Ухвала
від 08.12.2022 по справі 200/6723/21
ПЕРШИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПЕРШИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

08 грудня 2022 року справа №200/6723/21

м. Дніпро

Перший апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів: головуючого Блохіна А.А., суддів Гаврищук Т.Г., Сіваченко І.В., розглянувши заяву ОСОБА_1 про витребування доказів в справі № 200/6723/21 за позовом ОСОБА_1 до Святогірської міської ради, третя особа: державний навчальний заклад Слов`янський професійний аграрний ліцей про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії,-

УСТАНОВИВ:

В провадженні Першого апеляційного адміністративного суду перебуває апеляційна скарга ОСОБА_1 на рішення Донецького окружного адміністративного суду від 11 жовтня 2021 р. у справі № 200/6723/21 за позовом ОСОБА_1 до Святогірської міської ради, третя особа: державний навчальний заклад Слов`янський професійний аграрний ліцей про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії.

Зазначену справу призначено до розгляду на 08 грудня 2022 року.

08 грудня 2022 року на електронну адресу суду від позивача надійшло клопотання про витребування доказів, а саме :

витребувати у Головного управління Держгеокадастру у Донецькій області належним чином засвідчену копію Державного акту на право користування землею Б №003304, виданого 1978 року на ім`я (далі - мовою оригіналу) Славянского Сель ПТУ №6 Славянского района Донецкой области Украинской республики; належним чином засвідчену копію Книги записів державних актів на право користування землею та акту, вказаного у питанні №1 з внесеними до нього змінами в частині землекористувачів, якщо такі вносилися. Інформацію, де знаходяться оригінали таких документів.

витребувати у Міністерства освіти і науки України Належним чином засвідчену копію Наказу Донецького обласного управління профтехосвіти УССР «Про реорганізацію профтехучилищ системи профтехосвіти Донецької області» №409 від 10.08.1987 року та усіх додатків до нього; Належним чином засвідчену копію Наказу Донецького обласного управління профтехосвіти УССР «Про реорганізацію профтехучилищ системи профтехосвіти Донецької області» №409 від 10.08.1984 року та усіх додатків до нього; належним чином засвідчену копію наказу Управління народної освіти від №207 «Про удосконалення управління професійно-технічними училищами області» від 05.05.1989 року та усіх додатків до нього; належним чином засвідчену копію розпорядчого документу про створення Держаного навчального закладу «Слов`янський професійний аграрний ліцей» (ДНЗ «СПАЛ») код за ЄДРПОУ 02542432 та всіх додатків до нього; у випадку утворення Держаного навчального закладу «Слов`янський професійний аграрний ліцей» (ДНЗ «СПАЛ») код за ЄДРПОУ 02542432 в результаті реорганізації - повідомити повну та вичерпну інформацію про юридичних осіб, правонаступником яких є ДНЗ «СПАЛ» та надати належним чином засвідчені копії передавальних актів чи розподільчих балансів про передачу ДНЗ «СПАЛ» майна його правопопередниками.

Витребувати у Державного навчального закладу «Слов`янський професійний аграрний ліцей»належним чином засвідчену копію розпорядчого документу про створення Державного навчального закладу «Слов`янський професійний аграрний ліцей» (ДНЗ «СПАЛ») код за ЄДРПОУ 02542432, засновником якого відповідно до відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, а також копій усіх додатків до зазначеного документу;належним чином засвідчену копію балансу Державного навчального закладу «Слов`янський професійний аграрний ліцей» (ДНЗ «СПАЛ») код за ЄДРПОУ 02542432, чинного станом на дату надання відповіді на цей запит та інших правовстановлюючих та первинних (бухгалтерських) документів, на підставі яких ДНЗ «СПАЛ» набуло право користування земельними ділянками, а також докази державної реєстрації таких прав; у разі набуття таких прав від підприємств, установ, організацій ДНЗ «СПАЛ» в порядку правонаступництва (у випадку, якщо таке правонаступництво мало місце) - надати належним чином засвідчену копію передавального акту чи розподільчого балансу про передачу ДНЗ «СПАЛ» майна; Інформацію про те, чи було на підставі Решения Донецкого областного совета народных депутатов от 06.04.1996 «О выделении земель учебным хозяйствам сельских профтехучилищ области» виділено Державному навчальному закладу «Слов`янський професійний аграрний ліцей» (ДНЗ «СПАЛ») земельну ділянку (земельні ділянки) у користування. Якщо так - витребувати належним чином засвідчену копію такого Решения Донецкого областного совета народных депутатов от 06.04.1996 «О выделении земель учебным хозяйствам сельских профтехучилищ области».

З приводу заявленого суд зазначає таке.

Відповідно до ч.1 ст.9 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України), розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Згідно з положеннями ст. 72 КАС України доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

У відповідності до положень ст.77 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу. В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача. У таких справах суб`єкт владних повноважень не може посилатися на докази, які не були покладені в основу оскаржуваного рішення, за винятком випадків, коли він доведе, що ним було вжито всіх можливих заходів для їх отримання до прийняття оскаржуваного рішення, але вони не були отримані з незалежних від нього причин. Докази суду надають учасники справи. Суд може пропонувати сторонам надати докази та збирати докази з власної ініціативи, крім випадків, визначених цим Кодексом.

Згідно з ч. 2 ст. 79 КАС України позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом із поданням позовної заяви.

Частиною 8 ст. 79 КАС України встановлено, що докази, не подані у встановлений законом або судом строк, до розгляду судом не приймаються, крім випадку, коли особа, що їх подає, обґрунтувала неможливість їх подання у вказаний строк з причин, що не залежали від неї.

Відповідно до ст. 80 КАС України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 79 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

У клопотанні про витребування доказів повинно бути зазначено:

1) який доказ витребовується;

2) обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати;

3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа;

4) заходи, яких особа, що подає клопотання, вжила для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів, та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу.

Згідно вимог ч. 4 ст. 308 КАС України, докази, які не були подані до суду першої інстанції, приймаються судом лише у виняткових випадках, якщо учасник справи надав докази неможливості їх подання до суду першої інстанції з причин, що об`єктивно не залежали від нього.

Таким чином, наведеними вимогами КАС України чітко встановлений як порядок, так і строки подання заяви про витребування доказів.

Не дотримання такого порядку та строку подання клопотання про витребування доказів є підставою для відмови у задоволенні такого клопотання.

Всупереч наведеним вимогам КАС України, позивач, звертаючись із клопотанням про витребування доказів під час апеляційного розгляду справи, жодним чином не обґрунтував неможливості подання вказаних доказів до суду першої інстанції.

Більше того, під час розгляду справи в суді першої інстанції і подання апеляційної скарги, відповідного клопотання про витребування доказів позивач не заявляв. Керуючись ст.ст.77-80, 309, 328 КАС України, суд, -

У Х В А Л И В:

У задоволенні клопотання ОСОБА_1 про витребування доказів в справі № 200/6723/21 - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий суддяА.А. Блохін

Судді Т.Г. Гаврищук

І.В. Сіваченко

СудПерший апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення08.12.2022
Оприлюднено12.12.2022
Номер документу107756248
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу регулюванню містобудівної діяльності та землекористування, зокрема у сфері землеустрою; державної експертизи землевпорядної документації; регулювання земельних відносин, з них з питань здійснення публічно-владних управлінських функцій з розпорядження земельними ділянками

Судовий реєстр по справі —200/6723/21

Постанова від 08.12.2022

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Блохін Анатолій Андрійович

Ухвала від 08.12.2022

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Блохін Анатолій Андрійович

Ухвала від 24.11.2022

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Блохін Анатолій Андрійович

Ухвала від 17.11.2022

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Блохін Анатолій Андрійович

Ухвала від 21.06.2022

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Блохін Анатолій Андрійович

Ухвала від 22.11.2021

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Блохін Анатолій Андрійович

Ухвала від 22.11.2021

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Блохін Анатолій Андрійович

Рішення від 11.10.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Голубова Л.Б.

Ухвала від 28.09.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Голубова Л.Б.

Ухвала від 14.09.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Голубова Л.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні