Ухвала
від 08.12.2022 по справі 383/951/22
КРОПИВНИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

08 грудня 2022 року м. Кропивницький

справа № 383/951/22

провадження № 22-ц/4809/1309/22

Кропивницький апеляційний суд у складі судді судової палати у цивільних справах Чельник О.І., розглянувши матеріали апеляційної скарги ОСОБА_1 на ухвалуБобринецького районного судуКіровоградської області від15листопада 2022рокуу цивільній справі за позовом Фермерського господарства Івашини Володимира Олексійовича про забезпечення позову у цивільній справі за позовною заявою Фермерського господарства Івашини Володимира Олексійовича до ОСОБА_1 про стягнення інфляційних втрат та 3% річних,

ВСТАНОВИВ:

До Кропивницького апеляційного суду надійшла апеляційна скарга ОСОБА_1 на ухвалуБобринецького районного судуКіровоградської області від15листопада 2022рокуу цивільній справі за позовом Фермерського господарства Івашини Володимира Олексійовича про забезпечення позову у цивільній справі за позовом Фермерського господарства Івашини Володимира Олексійовича до ОСОБА_1 про стягнення інфляційних втрат та 3% річних.

Суд апеляційної інстанції позбавлений можливості вирішити питання щодо відкриття апеляційного провадження, оскільки направлені на адресу апеляційного суду матеріали оскарження ухвали належним чином не оформлені та підлягають поверненню до суду першої інстанції.

Підпунктом 15.10 п.15 ч.1 Розділу ХІІІ перехідних положень ЦПК України передбачено, що у разі подання апеляційної скарги на ухвали суду першої інстанції, передбачені пунктами 1, 6-9, 11, 14-16, 19-23, 37-39 частини першої статті 353 цього Кодексу, чи подання касаційної скарги на ухвали суду апеляційної інстанції (крім ухвал щодо забезпечення позову, зміни заходу забезпечення позову, щодо зустрічного забезпечення, про накладення штрафу в порядку процесуального примусу, окремих ухвал) - до суду апеляційної або касаційної інстанції передаються усі матеріали. В інших випадках - до суду апеляційної або касаційної інстанції передаються копії матеріалів, необхідних для розгляду скарги. У разі необхідності суд апеляційної або касаційної інстанції може витребувати також копії інших матеріалів справи.

Крім того, відповідно вимог Інструкції з діловодства в місцевих та апеляційних судах України, яка затверджена Наказом Державної судової адміністрації України від 20 серпня 2019 року №814 (із змінами і доповненнями), зокрема, п. 21, розділу VII вказаної Інструкції передбачено, що у разі подання апеляційної скарги на ухвали, на які можуть бути подані скарги окремо від рішення суду, суд самостійно, виходячи з конкретних обставин справи та змісту апеляційної (касаційної) скарги, вирішує питання про перелік матеріалів, копії яких йому необхідно надіслати до суду апеляційної (касаційної) інстанції для розгляду скарги. Матеріали оскарження ухвали формуються лише з копій матеріалів, необхідних для розгляду скарги. До матеріалів оскарження ухвали приєднується копія оскаржуваної ухвали, яка виготовляється з оригіналу ухвали з підписом судді (підписами суддів) та засвідчується суддею, а за його відсутності - одним із заступників голови суду або головою суду. При цьому копія оскаржуваної ухвали засвідчується в установленому порядку. Оригінал оскаржуваної ухвали залишається в матеріалах справи.

Необхідно звернути також увагу, що порядок виготовлення та засвідчення копій документів, зокрема судових рішень, визначений у п.п.8-9 розділуXIІнструкції, за якими копія документа, долученого до судової справи, виготовляється шляхом виготовлення фотокопії (сканованої копії, ксерокопії) з документа. Копія судового рішення (документу) засвідчується відміткою "Згідно з оригіналом". Крім того, на копії судового рішення (документу) може зазначатися інформація про те, що оригінал судового рішення (документу) знаходиться в матеріалах справи (кримінального провадження). На лицьовому боці у верхньому правому куті першого аркуша документа проставляється відмітка "Копія".На копії документа зазначається найменування посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів і прізвища, дати засвідчення копії. Відмітка про засвідчення розміщується нижче реквізиту документа "Підпис". Копія документа скріплюється відповідною печаткою суду.

Тобто, вимогами вказаноїІнструкції передбачено, щокопія судового рішення засвідчується гербовою печаткою.

Однак у виділенихматеріалах справи, що надійшли до апеляційного суду міститься копія оскаржуваної ухвали Бобринецького районного судуКіровоградської області від 15 листопада 2022 року, яка не засвідчена належним чином, а саме гербовою печаткою суду, а також без проставленої відмітки «Копія».

Крім того, що матеріали цієї справи не оформлені також відповідно до вищезазначеної інструкції, проте до останніхне додано копію ухвали про відкриття провадження у цій справі.

Відповідно до ч. 3ст. 365 ЦПК Українипри надходженні неналежно оформленої справи вона повертається до суду першої інстанції, про що постановляється ухвала із зазначенням строку, протягом якого суд першої інстанції має усунути недоліки.

За такихобставин Кропивницький апеляційний суд вважає за необхідне повернути матеріали цивільної справи до Бобринецького районного судуКіровоградської області для належного оформлення, а саме: для приєднання копії ухвали про відкриття провадження та засвідчення належним чином копії оскаржуваної ухвали суду.

Керуючись ст. 365 ЦПК України

УХВАЛИВ:

Цивільну справу за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на ухвалуБобринецького районного судуКіровоградської області від15листопаада 2022рокуу цивільній справі за позовом Фермерського господарства Івашини Володимира Олексійовича про забезпечення позову у цивільній справі за позовною заявою Фермерського господарства Івашини Володимира Олексійовича до ОСОБА_1 про стягнення інфляційних втрат та 3% річних, повернути до Бобринецького районного судуКіровоградської області для усунення недоліків.

Надати строк на усунення зазначених недоліків протягом 5 днів з дня отримання справи в суді.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Кропивницького

апеляційного суду О.І.Чельник

Дата ухвалення рішення08.12.2022
Оприлюднено12.12.2022
Номер документу107777375
СудочинствоЦивільне
КатегоріяЗаява про забезпечення (скасування забезпечення) позову або доказів

Судовий реєстр по справі —383/951/22

Ухвала від 02.10.2023

Цивільне

Бобринецький районний суд Кіровоградської області

Адаменко І. М.

Ухвала від 31.07.2023

Цивільне

Бобринецький районний суд Кіровоградської області

Адаменко І. М.

Ухвала від 23.12.2022

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Чельник О. І.

Ухвала від 15.02.2023

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Чельник О. І.

Постанова від 07.02.2023

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Чельник О. І.

Постанова від 07.02.2023

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Чельник О. І.

Ухвала від 19.01.2023

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Чельник О. І.

Ухвала від 05.01.2023

Цивільне

Бобринецький районний суд Кіровоградської області

Адаменко І. М.

Ухвала від 23.12.2022

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Чельник О. І.

Ухвала від 08.12.2022

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Чельник О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні