`єкти якої в установленому порядку підключені до/через ГРМ оператора ГРМ, яка отримує природний газ на підставі договору постачання природного газу з метою використання для власних потреб, зокрема в якості сировини, а не для перепродажу.

Умовами п. 1 розділу 3 глави VI Кодексу ГРС споживачі, у тому числі побутові споживачі, для здійснення ними санкціонованого відбору природного газу з ГРМ та можливості забезпечення постачання їм природного газу їх постачальниками зобов`язані укласти договір розподілу природного газу з оператором ГРМ, до газорозподільної системи якого в установленому законодавством порядку підключений їх об`єкт.

Як передбачено статтею 11 Цивільного кодексу України, цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки, й серед підстав виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, передбачає договори та інші правочини.

Відповідно до п.3 глави 3 розділ VI Кодексу ГРС договір розподілу природного газу є публічним та укладається з урахуванням статей 633, 634, 641, 642 Цивільного Кодексу України за формою Типового договору розподілу природного газу.

Згідно з п. 4 глави 3 розділу VI кодекс ГРМ договір розподілу природного газу між оператором ГРМ та споживачем укладається шляхом підписання заяви-приєднання споживача до умов договору розподілу природного газу, що відповідає Типовому договору розподілу природного газу, розміщеному на офіційному веб-сайті регулятора та оператора ГРМ та/або в друкованих виданнях, що публікуються на території його ліцензованої діяльності з розподілу газу, і не потребує двостороннього підписання сторонами письмової форми договору.

Абзацом 3 пункту 3 глави 3 розділу І Кодексу ГРМ передбачено, що споживачі, у тому числі побутові, та суміжні суб`єкти ринку природного газу, які фізично підключені до ГРМ, забезпечуються цілодобовим доступом до ГРМ та можливістю розподілу (переміщення) природного газу ГРМ у порядку, визначеному в розділі VI цього Кодексу.

Спірні відносини між сторонами виникли на підставі Кодексу газорозподільних систем, затвердженого постановою НКРЕКП №2494 від 30.09.2015, внесення змін до нього на підставі постанов Національної комісієї, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг та Типового договору розподілу природного газу, затвердженого постановою НКРЕКП №2498 від 30.09.2015.

Як встановлено судом, вартість наданих послуг з розподілу природного газу проводилась відповідачу за тарифом, встановленим для АТ "Івано-Франківськгаз" постановою НКРЕКП від 24.12.2019 року № 3023 з розрахунку 1(одна) гривня за 1м3 природного газу на місяць, без ПДВ ( та 1.20 грн. з ПДВ).

Постановою НКРЕКП від 30.12.2020 року № 2772 установлено для АТ «Оператор газорозподільної системи "Івано-Франківськгаз" тариф на послуги з розподілу природного газу у розмірі 1грн.91коп. за 1 м3 на місяць без урахування ПДВ (з урахуванням ПДВ - 2, 292 грн. за 1м3). Відповідно до змісту пункту 3 даної постанови, визнано такою, що втратила чинність постанову НКРЕКП від 24.12.2019 року № 3023 "Про встановлення тарифу на послуги розподілу природного газу для АТ "Івано-Франківськгаз» (зі змінами) Дана постанова набирає чинності з 01 січня 2021 року, але не раніше дня, наступного за днем її оприлюднення на офіційному вебсайті НКРЕКП (пункт 4 постанови НКРЕКП № 2772 від 30.12.2020р.) День оприлюднення вищевказаної постанови на офіційному веб-сайті Регулятора: 30.12.2020 року).

Постановою НКРЕКП від 30.01.2021 року № 125, внесено зміни до постанови НКРЕКП №2772 від 30.12.2020 року "Про встановлення тарифу на послуги розподілу природного газу для АТ "АТ "Івано-Франківськгаз", зокрема: в абзаці 2 пункту 1 цифри "1,91" замінити цифрами "1,79" Ця постанова набрала чинності з 01 лютого 2021 року, але не раніше дня, наступного за днем її оприлюднення на офіційному вебсайті НКРЕКП (пункт 2 постанови НКРЕКП №125 від 30.01.2021р.) День оприлюднення вищевказаної постанови на офіційному веб-сайті Регулятора: 30.01.2021 року).

Постановою НКРЕКП від 07.02.2022року № 1161 внесено зміни до постанови НКРЕКП від 24.12.2019 року № 3023 , а саме тариф на послуги з розподілу природного газу для АТ "Івано-Франківськгаз" змінено на 1,15 грн. за 1м3 природного газу на місяць, без ПДВ ( та 1.38 грн. з ПДВ).

Типовий договір розподілу природного газу є публічним (стаття 633 Цивільного кодексу України) та договором приєднання (стаття 634 Цивільного кодексу України). Умови Типового договору є однаковими для всіх споживачів України.

Типовий договір є договором приєднання, що укладається з урахуванням вимог статей 633, 634, 641 та 642 Цивільного Кодексу України на невизначений строк.

Фактом приєднання споживача до умов цього Договору (акцептування договору) є вчинення споживачем будь-яких дій, які засвідчують його бажання укласти Договір, зокрема надання підписаної споживачем заяви-приєднання до цього Договору, яку в установленому порядку оператор ГРМ направляє споживачу, та/або сплата рахунка оператора ГРМ, та/або документально підтверджене споживання природного газу.

Як вже зазначалось, в розділі 6-му Типового договору розподілу природного газу врегульовано порядок розрахунків та визначено, що оплата вартості послуги оператора ГРМ з розподілу природного газу здійснюється споживачем за тарифом, встановленим регулятором для оператора ГРМ, що сплачується як плата за річну замовлену потужність, з урахуванням вимог Кодексу газорозподільних систем. При цьому, величина річної замовленої потужності об`єкта (об`єктів) споживача на розрахунковий календарний рік визначається відповідно до Кодексу ГРМ.

У відповідності до п.10 глави VI розділу 6 Надання оператором ГРМ послуги споживачу, що не є побутовим, за договором розподілу природного газу підтверджується підписаним між ними актом наданих послуг. оператор ГРМ до п`ятого числа місяця, наступного за звітним, надсилає споживачу два примірники оригіналу акта наданих послуг за звітний період, підписані уповноваженим представником оператором ГРМ.

Споживач протягом двох днів з дня одержання акта наданих послуг зобов`язаний повернути Оператору ГРМ один примірник оригіналу акта, підписаний уповноваженим представником споживача, або надати в письмовій формі мотивовану відмову від підписання акта наданих послуг. У випадку відмови від підписання акта наданих послуг розбіжності підлягають урегулюванню в порядку, встановленому законодавством.

До вирішення спірних питань сума до сплати за надані послуги з розподілу природного газу ГРМ установлюється відповідно до даних Оператора ГРМ.

У відповідності до ст. 626 ЦК України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Статтею 627 ЦК України передбачено, що відповідно до статті 6 ЦК України сторони є вільними в укладанні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог ЦК України, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Статтею 629 ЦК України встановлено, що договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ст. 526 Цивільного кодексу України зобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог ЦК України, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно п. 1 ст. 193 Господарського кодексу України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Як за умовами договору (п.6.8), так і положеннями п.10 (п.9 в редакції чинній на момент виникнення спірних правовідносин) глави VI розділу 6 Кодексу ГРМ, надання оператором ГРМ послуги споживачу, що не є побутовим, за договором розподілу природного газу підтверджується підписаним між ними актом наданих послуг. Оператор ГРМ до п`ятого числа місяця, наступного за звітним, надсилає споживачу два примірники оригіналу акта наданих послуг за звітний період, підписані уповноваженим представником Оператором ГРМ.

Споживач протягом двох днів з дня одержання акта наданих послуг зобов`язаний повернути оператору ГРМ один примірник оригіналу акта, підписаний уповноваженим представником споживача, або надати в письмовій формі мотивовану відмову від підписання акта наданих послуг. У випадку відмови від підписання акта наданих послуг розбіжності підлягають урегулюванню в порядку, встановленому законодавством.

Тобто, акт надсилається іншій стороні до п`ятого числа місяця, наступного за звітним.

З огляду на вимоги частин 1,3 статті 74 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи (частина 1 статті 73 Господарського процесуального кодексу України).

Згідно частини 1 статті 77 Господарського процесуального кодексу України, обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також вірогідність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності (частини 1, 2 статті 86 Господарського процесуального кодексу України).

Матеріали справи містять докази направлення відповідачу спірних актів надання послуг на загальну суму 352 724 грн 04к. Зокрема, про направлення актів ІФЯ82002570 від 31.01.2022 року на суму 42 880 грн45к.; № ІФЯ82008690 від 28.02.2022 року на суму 42 880 грн 45к та їх отримання відповідачем по справі свідчить підпис зі сторони відповідача, скріплений печаткою, копії яких долучені до матеріалів справи.

Про направлення позивачем актів №ІФЯ82014861 від 31.03.2022 на суму 42 880 грн 43 к., № ІФЯ82020668 від 30.04.2022року на суму 42 880 грн 43 к.; № ІФЯ82026652 від 31.05.2022 року 42 880 грн 43 к.; № ІФЯ82034413 від 30.06.2022 року 42 880 грн 43 к.; № ІФЯ82040331 від 31.07.2022року 42 880 грн 43 к.; № ІФЯ82043941 від 31.08.2022 року 42 880 грн 43 к.; № ІФЯ82047871 від 30.09.2022 42 880 грн 43 к. свідчать докази їх направлення (копії описів вкладення, та фіскальні чеки долучені до матеріалів справи). Доказів їх оплати відповідачем суду не надано.

При цьому, судом враховано відсутність в матеріалах справи доказів направлення відповідачем позивачу вмотивованої відмови від підписання актів наданих послуг №ІФЯ82014861 від 31.03.2022, № ІФЯ82020668 від 30.04.2022року; № ІФЯ82026652 від 31.05.2022 року; № ІФЯ82034413 від 30.06.2022 року; № ІФЯ82040331 від 31.07.2022року; № ІФЯ82043941 від 31.08.2022 року; № ІФЯ82047871 від 30.09.2022 року чи доказів звернення про розірвання договору розподілу природного газу, як це передбачено п.8 глави 6 розділу VI Кодексу ГРМ (в редакції чинній на момент виникнення спірних правовідносин).

Пунктом 2 ст. 614 ЦК України встановлено, що відсутність своєї вини доводить особа, яка порушила зобов`язання.

Щодо твердження відповідача про неможливість сплати спірної заборгованості, через настання форс-мажорних обставин внаслідок воєнних дій на території України, в підтвердження чого останній посилається на загальний Лист ТПП України № 2024/02.0-7.1 від 28.02.2022 , то суд зазначає, що така обставина не звільняє сторону від належного виконання свого зобов`язання по договору. Вказана обставина стане форс-мажорною лише у випадку, якщо буде доведено неможливість виконання зобов`язань , передбачених умовами договору, саме через воєнні дії на території України.

Однак, зазначених обгрунтувань відповідач по справі не наводить та належних доказів припинення (зупинення) своєї діяльності внаслідок воєнних дій суду не надав.

Обов`язок доказування настання форс-мажорних обставин покладено на заявника.

Разом з тим, суд звертає увагу, що відповідач не надав суду доказів звернення до Торгово-промислової палати та отримання сертифікату про форс-мажорні обставини, а отже позбавлений можливості вказувати на воєнні дії на території України, як на підставу неможливості виконання своїх зобов`язань.

З огляду на вимоги частин 1,3 статті 74 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи (частина 1 статті 73 Господарського процесуального кодексу України).

Згідно частини 1 статті 77 Господарського процесуального кодексу України, обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили (частини 1, 2 статті 86 Господарського процесуального кодексу України).

За наведеного, суд приходить до висновку про обгрунтованість позовних вимог та таких, що підлягають задоволенню в повному обсязі.

З урахуванням ст. 129 ГПК України судовий збір по справі слід відшкодувати позивачу за рахунок відповідача.

Керуючись 76-80, 86, 123, 129, 232, 236, 237, 238, 241 Господарського процесуального кодексу України, суд

в и р і ш и в :

позов Акціонерного товариства "Оператор газорозподільної системи "Івано-Франківськгаз" до Приватного акціонерного товариства "Дятьківці" про стягнення заборгованості за надання оператором ГРМ в період з 01.01.2022 по 30.09.2022 послуг з розподілу природного газу на підставі умов типового договору розподілу природного газу № 09420DHSEUGHP016 від 01.01.2016 в сумі 352 724 грн 04 к. задовольнити.

Стягнути з Приватного акціонерного товариства "Дятьківці" (вул. Заводська, 3, м. Коломия, Івано-Франківська область,78200, код 13640534) на користь Акціонерного товариства "Оператор газорозподільної системи "Івано-Франківськгаз" (вул. Ленкавського, 20, м. Івано-Франківськ, 76010, код 03361046) - 352 724 грн 04 к. (триста п`ятдесят дві тисячі сімсот двадцять чотири гривні чотири копійки) - заборгованості за надання оператором ГРМ в період з 01.01.2022 по 30.09.2022 послуг з розподілу природного газу на підставі умов типового договору розподілу природного газу № 09420DHSEUGHP016 від 01.01.2016 та 5 290 грн 86 к. (п`ять тисяч двісті дев`яносто гривень вісімдесят шість копійки) судового збору.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду. Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Західного апеляційного Господарського суду протягом 20 днів з дня складення повного судового рішення.

Повне рішення складено 08.12.2022

Суддя О. М. Фанда

Дата ухвалення рішення05.12.2022
Оприлюднено09.12.2022
Номер документу107745242
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг енергоносіїв

Судовий реєстр по справі —909/886/22

Постанова від 27.02.2023

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Кордюк Галина Тарасівна

Ухвала від 22.02.2023

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Кордюк Галина Тарасівна

Ухвала від 22.02.2023

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Кордюк Галина Тарасівна

Ухвала від 27.01.2023

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Кордюк Галина Тарасівна

Ухвала від 10.01.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фанда О. М.

Ухвала від 10.01.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фанда О. М.

Ухвала від 03.01.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фанда О. М.

Рішення від 05.12.2022

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фанда О. М.

Рішення від 05.12.2022

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фанда О. М.

Ухвала від 21.11.2022

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фанда О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні