Ухвала
від 08.12.2022 по справі 826/11562/15
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА 01051, м. Київ, вул. Болбочана Петра 8, корпус 1У Х В А Л А

про закриття провадження у справі

08 грудня 2022 року м. Київ№ 826/11562/15Окружний адміністративний суд міста Києва у складі судді Маруліної Л.О., вирішивши у порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін (у письмовому провадженні) питання закриття провадження частині позовних вимог у справі

за позовомОСОБА_1 до третя особаУповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію Публічного акціонерного товариства «Комерційний банк «Український фінансовий світ» Оберемка Романа Анатолійовича, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Публічне акціонерне товариство «Комерційний банк «Український фінансовий світ»провизнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити дії,-встановив:

ОСОБА_1 (далі також - позивач) звернулась до Окружного адміністративного суду міста Києва із позовом до Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію Публічного акціонерного товариства «Комерційний банк «Український фінансовий світ» Гончарова Сергія Івановича (далі також - відповідач 1, Уповноважена особа), Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (далі також - відповідач 2, ФГВФО), третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідачів, Публічне акціонерне товариство «Комерційний банк «Український фінансовий світ» (далі також - третя особа, Банк) в якій просить:

- визнати протиправним та скасувати рішення Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію Публічного акціонерного товариства «Комерційний банк «Український фінансовий світ» Гончарова Сергія Івановича про визнання нікчемним Договору банківського вкладу (депозиту) №44535 від 04.07.2014 року, укладеного між ОСОБА_1 (іпн. НОМЕР_1 ) та Публічним акціонерним товариством «Комерційний банк «Український фінансовий світ», оформлене наказом від 18.11.2014 року №6 (згідно переліку);

- зобов`язати Уповноважену особу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію Публічного акціонерного товариства «Комерційний банк «Український фінансовий світ» Гончарова Сергія Івановича подати до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб додаткову інформацію щодо ОСОБА_1 (іпн. НОМЕР_1 ), як вкладника, який має право на відшкодування коштів за вкладами в Публічному акціонерному товаристві «Комерційний банк «Український фінансовий світ» за рахунок Фонду гарантування вкладів фізичних осіб;

- зобов`язати Фонд гарантування вкладів фізичних осіб включити ОСОБА_1 (іпн. НОМЕР_1 ) до Загального реєстру вкладників, які мають право на відшкодування коштів за вкладами в Публічному акціонерному товаристві «Комерційний банк «Український фінансовий світ» за рахунок Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Адміністративний позов обґрунтовано тим, що між позивачем та ПАТ «Комерційний банк «Український фінансовий світ» (далі також - Банк) укладено Договір банківського вкладу (депозиту) №44535.

Відповідно до постанови правління Національного банку України від 14.08.2014 року №491 «Про віднесення ПАТ «Комерційний банк «Український фінансовий світ» до категорії неплатоспроможних» та запроваджено тимчасову адміністрацію. В подальшому, постановою Правління Національного банку України від 10.11.2014 року №717, прийнято рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію ПАТ «Комерційний банк «Український фінансовий світ».

Дізнавшись, що банком-агентом, яким здійснюється виплата коштів вкладникам ПАТ «Комерційний банк «Український фінансовий світ», є ТОВ «Альфа-Банк», позивач звернувся до банка-агента для отримання відшкодування за вкладом.

Проте, позивачу стало відомо, що його не включено до загального реєстру вкладників, які мають право на відшкодування коштів за вкладами за рахунок Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, у зв`язку з тим, що Договір банківського вкладу (депозиту) №44535 визнано Уповноваженою особою нікчемним в силу частини третьої статті 38 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» та статті 228 Цивільного кодексу України.

Не отримавши гарантованого відшкодування за вкладом в межах гарантованої суми, позивач звернувся до суду та просить позовні вимоги задовольнити.

Ухвалою судді Окружного адміністративного суду міста Києва Качуром І.А., від 18.06.2015 року відкрито провадження у справі.

Через канцелярію суду 16.07.2015 року та 27.07.2015 року відповідачем 1 та відповідачем 2 відповідно подані заперечення на позову заяву, в яких проти задоволення позовних вимог заперечують з тих підстав, що Уповноважена особа діяла відповідно до вимог Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», а позовні вимоги до ФГВФО є заявленими передчасно.

В судовому засіданні 06.08.2015 року суд ставив на обговорення питання щодо можливості зупинити провадження у справі.

Присутній представник позивача не заперечував щодо зупинення провадження у справі.

Ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва від 06.08.2015 року зупинено провадження у справі №826/11562/15 до розгляду Конституційним Судом України подання Верховного Суду України щодо відповідності (конституційності) положень Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" положенням статті 6, частини 1 статті 8, частини 4 статті 13, статей 21, 22, частин 1, 4, 5 статті 41 Конституції України та вирішення питання про відкриття провадження Конституційним судом України.

Через канцелярію Окружного адміністративного суду міста Києва від представника позивача надійшло клопотання про поновлення провадження у адміністративній справі №826/11562/15.

В той же час, представником позивача подано клопотання про заміну Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію Публічного акціонерного товариства «Комерційний банк «Український фінансовий світ» Гончарова Сергія Івановича на процесуального правонаступника - Уповноважену особу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію Публічного акціонерного товариства «Комерційний банк «Український фінансовий світ» Оберемка Романа Анатолійовича.

Ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва від 01.08.2017 року поновлено провадження в адміністративній справі №826/11562/15, допущено процесуальне правонаступництво та змінено Уповноважену особу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію Публічного акціонерного товариства «Комерційний банк «Український фінансовий світ» Гончарова Сергія Івановича на процесуального правонаступника - Уповноважену особу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію Публічного акціонерного товариства «Комерційний банк «Український фінансовий світ» Оберемка Романа Анатолійовича.

На підставі розпорядження про повторний автоматичний розподіл від 10.10.2017 року №5680 та відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 12.10.2017 року визначено суддю Маруліну Л.О. для розгляду адміністративної справи №826/11562/15.

15.12.2017 набрав чинності Кодекс адміністративного судочинства України в новій редакції (далі також - КАС України в чинній редакції), визначеній Законом України від 03.10.2017 року №2147-VIII «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів».

Згідно з пунктом 10 частиною першою Розділу VII Перехідних положень, справи у судах першої та апеляційної інстанцій, провадження у яких відкрито до набрання чинності цією редакцією Кодексу, розглядаються за правилами, що діють після набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Через канцелярію суду 12.01.2018 року представником позивач подано клопотання про розгляд справи за відсутності сторін у письмовому провадженні.

Ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва від 07.03.2018 року прийнято до провадження суддею Маруліною Л.О.; розгляд справи призначено за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін.

Дослідивши матеріали справи, судом встановлено наступне.

04.07.2014 року між Публічним акціонерним товариством «Комерційний банк «Український фінансовий світ» та ОСОБА_1 укладено Договір банківського вкладу (депозиту) «Вигідний альянс» №44535, за умовами якого банк приймає від вкладника на вкладний (депозитний) рахунок грошові кошти в сумі 190 000,00 тис. грн. у тимчасове строкове користування на строк до 04.10.2014 року та зобов`язується сплачувати проценти за їх користування в розмірі, встановленому пунктом 1.2 цього Договору.

Згідно з квитанцією №TR.58837.1576.373 від 10.07.2014 року на вкладний рахунок позивача останнім внесено кошти в сумі 190 000,00 грн.

На підставі постанови Правління Національного банку України від 14.08.2014 року №491 «Про віднесення Публічного акціонерного товариства «Комерційний банк «Український фінансовий світ» до категорії неплатоспроможних», виконавчою дирекцією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб прийнято рішення від 14.08.2014 року №69 «Про запровадження тимчасової адміністрації у ПАТ «КБ «Український фінансовий світ», згідно з яким з 15.08.2014 року запроваджено тимчасову адміністрацію та призначено уповноважену особу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на тимчасову адміністрацію в ПАТ «Комерційний банк «Український фінансовий світ» - Гончарова Сергія Івановича.

Постановою Правління Національного банку України від 10.11.2014 року №717 відкликано банківську ліцензію та вирішено ліквідувати ПАТ «КБ «Український фінансовий світ».

Відповідно до рішення виконавчої дирекції Фонду від 13.11.2014 року №119 розпочато процедуру ліквідації ПАТ «Комерційний банк «Український фінансовий світ» з відшкодуванням з боку Фонду гарантування вкладів фізичних осіб коштів за вкладами фізичних осіб відповідно до плану врегулювання з 13.11.2014 року та призначено Гончарова Сергія Івановича уповноваженою особою Фонду на ліквідацію ПАТ «Комерційний банк «Український фінансовий світ» строком на 1 рік з 13.11.2014 року по 12.11.2015 року.

На офіційному сайті Фонду опубліковано оголошення про те, що з 21.11.2014 року Фонд розпочинає виплати коштів вкладникам ПАТ «Комерційний банк «Український фінансовий світ»; для отримання коштів вкладники ПАТ «Комерційний банк «Український фінансовий світ» з 21.11.2014 року по 31.12.2014 року включно можуть звертатись до установ банку-агента Фонду - ПАТ «Альфа-Банк»; виплати гарантованої суми відшкодування здійснюватимуться відповідно до Загального реєстру вкладників, які мають право на відшкодування коштів за вкладами за рахунок Фонду.

Листом Уповноваженої особи від 22.12.2014 року №001/3148 повідомлено позивача, що Договір банківського вкладу від 04.07.2014 року №44535, укладений з ПАТ «Комерційний банк «Український фінансовий світ», а також операції з внесення та перерахування грошових коштів по рахунку, відкритому на виконання вказаного договору, є нікчемними відповідно до вимог статті 38 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» та статті 228 Цивільного кодексу України.

Вважаючи вищевказані рішення та дії відповідачів протиправними, такими, що порушують його законні права та інтереси, позивач звернувся до суду за захистом своїх прав.

Щодо заявлених позовних вимог про визнання протиправним та скасування рішення Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію Публічного акціонерного товариства «Комерційний банк «Український фінансовий світ» Гончарова Сергія Івановича, оформленого наказом від 18.11.2014 року №6 «Про визнання нікчемним транзакцій та правочинів» разом з додатком - Переліком конкретних правочинів, суд дійшов наступних висновків.

Згідно з частиною п`ятою статті 242 Кодексу адміністративного судочинства України при виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування норм права, викладені в постановах Верховного Суду.

Так, Велика Палата Верховного Суду у постанові від 04.07.2018 року №819/353/16 щодо застосування норм матеріального права у спорах цієї категорії у подібних правовідносинах, прийшла до висновку, що встановлена правова природа наказу Уповноваженої особи Фонду про визнання правочинів нікчемними унеможливлює здійснення судового розгляду щодо визнання його недійсним, а тому позовні вимоги про визнання протиправним та скасування наказу в частині визнання правочину за договором банківського вкладу (депозиту), укладеного між банком та позивачем, нікчемним, не можуть бути розглянуті в судовому порядку (в тому числі в адміністративних, цивільних, господарських судах).

Оскільки наказ про нікчемність правочинів є внутрішнім документом банку, який приймається особою, що здійснює повноваження органу управління банку, він не створює жодних обов`язків для третіх осіб (у тому числі й вкладників банку), тому не може порушувати будь-які права таких осіб унаслідок прийняття цього наказу, відтак і права позивача в цій справі не можуть бути порушені внаслідок ухвалення внутрішнього документа банку, сфера застосування якого обмежується внутрішніми відносинами відповідного банку як юридичної особи.

Зазначені висновки узгоджуються з правовою позицією, висловленою Верховним Судом у постановах від 21.12.2019 року у справі № 823/1674/18, від 24.12.2019 року у справі № 826/10809/17 та від 26.03.2020 року у справі № 826/9810/17.

Встановлена правова природа зазначено наказу (повідомлення про нікчемність) унеможливлює здійснення у судовому порядку (в тому числі в адміністративних, цивільних, господарських судах) вимог про визнання неправомірними дій та рішення уповноваженої особи Фонду щодо визнання нікчемним правочину за договором банківського вкладу (депозиту), укладеного між банком та позивачем, а тому провадження у цій частині адміністративної справи підлягає закриттю.

Аналогічна правова позиція у подібних відносинах, висловлена в постанові Великої Палати Верховного Суду від 31.10.2018 року у справі № 802/351/16-а.

Відповідно до пункту 1 частини першої статті 238 кодексу адміністративного судочинства України суд закриває провадження у справі якщо справу не належить розглядати за правилами адміністративного судочинства.

Враховуючи викладене, провадження у справі №826/11562/15 в частині позовних вимог щодо оскарження наказу Уповноваженої особи Фонду підлягає закриттю.

Керуючись статтями 2-9, 17, пунктом 1 частини першої статті 238, статтями 239, 243, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, Окружний адміністративний суд міста Києва, -

УХВАЛИВ:

1. Провадження у справі №826/11562/15 в частині позовних вимог про визнання протиправним та скасування рішення Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію Публічного акціонерного товариства «Комерційний банк «Український фінансовий світ» Оберемка Романа Анатолійовича про визнання нікчемним Договору банківського вкладу (депозиту) №44535 від 04.07.2014 року, укладеного між ОСОБА_1 (іпн. НОМЕР_1 ) та Публічним акціонерним товариством «Комерційний банк «Український фінансовий світ», оформлене наказом від 18.11.2014 року №6 (згідно переліку), - закрити.

2. Роз`яснити ОСОБА_1 , що цей спір не належить до судової юрисдикції.

3. Попередити позивача, що повторне звернення до суду зі спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав не допускається.

Ухвала набирає законної сили відповідно до статті 256 Кодексу адміністративного судочинства України.

Ухвала може бути оскаржена до Шостого апеляційного адміністративного суду у порядку та строки, встановлені статтям, 287, 295-297 Кодексу адміністративного судочинства України з урахуванням прикінцевих та перехідних положень цього Кодексу.

Відповідно до пункту 4 частини п`ятої статті 246 Кодексу адміністративного судочинства України:

Позивач: ОСОБА_1 (іпн. НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_1 );

Відповідач 1: Уповноважена особа Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію Публічного акціонерного товариства "Комерційний банк «Український фінансовий світ" Оберемко Роман Анатолійович (адреса: 01033, м. Київ, вул. Микильсько-Ботанічна, 6/8);

Відповідач 2: Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (код ЄДРОПУ 21708016, адреса: 04053, м. Київ, вул. Січових Стрільців, буд. 17).

Третя особа: Публічне акціонерне товариство «Комерційний банк «Український фінансовий світ» (код ЄДРПОУ 26444836, адреса: 01033, м. Київ, вул. Микильсько-Ботанічна, 6/8 ).

Повне ухвалу суду складено 08.12.2022 року.

Суддя Л.О. Маруліна

Дата ухвалення рішення08.12.2022
Оприлюднено12.12.2022
Номер документу107786857
СудочинствоАдміністративне
Сутьзакриття провадження у справі 08 грудня 2022 року м. Київ№ 826/11562/15Окружний адміністративний суд міста Києва у складі судді Маруліної Л.О., вирішивши у порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін (у письмовому провадженні) питання закриття провадження частині позовних вимог у справі за позовомОСОБА_1 до

Судовий реєстр по справі —826/11562/15

Ухвала від 04.09.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Рибачук А.І.

Постанова від 08.08.2023

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Файдюк Віталій Васильович

Ухвала від 12.06.2023

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Файдюк Віталій Васильович

Ухвала від 12.06.2023

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Файдюк Віталій Васильович

Ухвала від 22.03.2023

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Файдюк Віталій Васильович

Ухвала від 10.01.2023

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Файдюк Віталій Васильович

Рішення від 08.12.2022

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Маруліна Л.О.

Ухвала від 08.12.2022

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Маруліна Л.О.

Ухвала від 07.03.2018

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Маруліна Л.О.

Ухвала від 01.08.2017

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Качур І.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні