Постанова
від 12.08.2010 по справі 07/248-09
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 серпня 2010 р. № 07/248-09

Вищий господарський суд України у складі колегії суд дів:

Кочерової Н.О., - головуючо го,

Студенця В.І.,

Черкащенка М.М.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні касаційну скаргу ТОВ «Українсько-китайськ ий центр розвитку»

на постанову Харківського апеляційно го господарського суду від 19.0 1.2010 року

у справі господарського суду Харківської області

за позовом ФОП ОСОБА_4

до ТОВ «Українсько-китайськ ий центр розвитку»

про стягнення 6 222,00 грн.,

В засіданні взяли участь п редставники:

- позивача: не з"явився,

- відповідача: не з"явився,

ВСТАНОВИВ:

У серпні 2009 року ФОП ОС ОБА_4 звернулась до господа рського суду Харківської обл асті з позовом до ТОВ «Україн сько-китайський центр розвит ку»про стягнення 2000,00 грн. забо ргованості за надані послуги , 4000, грн. збитків, 222,00 грн. 3% річних та інфляційних втрат.

У серпні 2009 року позивач пода в до суду заяву про уточнення позовних вимог та просив суд стягнути з відповідача 2000,00 гр н. заборгованості за надані п ослуги, 4000,00 грн. збитків, 60,00 грн. 3% річних та 162,00 грн. інфляційних втрат.

Рішенням господарського с уду Харківської області від 16.11.2009 року позов задоволено час тково. Стягнуто на користь по зивача 2000,00 грн. вартості надан их за договором послуг та 72,73 гр н. судових витрат. В іншій част ині позовних вимог відмовлен о.

Постановою Харківського а пеляційного господарського суду від 19.01.2010 року рішення міс цевого господарського суду в ід 16.11.2009 року залишено без змін, а апеляційну скаргу - без за доволення.

Не погоджуючись з прийняти ми судовими рішеннями, ТОВ «У країнсько-китайський центр р озвитку»подало касаційну ск аргу, в якій просить постанов у Харківського апеляційного господарського суду від 19.01.2010 р оку та рішення господарськог о суду Харківської області в ід 16.11.2009 року, справу передати н а новий розгляд до суду першо ї інстанції.

В обґрунтування своїх вимо г скаржник посилається на те , що судами неправильно засто совані норми матеріального та процесуального права, що п ризвело до прийняття незакон них судових рішень.

Доповідач: Черкащенко М.М.

Судова колегія, розглянувш и наявні матеріали, обговори вши доводи касаційної скарги , перевіривши юридичну оцінк у обставин справи та повноту їх встановлення, дослідивши правильність застосування н орм матеріального та процесу ального права вважає, що каса ційна скарга не підлягає зад оволенню з наступних підстав .

Як вбачається з мате ріалів справи та встановлено судами попередніх інстанцій , 18.05.2009 року між ТОВ "Українсько-к итайський центр розвитку" (за мовник) та ФОП ОСОБА_4 (ауди тор) укладено договір № 12/19 про надання аудиторських послуг з охорони праці, відповідно д о умов якого аудитор зобов"яз ався провести перевірку, яка включає в себе зібрання дани х та надання об"єктивної оцін ки відповідності умов праці та профілактичних заходів з охорони праці, системи управ ління цією діяльністю необхі дним критеріям, тобто, встано вленим нормативно-правовим а ктам з передачею результатів перевірки замовнику ( відпов ідачу).

Згідно з п. п. 1.2,1.3 догово ру, аудитор зобов"язувався за пропонувати заходи, необхідн і для попередження нещасних випадків, профзахворювань, а варій і пожеж, розробити сист еми управління охороною прац і: розробити інструкції з охо рони праці за професіями та в идами робіт; провести початк овий та повторний інструктаж і з охорони праці та пожежної безпеки в межах дії договору ; провести навчання з охорони праці робітників.

Відповідно до п.4.1 дого вору, загальна вартість робі т по договору становить 2000,00 гр н.

Пунктом 5.1 договору вс тановлено остаточний строк о плати аудиторських послуг - 02.06.2009 року.

Згідно з приписами ст .ст. 525, 526 ЦК України, зобов'язанн я має виконуватися належним чином відповідно до умов дог овору та вимог цього Кодексу , інших актів цивільного зако нодавства, а за відсутності т аких умов та вимог - відповідн о до звичаїв ділового оборот у або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння ві дмова від зобов'язання або од ностороння зміна його умов н е допускається, якщо інше не в становлено договором або зак оном.

Судами попередніх ін станцій встановлено, що пози вач на виконання умов догово ру приступила та виконала ча стину роботи, яка передбачен а умовами договору, що підтве рджено належними та допустим ими доказами, проте відповід ачем було відсторонено позив ача від виконання умов догов ору, договір не був розірвани й і робота не була оплачена ві дповідачем.

Відповідно до ч.2 ст. 903 ЦК України, у разі неможл ивості виконати договір про надання послуг, що виникла з в ини замовника, він зобов"язан ий виплатити виконавцеві пла ту в повному обсязі, якщо інше не встановлено договором аб о законом.

Враховуючи вищевикла дене та приписи ст. 903 ЦК Україн и, колегія суддів погоджуєть ся з висновками попередніх і нстанцій про стягнення з від повідача 2000,00 грн. вартості роб іт по договору.

Колегія суддів також погоджується з висновками п опередніх інстанцій про відм ову у задоволенні позову про стягнення інфляційних втрат та 3% річних, оскільки відпові дальність, передбачена припи сами ч. 2 ст. 625 ЦК України в даном у випадку не підлягає застос уванню.

Відповідно до 1166 ЦК Укр аїни, майнова шкода, завдана н еправомірними рішеннями, дія ми чи бездіяльністю особисти м немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також ш кода завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкод овується в повному обсязі ос обою, яка її завдала.

Для застосування так ої міри відповідальності, як відшкодування шкоди є необх ідним наявність складу право порушення, що включає такі ел ементи: протиправна поведінк а, шкода, причинний зв"язок між ними та вина заподіювача шко ди.

Враховуючи приписи с т. 1166 ЦК України, а також те, що по зивачем належними доказами н е доведено їх понесення з вин и відповідача, колегія судді в погоджується з висновками попередніх інстанцій про від мову у стягнення 4000,00 грн. збитк ів.

Згідно зі ст. 1117 Господа рського процесуального коде ксу України, касаційна інста нція не має права встановлюв ати або вважати доведеними о бставини, що не були встановл ені у рішенні або постанові г осподарського суду чи відхил ені ним, вирішувати питання п ро достовірність того чи інш ого доказу, про перевагу одни х доказів над іншими, збирати нові докази або додатково пе ревіряти докази. У касаційні й інстанції не приймаються і не розглядаються вимоги, що н е були предметом розгляду в с уді першої інстанції.

На підставі вищевикл аденого, оскаржуване рішення є повним, законним та обґрунт ованим, винесеним з дослідже нням всіх обставин справи в с укупності, при правильному з астосуванні норм матеріальн ого та процесуального права, а тому судова колегія не вбач ає підстав для його зміни чи с касування. Щодо доводів, викл адених в касаційній скарзі, т о вони є необґрунтованими та не підтвердженими належними і допустимими доказами, а від повідно і не спростовують ви сновків суду покладених в ос нову судового рішення.

Керуючись ст.ст. 1115, 1117, 1119-11111 Гос подарського процесуального кодексу України, Вищий госпо дарський суд України,

ПОСТАНОВИВ:

Касаційну скаргу залиши ти без задоволення.

Постанову Харківського ап еляційного господарського с уду від 19.01.2010 року та рішення го сподарського суду Харківськ ої області від 19.11.2009 року у спра ві № 07/248-09 залишити без змін.

Головуючий, суддя Н.О.Кочерова

Судді В.І.Студенець

М.М.Черкащенко

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення12.08.2010
Оприлюднено19.08.2010
Номер документу10776908
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —07/248-09

Постанова від 12.08.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Черкащенко М.М.

Ухвала від 01.07.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Черкащенко М.М.

Ухвала від 28.04.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Черкащенко М.М.

Ухвала від 05.03.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Черкащенко М.М.

Постанова від 21.01.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Такмаков Ю.В.

Рішення від 16.11.2009

Господарське

Господарський суд Харківської області

Інте Т.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні